Ľudia pre Malacky » Zvýšenie miezd zdravotných sestier môže byť pre malackú nemocnicu likvidačné

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Zvýšenie miezd zdravotných sestier môže byť pre malackú nemocnicu likvidačné

Aktuálne hrozí zdravotníctvu núdzový režim, dvetisíc lekárov stále trvá na svojich výpovediach. Zvýšenie platov o 300 €, ktoré navrhuje vláda, sa im máli. Pridať chcú aj zdravotné sestry. Asociácia nemocníc Slovenska upozorňuje na to, že bez systémových zásahov štátu, riaditelia nemocníc krízu v zdravotníctve nie sú schopní ustáť. Nielen o tejto téme sme sa pozhovárali s riaditeľom Nemocničnej, a. s. Ing. Petrom Kalenčíkom.

V stredu 23. 11. nás prijal pozitívne naladený riaditeľ Nemocničnej, a. s. Peter Kalenčík. Spoločne sme sa pozhovárali o aktuálnych témach a zaspomínali aj na jeho začiatky na riaditeľskej stoličke. Vystriedal na nej MUDr. Radoslava Bardúna. Prvým riaditeľom Nemocninej, a. s. bol pred R. Bardúnom MUDr. Peter Jerguš.

Lekári v Malackách nedali ani jednu výpoveď, no aktuálne viac nemocnicu „vystrašil“ návrh zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Čo to pre vás znamená v praxi?

„Návrh zákona musí  schváliť parlament a následne podpísať prezident. Ak vstúpi v apríli do platnosti, ako je plánované,  bude táto situácia pre našu nemocnicu likvidačná. Nemocnica zamestnáva asi 160 sestier, mesačne nás tento návrh môže stáť cca 50-60 000 €, ktoré reálne nemáme. Viem, že práca zdravotných sestier je náročná, ale dofinancovanie ich miezd podľa návrhu zákona nedokážeme uniesť. Táto nemocnica nebola oddĺžená. Našli sa peniaze na oddĺženie štátnych nemocníc a všetky tie, ktoré sú v správe samosprávnych krajov alebo súkromné, tie z týchto dodatočných finančných zdrojov nevideli nič. V Asociácii nemocníc Slovenska je asi 60 nemocníc, pričom sa zvyšovanie miezd pre zdravotné sestry netýka len nemocníc, ale aj ambulantných lekárov, zariadení sociálnych služieb a podobne."

K tomu ešte treba počítať so zvýšením miezd lekárov?

„V nemocnici máme cca 80 lekárov. Ak by sme podľa návrhu ministra zdravotníctva zvyšovali aj ich mzdy, tak to je asi 30 – 35 000 €.  Spolu so sestrami je to okolo 90 000 € mesačne. Takú rezervu v tejto nemocnici nenájdete. Máme očakávať, že nám tie zdroje doplní zdravotná poisťovňa, štát?“ 

V rozhovore sme sa opäť dotkli aj témy pôrodnice v Malackách. „Zriadiť pôrodnicu je dobrá myšlienka, no nie je na to priestor a finančne je to veľmi náročné. Z pohľadu prevádzkovania samotnej nemocnice to teraz nie je možné riešiť. Máme dosť robiť s tým, čo sa tu prevádzkuje.“

Kde nastal podľa vás v zdravotníctve problém?

"Zdravotný systém na Slovensku je solidárny. Ľudia odvádzajú odvody a chceli by za to kvalitu. Jedni odvádzajú viac, druhí menej. Štát platí za svojich poistencov cca 4 % z priemernej mzdy zistenej v národnom hospodárstve pred dvomi rokmi. Je to nepomerne iná suma ako tá, ktorú do systému odvedie z platu zárobkovo činný človek. A pritom si dovolím tvrdiť, že máme vyšší štandard dostupnosti zdravotnej starostlivosti ako je napríklad v Írsku, Holandsku. Prečo sa potom Slovákovi žijúcemu v zahraničí oplatí priletieť na Slovensko na operáciu? Otázka je, či je to zneužívanie systému alebo nie. No tento solidárny slovenský systém, by mal myslieť aj na takéto prípady.“

Nedá sa znížiť počet zamestnancov a ostatným zvýšiť plat?

"Tadiaľto cesta nevedie. V Malackách máme kapacitu cca 156 lôžok pre spádovú oblasť do 80 000 obyvateľov. Existuje vyhláška o materiálovo-technickom a personálnom zabezpečení, ktorá určuje počet personálu na jednotlivé oddelenia. Normy sú nastavená napríklad tak, že na 17 obsadených lôžok v nočnej službe musíte mať jednu zdravotnú sestru. V dennej službe na internom oddelení potrebujete jednu sestru na 10 obsadených lôžok. Rovnako sú zadefinovaní lekári."

O aktuálnej situácii v zdravotníctve informoval Peter Kalenčík aj poslancov mestského zastupiteľstva 10. októbra.

Ako viete zdôvodniť dlhé čakacie doby do ambulancií, na ktoré sa pacienti stále sťažujú?

"Aj keby tu bolo viac ľudí chorých, je tu objem objednaných výkonov, ktoré preplácajú zdravotné poisťovne a ten nás ďalej nepustí. Nemôžete ošetrovať donekonečna. A aj lekári majú svoje kapacity. Sú rovnako ľudia, ktorí majú svoje osobné limity. Ďalšia vec je aj to, či sú potenciálne noví lekári ochotní ísť pracovať aj do malackého regiónu. Niektorí zostanú radšej vo veľkých centrách. Napríklad lekára na ORL ambulanciu sme zháňali dva roky. Blízkosť k Bratislave je niekedy výhodná, inokedy limituje. Zdravotné poisťovne nám niektoré výkony nezazmluvnia práve kvôli tomu, že sú špecializované zariadenia v blízkej Bratislave."

V nemocnici sa práve rekonštruujú operačné sály. Obmedzuje vás to nejako v chirurgických výkonoch? Ako ďaleko je rekonštrukcia?

„Mesiac sme v lete naplno nefungovali. Obmedzili sme operatívu, odsunuli plánované operácie a robili sme len urgentné výkony. Bolo to počas hrubých stavebných prác, kedy sme nechceli riskovať kvôli pacientom a kvalite. Dnes idú sály ako predtým. A rekonštrukcia postupuje podľa plánu. Okolo polovice decembra by sme sa mali dostať do štádia, kedy budeme schopní dať priestory skontrolovať požiarnikom, hygiene, technickej inšpekcii.“ 

Aktuálne zábery z rekonštruovaných priestorov.

O rekonštrukcii sme písali v príspevku Malacká nemocnica v rekonštrukcii.

Nie ste Záhorák, no v Malackách už pôsobíte od roku 2006. Ako ste sa vyrovnávali s ponukou ísť na Záhorie a ako svoje pôsobenie hodnotíte?

„Keď ma oslovili s ponukom viesť malackú nemocnicu, nemal som žiadne predsudky voči Záhorákom a vyhovovalo mi aj spojenie s Bratislavou. Vzal som to ako výzvu. Predtým som bol v zdravotnej poisťovni. Chcel som získať pohľad z druhej strany - zo strany poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Moje vedenie musia zhodnotiť iní. Toto prostredie bolo pre mňa na začiatku veľkou neznámou, ale už som si tu vytvoril kontakty a myslím, že spolupráca so všetkými je veľmi korektná.“

„Ordináciu v Ružovej záhrade nesledujem, no rád si pozriem napríklad Dr. Housa," aj to o sebe prezradil Peter Kalenčík.

 

Peter Kalenčík (37) sa narodil Považskej Bystrici. Je absolventom Národohospodárskej fakulty EU v Bratislave. Kým sa v roku 2007 stal riaditeľom Nemocničnej, a. s. v Malackách, pôsobil ako finančný riaditeľ  v zdravotnej poisťovni Dôvera. Je ženatý a má jedného syna Olivera (3). Onedlho sa stane šťastným oteckom druhého. Ak mu zostane čas na záľuby, rád ho strávi pri športe, hudbe alebo na chalupe

Peter Kalenčík odpovedal aj na otázky našich čitateľov v príspevku tu.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

29.11.2011 15:52:25 | Michal

"Zvýšenie miezd zdravotných sestier môže byť pre malackú nemocnicu likvidačné"

Možno je pre malackú nemocnicu likvidačný príliš vysoký plat pána riaditeľa...

30.11.2011 17:06:13 | Anna

V týchto dňoch som absolvolala vyšetrenie v Malackej nemocnici na RTG a musím povedať, že som bola veľmi spokojná. Po zaregistrovani ma hneď vyzvali do kabínky a na popis som čakala iba chvíľku. Takže behom 15 minút som bola hotová. Podobne to bolo aj dnes na CT. Takže vďaka lekárom a sestrám.

04.12.2011 17:37:25 | Palo

Donedavna som si o malackej nemocnici myslel, ze je tu naozaj pre ludi. No od stredy 30.11.2011 sa moj nazor zasadne zmenil. Dcera potrebovala akutnu pomoc, no keze nekrvacala, tak na zakror ju objednali az o tyzden. Nastastie dany zakrok uz ma za sebou. Podla mna islo o akutny pripad (hrozil otrava organizmu), co potvrdil aj doktor v BA.
Az potom som sa este dozvedel, ake su ceny za dane vykony v Malackach
- den za lozko 30 EUR
- zakrok 150 EUR
Nech Nemocnicna v MA zverejni na svojej stranke na internete aj cennik, aby si kazdy pacient zistil, ci na to ma.

Takze aj o tom je transformacia nemocnic - stavba pekna, dlhe casy pred ordinaciami, dlhe casy na vykon jednotlivych odbornych vysetreni (kto zaplati, ten to ma skor) a plati sa takmer za vsetko.

P.S. Starsi clovek to ma castokrat este stazene.
Som vsak presvedceni, ze aj tu pracuje vela kvalitnych a ludskych zamestnancov, no vedenie a niektori jednotlivci to vsak veru nie su.

04.12.2011 18:44:23 | Anna

V Malackej nemocnici sa platí. Neviem odkiaľ je suma 30 Eur.Ale pred rokom bola 20 Eur za nadštndard, mali izby aj za 5 Eur, a mali izby aj bez platenia. Poplatok 150 Eur sa platí, ak si vyberiete operanta, teda lekára, ktorý Vás má operovať! Inak sa neplatí nič a odoperujú Vás. Ak po operácií pobudnete na pooperačnej izbe, tak za ten deň sa neplatí tiež nič. Nechce sa mi teraz pozerať, ale pred časom mali na svojej stránke aj cenník. Takže,keď som šla do nemocnice, všetko som si dopredu vyčítala na internete a pre istotu aj na recepcii sa poinformovala. Nie je potrebné šíriť nepravdivé správy.

05.12.2011 07:50:05 | Dano

Pre "Annu" a iných občanov - To mi je už ale nápad, citujem : "Takže,keď som šla do nemocnice, všetko som si dopredu vyčítala na internete". Ešte nech mi povie, či má každý v daných akútnych situáciách čas na naštudovanie cenníkov (lebo sa to mení). Nehovoriac o tom, že veľa chorých je práve staršia generácia, ktorá nepracuje s internetom.
Sám mám s malackou nemocnicou dlhoročné skúsennosti (hrozné-česť malým vínimkám), či už s hospitalizáciou, pooperačnou starostlivosťou alebo ambulantnou. Paráda na ulici, h... v truhlici. Sú a.s., robia si čo chcú (Tu majú platy nadštandartné, niekde na ne musia vybrať) .
Môj názor, občan by nemal nič platiť, fandím lekárom, ktorý bojovali za svoje práva, len im vyčítam, že málo tlačili na poisťovne. Tam je peňazí dosť, tí nech platia.

05.12.2011 14:23:41 | Anna

Pre Dana:
Som v dôchodkovom veku a internet mi nerobí problém. Komu robí, tak sa informuje na RECEPCIÍ v nemocnici, alebo si zavolá.
A názor, že občan by nemal platiť? Dobre už bolo!!Tak chod do cudziny a uvidíš, koľko sa platí tam. Keď si dáš ošetriť zub (plombu) zaplatíš 200 Eur!!
Už nežijeme v dobe, že štát dáva všetko. Už si musíme platiť skoro za všetko. A nesúhlasím s tým, čo vyvádzali lekári na Slovensku. Docielili akurát pre seba vyššie platy a pre nás občanov to, že budeme platiť ešte viac, lebo sa im musíme na to poskladať. Takže ich môžeš v tom podporovať a potom neplač, že sa platí ešte viac!!

06.12.2011 09:36:09 | Dano

Prre Annu:
Neoháňaj sa, že si na dôchodku a chodíš na internet. Určite máš teda 70-80 rokov, (alebo viac) však ? Na chodbách v nemocnici je plno pomaly bezvládnych ľudí v staršom veku a tí majú poznať všetky možnosti, však ? Sú radi, že sa tam nejako dotrepú, resp. ich rod. príslušníci.
Čo sa týka platieb ? Áno ja chodím do cudziny a viem čo tam stojí ošetrenie (už aj to som skúsil) ale porovnaj ich platy a našich ľudí. Do lekárov sa nenavážaj, pozri na platy pracovníkov poisťovní. A bez daždodenného rizika, bez neskutočného štúdia ( a to na celý život). Hociaký zasrani v každej poisťovni majú platy o ktorých lekár môže len snívať. Tam sa zamysli prečo a z čoho sú vyplácaní. Hovoria o ročnom zisku, z čoho oni vyprodukujú zisk ?Idú si vyplácať okrem krásnych plytov vianočné odmeny-Hrúza. Aké majú lekári-žiadne (možno okrem tých, čo sú a.s.-napr.Malacká nemocnica). Porovnaj si hodinnovú mzdu ref.v poisťovniach a lekára, obmedzenosť platenia výkonov a pod. Vedel by som o tom veľa písať. Áno dobre už bolo. Ale takto nastavený systém je fajn ? Pri takmer minimálnych mzdách (navyšujú ho len určité referáty a politici) máme platiť všade a za všetko a stále viac a viac ? Neúmerne k platom a k službám.

06.12.2011 22:16:02 | Anna

Pre Dana:
Aj mladší aj starší majú ústa na to aby sa okrem iného aj veedeli opýtať a na recepcií im zodpovedia na otázky. A povedzme si, koľko strých ľúdí chodi samo do nemocnice? Poväčšinou chodia v doprovode detí, vnúčat, tak sa môžu informovať.