Ľudia pre Malacky » Varianty riešenia Družstevnej pripraví mestský úrad

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Varianty riešenia Družstevnej pripraví mestský úrad

Mestské zastupiteľstvo schválilo na včerajšom rokovaní upravený návrh uznesenia k zámeru zriadenia špeciálneho bývania. O zmenu požiadal poslancov predkladateľ materiálu J.Říha. V úvode uznesenia poslanci vzali na vedomie predložený materiál, ocenili snahu spracovateľov a uvítali pomoc občianskych aktivistov pri riešení problému na Družstevnej ulici.

Dôležitou zmenou oproti pôvodnému materiálu je odčlenenie problému na Družstevnej ulici od problému s neplatičmi v obytnom dome na Skuteckého ulici. Mestský úrad dostal od poslancov presne vymedzené úlohy s termínmi ich plnenia.

Rokovanie otvoril primátor Jozef Ondrejka.

S prvým návrhom zmeny uznesenia vystúpil poslanec Jozef Mračna. Súhlasil v ňom s odkúpením objektu BVS pre potreby mesta. Problém Družstevnej by sa mal podľa neho riešiť atomizáciou (prerozdelením) jednotlivých rodín. V tomto ho podporil aj jeho poslanecký kolega z obvodu Jozef Halcin, ktorý zásadne nesúhlasí s koncentráciou neprispôsobivých, nie je za ich segregáciu (oddelovanie), ale mali by sa rozdeliť po meste, tak ako sa dá.

Rokovania sa opäť zúčastnili občania Juhu aj občania Družstevnej ulice. Druhý sprava Oskar Dobrovodský.

Predkladateľ materiálu Juraj Říha reagoval v diskusii na posledné pripomienky k materiálu a v závere diskusie predstúpil pred poslancov so žiadosťou o podporu upraveného uznesenia. Tým splnil podľa slov prítomného Dušana Veľkého zo Stupavskej ulice chlapské slovo, ktoré dal obyvateľom na verejnom stretnutí v utorok. Poslanec Mračna svoj pozmeňujúci návrh uznesenia stiahol.

Členovia návrhovej komisie sprava - Pavel Spusta, Pavol Tedla, Milan Ondrovič.

Podľa obyvateľa mesta J.Waltera je predložený materiál dobrý z hľadiska bytových náhrad, ale chýbala mu v ňom vyššia participácia exekutívy. Úvodom sa verejne ospravedlnil poslancovi J.Říhovi za neoprávnenú kritiku nájomnej zmluvy na verejnom stretnutí s obyvateľmi v utorok v ZŠ Štúrova, zmluvu si podľa neho prečítal len v rýchlosti. Z diskusii obyvateľov Juhu vyplýva obava, že ak sa neprispôsobiví z rôznych častí mesta v objekte zgrupia, nikto to tam neustráži. Kardinálny problém takýchto ľudí je ich malá možnosť zamestnať sa, v čom im nijako nepomáha ani štát. Na príklade vyhrotenej situácie susedského sporu na Družstevnej utrpela dôstojnosť. Oskar Dobrovodský si takýto život nezaslúži.

Členka občianskej iniciatívy Ľudia pre Malacky a obyvateľka Družstevnej ulice Zuzana Baligová vo svojom vystúpení spomenula aj príklad pozitívnej segregácie neprispôsobivých z Dunajskej Stredy. Jej základnou podmienkou ako jednej z tímu spracovateľov predkladaného materiálu bolo nájsť objekt, ktorý bude mimo obytnej zóny, aby títo neprispôsobiví nemali žiadnych priamych susedov.

Juraj Říha predkladá pozmenený návrh uznesenia. Zámer zriadenia špeciálneho bývania navrhol odložiť do času predloženia iných alternatív, ktoré má rovnako komplexne pripraviť mestský úrad do konca januára. Predkladateľ vo svojom príhovore vymenoval 8 princípov, ktorých by sa malo mesto držať v riešení sporu, a ktoré by mali byť premietnuté do konečného návrhu riešenia. Vyjadril vôlu naďalej riešiť problém s obytným domom na Skuteckého ulici, a preto v uznesení navrhol aj odčlenenie tohto problému od občianskeho spolunažívania na Družstevnej ulici. Mrzí ho, že mestský úrad od augusta komplexne nerozpracoval ani jednu možnosť, preto podľa neho má teraz príležitosť aj prednosta mestského úradu. Prítomným poslancom oznámil, že sa pred rokovaním vzdal poverenia zastupovať oprávnených v komunikácii s exekútorom. Tomu už oznámil neuzavretie dohody o urovnaní sporu a dohodol sa s exekútorom na pokračovaní v exekúcii vyprataním poslednej čiernej stavby. Tú obýva v súčasnosti 11-členná rodina.

Alena Kmecová, vedúca Klientskeho centra MsÚ, do ktorého kompetencie patrí aj sociálna starostlivosť po odprezentovaní návrhu J. Říhu, reagovala na poverenie riešiť problém Družstevnej slovami, že spolupráca s poslancami bola dobrá a mala by pokračovať.

Oskar Dobrovodský vystúpil aj s informáciou, že ho opäť vedenie mesta spolu s jedným poslancom krátko pred zasadnutím MsZ oslovili s ponukou, aby dal 10 tisíc eur na kúpu rodinného domu od svojich susedov a mesto mu pomôže s kúpou nehnuteľnosti pre neprispôsobivých v obci vzdialenej 100 km. Táto ponuka tu už raz bola, priznal Dobrovodský, ktorého takýto spôsob riešenia sporu pobúril. J.Říha tento návrh ostro kritizoval a odmietol, aby sa problém riešil tým, že by sa mal Oskar Dobrovodský vykúpiť zo svojho problému. Do uznesenia preto navrhol priamo uviesť, že mesto odmietne kupovať nehnuteľnosť do vlastníctva na území mesta alebo inej obce. K návrhu sa napokon priznal poslanec J.Mračna.

Boris Kopeliovič vystúpil tretíkrát - na minulotýždňovom zasadnutí MsZ, na verejnom stretnutí na Juhu aj počas rozpravy k pokračovaniu v rokovaní o zámere zriadenia špeciálneho bývania. Na Juhu podniká už 20 rokov a počas tohto obdobia si už užil s rôznymi individuami, ktorí mu vykrádali pohostinstvo. No väčšinou to boli bieli, aj na Skuteckého ničia majetok viac bieli. Verí tomu, že ak budú mať títo ľudia prácu, tak budú ochotní zmeniť svoj životný štýl. Nemyslí si však, že je šťastné nechávať ich všetkých na jednom mieste. Vyjadril sa, že by bolo lepšie roztrúsiť rodiny po celom meste.

O slovo sa prihlásila aj Mária Danihelová, ktorá poprosila poslancov o poslednú šancu. Sú ochotní žiť slušne, pracovať, priznali, že chápu pána Dobrovodského, ale na druhej strane im poškodila aj medializácia ich spôsobu života, ktorá pobúrila celé Slovensko. Podľa nej, keď žije tak veľa ľudí na tak malom priestore ako oni, tak to nemôže byť dobré.

Vystúpil aj Václav Galba. Má syna futbalistu, ktorý reprezentuje Malacky a chce v Malackách žiť aj ďalej.

Henni Racik - Kanaďanka, ktorá momentálne na Slovensku realizuje projekt Velvet Evolution Universe Tour, sa prihlásila o slovo. Obhajovala záujmy Rómov s tým, že nemajú na Slovensku vytvorené podmienky na dôstojný život, keďže sú pracovne či inak diskriminovaní. Apelovala však aj na zlepšenie medziľudských vzťahov. Ak by ľudia začali vnímať potreby a problémy iných a snažili by sa ich riešiť vzájomnou komunikáciou už v zárodku, vyhli by sme sa extrémnej situácii, akej sme svedkami aj na Družstevnej a v iných slovenských mestách.

Poslanci na návrh poslanca A.Pašteku hlasovali o ukončení rozpravy pred vyhlásením prestávky, aby sa mohli poslanci oboznámiť s textom zmeneného uznesenia.

Po krátkej prestávke pristúpili poslanci k hlasovaniu o uznesení, ktoré predložil poslanec J.Říha. Trinásti prítomní poslanci boli za, dvaja sa zdržali.

Viac vo zvukovom zázname z mestského zastupiteľstva sprístupneného tu.


Mestské zastupiteľstvo prvý raz rokovalo o probléme občianskeho spolunažívania na Družstevnej ulici.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

02.12.2011 11:45:49 | Ondrej

Pan Riha. Ste velmi sikovny, ba priam az genialny clovek. Klobuk dole. Najprv sa Vam podarilo najst na vytvorenie geta lokalitu (areal BVS), kde vo volebnom obvode nemate ani jedneho poslanca .Myslim tym LPM. Tie omacky, ako ste sa "snazili" umiestnit Galbovcov do svojho obvodu, na mna neplatia. Potom sa Vam potajomky podarilo distribuovat material medzi poslancov, a to len tri dni pred planovanym hlasovanim. Strategicky velmi dobre zvazovane bolo i to, ze poslanci z inych obvodov by zvacsa podporili tento material, len aby sa vyhli umiestneniu geta vo svojom obvode. S cim ste vsak neratali, bol velmi velky odpor verejnosti. Sila viac ako 2000 obyvatelov - Juzanov bola vacsia, ako Vasa ambicia na presadenie projektu. Doplatili ste na netransparentnost a pohrdanie nazorom verejnosti. A toto ste prave Vy vytykali Ondrejkovcom. Ved existuje aj rokovaci poriadok zastupitelstva (http://www.malacky.sk/docs/msz/rokovaci_poriadok_2011.pdf), ktory ste pri predlozeni takehoto zasadneho materialu porusili. Taktiez ste porusili Vami deklarovany princip, ze kazdy material by mali posudzovat odborne komisie. Nadalej ste vsak zostali velkym hracom a zahrali ste pekne divadlo s dodrzanim chlapskeho slova a upravou Vasho navrhu. Nebolo to vsak v skutocnosti z 2 hlavnych dovodov? Po prve: Postvanie si obyvatelov z Juhu by Vám nepomohlo vo volbach na primatora o 3 roky. Po druhe: Pripadne schvalenie povodneho zameru by mohlo byt povazovane za neplatne, lebo ste porusili rokovaci poriadok aj v tom, ze ste prerusili konanie zastupitelstva na dlhsiu dobu, ako je v poriadku stanovena. Pritom ste z toho vsetkeho odisli ako vitaz. Ste chlap - drzite slovo. Sucitite s Juzanmi. Nepopularny material ste ulozili spracovat mestskemu uradu - za tym uz stat nebudete Vy osobne. Nech zije kral!

02.12.2011 12:46:04 | ivan

Ondrej asi tak nejako to funguje, zo všetkého vyjsť ako víťaz a ani za otca si nepriznať svoju omylnosť, aj keď svojimi činmi sústavne traumatizuje určité skupiny obyvateľstva. Ak tu vo svojej tvrdohlavosti a narcisizme neuspeje, on si zase niečo nájde, kde sa bude môcť prejaviť jeho exhibicionizmus.
Predpokladám, že za tie necelé tri roky stihne s prepáčením "nasrať" všetkých. Prvé 2 - 3 tisícky malačanov si už môže odfajknúť.

02.12.2011 12:55:53 | J.Říha

Dobrý deň prajem. Každý má svoj názor, niektorí ho vyjadrili formou priameho rozhovoru so mnou po verejnom stretnutí, niektorí telefonicky, mailom, ale aj slušne anonymne v diskusii. Niektorí sedia doma za počítačom, utápajúc sa vo svojich konštrukciách, niektorí chodia vo voľnom čase vyjednávať o podmienkach.

Počítal som s reakciou (viac ako 2000, nebolo ich 1260?), nepočítal som s takýmto druhom letákov: http://www.ludiapremalacky.sk/docs/letak.jpg , nepočítal som, že budeme vyhodnocovať v počte petitientov ľudí napríklad z Jánošíkovej, tiež som nepočítal, že sa bude dávať podpisovať petícia zamestnancami Mestského centra sociálnych služieb atď. Napriek tomu som podporil, aby sme petíciu prerokovali samostatne a nad rámec zákona sme ju aj uznesením vzali na vedomie. Keby som pohŕdal názorom verejnosti, celý priebeh by mal asi iné smerovanie. Ale o tom Vás presviedčať nebudem, máte svoj kategorický názor.

K večným evergreenom sa vyjadrovať ako v minulosti nebudem, obmedzím sa len na fakty, o ktoré opierate svoje tvrdenia, aby ste si uvedomili niekoľko vecí.

1. Musíte konkrétne uviesť, v čom som mal "zásadne porušiť rokovací poriadok." To by ma teda veľmi zaujímalo. Distribúcia materiálov je upravená spomínanou normou v §10 ods. 1 RK. Materiál bol tak ako sa má, zverejnený na webovom sídle mesta, distribuovaný poslancom v čase ako predpokladá rokovací poriadok, nad rámec zverejnený na stránke LPM.sk a Facebooku, viac kanálov nemáme. S primátorom mesta som zmluvy prešiel v piatok a poprosil som ho o názor a postoj k veci, v ten deň som požiadal o stretnutie s poslancami. Bez jasného podporného stanoviska primátora mesta z piatka by som materiál neposúval v takto ťažkej téme ďalej.

2. Rokovací poriadok stanovuje prípady rokovania komisií a kompetencie predsedov komisií v § 34. Dvaja predsedovia svoje oprávnenie využili a komisie zvolali, bola to Komisia pre správu majetku a legislatívu a Komisia pre územný rozvoj, dopravu a životné prostredie. Čiže neviem na základe čoho formulujete svoj záver.

3. Rovnako ako opäť zavádzate verejnosť neplatnosťou rokovania. Odporúčam predtým, než budete opäť formulovať záver o tom, že som porušil rokovací poriadok, aby ste sa oboznámili okrem predchádzajúcich paragrafov aj so znením § 18 RK.

Všeobecne.
Išlo o materiál ako jednu možnosť riešenia. Vzhľadom na vyjadrenia prednostu mestského úradu o tom, že mestský úrad nerozpracoval žiadne varianty, pretože malo údajne mestské zastupiteľstvo vziať úradu poverenie, navrhol som, aby mestský úrad poverenie (hoci je to hlúposť, že potrebuje poverenie) vo forme uznesenia dostal. Uložili sme predložiť ďalšie komplexne rozpracované návrhy (dávam Vám do pozornosti množné číslo).

Návrhom uznesenia som reagoval na všetky výhrady, ktoré mi slušne a korektne povedali ľudia z Juhu.

Družstevnej sa venujem ďalej už len ako súkromná osoba, nie poslanec MsZ ani predseda komisie. Petície, žiadosti a podobne tým momentom nemajú pre mňa zákonný dopad.

Buďte teraz chlap či žena Vy. Dokážte viac ako si mylne vykladať rokovací poriadok, ale naopak navrhnite, rozpracujte a predložte na verejnú diskusiu ďalšiu možnosť aj Vy (doposiaľ tak urobili z cca 18 500 ľudí len skupina nadšencov ĽPM a Alojz Hlina, ktorý ani nie je Malačan). Ak to dokážete, mohlo by to priniesť aspoň pár Malačanom väčší úžitok ako čas venovaný vymýšľaním fantazijných konštrukcií.

Prajem Vám všetko dobré.

02.12.2011 18:03:48 | Malačan

Na to, čo predvádza Říha, nepotrebuje šikovnosť, ani genialitu. Stačí mu stádo, ktoré nerozmýšľa. Je až neuveriteľné, ako chlapec v jeho veku dokáže zblbnúť dospelých ľudí.

03.12.2011 21:42:35 | karol

cista zavist? alebo sa stare struktury ondrejkovcov boja ze im nekto slape na paty?

http://miroslavmakyta.blog.sme.sk/c/282311/Kam-s-neprisposobivymi-3-cast-rozuzlenie.html

pre tych co sa im nechce citat vyberem

"Riešenie v Malackách sa mohlo stať precedensom. Mohli sme ukázať cestu celej krajine, ako sa vysporiadať s neprispôsobivými obyvateľmi. Aktívna skupina Ľudia pre Malacky okolo pána Říhu ( rastie z neho obratný politik ) vypracovala zámer, a nemuseli to urobiť. Urobili to len preto, lebo ich trápili neriešené problémy v meste. Je to správna cesta nebyť ľahostajným voči problémom mesta."

... presne totok si myslim aj ja.. seci ste mudry jak rampy ale nikto nic..strasne lahke kritizovat ale nic nenavrhovat moze len ondrejka!!

"Možnosti tu sú, len to musí byť schválené za predpokladu striktného dodržiavania nájomných predpisov, ako to napríklad navrhoval predkladateľ ( ak nebudú pracovať, platiť nájom, posielať deti do školy ap. pôjdu nekompromisne na ulicu ).

...navrh poslanca ondrovica a aktivistky baligovej bol novatorsky.. na to sa nezmohol cely stab ondrejku s prezamestnanym uradom!!

04.12.2011 23:28:37 | bednar miro

stale lepsie ako keby nas viedol vychodniar...

"A toto ste prave Vy vytykali Ondrejkovcom." ... tym by sa mali vytknut horsie veci co tu spachali na nasom mestem ze Ondrej -(ka) .. ?

05.12.2011 10:33:46 | Ondrej

Pokus o umlcanie? Nesiel mi z PC odoslat prispevok. Pan Riha, prevraciate moje tvrdenia. Pisete, ze ste "zasadne" porusili rokovaci poriadok. Koniec koncov aj to je pravda. Ja som vsak napisal, ze rokovaci poriadok ste porusili tym, ze ste tak zasadny material predlozili. Mam na mysli netransparentnost a pohrdanie nazorom verejnosti (3 dni pred rokovanim). Dobre teda, uvediem konkretne. Podla § 4 rokovacieho poriadku: "Pozvanka na rokovanie sa dorucuje poslancom aspon 13 dni pred rokovanim" Podľa § 10: "Materialy sa spravidla prerokuju v prislusnych komisiach, to neplati, ak ide o materialy spojene so spravami o vysledkoch kontrol vykonanych hlavnym kontrolorom mesta, materialy, predkladane ustne, a materialy, o ktorych zaradeni do programu rozhodne MsZ pri schvalovani programu rokovania". Ani jedna vynimka sa na tento pripad nevztahuje. Ohanate sa prerokovanim materialu v 2 komisiach. Kde su ostatne komisie? To, ze ste o materiali hovorili predsedovi niektorej komisie, este neznamena, ze material bol v tejto komisii riadne prerokovany. V piatok ste podla Vas ukoncili potrebne rokovania s primatorom a uz v pondelok boli materialy rozposlane. Je to nielen pohrdanie nazorom verejnosti, ale aj pohrdanie poslancami nepatriacimi do Vasho zgrupenia. A nielen tymi. Preco nebol material prerokovany ani v ekonomickej komisii ani v komisii pre verejny poriadok? A tie 2 komisie, o ktorych pisete, zasadali cez vikend? Zaujimave moresy Vo svojom prispevku som spomenul postoj viac ako 2000 obyvatelov - Juzanov, nie len tych, ktori mali moznost vyjadrit svoj nazor v peticii - 1260 (zase skreslujete). Ale zjavne strategicky idete na to velmi dobre. Robite kompromisy. Tak ako s odvolanim - neodvolanim riaditelky centra socialnych sluzieb.

05.12.2011 11:05:08 | Oskar Dobrovodsky

Ondrej. Viete co je pohrdanie nazorom verejnosti? My, obcania z Druzstevnej sme spisali pred dvoma rokmi peticiu, ktoru p. Kmecova a ostatni z MsU v Malackach s opovrhnutim a pohrdanim zmietli zo stola, ani sa s nami nebavili. Takze nasu peticiu vobec nebrali do uvahy a peticiu tzv. Juzanov zobrali na zretel. Poslanci z Juhu? Ti rozdeluju Malacanov na Juzanov a Nejuzanov, rozostvavaju a rozostvali obcanov mesta MA proti sebe. Vylepovali po sidlisku nepravdive klamstva, podvodnicke letaky, dokonca sa nestitili v MCSS v MA prehovarat dochodcov na podpisanie peticie za obcanov Juhu!
Cize, vazeny anonym ONDREJ, poprosim Vas, trosku objektivity by nezaskodilo. Ci, pravda Vam s*i?

05.12.2011 12:33:46 | J.Říha

Dobrý deň. Zaujímavé je, že teórie o rokovacom poriadku začal zhodou náhod pred pár dňami na mestskom úrade údajne šíriť ako prvý RNDr. Jozef Ondrejka, ešte stále súčasný primátor Malaciek.

V plnej miere si stojím za slovami prednesenými na rokovaní v stredu, aj tie o klamstvách. Dokonca tie o prízemnosti, ak niekto podsúva pánovi Dobrovodskému ponuky, aby sa vykúpil zo svojho problému 10 tisícmi EUR.

Ja skúsim, pán "Ondrej", vo všetkej úcte ku Vám trpezlivo posledný raz odpovedať. Úvodom sa Vám ospravedlňujem, slovo zásadný som si v rýchlosti nesprávne priradil.

Opätovne požiadam, aby ste si naštudovali rokovací poriadok (vrátane § 10, § 18 a § 34) poriadne, ak sa ma snažíte verejne obviňovať.

K Vaším najnovším fantazmagóriám:

1. § 4 RK?
Nesprávne ste spojili. Vami uvádzaných 13 dní sa vzťahuje na riadne rokovanie MsZ podľa plánu, ktorý poslanci berú na vedomie spravidla na polročné obdobie vopred. V tomto prípade sa použila druhá veta §4 RK: "Ak je rokovanie mimo schváleného plánu rokovaní, zvolané v odôvodnenom a nevyhnutnom prípade (ďalej len „mimoriadne rokovanie“), pozvánka sa doručí osobám podľa predchádzajúcej vety aspoň 3 dni pred rokovaním."

Podmienka bola splnená.

2. §10 RK?
Ak by ste boli právnik, prvá vec, ktorá Vás v § 10 zaujme, je legislatívny výraz "spravidla", v takom prípade by ste sa nedopustili mylného intepretovania výnimiek. Týmto znením §10 RK sme pri koncipovaní rokovacieho poriadku chceli predísť prekážkam, aby podmienkou uvedenia materiálu nebola povinnosť prerokovať materiály vo všetkých komisiách. Zvýšili sme počet komisií, museli sme preto prispôsobiť aj RK. Ak by to tak nebolo, nastal by podľa mojich skúseností technický problém pri predkladaní a účasti predkladateľov na rokovaniach komisií. Snažili sme sa napriek tomu zdôrazniť prípady, kedy materiály do komisií nejdú, to je príklad správ hlavného kontrolóra, keďže podľa zákona o obecnom zriadení je povinný predkladať poslancom MsZ, nie členom komisií, ktorí nemôžu k uzneseniu tohto druhu materiálov ani len uplatniť pripomienky.

Zároveň Vás chcem poprosiť, nás tak učili na právnickej fakulte, ak chcete vykladať celý predpis, vykladajte normy so vzájomnými súvislosťami. Odporúčam Vám pozrieť § 34 ods. 5 RK, v ktorom máte zdôraznený aspekt rozdielnosti mimoriadnych rokovaní komisií a rokovania komisií k riadnym zasadnutiam MsZ.

Postup bol v súlade s rokovacím poriadkom.

3. "To, ze ste o materiali hovorili predsedovi niektorej komisie, este neznamena, ze material bol v tejto komisii riadne prerokovany." + "Preco nebol material prerokovany ani v ekonomickej komisii ani v komisii pre verejny poriadok?" + "A tie 2 komisie, o ktorych pisete, zasadali cez vikend?"

Nemôžem vstupovať do kompetencií predsedov komisií (preto aj keby som chcel, Vám úprimne neviem odpovedať na otázku), ktorí sú oprávnení v zmysle § 32 ods. 2 RK zvolať zasadnutie komisie. Ak sa domnieva predseda komisie, že je účelné a potrebné zvolať komisiu, môže využiť § 34 ods. 1 RK. Túto možnosť som využil ja a aj predseda komisie pre územný rozvoj, dopravu a životné prostredie. Rokovania boli riadne zvolané pozvánkou, uskutočnili sa v stredu 23.11. o 18.00 hod. Zápisnicu nájdete tu: http://www.malacky.sk/docs/msz/komisie/111123_komisia_urdazp_smal_zapisnica.pdf

Takže milý anonym,
venoval som Vám pár minút zo svojej obedňajšej prestávky. Ak máte opäť túžbu dokazovať si Vašu omylnosť, vedomé či nevedomé zavádzanie, či zlé interpretovanie rokovacieho poriadku, nech sa páči. Ale už bezo mňa, na Vaše ďalšie nepodložené fantazmagórie strácať čas nebudem.

Naopak ďalej platí zverejnená výzva z 2.12.: "Buďte teraz chlap či žena Vy. Dokážte viac ako si mylne vykladať rokovací poriadok, ale naopak navrhnite, rozpracujte a predložte na verejnú diskusiu ďalšiu možnosť aj Vy (doposiaľ tak urobili z cca 18 500 ľudí len skupina nadšencov ĽPM a Alojz Hlina, ktorý ani nie je Malačan). Ak to dokážete, mohlo by to priniesť aspoň pár Malačanom väčší úžitok ako čas venovaný vymýšľaním fantazijných konštrukcií."

Pekný deň.

05.12.2011 15:08:30 | Ondrej

Pan Riha, este raz trpezlivo, mozno nie naposledy.
Vase dezinterpretovanie noriem z rokovacieho poriadku ma nezaskoci. Normu treba vykladat tak, ako znie. Nie podla toho, aky bol povodny zamer pri tvorbe. Ak sa v norme uvadza, ze kazdy vinnik sa potresta, nemozeme vykladat tu vetu podla povodneho zameru, ze vinnikovi sa odpusti. Takyto vyklad Vasho volebneho programu ste zrejme mali i pri odvolani - neodvolani riaditelky centra socialnych sluzieb. Zrejme ste tym nemysleli nulovu toleranciu proti preslapom. Vykladat si vsak mozete co, kedy a ako chcete. Narychlo zvolane zastupitelstvo - bez oboznamenia verejnosti s tak zavaznym zamerom nikoho nepresvedci o tranparentnosti Vasho konania. Proste narychlo ich hodme na Juh a hotovo - bez toho, aby to bolo s dotknutými prediskutovane. Jednoducho pouzijeme druhu vetu rokovacieho poriadku. A tu je ta Vasa neucta k obyvatelom mesta. No a poslanci, neposlanci, narychlo sa vsetci zidime - do 3 dni, lebo JJJAAA - kandidat na primatora si to tak zelam. Tato moja fantazmagoria bola potvrdena Vasim slovnym spojenim - "ešte stále súčasný primátor Malaciek"

Nebudem pokrytec - pozdrav s peknym dnom vynecham.

05.12.2011 20:39:01 | jano

Pán Ŕíha už je známy dátum dokedy bude terajší primátor "ešte stále súčasny"? Ako ďaleko a do akej hĺbky to máte rozpracované? Dúfám, že toto nebudete tak ututlavat aby bol dostatočný čas na chladenie šampanskeho. Už máte objednaný aj ohňostroj a nejakých pekných tanečníkov?

05.12.2011 21:29:11 | roman v

pan poslanec..sa este krotite...ked je ondrej mlady ondrejka by som tomu usatemu blb**** nic nevysvetloval...normalny clovek si precita a vidi,urobi nazor... pokusat sa neco vysvetlovat primitivom,ktori su ohrozeni vymenou primatora - NEZABERIE..odkazane hned na neuspech.. vy hovorite presne paragrafy a usaty sa nezmoze na nic iba aby kryl svoje vymysly dalsimi vymyslami... moj nazor? vsetko je lepsie ako tento ondrejka... a jeho zena v inkubatore tez dobre dosadena..a ten usaty nerobil v termingu? to je jedna banda,ja to setkym ondrejkovcom a familii poviem za pana poslanca velkym: ESTE STALE SUCASNY PRIMATOR MALACIEK!!! a DUFAM ZE UZ NE DLHO! toho sa sudruzi boja ze sa im uvidi na prsty aj jak postavil ondrejka barak!

10.12.2011 02:10:41 | Ivan

roman v. : -sorry, ale si primitív.

10.12.2011 10:58:44 | jano

roman v; čo ak je "ondrej" duch Michaela Jacksona? S tým sa ako vysporiadaš?

10.12.2011 14:10:42 | Malacan

Pan Riha, vazim si Vas ako cestneho, charakterneho cloveka, vzdy dodrzite svoje slovo. Kiezby Malacky mali viac takych ludi ako Vy, vtedy by sa dalo povedat, ze "dobre miesto pre zivot". No bohuzial tu mame takych klamarov ako Ondrejka a tak to aj vyzera! Bol som sa pozriet na tu jeho prepychovu, luxusnu vilu...skoda reci. Drzim Vam paste, nedajte sa zastrasit stupidnymi diskutermi v tejto diskusii.

10.12.2011 15:52:50 | Peter

Co myslite, prijde p. Ondrejka alebo dakto iny z MsU s navrhom nejakeho riesenia? Ako tak poznam sucasnych predstavitelov mesta, preto tipujem, ze daju navrh bielym obyvatelom Druzstevnej,aby sa odstahovali zo svojich domov a tie prenechali nasim spoluobcanom, teda Rómom. Stavi sa dakto so mnou, ze zase v Malackach zvitazi chrapunstvo?

10.12.2011 16:23:37 | A.H.

Vam Malacanom netreba vela. Ako stado sa nechate viest nejakym vychodniarom. Zasluzite si postavit pomnik malackej nesolidarity aby ste kazdy jeden den chodili okolo neho. Diskutujete,stale diskutujete,vasi poslanci diskutuju a nic ste nevyriesili. Motate sa stale v kruhu. Taki ste vy Malacania. Mate plne usta reci ale nikto z vas nic nenavrhol. Tu vam to p.Riha napisal: "navrhnite, rozpracujte a predložte na verejnú diskusiu ďalšiu možnosť aj Vy" Prijmite jeho vyzvu a postavte sa pred poslancov. Postavte sa pred obcanov a obhajujte sa. Nikto z vas nic nenavrhne. Dokazujete si tu svoju silu? V anonymnom fore? Kto z vas bol u p.Dobrovodskeho a ponukol mu pomoc? Budete cakat az stary pan Dobrovodosky zomre? To chcete Malacania? Pohorsujete sa ale Druzstevna pre vas skoncila. Druzstevna vas nezaujima. Dalej diskutujte. Skupina okolo p.Rihu pripravila navrh,kto este pripravil nieco? Vas primator? Tomu trebalo umiestnit kontajner pred dom aby ho to zaujimalo. Preco nevysiel z domu? Preco sa skryva a nepovie aky ma navrh? Uz davno mohol byt problem vyrieseny keby mesto dalo pozemok,na ktory sa umiestnia prenosne kontajnery. Vy chcete kupit dom a posunut ich dalej? Uz ste to raz urobili a doplatili na to slusni ludia. Utesujte sa recami o vystahovani,vyhodeni na ulicu,nezmozete nic. Taki ste vy Malacania,hrdinovia,cela vasa diskusia nestoji za nic ani to co ste v zivote dokazali.

02.10.2014 16:30:57 | Roman Burgan

moj nazor je asi takyto ... no to uz bolo na case po 5tich rokoch sa konecne zucastnit nejakeho zasadania a aspon zacat uvazovat o rieseni poroblemu pana Dobrovodskeho ... cely tento "humbuk" je vlastne veeelmi jednoducho citatelny, vsetci ti zastancovia "prav" asocialov spekulanti so slovickami si ziju v kludnej casti mesta v slusnych a cistych domoch , ze?!! ... dufam ze je jasne o com pisem! ... vyskusajte si na vlastnej kozi 5 rokov (spolu s tou Canadankou) a ak vas nebude treba navstivit v psychiatrickej klinike , alebo v Leopoldove, tak potom si tu mozeme vysvetlovat ako je dolezite "ich" chapat... na zaver : zbavte sa uz tych "okov" a zacnite sa spravat ako konstruktivni ludia! ... Velikanska poklona panu Dobrovodskemu za vsetky tie roky ktore vydrzal bez zrutenia sa a v snahe riesit veci vsetkymi moznymi LEGALNIMI cestami... mal by byt vzorom vytrvalosti!!