Ľudia pre Malacky » Juraj Říha: Súčasná formácia poslancov by sa mohla zopakovať

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Juraj Říha: Súčasná formácia poslancov by sa mohla zopakovať

Tri roky stojí na čele Malaciek primátor Juraj Říha. Prinášame rozhovor, v ktorom sme sa zaujímali nielen o to, či sa bude opätovne uchádzať o podporu vo voľbách, ale aj aké výzvy vníma do ďalšieho obdobia. V akej fáze prípravy je kultúrny dom? Dostanú športovci novú športovú halu? Aj na tieto otázky odpovedá na LPM.sk

Juraj Říha sa stal primátorom Malaciek v decembri 2014. Predtým osem rokov vykonával mandát poslanca mestského zastupiteľstva a predsedu finančnej komisie. Počas svojej odbornej praxe pôsobil v oblasti práva a financií. Pred nástupom do funkcie sa venoval problematike mestských daní a poplatkov na Ministerstve financií SR.

Pán primátor, v tomto roku sa končí Váš štvorročný mandát. Na úvod nám dovoľte otázku, s akými pocitmi vstupujete do posledného roka funkčného obdobia?

"S rovnakými pocitmi ako tri roky predtým a o kus skúsenejším prístupom k riešeniu problémov. Možno to vyznie ako klišé, ale nemám ani čas sa aktuálne vnútorne zaoberať voľbami. Chápem, že onedlho sa objavia kandidáti, ktorí sa opäť po rokoch začnú zaujímať o dianie v meste a aj mesto samotné. Je to prirodzený predvolebný folklór. V tejto chvíli však venujem svoju energiu dokončeniu prípravy najväčších projektov tohto roka. Pre niekoho budú témou voľby, pre mňa úspešné zrealizovanie začatého projektu modernizácie verejného osvetlenia, spustenie rekonštrukcie poslednej nezrekonštruovanej škôlky na Kollárovej ulici či nadstavby Mestského centra sociálnych služieb na Ulici 1. Mája. Čo sú len projekty za vyše 2,3 milióna eur."

Ale otázku, či budete opäť kandidovať na primátora mesta, asi už dostávate z viacerých strán?

"Áno. Myslím, že prvý raz som ju dostal na jednom športovom podujatí v súvislosti s tým, či stihneme dokončiť dostavbu futbalového štadióna. Pravidelne sa ma na to pýtajú aj seniori na stretnutiach, keďže sa trochu obávajú, či by po mne zostala zachovaná vysoká podpora z tohto obdobia. Moja odpoveď je vždy rovnaká. Dnes tu som, zajtra tu byť nemusím. Ale ak zdravie dá, rád by som sa uchádzal o dôveru Malačanov. Naštartovali sme s poslancami veľké projekty, ktoré by mali dobehnúť v budúcom volebnom období. Či je to výstavba podzemnej garáže v centre mesta, nosná mestská cyklotrasa, záchytné parkovisko alebo nová športová hala. Chcel by som byť pri tom. Môžem sa však len pokorne prihlásiť o mandát, rozhodnú o ňom samotní obyvatelia."

Ktorý projekt by ste dali na prvú priečku Vašej osobnej preferencie?

"Nedá sa to takto povedať. Každému jednému venujem svoju pozornosť. Ale z hľadiska významnosti pre mesto radím medzi moje top ciele obchvat mesta. Iniciovali sme nový koncept riešenia tranzitu s priamym odklonom dopravy pred Malackami na diaľnicu. V úvode sa nám niektorí smiali a označovali nás za snílkov. Dnes sa ku nám tí istí ľudia pridávajú, keď vidia reálne kroky vpred. Musíme si však uvedomiť, že nikto nedokáže postaviť obchvat za jedno volebné obdobie. Dá sa len pripraviť a v tomto smere sme s viceprimátorom Milanom Ondrovičom naplnili úlohu do bodky."

Z rokovania s ministrom kultúry Marekom Maďaričom o Pálffyovskom kaštieli.

Zo stretnutia s expremiérkou Ivetou Radičovou k téme technickej škôlky.

Máte trojročnú skúsenosť z primátorovania. Musí byť primátor skôr praktik alebo vizionár?

"Ani jedno sa vzájomne nevylučuje, ale podľa mňa dopĺňa. Trnavský primátor často označuje primátora slovami komunálny manažér, s čím môžem súhlasiť. Našou úlohou je predovšetkým riadiť tak veľký komplex, akým mesto zaisto je. Mnoho obyvateľov si často ani neuvedomuje, ale mojou základnou povinnosťou je udržať mesto so svojimi organizáciami pokope. Denne riešim veľa operatívnych činností, ktoré súvisia so správou mesta. To máte ako doma. Z času na čas vám v dome tiež začne zatekať, musíte si pokosiť a podobne. My robíme to isté, len v mnohom väčšom. Nesiem zodpovednosť nielen za 15 miliónový rozpočet a majetok mesta, ale aj aby mohli každé ráno deti nastúpiť do školy, aby sa nám v uliciach nehromadil komunálny odpad, aby sa v uliciach svietilo... tých vecí je neúrekom. K tomu si pripočítajme, že musíme zabezpečiť základnú správu vecí ako je matrika, stavebný rozvoj. Len za minulý rok sme vybavili na mestskom úrade vyše 45 tisíc podaní. Sú to však veci, ktoré obyvatelia bežne nevnímajú. Najviac sú preto viditeľné rekonštrukcie."

Čiže praktik alebo vizionár?

"I ja mám svoje vízie. Veď kto iný ako primátor by mal mať víziu rozvoja mesta? Musím však pevne stáť nohami na zemi. Aj v tomto som naplnil svoju úlohu. Malacky sa môžu hrdo pýšiť, že si na porovnanie iných miest v okolí udržali punc stability ako oázy pokoja. Snažil som sa, aby bola spolupráca s poslancami na vysokej úrovni a mesto bolo finančne stabilné. Myslím, že mi navyše nemôže nikto vytknúť nejaké rodinkárstvo či podozrenia z nekalého konania."

S viceprimátorom Milanom Ondrovičom v rámci Európskeho týždňa mobility.

Z návštevy skautského tábora 69. zboru Gen. M. R. Štefánika Malacky.

Je niečo, čo vás vo funkcii prekvapilo?

"Osemročné pôsobenie poslanca ma už čo to naučilo. Často sa však stretávam s takou ľuďskou nevďačnosťou. Dnes totiž nie je vôbec nič samozrejmé. Už len získanie externých peňazí do mesta vyžaduje veľa môjho osobného úsilia. Nehovoriac o takej obyčajnej príprave rekonštrukcií. Obyvatelia totiž vidia až výsledok, ale koľko mravenčej práce sa musí urobiť predtým, to už nevidno. Koľkokrát som si pri prekážkach počas rekonštrukcií položil otázku, či mi to za to stálo. Ale naučil som sa vo funkcii hľadieť dva kroky dopredu a nenariekať, keď niečo nefunguje. Obzvlášť keď som tou osobou, od ktorej očakávajú moji kolegovia a vôbec obyvatelia pevné vedenie a motiváciu."

Ale aj ako primátor máte nárok na zlé dni, nie?

"A tých je. Vedelo by o tom rozprávať moje najbližšie okolie. (smiech) Môžem mať na to síce nárok, ale obyvateľ nikdy nesmie pocítiť nedobrú náladu. Voľný čas síce už takmer nemám žiadny, pretože pondelok až piatok mám pracovné stretnutia a víkendy reprezentujem mesto na rôznych podujatiach doma aj za hranicami nášho regiónu. Už len to, že bežný Malačan ľahne do postele a môže vypnúť. Primátor ľahne do postele ako predseda krízového štábu s pohotovostným telefónom. Nie je chvíľa, kedy neprestanem myslieť na všemožné bezpečnostné riziká. Z toho môže prirodzene prameniť istá únava. Ale práca s ľuďmi ma veľmi napĺňa."

A kde teda čerpá energiu primátor?

"Z výsledkov práce. A v tomto je funkcia večnou studnicou. Každá jedna zmena, ktorú si niekto všime a poďakuje mi, ma veľmi doplní energiu. Je mi samozrejme jasné, že človek nemôže vyhovieť všetkým. Už len v stavebných veciach máte dve susedské strany, ktoré sa často sporia. Ak ako primátor rozhodnem v prospech jednej strany, druhá strana ma bude nadobro nenávidieť a nevoliť. Mám na mysli aj kontakty s podnikateľmi či občianskymi združeniami. Logicky sa mnohí pokúšajú ovplyvniť moje rozhodnutie, ale ak poviem na niečo nie, môže sa niekto cítiť dotknutý. Ľudia si totiž strážia len svoje osobné záujmy. Ja však musím hájiť záujmy celého mesta a snažím sa preto udržať si dôležitý nadhľad nad vecami. Nenechať sa príliš vtiahnuť do osobnej roviny, s čím môže mať druhá strana problém. Z toho potom pramenia rôzne šumy alebo dezinformácie."


Z vítania prváčikov na rozprávkovom predstavení.

Pri návšteve denného stacionára Mestského centra sociálnych služieb.

Ak sa vrátime späť k mestu, ktorá infraštruktúra je najviac zanedbaná?

"Každý pociťuje niečo iné, ale veľmi záleží, ktorú oblasť by sme si zvolili. Odlišná situácia je v školstve, iná v sociálnych službách či kultúre. Ak hovoríme o strategickej infraštruktúre mesta, najviac peňazí budeme musieť smerovať do verejného osvetlenia, rekonštrukcie ulíc a odpadovej politiky. V týchto oblastiach sme aj začali výrazné zmeny. Aktuálne napríklad realizujeme veľký projekt výmeny svietidiel osvetlenia za nové v LED technológii a meníme stožiare v havarijnom stave. V budúcich rokoch však musíme odstraňovať aj vzdušné vedenia a meniť elektrické betónové stožiare novými so zemným vedením. Len tak definitívne predídeme výpadkom osvetlenia, ktoré je vo veľmi zlom stave. Hovorím tu však o potrebe vyše 3 miliónov eur. Veľký modernizačný dlh máme aj v cestách a chodníkoch. Tu len náš odhad hovorí o potrebe 17 miliónov eur, na čo jednoducho nemáme. Ak by sme počas roka nerobili nič iné, tak ďalších 14 rokov len asfaltujeme. Čo asi nie je prípustné, keďže musíme rovnomerne rozvíjať tiež školskú, športovú, kultúrnu alebo sociálnu oblasť."

Koľko peňazí ročne sa investuje do obnovy mestského majetku?

"V porovnaní s inými mestami sa Malacky môžu pochváliť opakovanými veľkými investíciami v rozsahu 1,5 až 2 milióny eur. Upratali sme si totiž v rozpočte. Na úkor bežných výdavkov mesta oveľa viac investujeme do kapitálových rekonštrukcií. Výsledkom je mimo iného napríklad systematická obnova škôlok a škôl. Len pri škôlkach preinvestujeme so súhlasom poslancov vyše dva milióny eur a odovzdáme na konci volebného obdobia zrekonštruované všetky škôlky, ku ktorým sa už v blízkych rokoch nemusíme vracať. Takto systematicky sa snažíme pristupovať aj k úplným rekonštrukciám ciest a vnútroblokov. Požiadaviek od obyvateľov je veľa, ale mešec je jeden."

Spomenuli ste poslancov. Verejne ani nepočuť o nejakých nezhodách s poslancami. Máte na veci spoločný názor?

"Nebudem preháňať, ak poviem, že Malacky sú v tomto trochu unikát na Záhorí. Bol to aj môj osobný záväzok pri prevzatí mandátu, že budeme s poslancami napriek rôznej politickej orientácii ťahať za jeden povraz. Je logické, že sa objavuje na niektorú otázku aj medzi nami rôznorodosť názorov či pohľadov. V konečnom výsledku však ideme jednotne. Bez opory poslancov by sme neboli o taký kus vpred. Preto aj s plnou vážnosťou hovorím, že súčasná formácia poslancov zastupiteľstva by sa mohla zopakovať. Spoločne sme začali rozvíjať projekt námestia, zimného štadióna či kultúrneho domu a bolo by úžasné, ak by sme ich verejnosti aj spoločne odovzdali."

- Poznámka redakcie. - V mestskom zastupiteľstve dnes zastupujú obyvateľov poslanci Milan Ondrovič, Richard Hájek, Jozef Ondrejka, Pavol Tedla, Katarína Trenčanská, Marian Novota, Zuzana Baligová, Martin Macejka, Anton Pašteka, Viera Mária Adamovičová, Martin Mráz, Pavel Spusta, Marian Haramia, Lucia Vidanová, Daniel Masarovič, Jozef Mračna, Jozef Halcin a Peter Ondruš.

Ďakujeme za rozhovor.
V spolupráci s redakciou mestských médií
.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku