Ľudia pre Malacky » Malackí skauti s odkazom generála Štefánika

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Malackí skauti s odkazom generála Štefánika

Malacký skauting si v tomto roku pripomína 90. výročie svojho vzniku. Tamojší skautský zbor má vo svojom názve meno generála Milana Rastislava Štefánika a snaží sa o to, aby z jeho členov boli ľudia rovnako charakterní, ako bol tento diplomat, politik a astronóm. „Záujem o skauting je aj v dnešnej dobe, ale zotrvajú len tí najsilnejší,“ tvrdí zborový vodca 69. zboru generála M. R. Štefánika v Malackách Kamil Ftáčnik, alias Gordon.

Ako ste sa dostali ku skatingu a čím vám učaroval?

V  skautskom duchu som bol vychovávaný, keďže slovo či pojem pionier má so skautom veľa spoločného. Sú isté veci, ktoré k  pionierovi nepatrili a  u  skauta sa vyskytnú, to je však dôsledok doby, v ktorej sa organizácia nachádzala, alebo vyvíjala. Každá doba má svoje pravidlá, či sa nám to páči alebo nie .Spolu s manželkou, ktorá sa tiež venuje  skautingu, sme vychovali tri deti a myslím si, že dobre, no energia nám ostala a  chceli sme, aby bolo viac detí vychovávaných v  skautskom duchu. Naše deti sme vedome viedli k  určitým morálnym pravidlám, ktoré ich doteraz ovplyvňujú, a chceli sme, aby takýchto detí, a  teda aj budúcich rodičov, bolo viac.

Tým nechcem povedať, že sa rodičia o  deti nestarajú, práve naopak, už len to, že majú záujem viesť ich k skautingu, je veľký krok. Mnohí z  nich s  nami aj úzko spolupracujú. Som presvedčený, že len morálnou výchovou a  vedením dieťaťa k  určitým hodnotám možno svet urobiť lepším, ako je doteraz. Všetko je v rukách nás, ľudí, v našom zmýšľaní či postojoch a v konečnom dôsledku aj v  skutkoch.

Mňa oslovil skauting už dávno, v  mladom veku. Dostávala sa mi do rúk v  tej dobe zakázaná literatúra, najmä Rýchle šípy od spisovateľa Foglara, ktorý opisoval skautský život chlapcov. Inšpirovalo ma to. Bol to môj životný sen a cieľ, v takom duchu som bol vychovávaný a  tento cieľ som sa chystal splniť. 12. júna 1994 sme sa rozhodli otvoriť svet skautingu pre všetkých, ktorí majú záujem. Zoznámil som sa s bratom Oliverom Bonaventurom Osuským, ktorý sa tomu už venoval a ktorý mi skauting predstavil hlbšie. A bolo rozhodnuté, že pôjdem práve touto cestou.

FOTO
Kamil Ftáčnik alias Gordon, vodca skautského zboru v Malackách

Malacký skauting slávi 90. výročie svojho vzniku. Aké boli jeho úplné začiatky?

V Malackách bol skauting založený 16. 12. 1923. Tých, čo mali myšlienku, bolo na začiatku osem, ako to už v živote býva, skončili traja a spoločne založili spolok Svaz JUNAKOV SKAUTOV R.Č.S. Malacky, I. oddíl. Ako historická kronika hovorí, riadne organizáciu nahlásili na obecnom úrade a stretávali sa dvakrát do týždňa, kde sa učili o  prírode či značkách, robili rôzne uzly a snažili sa žiť podľa skautského zákona. Založili si aj skautské divadlo, ktoré im poslúžilo ako prostriedok na priblíženie skautingu verejnosti. Vtedy spolupracovali s  bratislavským VII. oddielom, s bratom Ryšavým, ktorý im pomohol v  osvete, čo zabralo a  oslovilo dosť ľudí.

Po krátkom čase sa prihlásilo neočakávane veľa záujemcov a tak sa skauting v  Malackách rozrástol. Na prvej schôdzi v marci 1924 sa určili pravidlá, zvolil vodca a  dvaja radcovia, kronikár a  ďalší spolupracovníci. Oddiel bol rozdelený na dve časti, na Srncov (mladší chlapci) a Psohlavcov (starší). V kronike je toho popísaného veľa, no aby ste si nemysleli, že skauting bol len pre chlapcov – 26. 3. 1924 bola založená aj dievčenská skupina, ktorá mala 13 členiek.

Od roku 1948 do roku 1990 však bola činnosť skautingu zrušená. V  roku 1990 sa uskutočnilo prvé stretnutie mladých chlapcov na fare v  Malackách práve pod vedením brata Olivera Bonaventuru Osuského. Žiaľ, skautingu sa ani tentoraz nepodarilo prežiť, najmä pre nedostatok literatúry a  miesta na stretávanie sa. V roku 1992 sa však činnosť opäť rozvinula, vznikli nové družiny, mladí opäť našli cestu k skautingu...

Azda najväčší rozmach nastal v  roku 1995. Po nežnej revolúcii bol skauting pre verejnosť, a najmä pre mládež, čosi nové a  nepoznané. V  časoch komunizmu totiž nebol veľmi aktívny, keďže nastúpila doba iskričiek, pionierov a  zväzákov. Po revolúcii sa však slovo skauting začalo opäť častejšie skloňovať a tejto myšlienke svitli nové časy. Začalo sa s  menším počtom detí. Začiatky bývajú vždy ťažké, no presvedčenie bolo silnejšie. 15. novembra 2000 prešiel 1. oddiel skautov a skautiek pod správu 69. Zboru M. R. Štefánika Malacky. Vtedy som mal tú česť stať sa novým zborovým vodcom, ktorým som dodnes.

Teraz sa chystáme sláviť 90. výročie malackého skautingu. Ten vo svojej 90-ročnej histórii zastáva stabilné miesto v  spoločnosti. Nepotešilo by vás, keby ste boli súčasťou niečoho, čo trvá a žije už 90 rokov? Ja som nesmierne rád...

Čo je vlastne cieľom a  poslaním skautingu?

Zo sveta sa vytráca morálka, to si hádam už mnohí všimli. Neúcta, nerešpektovanie slobody v akejkoľvek podobe, závisť, faloš, skrátka zlo v  rôznych podobách je parazitom dnešnej doby. Chceme, aby prítomnosť a budúcnosť bola lepšia a aby sme sa ponaučili z minulosti. Cieľom je smerovať skautov k  tomu, aby sa stali ľuďmi pripravenými pre plnohodnotný život.

Držíme sa troch princípov: vzťah k  sebe, vzťah k  iným a  vzťah k  duchovnému svetu. Sú to postoje, ktoré ovplyvňujú vývoj človeka, či je skautom alebo nie. A  je len na ňom, ako so svojimi možnosťami a schopnosťami naloží. Skauting v  skratke ponúka deťom „Držíme sa troch princípov: vzťah k sebe, vzťah k iným a vzťah k duchovnému svetu.“ životné vzory a ideály, učí ich vytvárať si hodnotový rebríček a zdolávať rôzne výzvy.

FOTO
Z výpravy v Slovenskom raji (2009)

Aká je situácia v  skautingu v  súčasnosti? Darí sa vám získavať nových členov, keď dnešné deti a  mládež majú množstvo iných možností trávenia voľného času? Je dnes vôbec o skauting záujem?

Začnem od konca. Záujem je stále, ale len tí najsilnejší zotrvajú. Nie vždy to splní ich prvotné očakávania. Stáva sa, že deti za tým vidia útek od povinností a  morálky, a  skutočnosť ich potom zaskočí. Stáva sa i  to, že deti, ktoré prídu a  zotrvajú len pár mesiacov, sa o  pár rokov vrátia, zrelšie a  hladné po skutočných priateľstvách, ktoré nie sú založené na materiálnych hodnotách. Vtedy viem, že takýto človek zotrvá a vkladám do neho maximum energie.

V súčasnosti máme 49 členov, ale možno zajtra ich bude viac, ak sa pridáte. Naši skauti nemajú skauting ako záľubu, v  prvom rade je to ich životný štýl. Neverili by ste, koľko aktivít naši skauti majú. Niektorí sú tanečníci, iní športovci, divadelníci, chovatelia zvierat, maliari, veľa z nich sa premáva na bicykloch či longbordoch, okrem toho majú veľa kamarátov a  sami svojím správaním robia skautingu reklamu. Na to je len jeden dôvod, majú tento štýl života radi a  chcú ho ponúknuť aj svojim kamarátom. Nájdu sa medzi nimi i takí, čo im ich život veľmi zmysel nedával a teraz z nich vyžaruje  množstvo energie a radosti.

Aké konkrétne aktivity robíte?

Najobľúbenejšou aktivitou je pobyt v prírode. Som zástancom zdravého vývoja a  akýkoľvek pohyb na vzduchu je pre nás to pravé. Minimálne raz do mesiaca realizujeme výpravy do prírody, určime si presnú trasu a  cieľ. Takými sú napríklad výpravy na hrebeňovky v  Nízkych a  Vysokých Tatrách či v  Slovenskom raji a  Veľkej Fatre. Každý rok spolupracujeme s  Vojenskými lesmi Malacky a  Mestskými lesmi Bratislava pri  príležitosti Lesných dní a Dňa Zeme v Bratislave, tam je možnosť spoznať skauting z iného uhla, priamo v praxi. Cez vianočné sviatky, ktoré sú sviatkom pokoja a  mieru, ktorých je skauting šíriteľom, rozposielame ľuďom symbolické betlehemské svetlo pokoja a  lásky. Každoročne tiež organizujeme letný tábor, ktorý sa koná v  rôznych kútoch Slovenska, pod stanom i  v  chatke, záleží od odvahy skautov.

Pri príležitosti 90. výročia založenia skautingu v Malackách sme už zrealizovali Nočný pochod Štefánikovou magistrálou zo sedla Pezinská Baba na bratislavskú Kolibu. Keďže sme ekologicky zmýšľajúci ľudia a príroda je pre nás  priorita, snažíme sa ju nielen chrániť, ale aj čistiť. Mojou srdcovou záležitosťou je však oprava, ochrana a rekonštrukcia okolitých drevených krížov, ku ktorým sa ľudia nie vždy správajú s úctou a pokorou. Neraz sa stane, že jeden kríž opravíme, a  niekoľkokrát do roka je opäť zničený. No nevzdávame sa. Čo som ešte nespomenul a čo je vlastne úplnou samozrejmosťou, je pravidelné stretávanie sa skautských družín v  klubovni, ktorú nám poskytlo mesto Malacky. Aj touto cestou mu chceme za to poďakovať.

FOTO
Zo skautského tábora na Tančibokoch (2013)

Čo by ste odporúčali záujemcom, ktorí sa chcú stať skautmi?

Skautom sa môžete stať kedykoľvek. Keďže je to životný štýl, ide len o vaše presvedčenie a ciele. Stretneme sa, porozprávame a  navzájom spoznáme, to je prvý krok. Potom môžeme pravidelne a  v  rámci možností spolupracovať, stretávať sa, plánovať, snívať a  realizovať lepší svet. Zložíte skautský sľub a týmto sa stávate skautom. Naučíte sa množstvo vecí, ktoré ste nevedeli, zistíte, čo všetko dokážete, a možno nájdete v sebe aj čosi, vo vás driemalo roky, no ani ste o  tom nevedeli. Skauting je jedinečným spoločným pôsobením viacerých prvkov a slúži k postupnému plnému rozvoju osobnosti. Naše dvere sú vám otvorené a radi vás u nás privítame.

Poznámka: rozhovor bol uverejnení v týždenníku Záhorák



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku