Ľudia pre Malacky » Živio, majster Machata

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Živio, majster Machata

Slovenská legenda, niekdajší dlhoročný člen Slovenského národného divadla patriaci k nezabudnuteľnej hereckej generácii, majster Karol Machata oslávil pred týždňom (13. 1.) životné jubileum - úctyhodných 85 rokov. Na vzácneho rodáka netreba zabúdať. Živio.

Karola Machatu som osobne stretla v októbri 2006, keď si prišiel do Malaciek prevziať Zlaté Pálfiho srdce. Skutočná osobnosť. Postavil sa pred mikrofón a prehovoril k publiku. Ten hlas. Jedinečný. Nezabudnuteľný.

Foto: S. Osuský

Karol Machata sa narodil pred 85. rokmi v Malackách. V médiách objavilo niekoľko zmienok o oslave jubilea legendy a portál cas.sk s ním priniesol exkluzívny rozhovor  Karol Machata dal prvý rozhovor po 20 rokoch: Žijem a zdravie mi slúži! Spomína v ňom aj detstvo v Malackách.

"Moja maminka rada chodila do kina, mali sme doma rádio a gramofón, ktorý sme dávali v nedeľu do okna a púšťali sme platne s pesničkami. To sú veľmi romantické spomienky. Bývali sme v Malackách neďaleko lesa, kasární, kúpaliska, bolo to detstvo plné slnka...“

Machatovci žili striedavo v Bratislave aj v Malackách, kde Karolov otec postavil dom. „Otecko bol počas vojny žandárom. To bolo ešte za Rakúsko-Uhorska a nosil uniformu s klobúkom s kohútim perom. V roku 1918 prešiel do štátnych služieb, stal sa zamestnancom súdnictva v Malackách, potom aj v Bratislave na Kozej ulici. Tam som sa preháňal po chodbách a tenisovou loptičkou sa mi občas podarilo rozbiť okno. No, bol som živé decko...“

(výňatok z rozhovoru)

Karol Machata sa herectvu začal venovať už v dvanástich rokoch ako ochotník v roku 1925 a o sedemdesiat rokov v roku 1995 ešte účinkoval v televíznom seriáli. Jeho pôsobenie vystihuje text na v Česko-Slovenskej filmovej databáze. Bol všestranným hercom. Dokázal stvárniť hrdinské úlohy, ale vynikal i v komediálnych či lyrických polohách.

Vo filme debutoval postavou slovenského letca v českom filme Vítezná křídla 1950 a odvtedy patril medzi najobsadzovanejších filmových a televíznych hercov. Hral v desiatkach slovenských filmov, ktoré patria do zlatého fondu slovenskej kinematografie: Zemianska česť, Dáždnik svätého Petra, Prerušená pieseň, Pieseň o sivom holubovi, Polnočná omša, Zločin slečny Bacilpýšky, Hriech Kataríny Padychovej, Skrytý prameň, Červené víno, Soľ nad zlato, či Geľo Sebechlebský a mnohé ďalšie.

V Červenom víne

V rozprávke Soľ nad zlato

V roku 2008 do Siene slávy Karola Machatu uviedol Malačan Jozef Mračna ako vtedajší zastupujúci štatutár verejnoprávnej televízie.

Zdroj: internet

Za významné zásluhy v oblasti divadelnej, filmovej a rozhlasovej tvorby mu prezident v roku 2003 udelil štátne vyznamenie Pribinov kríž II. triedy. V roku 2005 si prevzal cenu Tatrabanky za umenie a v roku 2008 získal cenu OTO a bol uvedený do Siene slávy.

Majster Machata sa telefonátu z Malaciek potešil

"Od doby, čo Karol Machata oslavoval šesťdesiatku, mu každých päť rokov za Malačanov blahoželám," povedala Janka Sedláková, ktorá mala roky vo svojej agende ako zamestnankyňa mestského úradu "zpozácke veci" (zbor pre občianske záležitosti) na starosť. A hoci si už vychutnáva dôchodok, na jubilejné dátumy nezabúda. "Mám to akosi v hlave, každý mesiac presne viem, kto a čo sa oslavuje," hovorí Janka. A preto jej prišlo úplne prirodzené, keď pred týždňom z domu vytočila číslo Karola Machatu a v deň jeho 85. narodenín mu blahoželala. "Veľmi sa potešil a nechal pozdraviť všetkých Malačanov."

V roku 2008, keď oslávil Karol Machata 80. rokov, mu do Bratislavy išiel zablahoželať aj primátor Jozef Ondrejka práve v sprievode Janky Sedlákovej. Na fotografii je Karol Machata aj so svojou milovanou manželkou Mariannou, s ktorou v láske prežil 58 rokov. Odišla na večnosť pred štyrmi rokmi.

Foto: zahorak.sk

Majstrovi Machatovi blahoželal aj generálny riaditeľ SND Marián Chudovský. „Prijmite moje blahoželanie a prejav obdivu k Vášmu impozantnému umeleckému vkladu do novodobej histórie slovenského divadla ... listujem v súpise Vašich javiskových kreácií a uvedomujem si šírku škály umeleckého záberu Vášho hereckého majstrovstva. Mnohé z nich mi natrvalo ostali v pamäti. Spomínam si na ne s vďačnosťou za nezabudnuteľné umelecké zážitky, za pôsobivosť a silu, s akou ste vedeli osloviť svoje publikum. Ako tragéd a rovnako aj svojimi komediálnymi i romantickými postavami, či slovom básnika ste vedeli zasiahnuť srdce milovníka Tálie a poetického slova ako málokto.“ (uverejnené na webstránke SND)

Škoda, že aspoň verejnoprávna televízia nepriblíži častejšie jeho herecké umenie pamätníkom, ale aj mladšej generácii, ktorá je dnes ohlupovaná kultom celebrít. Machata, to bola iná káva! napísal vo svojom príspevku publikovanom pred pár dňami Vladimír Blaho.

Veru tak. Nemali by sme zabúdať.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku