Ľudia pre Malacky » Zdravotným sestrám sme dali všetko, viac zdrojov nemáme

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Zdravotným sestrám sme dali všetko, viac zdrojov nemáme

Spoločnosť Nemocničná a.s., ktorá je majoritným vlastníkom nemocnice v Malackách, nedokáže splniť mzdové nároky zdravotných sestier, ktoré im zo zákona od 1. apríla 2012 prináležia. Uspokojenie mzdových nárokov predstavuje pre nemocnicu sumu 720 tisíc € ročne navyše. Zdravotné poisťovne záruku takéhoto navýšenia platieb nemocnici doteraz neponúkli.

Hlavný akcionár nemocnice zvažuje podanie na Ústavný súd, pretože sa domnieva, že zákon, ktorý určuje výšku mzdových nárokov zdravotných sestier, pričom zároveň nezabezpečuje potrebnú výšku úhrad, jej fakticky zabraňuje v slobodnom podnikaní.

„Mali sme individuálne rokovania so všetkými našimi zdravotnými sestrami, kde jasne odznelo, že nemáme zdroje na navýšenie platov tak, ako stanovuje zákon, pretože toto navýšenie nie je kryté úhradami od zdravotných poisťovní. Naše riešenie, ktoré nie je porušením zákona spočíva v tom, že uzavrieme so sestrami nové dodatky ku existujúcim pracovným zmluvám. Ich úväzok bude rozdelený na zdravotnú časť a časť týkajúcu sa administratívnej činnosti. Výsledná suma na mzde sestry by bola v porovnaní s dneškom o 16 € mesačne vyššia, čo je presne tá suma, o ktorú nám zdravotné poisťovne (ZP) navýšili platby. Viac zdrojov nemáme,“ povedal hlavný akcionár Nemocničná a.s. MUDr. Radoslav Bardún a dodal, že súčasťou zmlúv je aj záväzok Nemocničná a.s., že doplatí sestrám všetky prostriedky navyše, ktoré od ZP získa.

„Chceme aby bolo všetkým jasné, že všetky prostriedky, ktoré nám ZP na platy sestier poskytnú, pôjdu sestrám,“ povedal Bardún.

Zdravotné sestry ponúkané riešenie odmietli, čo vedenie nemocnice na jednej strane chápe, ale na druhej strane konštatuje, že osobné pohovory so sestrami nesplnili účel.

„Veľmi transparentne a veľmi čestne sme každej jednej vysvetlili, že nemáme zdroje a že to nie je naša vina. Súhlas s navrhovaným provizórnym riešením by sme vnímali ako súčasť solidarity zamestnanca s firmou, ktorá sa nie vlastnou vinou ocitla v situácii, kedy nevie splniť zákonný nárok zamestnancov,“ povedal Bardún.

Nemocničná a.s. zároveň zvažuje podanie na Ústavný súd, nakoľko vzniknutú situáciu spôsobila nová legislatíva, ktorá na jednej strane priznáva sestrám určenú minimálnu mzdu, ale na strane druhej nezabezpečuje na takéto mzdy adekvátne úhrady od ZP.

„Naši právnici sa týmto problémom intenzívne zaoberajú. Nie je predsa možné, aby zákon vnášal do podnikania, ale aj normálnych medziľudských vzťahov takýto neriešiteľný rozpor. Je to v rozpore nielen s normálnym zdravým rozumom, ale aj v rozpore s pravidlami podnikania,“ povedal Radoslav Bardún a na záver dodal, že akcionár nemocnice v Malackách nemá najmenší dôvod ani chuť akýmkoľvek spôsobom obmedzovať právo sestier na zvýšenie miezd.

„Naopak, myslíme si, že zdravotné sestry zarábajú menej, akoby by mali. V momente, kedy to úhrady od ZP umožnia, im platy zvýšime a splníme zákon. Presne tak, ako sme to urobili v prípade platov lekárov, kde ZP navýšením úhrad splnenie zákona umožnili,“ povedal Radoslav Bardún.

Zdroj: oficiálna tlačová správa

Pomôže euro od pacientov?

Vo viacerých médiách sa objavila informácia, že malacká nemocnica sa chystá od 1. apríla vyberať od pacientov poplatok 1 € za návštevu ambulancie, aby aspoň takto  vykryla nedostatok financií na zvýšenie platov sestrám. Podľa odhadov získa asi 12-tisíc eur, no potrebuje päťnásobok.

Systém poplatkov vysvetľuje Nemocničná aj v aktuálnom Malackom hlase. Podklady redakcii LPM.sk poskytla Zuzana Kovaľová.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

01.04.2012 10:40:15 | susanne

ved ste as a vy tiez nemate? malo vyzbierate na vip kartach alebo na cene za postel? Myslym si ze v niektorych hoteloch je to lacnejsie ako vo vasej nemocnici. Alebo zeby penta nepustila svoje peniazky z ruky a koncia na uctoch v danovom raji?

03.04.2012 09:35:08 | Marion

Sa mozete hanbit ako ste zvladli prvy den zavedenia vasich "nadstandardnych" poplatkov. Vystresovanych chorych ludi cvicite este horsie ako komunisti. Zdravotnictvo nie je biznis, ze sa nehanbite pytat poplatky od dochodcov.
Ste najdrahsie zdravotne zariadenie ake poznam, drahsie ako VIP centra v Bratislave, s ktorymi mam osobnu skusenost. Neklamte, ze nemate na platy sestier.

03.04.2012 14:10:33 | jolly

spiny nenazrane

03.04.2012 22:06:08 | Bubo

Pre Marion. Neviem prečo berieš do huby komunistov. Narozdiel od tohoto s...ného kapitalizmu bolo zdravotníctvo zadarmo a doktor ti predpísal liek ktorý ti pomohol a nie taký, za ktorí mu zaplatila farmaceutická firma a bez akéhokoľvek účinku.

04.04.2012 21:54:02 | ferero

Každý v tomto štáte musí dodržiavať zákony v podnikaní. Ak na to nemá, tak jednoducho skrachuje. Prečo sa Nemocničná zubami - nechtami snaží udržať v tomto "nevýnosnom" biznise? Základnou chybou bolo dovoliť podnikanie so zdravím a zdravotnou starostlivosťou. Mladej matke trojročného syna povedali, aby si pripravila 500 € na anestéziu k operácii dieťaťa. Vážení šéfovia tejto inštitúcie si zrejme myslia, že každý tu zarába tisícky € mesačne ako oni. Na Kramároch je to grátis (prepláca zdracotná poisťovňa). V inej súkromnej chirurgii v Malackách to stojí 150€. No nenažraná Nemocničná pýta viac ako trojnásobok. Nehanbia sa pýtať poplatok za posteľ pri hospitalizácii, hoci posteľe dostali darom z Nemecka. Tie už nemeckým pacientom doslúžili, nahradili ich novými. Pre našich ľudí sú však prenajímané ako nejaký nadštardantný luxus. Na mamograf sme sa skladali vo verejnej zbierke my občania a firmy z regiónu. Teraz si Nemocničná pýta poplatky. A takéto biznis kluby chcel bývalý minister " Pentliarik" urobiť zo všetkých nemocníc na Slovensku. Neskutočný je aj systém prístupu k zdravotnej starostlivosti v Nemocničnej. Vytvára sa umelo nedostatok termínov na akútnu ambulantnú starostlivosť a odborné vyšetrenia. To všetko len a len za účelom získať poplatky od občanov a zvýšiť si zisk. V októbri mi povedali, že na odborné vyšetrenie objednávajú na jún nasledujúceho roka. No za 10 € to bolo za dva dni. Vráťte nemocnicu nám, občanom, ktorí sme si ju postavili. Ak chcete poskytovať nadštandartné služby, tak si postavte na zelenej lúke svoju novú súkromnú nemocnicu, vybavte si ju všetkým potrebným a predávajte zdravie.

05.04.2012 08:09:14 | Zuzana Baligová

Pre ferero:
Ťažká téma, v mnohom hovoríte aj za mňa. Kto z nás si môže hrdo potľapkať po hrudi ako je solventný a vôbec ho investície toho druhu nezaťažia.

Len si skúsme priblížiť dnešný stav nemenovanej súkromnej (nadštandardne vybavenej) nemocnice pri Draždiaku v Bratislave. Lôžkové oddelenia zatvorili. Prečo? Zrazu nebolo dosť solventných, ktorí by si za služby boli ochotní zaplatiť. My, väčšina, však nestojíme pred otázkou, či sme ochotní, alebo nie. My zvažujeme, kde na tieto služby vziať.

Táto situácia v mnohých ľuďoch vyvoláva obavu. Rozmýšľajú, čo urobia, ak budú potrebovať pomoc a nemocnica si bude za ich operáciu alebo hospitalizáciu pýtať peniaze, ktoré reálne v tej chvíli nemajú? Mňa osobne by tiež zaujímal systém prideľovania termínov na odborné vyšetrenia. Keď zavolá nečlen - odpoveď znie NEMÁME už voľný termín na ...., keď zavolá člen - odpoveď znie MOŽETE ZAJTRA? To sa týždeň v rezervačnom systéme delí na členov a nečlenov? Hmmm.

Uvedomujem si, že podnikať v zdravotníctve nie je vždy prechádzka ružovou záhradou. Zoberte však, prosím, ľuďom z úst nevyslovené pocity, ktoré sa v nadchádzajúce obdobie núkajú - NEMÁM NA TOTO OŠETRENIE alebo NEMÁM NA TÚTO OPERÁCIU. Inak Vám budú Malačania utekať do nemocnice s "ľudskou tvárou".

05.04.2012 22:01:56 | Marion

Sukromna nemocnica pri Drazdiaku nezatvorila lozkove oddelenia,to mate odkial? Oni operuju a dokonca zadarmo, plati sa len za nadstandard ubytovania a naslednej starostlivosti, aj tie sumy su nizsie ako pyta Malacka nemocnica. A maju dokonca aj pohotovost pre svojich klientov.

10.04.2012 18:08:31 | Dušan

Ja sa chcem len spýtať, čo hovoria naši poslanci Malaciek na situáciu v Nemocničnej a.s. Je im úplne jedno, čo bude s Nemocnicou?Hovorí sa že spádová oblasť pre Nemocnicu je 80 000 ľudi, ktorým sa poskytujú služby, teda sa pýtam, kto im tieto služby poskytne, keď tam nebudú pracovať zdravotné sestry /všetci vieme , čo sa deje na Slovensku/, okrem toho tie poplatky- hneď zaplatíte nejáké to euro pri vstupe. kto si to može dovoliť- načo si platíme zdravotné poistenie.Teda sa ešte raz pýtam, čo naši poslanci mesta Malaciek, Vám sa to páči?Je to v poriadku???

10.04.2012 20:41:49 | Elča

Vy hovoríte, že 1 euro zbierate pre Vaše sestry? Načo potom pri pultoch hovoria, že je to za pitný režim, za WC a neviem čo ešte, možno za vzduch ktorí tam dýchame.Tak kde je pravda? Naozaj, by sa mali naši poslanci na to pozrieť. Nespite už, načo sme Vás volili , týka sa to aj Vás. A čo pán Ondrejka, zaujíma sa o to!!!!!!

10.04.2012 22:51:29 | Malacku nemocnicu riadia nenazrati vypalnici.

Malacku nemocnicu riadia nenazrati vypalnici. .......a malackych poslancov to nezaujima........a to je smutne.

Pan Bardun v mediach klame, k dispozicii ma podstatne viac financnych prostriedkov ako prezentuje, financne "toky" v Medirexe su viac ako zaujimave.

Dufam, ze zdravotne sestry sa nedaju zastrasit, alebo "opit slanym rozkom" a budu trvat na tom , co im zo zakona patri!

11.04.2012 16:06:07 | Dušan

No tak občania mesta Malaciek a okolia, sklopíte oči?. A vy páni poslanci, ste ako náša celá vláda, len chytiť teplú stoličku a viac Vás nezaujíma.Sem tam si dať nejaké mimoriadne odmeny, prečo nie, veď chvílu to vydržíte nič nerobi- veď to stoji za to a na čele s pánom Ondrejkom, a že bývali pán učiteľ...

V dnešnej dobe zdravie a vedomosti toľko znamenajú a vy ste lahostajní. Všetci len slubujete. Čo bude , keď pojde nemocnica do krachu, to chcete dopustiť, prečo nepomožete tým zdravotným sestrám, pán starosta!!!!!!!

Citát:

,,Vo viacerých médiách sa objavila informácia, že malacká nemocnica sa chystá od 1. apríla vyberať od pacientov poplatok 1 € za návštevu ambulancie, aby aspoň takto vykryla nedostatok financií na zvýšenie platov sestrám. Podľa odhadov získa asi 12-tisíc eur, no potrebuje päťnásobok."

Ozaj je to pre sestry?????

11.04.2012 17:19:08 | Viera

Dnes ma teda v klientských centrách riadne vytočili. O 13,45 hod. som si chcela dať vystaviť klientskú kartu, keďže ráno na 7.OO hod. mám ísť na odbery. Posielali ma od jedného pultu, po druhý a tretí, ale nikde mi to už vystaviť nechceli. Podotýkam, že sú tam do 15.OO hod. Tak vám pekne ďakujem. Ste veľmi milé. Nabudúce si zasa za niečo nezabudnite zaúčtovať.

11.04.2012 17:24:32 | Ewa

je to nechutné, kam to až zašlo. najprv zatvoria ODCH, vraj aby bolo na platy sestrám. prepustia x ľudí, potom sestrám povedia, že držme spolu,nemáme vám z čoho dať, doteraz im boli lahostajné a zrazu že držme spolu. konečne si bránia svoje práva, 3 najodvážnejšie sú potrestané, nikoho nezaujíma čo doteraz urobili pre ich a.s., dobré body zrazu neexistujú, len ten čierny. vraj sestry sklamali. nieeeeee! vedenie sklamalo! a pán primátor? tomu to je jedno.poslancom tiež. aspoň vieme, koho už nevoliť. a čo dr.haramia, ten vedel o všetkom a nepomohol nikomu! hanba

11.04.2012 18:46:20 | Fili

Aký je tvoj názor
V nemocnici som bola po pol roku na objednanom vyšetrení. To som ešte netušila, že strávim dobrú pol hodinu na klientskom centre, pretože dole už robili uzávierku a hore robila len jedna pracovníčka. Stojíte, od pultu Vás pošlú k automatu zaplatiť, veď prečo by sa s Vami bavili, keď ste im ešte nezaplatili. Pri automate bola jedna "veľmi milá pani", ktorá si zrejme myslela že som retardovaná - tak mi vysvetľovala, akoby som mala prvý krát v živote vidieť automat. Už som bola o euro ľahšia- a za čo? Potom ešte euro za omluvenku , veď papier je dnes drahý. Následne ešte pani pri okienku začala kontrolovať moje osobné údaje a ponúkať mi kartu zákazníka, následne čoho som už bola v "otáčkach". Takže to zhrniem, aj keby bola Malacká nemocnica jedniná na svete, už ma tam nikto neuvidí! V Bratislave je dosť lekárov a nemocníc kde Vás nechcú ošklbať už pri vstupe. A naši páni poslanci spolu s pánom primátorom by si mali uvedomiť svoj vplyv na nemocnicu a začať konať.

11.04.2012 19:47:46 | Elča

Počuli ste:,,naši ministri budú mať každý dvoch tajomníkov,, a to kde sme.Všetky ministerské rezorty dostali odmeny a nie hocijáke.Pýtam sa prečo,prečo dávať tam, kde maju dosť.Ale Vy neviete´, že ste na Slovensku.,prečo by to mali dať tam, kde treba-Vám zdravotným sestrám a že štát nemá peniaze..Už aj Cesi sa nám smejú,vraj im ukazujeme cestu po akej by nechceli ísť.To ako sme dopadli,vďačíme našej vlade a tiež poslancom Malaciek, a v neposlednej rade samému primátorovi, ktorí sa takto stavajú k problémom mesta.Už vieme koho voliť.

Zdravotné sestry z Malaciek držte sa .

11.04.2012 20:30:44 | Redakcia LPM.sk

Pozorne čítame diskusiu a rovnako sme reagovali aj pani, ktorá nás oslovila na sociálnej sieti (http://www.facebook.com/pages/%C4%BDudia-pre-Malacky/144844038890493). Musíme však skonštatovať, že za uplynulé týždne nám nebol od Vás (zrejme aj dotknutých sestier) doručený konkrétny podnet.
Redakcia LPM sa téme nebráni a v prípade, že nás kontaktujete na info@lpm.sk, budeme sa tým zaoberať, oslovíme kompetentných, prípadne poskytneme priestor na uverejnenie vášho materiálu.
Ak tu spomínate tri odvážne sestry, ktoré boli za svoje názory potrestané, tak nech sa s nami spoja.

12.04.2012 16:35:51 | Šimon

,,Zdravotným sestrám sme dali všetko, viac zdrojov nemáme,, nedajte sa vysmiať.Tomu máme veriť.?Veď kto by v dnešnej dobe dal všetko iným ani vláda sa nedokáže vzdať svojich odmien ,,v prospech nás obyčajných ,,, tak nech nehovorí Nemocničná v Malackách také veci. Kto by v dnešnej dobe podnikal a nemal zisk /8 rokov/. Všetci poskytovatelia zdravotných služieb majú teraz po vyhlásení Zvolenskej obavy.... aké?,oni najlepšie vedia a my občania Slovenska to vieme tiež. Tak to milé zdravotné sestry vydržte, nenechajte si vziať čo Vám právom patrí

15.04.2012 11:24:59 | pacientka Milena

Sestričky,vydržte to do konca!
Viem, že je to teraz na Vás veĽa, pracujete pod psychickým tlakom, musíte byť milé na pacientov,byť ústretové k poplatkom v Nemocničnej . Všetko má začiatok aj koniec, zákon je na Vašej strane, nedajte sa, držte spolu.
Držím Vám palce.

15.04.2012 17:56:43 | pacientka

všade sa píše, že dodatky sú neplatné, tak vydržte a nedajte sa zlomiť !! mám veľa známych sestier aj v iných nemocniciach, ktoré sú tiež -a.s - a išlo to aj bez zmeny profesie, či čo chcú. vraj už niektoré podpísali? musíte byť jednotné, inak nemalo vôbec význam začať bojovať!

15.04.2012 19:24:43 | IT

Milé sestry!
Odjakživa sa hovorí,,v jednote je sila,,, takže ak budete držať pohromade, máte väčšiu istotu, že vyhráte.Nedajte sa zlomiť, veď aj lekári vyhrali, tak sa držte aj vy.Stojí vam to zato.Veď ako sledujem, nieje veľký záujem o tuto profesiu, takže kto sa bude o nas pacientov starať....

16.04.2012 19:11:44 | sestra-rebelka

Po vrchných sestrach prišli na rad aj ostatné sestry,vedenie" vyzýva" sestry na podpísanie dodatkov,niektoré sestry už tento psychický nátlak a vyhrážanie prepustením nevydržali a podpísali dotatky. Každý v tomto štáte vie,že dodatky sú protizákonné.Je normálne aby bol takto porušovaný zákon a im to len tak beztrestne prejde? Netýka sa to len dodatkov ale aj poplatkov a všetkého protizákonného čo sa tam robí! Vytvárajú si svoje vlastné zákony!Stavajú sa do "pozicie Pána Boha" !

16.04.2012 21:53:46 | Lia

Kde sa skutočne nachádza celý problém?

Je daný problém len v zdravotníctve, alebo sa týka viac oblastí?
Koho v skutočnosti problém zasahuje?
Akým spôsobom bude možná realizácia vyriešiť danú situáciu, či problém ?
Kto má tú možnosť vyriešiť?

.....Predavač je predavačom a má množstvo iných činností, ale je predavač. Učiteľ je učiteľ a aj keď má množstvo iných činností stále je učiteľ. Sestra je sestra a aj keď má množstvo iných činností je sestrou.....
Nikto predsa nechce zákon porušovať, a už vôbec obchádzať.
Každý svojim spôsobom milujeme to čo robíme, pre rôzne dôvody.

Životná úroveň základnej bunky - väčšiny našej spoločnosti klesá.
Neustále zvyšujúce sa ceny môžu byť likvidačné, dosť ohrozujúce každú rodinu.

Je načase riešiť .... !

16.04.2012 22:03:21 | sestra-rebelka

Po vrchných sestrach prišli na rad aj ostatné sestry,vedenie" vyzýva" sestry na podpísanie dodatkov,niektoré sestry už tento psychický nátlak a vyhrážanie prepustením nevydržali a podpísali dotatky. Každý v tomto štáte vie,že dodatky sú protizákonné.Je normálne aby bol takto porušovaný zákon a im to len tak beztrestne prejde? Netýka sa to len dodatkov ale aj poplatkov a všetkého protizákonného čo sa tam robí! Vytvárajú si svoje vlastné zákony!Stavajú sa do "pozicie Pána Boha" !

17.04.2012 13:14:32 | ev

sestry by si mali uvedomiť, že keď podpíšu, tak sa nezmení prístup vedenia k lepšiemu, ale k horšiemu, budú brané ako bytosti bez názoru

17.04.2012 14:02:16 | IT

Setričky a Vám vobec nevadi ,ze vase kolegyne z dialízy sa nikde nezučastnili, oni maju lepšie platy než vy, a to je vporiadku ?oni su lepšie ako tie ostatne? co ony podpisovali?Pre nich zákon neplatí?????!!!!!!!!!!!!!!!

17.04.2012 15:59:51 | mia

sestra-administartívny pracovník???hahaha....ani z daleka!!!študovala som 4 roky zdravotnu sestru..ako každa ina..a ešte k tomu,vela sestier maju vysokoškolske vzdelanie...a takto máme podla niekho dopadnuť????To máme byť ešte väčšie chudere,ako z nás robia a urobili???Nieeee...my musíme predsa ukázať,že v nás niečo je...a máme silu bojovať zato ,čo nám patrí..a v jednote je tá sila....tak sa prosím Vás dievčata spamätajte....a nerobte take nenormalne velke hluposti...a nakoniec,ked chytíte do ruky pero..a hodíte tam svoj podpis,nikdy nebudete to,čo ste boli doteraz....platovo budete ešte ovela na tom horšie.../aj príplatky poberu/ a im prihodíte do kariet...vysmeju sa Vám,oni sa potešia...splnia si svoje čo maju!!!!ZAMYSLITE SA NAD VšETKYM...A HLAVNE NAD TýM,čO VLASTNE CHCETE A čIM CHCETE V žIVOTE BYť!!!!...čI SESTROU,ALEBO CHUDERKOU!!!!!

17.04.2012 16:00:55 | lena

dialýza má asi dobrého šéfa, ozaj a ako Vás bránia Vaši doktori?

17.04.2012 16:01:23 | od

bodaj by uz na nich prisli a vsetko to tam zatvorili ,ludia su taki sprosti ze im pristupia na vsetko aj ked budu pytat 5 euro za vstup do brany spitala to je ich taktika, lebo oni vedia ako na vas, tu sa niekto dobre nabali na obycajnych chorych ludoch a potom sa bude dobre smiat ako krasne zbohatol na sprostych zahorakoch .prajem im to co si zaluzia bankrot nic viac ,ved si vsimnite odkial maju tych lekarov ,vsak to je vsetko stred a vychod slovenska ,,,ani jeden z nich nemoze ist do bratislavy pracovat pretoze na to nemaju su slaby a v malackach sa im vsetko prepecie,,,,na chorych zahorakoch.kto s nimi robi a je tam uz dlhsie tak vidi a pocuje viac ako ti pacosi chudaci lebo ti sa v tom nevyznaju ,.,,,oni nie su pre ludi a hlavne nemaju lutost nad personalom ani nad pacientami oni hrabu iba pre seba ...dovtedy dokial im na to nepridu...

17.04.2012 16:10:10 | mia

presne tak lena....maju užasného šefa....oni nepotrebuju chodiť ani na schodze...ani nič podpisovať...a ešte maju aj nedelu každu volna!!!!!a o tom to je....tie ktoré ste to podpisali sa hanbite....a druhy raz držte hubu a nič nehovorte,že nepodpíšete!!!...Chuderky....a verte tomu,že z Vás urobia ešte niečo horšie!!!.....a nakoniec samé odíídete....

17.04.2012 18:54:43 | Lia

Každý podnikateľ pri svojej činnosti počíta s nákladami, ktoré musí vynaložiť pre svoju činnosť , x - nákladov prikazuje zákon a ... Je povinný plniť literu zákona, alebo nachádzajú legálne " skulinky ako preplachtiť" . X-krát sa prispôsobuje, obnovuje, pretože musí. Isto zachádza do dlhov a očakáva zisk...
578 - 2004 Z.z. § 27
Zdravotnícki pracovníci
(1) Zdravotnícky pracovník je fyzická osoba vykonávajúca zdravotnícke povolanie
v bodoch a/ - až - u/ ... sa nenachádza niečo ako administratívny pracovník.
Uvedené sú Jasné definície povolania.
Ak by to malo byť inak, potom by bolo na mieste aby to v tomto zákone bolo ukotvené. Ale nie je.

Sestry pracujete v Malackách X- rokov., možno len krátko. Povolanie sestry vykonávate s láskou a trpezlivosťou., pretože každý človek je iný - a ku každému je potrebné pristupiť iným spôsobom. Zažili ste obdobia, keď vás informovali ako sa vám" vešajú sestry na ploty" , pretože ich bol dostatok .... Nebol. A žiaľ o toto povolanie je nezáujem, prečo? - Nízke platy!
Po x- rokoch sa platy nemenia a je na mieste, že konečne prišla rada na Vás.
Ak teraz nie je čas, aby ste ukázali že je veľmi dôležité, aby povolanie sestry bolo náležite platovo docenené a pribudli medzi vás ďaľšie sestry, ktoré sa postarajú práve o nás, vás - tak mi povedzte kedy bude ten pravý čas??? o 10 , o 20 rokov? Nebude potom neskoro? Kto sa postará práve o nás ?
Dodatkovou lojálnosťou sa nedosiahne nič, ide len o oddialenie niečoho nevyhnutného. Neustálym milým atakovaním k podpisovaniu sa vytvára len napätie.
Pamätajte: ako sa najlepšie zničíte veľký kameň? Nenechajte sa rozdeliť na menšie časti - potom zostane len ...

Treba ťahať za jeden povraz.!

17.04.2012 20:31:40 | sestra rebelka

Súhlasím s tebou,že treba ťahať za jeden povraz!
Aj keď niektoré sestry "dobrovoľne podpísali",ešte určite nie je nič stratené.v týchto dňoch som bola na koberček pozvaná,možem povedať,že to nie je príjemný zážitok,ale treba to vzdržať.Iba nás zavádzajú a klamú,koľké sme už podľahli,neverte tomu! Baby vydržte a nedajte sa nachytať na ich primitívne triky!l

18.04.2012 11:54:44 | FK

Je na škodu veci, že si vrcholový menežment neuvedomuje samotné napätie v nemocnici , na čo dopláca samotný pacient- klient. Nemocnica v Malackách síce patrí z hľadiska technického vybavenia medzi tie lepšie , ale prístup k zamestnancom by mohol byť profesionálnejší a ústretovejší . Teraz je vidieť ,že hlavnou prioritou Nemocničnej je zisk. Dosahovanie zisku je síce samozrejmosťou v podnikaní, ale cesty k jeho dosiahnutiu sú rôznorodé. Nemocničná, a.s evidentne asi nemala a nemá, vo svojom podnikateľskom pláne zvýšenie platov strednému a nižšiemu zdravotnému personálu.

18.04.2012 12:30:11 | Oskar Dobrovodsky

Vazene zdravotne sestry, zakon je na vasej strane, vy ho neporusujete, tak sa nemate coho obavat, ani mat z coho strach. Nenechajte sa vydierat, ani vyhrazat, ved dodatky su protizakonne. Hlavne sa nebojte bojovat za Spravodlivost a treba na nich neustale tlacit, povedat si svoje. Drzim vam vsetky palce, verim ze vyhrate, ved ste v prave, takze musite vyhrat!

18.04.2012 13:43:11 | kolektív chirurgie

ďakujeme vedeniu našej nemocnice, že úplne rozbili kolektív chirurgického oddelenia.Ako? Najprv nám zobrali najúžasnejšiu vedúcu sestru - Ivet, veľká vďaka za všetko, vedela si nás všetkých ukočírovať a bolo nás vela, nikdy si nemusela použiť ,, nátlak ", rozumným spôsobom si nám vysvetlila prečo a my sme vedeli, že je to tak správne, len ma najviac mrzí, že teraz si bojovala za nás, veď sme nechceli nikto byť sestra / administratívny pracovník a niektoré kolegyne to podpísali. Obetovali ste baby najlepšiu vrchnú na svete. Nikdy už nebude lepšie. A my necháme vedenie, aby v tej skaze pokračovalo. Za pár dní sa im podarilo zničiť niečo, čo sme si roky budovali.

18.04.2012 15:22:18 | Danča

Aký je tvoj názor
Milé sestričky, som bývalá sestra, ktorá pracovala v zdravotníckom zariadení v BA. Ťahá ma to stále do zdravotníctva, ale s manželom podnikáme. Chem len povedať, že môžem porovnať manažment zdr. zariadenia a obyčajného podnikateľa s niekoľkými zamestnancami. Ob. podnikateľ má veľa povinností voči štátu, okrem iného aj vysoké odvody do zdravotnej poisťovne. Ja sa pýtam kam idú tieto peniaze? Na platy menežnentu Malackej nemocnice? Ob. podnikateľ keď chce, aby mu firma fungovala, musí vidieť v zamestnancoch predovšetkým ľudí. Títo ľudia, aby vytvárali zisk pre firmu musia mať slušné podmienky a byť predovšetkým motivovaní. Heslo našej firmy je: najprv plať dane a odvody štátu, potom slušne zaplať zamestnancovi, zaplať úhrady faktúr , potom trpezlivo čakaj, kým ti zaplatia za tvoje služby a možno sa dočkáš aj zisku. Nemám pocit, že sestričky z malackej nemocnice boli niekedy motivované. V BA sestry mali a majú vyššie platy a majú oveľa lepšie podmienky na vykonávanie svojich sesterských povinností . Ale nemôžu všetky sestričky pracovať v BA. Tak malacký menežment nemocnice odkrojte si VY zo svojich výplat, lekárom (aj keď na moje gusto mali vysoké platy vzhľadom k svojej práci a správaniu sa k pacientom) ste už pridali, teraz sú na rade sestričky. Skúste sa správať aj vy ako obyč. podnikateľ. Dosiaľ ukazujete ako tvz. nemocničná akciovka ide dolu vodou - ,,musíte vyberať rôzne poplatky od pacientov \\\".
Sestričky nedajte sa zlomiť , nepodpisujte žiadne debilné dodatky, nenechajte sa otráviť nenažratou PENTOU. Zaslúžite si , aby ste dôstojne vykonávali svoju profesiu SESTRYy .Veľmi vám držím palce, kolegyne.

18.04.2012 15:54:01 | Mária

Milé zdravotné sestry držím Vám palce. Myslím, že odolávať tlaku zo strany vedenia je určite veľmi náročné, ale ak nebudete držať spolu prehráte na plnej čiare všetky a naďalej budú s Vami manipulovať ako doteraz. Držte sa!!

18.04.2012 17:00:03 | Sestra z BA

Zavedenie poplatkov od 1.4.2012 malo podľa vyjadrení vedenia Nemocničnej v médiach vykryť čiastočne navýšenie platov sestier. Toto nepravdivé zavádzanie širokej verejnosti je dosť smiešne, keď teraz začali sestry pod tlakom podpisovať dodatky k pracovným zmluvám, kde priamo podceňujú svoju profesiu . Bolo by vhodné zamyslieť sa nad postupom, ktoré zvolilo vedenie .Zaujímavé , že niektoré iné nemocnice na Slovensku sa voči zdravotným sestrám zachovali serióznejšie- čo svedčí asi o tom, že si prácu sestier vážia viac. Dúfam, že Nemocničná bude mať aj v budúcnosti „takpovediac dobrú ruku“ pri výbere kvalifikovaných zdravotných sestier s minimálnym nárokmi na mzdu?! Držím Vám palce sestričky !

18.04.2012 17:40:47 | krokodily

kolektiv chir. ste super

18.04.2012 21:25:46 | bubulak

sestry vydržte všetky čo ste este nepodpisali, nevzdavajte sa este je vas stalo dost na to aby ste tuto bitku vyhrali, co sa tyka kolektivu sestier z dialyzy a taktiež OAIM , tie podpisali ako prve a preco treba sa zamysliet. podla info ktore mam mali ste v dodatku dodrzane povodnu sumu platu navysenu o 16 €, to znamena a logicky mi z toho aj vyplyva ze spominane kolektivy sestier co podpisali s uplnym kludom v dusi zrejme zarabaju daleko viac penazi ako vy ostatne, preco? no preto ze keby sa im novym zakonom mali upravit platy smerom nahor tak by tiez v ziadnom pripade nepodpisali, ale kedze spominane zvysenie platov sa ich asi nedotkne oni zrejme maju uz teraz viac ako by ste vy mali po zvyseni a ak im dali podpisat dodatky v ktorych im zachovavaju ich povodny plat plus 16€ navyse tak preco nie ved to by som aj ja podpisal pre nich je to vyhra lebo zrejme keby sa islo podla noveho zakona tak by mozno este aj klesli :-), a tu vyvstava otazka na managment nemocnicnej a.s. ako to ze cca 30 setram (neviem kolko ich ta tychto dvoch oddeleniach pracuje) v nemocnici su schopni trpiet nadstandsartne platy? tak kde je ta spravodlivost to tie ostatne nemaju na to narok? ved kopec z nich nema ani take skoly ako podaktore sestry na inych oddeleniach. no takze len tolko toto je moj nazor , tak nech nehovori ze namaju na zvysenie platov sestram mudry panak p.Ing.Kalencik

18.04.2012 21:32:04 | mia

komentáre MUDr. Hollej pri podpisovaní sú tak urážajúce, tak preboha otvorte oči a už ani jeden podpis prosím Vás....vydieranie, posmešky....veď sa nám smejú do tváre....čo bude nasledovať keď podpíšeme ? tvrdý teror, ešte horšie než doteraz

18.04.2012 21:38:53 | bubulak

jaj a este aby som nezabudol to 1 € v ziadnom pripade nejde na platy sestier ako bolo prezentovane ludom - pacientom a preto vyzyvam vas obycajni ludia malaciek a okolia ktori navstevujete nemocnicu urobte nejaki spolocny krok , ktory by tym sestram pomohol, ved ked oni nepodpisu a ja pevne verim ze sa nedaju tak podla slov pana riaditela pojde nemocnica do krachu to pre nas vsetkych znamena ze nebudeme mat kam chodit, to chcete vazne vsetci cestovat do okolitych nemocnic , ludia musime nejakou peticio alebo niecim podporit tie sestry ved oni si to zasluzia. a to ze akciovka nema prachy nech hovoria tym co seno zeru... keby nemali tak su v strate ato by sa takehoto biznisu p. bardun velmi lahko zbavil nemyslite? raz je to akciovka ved si vsetci mozte pozriet na roznych portaloch ake zisky dosahuje medirex group, a este jedna vec za co si managment chodi do jasnej sunky vyvalovat? nie je to nahodou za peniaze a odkial na to maju ked su v strate zeby zo socialneho fondu ktori tvoria zamestnanci teda sestry hlavne tych je tam najviac a co bezni zamestanci kedy si oni mozu spravit vylet to najdrahsieho wellnes hotelika v jasnej, ja vam poviem kedy vtedy ked im pridaju na tych platoch a preto setricky nedajte sa dufam ze p. Říha pre vas vybojuje niečo konkretne a drzim vam palce. vydržte a v ziadnom pripade nepodpisujte !!!!! lebo tym im ukazete ze ste silne a mate na to!!!!!

18.04.2012 22:24:22 | Carmen

To , že rozdelili sestry na chirurgickom oddelení sa stalo aj na ambulantom oddelení, zostali tan dve skupiny proti ti sebe, ale napriek tomu veríme , že zvitazime.P.Hollá a p.Holešová už sa prestante vyhrážat tym sestra,kolko mate slubene nezastrašujte ich, ved nebyt nich nemate take prachy ake mate, nemate na to žiadne pravo.A že loajalita: boli vianoce, biely dom a primari si odmeny nadelil, lebo oni maju inu rodinu ako sestry tak aka sme tam rodina..Setry nezlyhali, ale samotný manežment a primári. SESTRIČKY a dost už žiadne podpisovanie sprostých dodatkov.Taki manežment nechceme ODSTˇUPTE

18.04.2012 22:45:58 | filomena chudera

Aký je tvoj názor
Sestrišky vydržme tento boj,som jedna z vás ,už sme tak dlhe roky čakali...keby nam naš zamestnavatel...pridával každy rok o inflacii...nebolo by zvyšovanie o tolko eur,tak bolave...boli sme cele roky podcenovane...podielame sa na zisku a nedočkali sme sa ani vianočných odmen ani kvartálných,co nám na začiatku roku 2011 slubovali/naša nemocnica akosi podozrivo stále nemá peniaze...stale nieje a niejei,ako je to možne? a teraz slubuju na čestne slovo,že nám každý peniaz,ktorý dostanu od poistovne daju...ako máme VERIT?ked ešte žiadný slub nesplnili.......pride mi,že toto je snaha o novodobe otrokarstvo ...Máme byt otrokyne Nemocničnej alebo chceme pracovat ako sestry ,tak preboha bojujme za svoju hrdost a za to na co máme nárok,je nás ešte dost,co nás nepodpisalo....a presne ako hovori kolegyna ,uvedomte si,že kolegyne z dialýzy maju take platy o ktere mi teraz bojujeme už dávno..to je take verejne tajomstvo však?Neviem, v čom je ich robota viac než naša.....

19.04.2012 22:10:22 | pacient

Sestričky ktoré podpísali sú obyčajné chu....Ležal som v Ma nemocnici a môžem povedať že aj ked sú sestričky pod nátlakom tak sa snažia aby to na nich nebolo vidno a sú veľmi milé a pracovité!!!!!Tak perfektný personál som ešte nezažil a klobúk dole že aj pod nátlakom dokážu pracovať lebo vedia že ludia za to nemôžu a snažia sa čo najviac pracovať s kludom!!!!!!!
TIE KTORé STE NEPODPíSALI VáM DRžíM PALCE ABY VáM TO VIšLO!!!!!!

24.04.2012 12:15:55 | sestra

Zatváranie nemocníc? Smelo do toho
(24.04.2012; Hospodárske noviny; s. 9; Soltész Arpád)
Ak sa súkromná nemocnica vyhráža, že zatvorí svoju lôžkovú časť, viac to zaváňa nátlakom, než počestným oznámením manažérskeho rozhodnutia. Aj nemocnica v strate je totiž stroj na peniaze.
Zhrňme si fakty.
V našom zdravotníctve je nedostatok kvalifikovaných sestier. Chýbajú v ňom lekári. Máme v ňom nadmerný počet lôžok. Ročne doň nalejeme vyše siedmich miliárd eur. Nemocnice produkujú neustále stámiliónové straty. A podľa OECD by sme mohli efektívnejším hospodárením v zdravotníctve ušetriť dve miliardy ročne. Stačí sa pozrieť, za koľko nakupujú nemocnice zdravotnícky materiál, alebo služby ako je pranie bielizne. Predražený nákup a adekvátnu províziu považujú manažéri nemocníc za svoje posvätné právo.
Nedá sa zrátať, koľko peňazí unikne zo systému v prepočte na jedného riaditeľa nemocnice. Nevieme totiž, koľko z tých odhadovaných dvoch miliárd sa stratí práve v nemocniciach. Buďme veľkorysí a povedzme, že v nich mizne len polovica. Ak si vezmeme dostupné údaje Štatistického úradu z roku 2009, tak by sa pri cirka 46 tisícoch lôžok v systéme rozkradlo zhruba 20-tisíc eur na každé z nich. Vynásobme riaditeľa počtom lôžok, ktoré manažuje, a získame jeho priemernú hodnotu. A aj malé nemocnice mávajú vyše sto lôžok.
Redukcia siete prostredníctvom krachu malých okresiek nie je práve férové riešenie. Systémové už vôbec. Ale je to lepšie ako nič. Čím menej nemocníc, tým menej tunelov. Nemali by sme čakať, až sa začnú riaditelia vyhrážať. Nemocnice, ktoré nedokážu zaplatiť svoj personál, by malo zatvárať ministerstvo zdravotníctva z vlastnej iniciatívy. Zuzana Zvolenská by bola prekvapená, ako rýchlo by sa v nich našli vnútorné rezervy