Ľudia pre Malacky » Inkubátor sa potáca v opakovanej strate

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Inkubátor sa potáca v opakovanej strate

Nezisková organizácia Inkubátor Malacky bola zriadená za účelom podpory začínajúcich podnikateľov. Počas existencie sa menili pravidlá zotrvania firiem, čo malo posilniť príjmy. Nepomáhalo a niekoľko rokov po sebe sa organizácia nachádza v strate, o čom verejnosť ani len netuší.

Aby som predišiel krachu, čo by automaticky zhoršilo situáciu všetkých podnikateľov v budove, musel som ako štatutár zasiahnuť, pretože považujem za zodpovedné, aby som chránil peniaze všetkých Malačanov.

Jedným z opatrení bolo aj rozhodnutie presunúť na dve podlažia budovy samotný mestský úrad, ktorý začne vykrývať stratové náklady súvisiace s prevádzkou budovy. Od toho momentu čítam na internete šíriace sa dezinformácie. Nemám nikomu nič za zlé, keďže mnoho úsudkov v diskusiách pramení z nepoznania skutočností, preto vyberám z diskusií zopár otázok a pokúsim sa reagovať.

„Inkubátor Malacky je stabilná inštitúcia, načo ju rušiť?“

Začínajúce firmy majú znížené nájomné, celkové rozloženie firiem nedosiahlo vyrovnané hospodárenie a Inkubátor je niekoľko rokov v prehlbujúcej sa strate. Napriek tomu sa ale stihli pred mojím príchodom do správnej rady ešte aj vyplácať desaťtisíce eur na odstupné zamestnancov, čo hospodárenie neziskovky ešte dorazilo. O tom však niekedy inokedy.

„Inkubátor bol založený pre podnikateľov, nie pre mestský úrad?“

Bývalé vedenie mesta zrušilo myšlienku „podnikateľského inkubátora“ tým, že znížilo rozsah podnikateľských priestorov a pustilo do budovy štátnu sociálnu poisťovňu, zdravotné poisťovne, školu, vodárne či inkubík. Zároveň zmenilo podmienky prenájmu a na úkor novozaložených firiem s nájmami na dobu určitú predlžovalo nájmy na dobu neurčitú komerčným firmám.

Nemožno tvrdiť, že má nejaká budova celoživotnú platnosť. Napríklad v budove športky sa od pohostinstva prestriedal mestský úrad a dnes sídli MCK či napríklad v budove detského domova dnes sídli materská škola. Takýchto prípadov je v meste viacero a je podľa mňa normálne, že sa počas života mení aj využívanie stavieb podľa potrieb.

„Mestský úrad zrušil podnikateľov?“

Verejnosť netuší, že v Inkubátore bolo až jeden a pol podlažia prázdneho a v obchodnej pasáži dva voľné priestory. Mestský úrad potrebuje na svoju činnosť dve podlažia a priestory na klientske centrum, ktoré sme navrhli na prízemí kvôli prístupu. Keďže prevádzky podnikateľov boli nesúrodo roztrúsené na viacerých miestach budovy, prišli sme s návrhom sceliť ich v rámci ostatných dvoch podlaží.

„Mesto dalo podnikateľom jednomesačné výpovede?“

Nepravda šírená bývalými nájomcami. Mestský úrad ani mesto ako také do komunikácie s dotknutými nájomcami nevstupovalo, keďže to má v náplni práce riaditeľ. Osobne som sedel na správnej rade, kde bolo riaditeľovi Inkubátora uložené, aby zabezpečil uvoľnenie priestorov od tých nájomcov, ktorí neprejavia záujem zotrvať v budove, až k 31. máju a niektoré k 30. aprílu. A nájmy na dobu určitú plynúce do apríla 2016 nechať regulárne uplynúť podľa zmluvy. Ostatným ponúknuť výmenu priestorov v rámci budovy. Túto možnosť využilo 10 podnikateľov a všetci boli uspokojení. Aktuálne sa riešia ešte dvaja, ktorým treba urobiť stavebné úpravy priečok a kvôli hygiene prevádzok dotiahnuť vodu.

 

Najviac ma prekvapuje, že dvaja bývalí nájomcovia, ktorí oznámili riaditeľovi záujem odísť z Inkubátora, spätne vyvolávajú na internete pocit krivdy a dovolávajú sa reakcií mňa či mesta. Hoci so mnou ani jeden z nich nekomunikoval a ani sa osobne nestretol. Dokonca ponuku na stretnutie s prednostkou úradu s cieľom individuálne riešiť možnosti presunu v rámci voľného priestoru v obchodnej pasáži jeden z týchto nájomcov ani neprijal. Preto tomu skutočne nerozumiem. A ak teraz od nich čítam o tom, že sa mal radšej zrušiť Inkubík na prízemí, nech sa spýtajú na názor samotných mamičiek. Ja som takéto zrušenie odmietol.

Nikdy sa neospravedlňujem za konanie iných, môžem len vyjadriť ľútosť, ak niekto nedobre odkomunikoval snahu presunúť a sceliť podnikateľov. Chápem aj to, že verejnosť sa ľahko nadchne anonymným vyvolaním pocitu krivdy a takmer až katastrofy. Tá sa však nekonala. V prvom rade som primátorom celého mesta a nesiem zodpovednosť za udržanie jeho hospodárenia. Možno aj preto sa nám podarilo dosiahnuť úspory za prvý rok vyše 155 tisíc eur, ktoré môžu byť použité v prospech Malačanov.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

24.02.2016 23:19:45 | Štefan Hronček

p Říha -
vo veci publikovanie budeme obaja zastávať rozdielny názor a možno sa občas mýlim . No v tomto prípade však musím opäť pripomenúť že informácia PRIMÁTORA CELÉHO MESTA - o MESTSKEJ ORGANIZÁCIE by teda mala byť poskytnutá všetkým Malačanom. a nielen priaznivcom LPM.
dakujem z apochopenie
s pozdravom Hronček

24.02.2016 23:39:30 | ghazu

naozaj chcete presunut Msu do inkubatora? kde tam budu parkovat zamestnanci a navstevnici?

25.02.2016 16:45:12 | J. Říha

Vážený pán Hronček, rešpektujte prosím, že ide o moju osobnú reakciu na nepravdy anonymne šírené na internete. Mám na to plné právo a využívam súkromné prostriedky, ktoré mám k dispozícii. Verím, že mestské médiá prinesú úplnú informáciu po tom, čo skončí kontrola v mestskej organizácii.

Vážený ghazu, a máte pocit, že pri terajšej budove mestského úradu, je viac či aspoň rovnako verejne dostupného miesta? Nie je.

26.02.2016 21:28:07 | Pavol

O problémoch v Inkubátore sa vedelo ešte pred voľbami a napriek tomu s tým Správna rada ani štatutár nič neurobili. Prečo??? Chýba mi tu aj informácia, kedy sa rozhodlo o sťahovaní MsÚ do budovy Inkubátora a či to bolo akoukoľvek formou verejne oznámené? Vdaka.

28.02.2016 20:24:21 | Roman

S tym parkovanim ma ghazu v podstate pravdu, nakolko pred terajsim uradom je cela ulica pri obchodoch v podstate \"verejne dostupna\". No pri Inkubatore su to miesta, kde parkuju \"pri svojom dome\" obyvatelia dotknutych miest. Uz teraz je situacia na Bernolakovej a na Mierovom namesti neunosna - nie je dostatok miesta, pretoze zvyknu tu odparkovat auta aj ludia, co odchadzaju do Ba autobusmi - tych je vsak menej ako tych, ktory chodia k lekarom, ci do Inkubatora. Na Bernolakovej by bolo vhodne rozsirit parkovanie na sikme statie (pod obytnym domom ten chodnik takmer nikto nepouziva a ulicu zjednosmernit - smerom do centra).
Tento problem - parkovanie v meste je uz cislom jedna, ak situaciu dobre sledujem. Som velmi zvedavy na jej riesenie, pretoze je to tazka tema a bolo by dobre nastavit podmienky este tento rok. Drzim palce, viem ze to date :-)

29.02.2016 18:10:46 | peter

Nedá mi, aby som nereagoval na tieto príspevky, bývalý primátor Ondrejka neinformoval čo sa deje v Malackách, nikto nevedel ako bačuje s peniazmi daňových poplatníkov, nikto sa nesťažoval na nič, Malacky doviedol do katastofálneho stavu. A konečne je tu primátor, akého Malacky ešte nemali, ktorý robí pre ľudí o všetkom informuje, konečne mesto nie je v červených číslach a zase sa niektorým ľuďom nepáči. Pán Říha držím Vám palce, vy ste správny človek, ktorého Malacky už nutne potrebovali...