Ľudia pre Malacky » Agresívne psy v Malackách. Máte z nich strach?

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

nobody15.04.2024
Sasinkova ulica môže prejsť obnovou...

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Agresívne psy v Malackách. Máte z nich strach?

V slovenských médiách rezonuje správa o agresívnom útoku psa na človeka. 39-ročný muž napadnutý pri jazere na Košariskách skončil s vážnymi poraneniami a odhryznutým uchom v nemocnici. Spýtali sme sa vás na facebooku, či pozorujete aj v Malackách bojové plemená, a či máte strach prechádzať cez niektoré miesta.

Podľa portálu topky.sk mali agresívne psy na muža vyskočiť a trhať ho. "Pri brutálnom útoku mu spôsobili asi sto rán a devastačné poranenie predlaktia a takisto mu odhryzli ucho," uvádza sa v článku k stredajšiemu incidentu.

Viaceré medializované prípady sa končia bolestivými ranami na tele obeti. Majiteľ agresívnych psov z útoku pre portál pluska.sk uviedol, že nevie stále pochopiť, čo sa im porobilo. Útok psov si vysvetľoval aj tým, že agresívny pes chránil aj potomstvo.

Krvavý útok psov na Košariskách: Brata slovenskej missky dohrýzli takmer na smrť!

Fotograf Michal (39), brat známej slovenskej missky z 90. rokov Mirky Babčanovej, dnes pri jazere na Košariskách takmer prišiel o život. Z ohrady... čítaj celý článok

Stretli ste sa s prípadmi agresívnych psov v Malackách?

Na našej facebook stránke sme sa spýtali, či  užívatelia poznajú nejaké miesta v Malackách, ktoré by bolo podľa nich treba riešiť.

Podľa čitateľa Maťa je veľmi zlá situácia na Pezinskej ulici pri výkupe kovošrotu. Ide o areál výkupu druhotných surovín v zákrute Pezinskej ulice vedľa objektu kasární. Pri plote tohto objektu je chodník, ktorý využívajú aj mamičky, ktoré vodia svoje malé deti do neďalekej materskej škôlky Happyland.

Inú skúsenosť má Adam, ktorý postrehol agresívnych psov v záhradkárskej osade Olšiny. "Vždy, keď idem okolo mám pocit, že ma chce zabiť, je neskutočne agresívny...," napísal do diskusie. Malo by ísť o záhradkársku osadu na konci Záhradnej ulice.

Viete aj o iných prípadoch v Malackách? Upozornite čitateľov vo svojom komentári.

Za psa zodpovedá človek

Pes je považovaný v našom právnom poriadku za vec, na ktorú sa vzťahujú ustanovenia Občianskeho zákonníka. Držiteľ (vlastník) musí rešpektovať pravidlá. Tie sú upravené zákonom, podľa ktorého sa nebezpečným psom rozumie každý pes, ktorý pohrýzol alebo poranil človeka bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, ak sa nepoužil v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi.

Zákon upravuje nebezpečného psa, pričom sa neberie do úvahy skutočnosť, že nebezpečným psom môže byť aj nejaký pes, ktorý ešte nikdy nepohrýzol alebo neporanil človeka. Predsa len sú medializované informácie, že agresívny pes zaútočil na človeka, hoci jeho držiteľ hovoril o tom, ako dovtedy poslúchal. Z tohto pohladu sa javí súčasná právna úprava za nedostatočnú.

V prípade, že pes pohryzie človeka bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, musí sa táto skutočnosť zapísať do evidencie, ktorú vedie mesto. Povinnosť oznámiť mestu má držiteľ psa do 30 dní.

Ten, kto psa vedie, je povinný oznámiť svoje meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu osobe, ktorú pes pohrýzol.

Vodenie psa mimo chovného priestoru

Vodiť psa mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov môže len osoba, ktorá je fyzicky a psychicky spôsobilá a schopná ho ovládať v každej situácii. Takáto osoba je povinná predchádzať tomu, aby pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka alebo zvieratá, a zabraňovať vzniku škôd na majetku, prírode a životnom prostredí, ktoré by pes mohol spôsobiť.

Vodenie nebezpečného psa mimo chovného priestoru

Vodiť nebezpečného psa mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov môže len osoba, ktorá je plne spôsobilá na právne úkony.

Na verejnom priestranstve musí mať nebezpečný pes nasadený náhubok.

Za psa vždy zodpovedá držiteľ psa alebo osoba, ktorá psa vedie alebo nad psom vykonáva dohľad.

Za porušenie povinnosti toho, kto vedie psa, že nezabránil, aby pes zaútočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka, mu možno uložiť pokutu do 165 eur. Je otázne, či je výška sankcie dostatočná k tomu, že môže prísť k bolestivej ujme na zdraví.

Pri ťažších následkoch prichádza do úvahy pre majiteľa psa aj riziko trestného stíhania pre trestný čin ublíženia na zdraví.

Preváži ochrana majetku nad rizikom útoku psa?

Jedným zo spôsobov ochrany majetku je aj zabezpečenie ostrahy strážnym psom. Pri prejdení niekoľkých ulíc v Malackách sa stretneme s prípadmi, kedy pes neprimerane reagoval už len pri prechádzaní ľudí po okolitom chodníku. Nevieme posúdiť, či je kritérium pre dobrého strážneho psa aj stupeň agresivity. Ale to, že vyvoláva strach v ľuďoch, ktorí prechádzajú po chodníku na verejnom priestranstve, asi nie je v najlepšom poriadku.

Ak má majiteľ v objekte strážneho psa, mal by byť pozemok riadne zabezpečený proti úteku psa. Často je vidieť na plotoch tabuľky, ktoré upozorňujú na výskyt strážneho psa. To však neznamená, že majiteľ sa môže zbaviť zodpovednosti za psa v prípade, ak dôjde k zraneniu nejakej osoby v jeho objekte. Prípad by sa posudzoval podľa okolností, či by nemohol byť pes použitý v rámci nutnej obrany alebo krajnej núdze.

V parlamente sa doteraz objavilo viacero návrhov, ktorými sa snažili poslanci presadiť zákon, ktorý by definoval a označil za nebezpečných psov aj skupinu tzv. bojových plemien. Návrhy obsahovali v prílohe aj zoznam plemien, ktoré mali byť označené za bojové, a teda spadali by pod prísnejší režim chovu, dokonca viazaný na získanie povolenia k chovu, napríklad Americký stafordšírsky teriér, Argentínska doga, Brazílska fila, Bulteriér, Doberman, Rhodézsky ridgeback, Rotvajler, Stafordšírsky bulteriér, Krížený alebo čistokrvný príslušník skupiny psov, ktorá je všeobecne známa ako pitbulteriér. Návrhy však neboli priechodné.

Majitelia, pozor!
Psy, mačky a fretky musia byť označené mikročipom...

Novelou zákona o veterinárnej starostlivosti sa zaviedla povinnosť vlastníkom psov, mačiek a fretiek, ktoré sa narodili do 31. októbra 2011, označiť ich transpondérom – mikročipom alebo tetovaním do 30 septembra 2013.

Aplikáciu transpondéra môže vykonať len veterinárny lekár, ktorý tým nesie aj zodpovednosť za overenie funkčnosti transpondéru pred aplikáciou a po aplikácii.

Údaje o zvierati sa zapisujú do Centrálneho registra spoločenských zvierat.

V téme budeme pokračovať.

Pripravujeme rozhovor s odborníčkou na veterinárnu starostlivosť o agresivite zvierat.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

17.08.2012 12:01:53 | dron

skor mam strach z bezdomovcov na radku na zastavke hulakaju ozrati minule tam jeden uplne nepricetny rozkopaval kontajnery a rucal ako raneny jelen obecna policia mi dala pokutu ked som pil na ulici pivo a oni maju kazdy v ruke flasu vina a otravuju vzduch

17.08.2012 12:28:37 | SP

Ked ťa otravujú skontaktuj sa snami a my ich poriešime (Spravodlivosť na slovensku) daj mi svoj kontakt ked tak

17.08.2012 12:41:18 | Adam

yorkshire - keby bol tento bastard,čo ho ma každá ovca omotaného na krku vo velkosti ovčiaaka či pitbula,to by len bolo skrvavených,dokusaných a dotrhaných ludí. Prečo ľudia škatulkuju psy ako bojove, všetko zaleži od vycviku psa a od toho hlavne aky je majitel ako toho psa vedie...žiadne plemená ako tieto čo ich ludia nazývajú "bojové" nejsú tak obetavé...dali by za svojho majiteľa aj život, ale * može vedieť človek, čo takeho psa nikdy nemal! A tí najviacej o tom hovoria a robia z nich monštrá!

17.08.2012 12:55:16 | Zuzana

Adam sa pekne vyjadril o malych plemenach .. ty vrcia skacu piskaju ked ide iny pes, alebo aj clovek okolo neho a to tym, ze majitelia ich maju ako babiky... tu je trosku viacej vodicky, tam ide bycikel, tam clovek s inym psom, tam dieta s detskym kocikom ... sup ho na rucicky ....
agresivita psov je mozno vhodna tema, ale netyka sa len bojovych plemien ... tyka sa to kazdeho psa a je na spravnom mieste, ze majitel za nich zodpoveda, lebo vsetko je vo vychove a vedeni toho psa... ak sa u bojoveho plemene nerozvyja od mala tato ich vlastnost, tak je minimalna, az nulova pravdpodobnost , ze na niekoho a na nieco zautoci .. a nikto nevie, co tych psov na Kosariskach viedlo k takemuto utoku... tak isto je to u polovnych plemenach a sliedicoch.. ak nie su od mala cviceni na stopu, alebo donasanie, tak ten pes vam tu kacku nedonesie ....
Inak agresivny NO su aj na trznici .... tych lopatov budete udierat po hlave a nepustia si svoju korist .. .... pravda, ze nas pes tam strcil nos, ale dieta aby tam nestrcilo ruku sa tiez neda vzdy ustrazit .....
jaaaaj a este by som pisala, ale to sa da donekonecna

17.08.2012 15:53:24 | názor

Majitelia, pozor (oprava!)
.
§ 19
Identifikácia a registrácia zvierat
(5) Psy, mačky a fretky určené na OBCHOD musia byť nezameniteľne označené tetovaním alebo mikročipom a ich identifikačné údaje sa musia viesť v centrálnom registri spoločenských zvierat podľa odseku 3.

17.08.2012 16:02:18 | názor

OPRAVA - platí to čo je v texte článku -

Predpis č. 19/2012 Z. z. - Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o identifikácii a registrácii spoločenských zvierat

Kedy identifikovať zviera
Od 1. novembra 2011 musí byť každý pes, mačka, fretka nezameniteľne označený do 8 týždňov ich veku, alebo pred uvedením na trh, alebo pred prevedením do vlastníctva alebo držby inej osoby.
VÝNIMKA
Na psov, mačky, fretky, ktorí sa narodili pred účinnosťou zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 39/2007 Z. z.“) (t.j. pred 1.11.2011) sa vzťahuje dvojročné prechodné obdobie v súlade s § 54b ods. 5) zákona 39/2007 Z. z..
Počas plynutia prechodného obdobia, ktoré končí dňom 30. septembra 2013 musia byť psy, mačky alebo fretky označené transpondérom – mikročipom alebo tetovaním
Na psy, mačky alebo fretky, ktoré sa uvádzajú na trh, prevádzajú do vlastníctva alebo držby inej osoby sa toto prechodné obdobie nevzťahuje.
Napr.: Psíka, ktorý sa narodil 15. mája 2008 stačí označiť do 30. septembra 2013, ale len v tom prípade, ak sa nepredáva. Akonáhle mení zviera vlastníka musí byť označené.

19.08.2012 01:22:58 | Redakcia LPM.sk

Samosprávy sú na majiteľov psov krátke - viac k téme v príspevku v denníku Pravda http://spravy.pravda.sk/samospravy-su-na-majitelov-psov-kratke-d99-/sk_domace.asp?c=A120817_181258_sk_domace_p58

19.08.2012 22:03:26 | Lucia Vidanová

Tak toto nie je normálne http://www.ta3.com/clanok/1004430/zena-zomrela-po-utoku-pitbula.html Legislatívu treba sprísniť! Z detstva mám otrasný zážitok, keď nám vlčiak zahryzol maltezáka. (A reakcia jeho majiteľky vtedy? No on trhá mačky na záhrade, tak si ho asi pomýlil s mačkou) Podľa mňa by sa psy nemali pohybovať bez vôdzky, lebo aj keď jeho majiteľ povie, že nehryzie, to ma nepresvedčí. Aj keď s deťmi prechádzam okolo niekoho, kto vedie bojového psa, aj tak cítim ohrozenie :/. Minule na Kozej ulici (rožný dom od Družstevnej pred školou) na nás štekal zvrchu brány vlčiak. Pol tela mu trčalo. Už som čakala, že sa odrazí a skočí nám rovno na hlavy a to sme išli dve so štyrmi deťmi. No neviem ako by sme sa ratovali.

20.08.2012 08:08:02 | J.Říha

Pre "názor". Ustanovenie o registrácii zvierat bolo novelizované. Znenie, ktoré uvádzate, je už neúčinné. Podľa novej právnej úpravy sa už slovo obchod ani nespomína.

Zákon ustanovil prechodnú povinnosť pre vlastníkov psov, mačiek a fretiek, ktoré sa narodili do 31. októbra 2011, aby ich označili a registrovali v dvojročnom prechodnom období do 30. septembra 2013.

Toto prechodné obdobie sa však nevzťahuje na psy, mačky a fretky narodené do 31. októbra 2011, ktoré sa uvádzajú na trh, prevádzajú sa do vlastníctva alebo do držby inej osoby (čiže inými slovami formulovaný "obchod"). Tu vzniká povinnosť okamžite, čiže aj možnosť sankcionovania, ak si ju vlastník nesplní.

20.08.2012 09:27:09 | cip

treba bolsevikovi do gebule ! alebo racik vykonovu elektronku.

20.08.2012 09:52:47 | VZN 4/2002

kto ho dodržuje, kde sú nemu špecifikované tresty a postihy za jeho nedodržovanie? Myslím, že keby sa vyberalo za každého voľne behajúceho psa po ihriskách len 5 €, mesto by mohlo urobiťpre malačanov hody zadarmo.

06.10.2012 02:44:20 | Jakub

Je mi luto, ze takyto clanok napisali obcania mesta v ktorom byvam, prave v sucasnej situacii. Podla spominanych pripadov mam dojem, ze ani v jednom z nich sa nejedna o plemena oznacovane ako bojove, teda tie, ktore chce zakon trestat nie represivne, ale preventivne. Cize sa chysta obmedzovat obcana na zaklade vkusu ci vyberu a nerespektovat prezumpciu neviny, ktora je myslim zakladnym kamenom nasho pravneho systemu. Okrem toho na zaklade udajov, ktore nie su podlozene ziadnymi statistikami, pretoze Nemecky ovciak na zozname nie je. Keby aj bol, ktovie co by ukazali cisla, pretoze mnoho najma starych ludi by sa psov asi skor zbavilo, nez by si robili osvedcenia ci kvalifikacie. Potom, keby neboli dost alturisticky a neodovzdali zlodejovi svoje uspory ci televizor dobrovolne... Dnes taky pes mozno zachrani zivot uz bez toho, aby o tom vedel, pretoze posle zlodeja "o dum dal".utrpenie nespocetneho mnozstva tvorov je zda sa spolocensky unosnejsie ako smrt jedneho cloveka, vzdy beztak z viny niekedy aj toho sameho cloveka, unosnejsie ako 15 ras z ktorych par bije do oci svojim vyzorom a jedna-dve este aj napismi na obleceni. Ked niekto tvrdi, ze sa boji "bojovych" psov, tak je bud ignorant slepo veriaci vsetkemu co mu je podhodene, ze sa neobtazuje ani otvorit encyklopediu psov, sprosto klame, alebo ma jednoducho fobiu. Ani ospevovana demokracia nezabrani ublizovaniu z nevedomosti, ak v nevedomosti zije vacsina. Osobne neviem o pripade kedy bol u nas pouzity pes ako zbran na likvidaciu ci vrazdu nej osoby, cize je zbranou asi tak ako odkopeny vrchnak od kanala, cize z ludskej nezodpovednosti. Ked uz tu ludia davaju linky na pripady, ktore kazdy pozna dam sem odkaz nato, ako prijatie podobnych zakonov dopadlo v Nemecku. http://kebbyakessy.blog.cz/0802/psi-zakony-na-kocku

06.10.2012 02:46:03 | Jakub

Je mi luto, ze takyto clanok napisali obcania mesta v ktorom byvam, prave v sucasnej situacii. Podla spominanych pripadov mam dojem, ze ani v jednom z nich sa nejedna o plemena oznacovane ako bojove, teda tie, ktore chce zakon trestat nie represivne, ale preventivne. Cize sa chysta obmedzovat obcana na zaklade vkusu ci vyberu a nerespektovat prezumpciu neviny, ktora je myslim zakladnym kamenom nasho pravneho systemu. Okrem toho na zaklade udajov, ktore nie su podlozene ziadnymi statistikami, pretoze Nemecky ovciak na zozname nie je. Keby aj bol, ktovie co by ukazali cisla, pretoze mnoho najma starych ludi by sa psov asi skor zbavilo, nez by si robili osvedcenia ci kvalifikacie. Potom, keby neboli dost alturisticky a neodovzdali zlodejovi svoje uspory ci televizor dobrovolne... Dnes taky pes mozno zachrani zivot uz bez toho, aby o tom vedel, pretoze posle zlodeja "o dum dal".utrpenie nespocetneho mnozstva tvorov je zda sa spolocensky unosnejsie ako smrt jedneho cloveka, vzdy beztak z viny niekedy aj toho sameho cloveka, unosnejsie ako 15 ras z ktorych par bije do oci svojim vyzorom a jedna-dve este aj napismi na obleceni. Ked niekto tvrdi, ze sa boji "bojovych" psov, tak je bud ignorant slepo veriaci vsetkemu co mu je podhodene, ze sa neobtazuje ani otvorit encyklopediu psov, sprosto klame, alebo ma jednoducho fobiu. Ani ospevovana demokracia nezabrani ublizovaniu z nevedomosti, ak v nevedomosti zije vacsina. Osobne neviem o pripade kedy bol u nas pouzity pes ako zbran na likvidaciu ci vrazdu nej osoby, cize je zbranou asi tak ako odkopeny vrchnak od kanala, cize z ludskej nezodpovednosti. Ked uz tu ludia davaju linky na pripady, ktore kazdy pozna dam sem odkaz nato, ako prijatie podobnych zakonov dopadlo v Nemecku. http://kebbyakessy.blog.cz/0802/psi-zakony-na-kocku