Ľudia pre Malacky » Zastupiteľstvo prerušili

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Zastupiteľstvo prerušili

MsZ po päťhodinovej búrlivej diskusii prerušilo po 22.00 h rokovanie k zámeru zriadenia špeciálneho bývania. Predkladateľ materiálu Juraj Říha navrhol poslancom pokračovať budúcu stredu o 18.00 h. Predkladateľ chce diskutovať s obyvateľmi dotknutej mestskej časti Juh na stretnutí, ktoré sa uskutoční v utorok o 18.00 h v priestoroch ZŠ Štúrova.

Mestské zastupiteľstvo sa začalo krátko po 17.00 h. Zaprezentovaní boli trinásti poslanci. Zvyšní sa ospravedlnili s tým, že neskôr sa k poslaneckému zboru pridala Katarína Trenčanská a Anton Pašteka.

Rokovanie otvoril primátor Jozef Ondrejka.

Poslanec za 1. volebný obvod Jozef Mračna požiadal o zaradenie bodu o petícií, ktorú podpísalo viac ako 1200 občanov. Petitenti nesúhlasia s vytváraním ďalších lokalít v meste pre neprispôsobivých.

Sála bola nabitá občanmi. Na fotografii hlavne obyvateľmi Juhu, ktorí kategoricky odmietajú riešenie v ich lokalite.

Prítomný bol aj štáb STV. O peticíí hovorí poslanec Jozef Halcin.

Občanov bolo toľko, že nestačili ani stoličky.

Do diskusie sa prihlásil aj pán Veľký zo Stupavskej ulice, kde žije už 50 rokov. "Kto bude strážiť túto komunitu, ak sa tam presťahuje. Dokážete ich udržať. Môj pozemok siaha 100 m od BVS, už teraz nám robia zle cigáni z Plaveckého Štvrtka," vyjadril svoje obavy. Podľa neho aj viacerých sa na sídlisku necítia bezpečne a mestská polícia sa tam objaví tak raz do týždňa.

Poslankyňa Gabriela Janíková

Boris Kopeliovič na Juhu podniká už niekoľko rokov, vlastní pohostinstvo Furmanský dvor a prišiel vyjadriť svoj nesúhlas s predkladaným riešením a sťahovaním ľudí z Družstevnej do objektu BVS.

Zástupkyňou podnikateľskej obce bola aj Slávka Poggiolini - Konečná, vlastníčka Ranču u Indiánky, ktorý sa nachádza v blízkosti objektu BVS. Odprezentovala svoje skúsenosti s miznúcimi zvieratami, ktoré voľne behajú po 13 hektárovej lúke. Ukradli jej ich pravdepodobne neprispôsobiví z  Plaveckého Štvrtka.

Občan Juhu, ktorý pochádza z Martina sa vo svojom príspevku vyjadril, že otázkami riešenia problému na Družstevnej sa mali poslanci zaoberať už dávno. Váš názor nás nezaujíma? - pýtal sa poslancov.

Na zastupiteľstve sa objavil aj aktivista Alojz Hlina, ktorý by podľa jeho slov Malačanom postavil pomník občianskej nesolidarity.

Pani Dobrovodská z Družstevnej ulice, sestra Oskara Dobrovodského, st., ktorý je priamym susedom riešenej rodiny. Vystúpenie bolo plné emócií, keďže táto rodina je už z trojročných útrap so spolužitia s neprispôsobivými zúfalá a vyčerpaná. Veľa jej synovec - mediálne známy Oskar Dobrovodský, ml.

Pani Vitková z Juhu, ktorá je našou občiankou dva roky, navrhovala, aby sa Malačania "nekastovali" a nedelili, ale spojili a poslali neprispôsobivých z Družstevnej preč z mesta. "Parazitujú na systéme, na našich daniach, nedovoľme, aby nás rozdelili."

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Miroslav Pollák pricestoval na malacké rokovanie MsZ z Košíc. Mal zmiešané pocity. "Desí ma, že občan tu vyzve, aby sme ich dali preč. Kam by ste ich chceli dať?" Prirovnal návrh niektorých k deportáciám Židov.

Poslanec Marián Andil

Ján Kubovič, prezident ČSFA: "Nech sa im pomôže, spojme hlavy a vymyslime niečo. Spravme z nich prispôsobivých."

Poslanec Pavol Spusta rozprával aj o roztáčaní "rómskej turistiky", ktorá môže nastať, ak by sme chceli ľudí z Družstevnej poslať za hranice mesta. Takto to mesto vyriešilo pred desiatimi rokmi, keď im kúpilo dom v Gajaroch. A vrátili sa nám ako bumerang.

Petíciu vzali poslanci jednohlasne na vedomie.

Predkladateľ zámeru špeciálneho bývania Juraj Říha predstavil možnosť riešenia nielen problému na Družstevnej ulici, ale aj otvorenie pretrvávajúceho problému s obytným domom na Skuteckého ulici. Obyvateľom sa pokúsil vysvetliť možnosť čerpania peňazí na zriadenie pridruženej výroby, napr. zámkovej dlažby, z ktorej by sa mohli rekonštruovať aj chodníky na Juhu. Vo svojom úvodnom slove požiadal, aby sa nezúžila diskusia len k samotnej lokalite, ale k podmienkam projektu či garanciám, ktoré pre mesto vyrokoval. Materiál nájdete tu.

Terézia Osuská za Termmingu, ktorý spravuje s dobrými výsledkami objekt na Hlbokej ulici. Podľa nej je regulované bývanie možné aj v BVS a dokážu ho spravovať.

Rómovia z Družstevnej vydržali niekoľko hodín sedieť a len počúvať.

Občianka Juhu rázne proti.

Po troch hodinách diskusie sa zapojil aj primátor, ktorý sa vyjadril, že víta snahu každého priniesť návrh riešenia. Podľa neho rovnako spracovaná alternatíva v súčasnosti nie je, ani takú nepozná.

Mária Danihelová z Družstevnej ulice.

Zuzana Baligová, jedna zo spracovateľov materiálu, občianka Družstevnej ulice a členka občianskej iniciatívy Ľudia pre Malacky.

Jozef Danihel z Družstevnej ulice.

Prvá a posledná prestávka v rokovaní pred desiatou.

Po prestávke

Stretnutie s občanmi sa uskutoční v priestoroch ZŠ Štúrova v utorok o 18.00 h. Zúčastní sa ho predkladateľ návrhu Juraj Říha, ktorý požiadal prítomných obyvateľov Juhu o to, aby sa s materiálom a jeho zárukami dostatočne oboznámili. Zároveň vyzval, aby sa na neho obyvatelia Juhu kedykoľvek obrátili so svojimi otázkami. Predložením materiálu chcel podľa jeho vyjadrenia splniť slovo, ktoré dal obyvateľom Družstevnej a Skuteckého ulice.

S prerušením rokovania do stredy o 18.00 h súhlasili trinásti poslanci, dvaja boli proti. Rokovanie sa prerušila krátko pred hlasovaním. MsZ opäť zasadne v stredu o 18.00 h.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

25.11.2011 13:16:53 | Oskar Dobrovodsky

Takmer nas tam Juzania ukamenovali, uz som len cakal kedy ma aj fyzicky napadnu. Podla Juzanov ja a moja rodina su ti najhorsi, "dakujem" im pekne za to peklo co nam zelaju. To, ze dlhe, ukrutne tri roky byvaju neprisposobivi nacierno tesne vedla nas, to Juzanov netrapi, naopak vysmievaju sa nam, vyzera to, ze sa v nasom nestasti Juzania priam vyzivaju. Mne uz zostava len jedine a to sudit sa proti tejto nesmiernej krivde, proti tejto nespravodlivosti...

25.11.2011 14:05:25 | Oskar Dobrovodsky

Viem, ze na Juhu, Sturovej atd. maju 4000 volicov, na Druzstevnej mozno 150. Takze vieme, preco nam za tie tri roky utrpenia mesto vobec nepomohlo, naopak, mna povazuju za chronickeho stazovatela. Stari ludia z nasej ulice jednoducho maju strach ci nemaju sil sa stazovat proti tejto nespravodlivosti zo strany mesta. Bol za mnou jeden cigan a ponukal nam 15 000 eur za zrekonstruovany dom, pristavbu a velku zahradu, ze "gadzo, dobre si to premysli, viac uz nedostanes". Vrchnych panov tohto skorumpovaneho mesta chapem, ze som pre nich bezvyznamny, ze nemaju zaujem nam pomoct, ale naopak chcu nas vyhnat z Malaciek, no velmi ma mrzeli tie utoky Juzanov proti mne a mojej rodine...

25.11.2011 14:15:44 | Peter

Pan Dobrovodsky. Znova ste zbierali urodu, ktoru ste si sam zasiali. Ked niekoho nazvete cvargou z Juhu a este aj horsie, necudujte sa, ze vam chce dat niekto zopar vychovnych poza usi. Ludia z Juhu nemaju take zabrany z nahravania na fotoaparat, ako vasi susedia, ktorym strkate objektiv popod nos. Zase ste sa predviedli. Konecne vas mali moznost zazit ludia na vlastnej kozi. A uz prosim nezavadzajte, ze nie ste rasista. Ozaj, stale ste mi neodpovedali na otazku, kolko krat ste si nechali vyviezt legalne zumpu v tomto roku.

25.11.2011 14:28:40 | css

Neni mi luto O.D. ani trochu pretoze jedine co som z jeho slov pocul na zastupitelstve bolo ako nadaval do flandier dvom zenam, neskor z ust obyvatelky juhu ktora sedela pred nim bol obvineny aj z inych vulgarnosti ktore smerovali na obyvatelov juhu...za tieto slova ju verejne nazval klamarkou a povedal ze poda trestne oznamenie...hanba takemu cloveku a je mi luto kazdeho kto s nim suciti pretoze je klamany...je to nevychovany, vulgarne vyjadrujuci sa clovek...neho by som za suseda nechcel!!!

25.11.2011 14:32:16 | Oskar Dobrovodsky

Peter. Vobec to nebolo vseobecne na ludi z Juhu. Ta mlada pani z Juhu nepovedala pravdu, to som vobec nepovedal, ale reagoval som na konkretnu osobu pri dverach, ktora neustale skakala recnikom do reci. Nikdy, opakujem nikdy nezovseobecnujem, tak nehovorte ze som daco hovoril na obcanov z Juhu. Takisto nezovseobecnujem nieco na ciganov, ale konkretne na neprisposobivych asocialov, pretoze mam mnoho priatelov ciganov a dobrych priatelov. Takisto na Juhu mam mnohych priatelov, kolegov z prace, v minulosti som tam aj byval.
Zumpu som si dal 5-krat vyviezt a preco vlastne sa na to pytate?

25.11.2011 15:38:08 | Oskar Dobrovodsky

V jednom s p. Hlinom suhlasim a to, s vybudovanim pamatnika na znak nesolidarnosti a pohrdanim obcanmi Druzstevnej ulice ostatnymi Malacanmi, co nema na Slovensku obdobu!
Pre anonyma css, ano, opakujem ze je klamarka, nic take som nepovedal, co ona tvrdila a uz sa pripravuje podanie trestneho oznamenia za ohovaranie mojej osoby, takze stretnem sa s nou na sude.
A ako dokaz mam nahravky z tohto zasadnutia, cize verejnost sa dozvie kde je pravda.

25.11.2011 17:30:20 | RamonMoralez

pokial budu ludia povazovat Malacky len za miesto kde maju ten svoj bytecek a nebudu na problemy mesta pozerat zo sirsej perspektivy,nikdy to nebude \"dobre mesto pre zivot\".narodil som sa,vyrastol a 33 rokov som zil v Malackach,ale co sa z neho teraz stalo je na zamyslenie.zamerne nepisem \"na grcanie\" lebo urcita perspektiva tam stale je.treba si ale aj uvedomit,ze tych par ludi,ktorym ide o mesto v jeho celej perspektive nebude mat energiu bojovat proti veternym mlynom vecne.potom mozme ratat s tym,ze z mesta sa stane diera,noclaharen pre robotnikov v priemiselnom parku,nieco odkial ludia budu utekat.az potom sa stazujte,ze nemozete predat svoje byty za normalnu cenu (

25.11.2011 18:32:02 | Tomáš

Pán Dobrovodzký sa teraz ukázal.Všetci sme ho lutovali teraz sa krasne otočil a to čo rozprával na Južanov hamba mu.Je vidiet že chce aby sme dopadli ako on.Južania, dúfam že sa nedáme a budeme bojovat za naše práva a lepší život.Nechceme aby naše deti boli šikanované na sídlisku a mlátené od neprispôsobilých občanov a hlavne ich detí.Toto nemôžeme dovolit,čo majú teraz na družstevnej ulici.Spojme všetky sily a stretnime sa v útorok na štúrovej ulici v ZS o 18:00.Mesto tento problém iba posúva o ulice dalej,teda k nám na Juh,Stupavskú,Štúrovú.Chcú za nie malé peniaze z Vašich daní prerobit stavbu BVS pri tzv.sedliackom lese na akýsi azylový dom pre neprispôsobilých obyvatelov.Toto je riešenie? Nieje.Nechceme žit v strachu o naše deti a rodiny.Ved ich deti ani nepotrestajú ak ublížia našim detom.Južania NEDAJME SA A POVEDZME SVOJ NAZOR !!!! Inak našich 3 poslancov za 1.obvod vždy mesto prehlasuje mali by sme začat uvažovat o svojom starostovi za našu mestskú čast Juh,aby sme neboli diskriminovaný .

25.11.2011 18:33:49 | pepe

Ved ked verite v to ze sa napravia a budu sa spravat ako majorita tak mesto nech odkupi pozemok kde su na cierno a tam spravte to regulovane byvanie pre" nasich tiez obcanov" ....tiez si to tam mozu vybudovat svoj pomocne pod dohladom

25.11.2011 19:26:25 | RamonMoralez

@Tomas...kym Pan Dobrovodsky trpel a problem sa Vas netykal,tak ste ho lutovali,sucitili a teraz ho obvinujete,ako keby on mohol za Vas iracionalny strach.to navrhovane riesenie rata aj s postihmi za nedodrziavanie dohodnutych pravidiel,z moznostou ich vystahovania bez ziadnej nahrady a je to diametralne odlisne od situacie na Druzstevnej.
keby Vam tag niekto spravil to,ze kupy byt vo vasom susedstve a daruje ho rodine Galbavych do osobneho vlastnictva,potom by ste videli co to je ked na nich nemate ziadne paky.dobre placete,ale na nespravnom hrobe.problemy su najlepsie,ked sa na ne pozerame,ako na problem niekoho ineho.ale toto je problem vsetkych obyvatelov mesta.najst neake riesenie a nie ignorovat ho a v kutiku duse dufat v nejakeho zufalca v modrych sluchatkach.a pre ostatnych,ktorych navrhy su iba na urovni" tag si ich zoberte k sebe,ked sa tag o nich zaujimete" odkazem len tolko,ze ked si zoberiete jedneho k sebe,druheho si zoberiem k sebe ja,bo inak to je iba na velmi sebeckej urovni

25.11.2011 20:27:23 | Tomaš

To že ich dáte na Juh ale nič nerieši.A to že ak tam budú robit, zle tak ich vyhodíte na ulicu, ved to urobte hned vsetci, dobre vieme ako to dopadne.Toto je bohužial spor susedský a má to riešit štát.Ano,nehovorím nikto by ich za susedov nechcel,ale ani my z Juhu ich tu nechceme tak nam ich tu stále nepodsúvajte.Hovorím takýto presun vôbec nič nerieši,je to iba presun zla na inú čast mesta.

25.11.2011 20:42:44 | DB

Pán Dobrovodský, väčšinou ak niečo v živote urbím tak toho neľutujem. Ale to,že som vás bola podporiť keď tu bol Kotleba a zobrala som veľa ľudí zo sebou, tak toho VEĽMI ĽUTUJEM !!! UŽ NIKDY VIAC! VÁS TEDA NIE! Ste nechutný,falošný,arogantný,bez štipky slušného správania! To čo ste predviedol na zasadnutí 24.11. - to malo Slovensko vidieť! Aký je ozajstný PÁN DOBROVODSKÝ ! Idete sa súdiť s pani z juhu? Kvôli čomu? Že konečne ukázala Malačanom aký naozaj ste? Hanbite sa! Južania tam prišli bojovať spolu s vami proti vašim susedom a vy ste na Južanov začal útočiť! TOTO VÁM JUŽANIA NIKDY NEZABUDNÚ ! a NEČAKAJTE UŽ NAŠU PODPORU!

25.11.2011 21:05:18 | Tamara Saberova

Z tej p. Vitkovej z Juhu a hlavne jej myslienok ma az zamrazilo. Aj ten jej nenavistny pohlad. Dnes su to Romovia, zajtra to budu blondaci, pozajtra kratkozraky... kde sa zastavi tato pani z Juhu v cisteni obyvatelstva? Stale ma mrazi z jej myslienok az sa pytam, ktore roky to mame,30-te?40-te?

Nesuhlasim ani s Tomasom. Mesto je nas vsetkych nie Juzanov. Citala som prispevky od Vas a zdaju sa mi byt na hranici odtrhnutia Juhu. Tieto uvahy by sme mali Malacania zastavit a Malacania by mali byt velmi pozorni k tymto naznakom.

P. Tomas, rodinu zijucu vedla p.Dobrovodskeho nezatvorite niekde do ohrady. Uz teraz mozu chodit kde chcu. Mozu chodit na Juh nakupovat aj sa hrat. Nezabranite im v tom. Je demokracia a su to slobodni ludia ako Vy.

Utocite na p.Dobrovodskeho. Juzania, Malacania, preco ste taki kruti? Skupina poslancov predlozila seriozny navrh aspon si ho precitajte. Velmi by som bola zvedava,keby sa Druzstevna vyzbierala na jeden byt prave vo Vasej bytovke na Juhu. A p.Tomas Vy by ste boli prvy,ktory by volal tym,ktorych teraz osocujete. Nahle by sa Vasa krutost zmenila na obycajne doprosovanie sa o pomoc. Ale ci by ste ju dostali.

Ak bude taka zbierka na kupu bytu do bytovky p.Tomasa, rada prispejem 20 eurami. Nezartujem.

A Vam p. Riha, ak to citate.. vzbudzujem velky obdiv za Vasu trpezlivost a odvahu. Ludska nevdacnost nema hranic. Divila by som sa, keby ste ludom na stretnuti nieco vysvetlili. Ludia su nainfikovani letakmi ktoreho obrazok som videla. Bojim sa,ze sa budu spravat iracionalne a pocuvat Vas nebudu.

25.11.2011 22:52:00 | Jano

Pre Tamaru Saberovu aj pre všetkých predkladateľom projektu

Prečítajte si komentáre na stránke Ľudia pre Malacky k članku o Malackom Pentagone

http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/malacky-pentagon-a-co-dalej/

a dozviete sa názory ľudí o spolunažívaní na Hlbokej ulici, ktorí reagovali podobne ako obyvatelia Juhu a tiež tam zaznela myšlienka:
"Ak by uvedený návrh, čo i len náhodou prešiel, zakladám iniciatívu pre oddelenie časti ´Riadok´ od mesta Malacky - môžme už len získať. "

25.11.2011 23:13:41 | Tamara Saberova

Hlboku poznam. Nie je to tym ze je tam obsadeny cely areal? Kolko je tam ludi, 50, 60? Tak asi preto.

Vy ste velmi konstruktivny komentator, takmer s nicim ste neprispeli :o)

25.11.2011 23:41:36 | Jano

Pre Tamaru Saberovu
smeruje to k tomu aj z vašim komentárom, aby sa problémový Juh odrhol od Malaciek. Predtým mu ešte nasťahujete všetkých neprispôsobivých občanov Malaciek. Už som presvedčený že to je vaším zamerom.
Ďakujem

26.11.2011 09:05:52 | hanka z juhu

Z Malackého pentagonu:
26.06.2011 17:26:59 | hanka z juhu
dobry den pan Riha, som rada ze pocujem ze sa zacina nieco diat s opachou - internatny dom skuteckeho. Pocuvali sme sluby a dalsie sluby aj od sucasnych poslancov za juh. Preslo pol roka a poslanci cusia ako vos pod chrastou. Vysledky prace nikde. Kazdy nam vravel ze sa to monitoruje a mame cakat a roky presli a nic sa neudialo. Ludia na juhu su uz otraveny zo slubov a clankov o dome. Byvam vedla a mozem potvrdit co za hrozu ide z internatneho domu. Malacania mozte videt na fotkach ako to vyzera, v noci sa nikto neodvazi chodit blizko a sa cudujem ze im to nepadlo cele na hlavu. Verim ze to nebude jednoduche vyriesit ale poviem susedom na juhu ze sa konecne niekto pustil do riesenia! Budeme radi ked sa vam podari aspon nieco urobit s tym, dakujeme pan Riha a informujte nas o dalsom postupe alebo dojdite za nami na juh.

26.11.2011 09:44:05 | Malačan

Pre Hanku z Juhu,
Hanka, vy veríte p. Řihovi, ktorý je už poslancom šiesty rok a aj za jeho súhlasu tam sťahovali neprispôsobivých občanov z mesta. Pred šiestimi rokmi tam bolo zdravotné stredisko kde sme s našimi deťmi chodili a nebolo to v takom katastrofálnom stave ako teraz. V dome je 15 bytov mesta, ktoré si doteraz nevedeli s nimi rady a ticho tolerovali neplatičov. A teraz vedia ako to s nájomníkmi vyriešiť? No obávam sa, že neplatiči Skuteckého sa budú riešiť až na konci, ak vôbec. Aké má praktiky p. Řiha, keď projekt na Hlbokého prerokovali s dotknutými občanmi a na Juhu to robil tajne za chrbtom občanov? Hanka, namiesto neprispôsobivých 30 ludí tu budete mať hneď min. o 40 viac. Prečítajte si názory ľudí z Hlbokej ul. na ktorú sa odkazuje p.Riha. http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/malacky-pentagon-a-co-dalej/
Prikladám aj pre ostatných Malačanov komentár obyvateľa z Hlbokej ":Čo sa týka spolužitia, áno, zatial je to OK, ja sám sa s časťou obyvateľov pri odpadovom dvore zdravím a sem-tam im dám aj nejakú prácu. A u tých ste asi boli na návšteve. Lenže tých poriadnejších je tam mizerne málo. Ja som sa na Rádku narodil, takže sa považujem za "starousadlíka", ktorý sa k téme má právo (snáď aj povinnosť) vyjadriť. Hlboká ulica pred vybudovaním nízkonákladového ubytovania vyzerala predsa len ináč. Nebolo treba každý deň upratovať spred domu obaly od horaliek, cigariet a PET flaše , lebo nikomu nevypadávali len tak od paprčí!! Ani ste nestretli na prechádzke s deťmi na strede cesty srať cigáňa, ktorý si potom ani tú riť aspoň lopúchm neutrie. Takisto les lemulúci Hlbokú nevyzeral ako smetisko, (priznávam, bordel do lesa vozia aj miestni, ale to tá generačná obmena tiež rieši). Ani Vám pod oknami (keďže chodia okolo) nevrieskali naši spoluobčania, lebo oni sa do 100 dB asi ani rozprávať nevedia. A čuduj sa svete, ani nikto po večeroch nepálil káble. Preto tá obava o zvyšovanie ich počtu"

26.11.2011 10:01:35 | Zuzana Baligová

Všetkým Malačanom!
Chcela by som Vám napísať pár riadkov o mojich pocitoch.

Po dlhom, neskutočne dlhom čase sme my, ako JEDINÍ, predložili návrh na riešenie otázky neprispôsobivých v Malackách. Nemá riešiť len rodinu z Družstevnej, ale aj neprispôsobivých na Skuteckého ulici a Mierovom námestí. Aj napriek tomu, že sme očakávali aj negatívne ohlasy, pracovali sme na tom z presvedčenia niečo dotiahnuť do konca. Vyriešiť boľavý problém Malaciek. Miestami ma zaráža, že ste sa verbálne pustili do tých, ktorí niečo vytvorili, ktorí hľadali riešenie a ktorí Vám aj niečo konkrétne na vyriešenie ponúkli. Teraz sa zamýšľam na tým, že je oveľa pohodlnejšie neurobiť pre to nič a návrh iného nepodporiť. Bez ohľadu na to, či s návrhom súhlasíte, alebo nie, želám Malačanom veľa tvorivých a schopných ľudí, ktorým záleží na našom meste. Predkladateľa návrhu, poslanca Juraja Říha, za jedného z takých považujem.

Nežiadam, prosím, aby ste si všetci, ktorí prídu v utorok na verejnú diskusiu do ZŠ na Juhu, prečítali znenie návrhu. Diskusia by mala byť konštruktívna a nie plná urážok a napádaní. Dúfam, že taká nebude.

Ešte by som sa rada vyjadrila k vnímaniu vzdialenosti. Bezprostredné susedstvo sa nedá porovnávať so vzdialenosťou niekoľko sto metrov. A na to sa nemusíte pýtať len susedov z Družstevnej, komentátor "Hanka z Juhu", ktorá býva na Skuteckého, Vám ho tiež priblížila. Spýtajte sa na problémy s neprispôsobivými na Mierovom námestí v minulosti, ktoré čiastočne pretrvávajú aj dnes. Ja osobne si nič viac neprajem, len aby všetci neprispôsobiví žili mimo obytnej zóny všetkých Malačanov. Možno mi položíte otázku, ale prečo práve na Juhu. Odpoveď je z našej strany jednoznačná. Nám sa podarilo pripraviť realizáciu tejto varianty. Iná nie je. Nikto iný s návrhom neprišiel. A ja sa oprávnene bojím, že ani nepríde.

Ešte raz Vás prosím, nájdite si čas a prečítajte návrh riešenia. Určite Vám to pôjde rýchlejšie ako jeho náročná tvorba.

26.11.2011 12:00:49 | Monika H. - JUH

"Malacky - dobré miesto pre život" - slogan, alebo fraška ?
Dobré miesto pre život "koho? Len určitej skupiny obyvateľov - dobré miesto pre tých, ktorí môžu niečo ovplyvniť vo svoj propech, ktorí robia populistické rozhodnutia, aby zvýhodnili v prvom rade sami - seba ? A tým teraz nemám na mysli primátora, ten ako vieme veľa toho ovplyvniť nemôže, "určite nie bez schválenia poslancov" a je všetkým známe, akí bol ich postoj po posledných voľbách. Niet sa čo čudovať ani pánovi Dobrovodskému, kto by si s ním aj s ostatnými susedmi na Družstevnej vymenil ? Probém, ale skutočný problém je v tom, že vedenie mesta chce tento problém posunúť o niekoľko km ďalej, do doby, kým sa opäť o niekoľko rokov nedostanú občania v lokalite juhu Malaciek do takej situácie, aká je teraz. Jediné, čo stojí na zmienku a posúdiť ako pozitívum na sídlisku juh - je škola, opäť lekáreň, pošta, bankomat , zdravotné stredisko. Ale to musí stačiť ? Veď to má byť samozrejmosť. Samozrejmosť má byť aj to, že všetci občania malaciek majú mať zabezpečené kultiviované bývanie a spolunažívanie, nie len tí čo obývajú centrum mesta. To naozaj máme vypisovať petície, búriť sa len preto, že mi na juhu sme vysunutí na okraj mesta ? Vážení poslanci, to nemyslíte vážne. To vás sme si volili ? Kto z vás prišiel s takýmto návrhom a býva na juhu ? A to nám sedia na poslaneckých miestach študovaní ľudia, o ktorých sme mali nepochybne predstavu, že pri svojom rozhľade to povedú čo najlepšie. Ak by sa nejednalo o riešenie problémov s menšinou rómskeho etnika, ale obyčanej inej rodiny ( nie z rómskeho etnika), riešilo by sa vôbec niečo, hľadali by sa finančné prostriedky na takýto účel? Je to na vašom svedomí a zodpovednosti vážení kompetentní.

26.11.2011 15:14:35 | Lucia Vidanová

Súhlasím s Tamarou Saberovou, súhlasím so Zuzanou Baligovou a súhlasím s Jánom Kubovičom, ktorý neviem, či na Juhu aj býva, ale minimálne na ňom ako prezident ČSFA pôsobí: "Spojme hlavy a vymyslime niečo. Spravme z nich prispôsobivých."
Južania, získali ste dni. Prečítajte si návrh. Som mladá idealistka a možno podľa viacerých aj neobjektívna, no verím, že dialóg na stretnutí s občanmi bude konštruktívny a nie plný urážok a vyhrotených emócií.

26.11.2011 16:13:15 | Jozef

Pre Monika H. - JUH, Malačan
1) Viete čo je najväčšia tragédia že poslanec Říha supluje prácu za ktorú je platený z naších daní niekto úplne iný.
2) Bývam na Juhu a mám priamy výhľad na dotknutý objekt. Pokiaľ by sa jednalo len o presťahovanie neprispôsobivých, tak by som mal značné obavy. Skúste si podrobne preštudovať predmetný návrh a pochopíte, že nič nebude zadarmo a že je tam plán na prevýchovu prácou. Zatiaľ len pracovníci MU riešili tento problém len medzimestskou turistikou na ktorú sme im výrazne prispeli z naších daní. Chcete v tom pokračovať?
3) Skutočnosť že mesto platí ročne 35000 za teplo kôli neplatičom Vás necháva pokojných ako to chcete riešiť?
4) Bojíte sa neporiadku. Ja sa pýtam súčastný "poriadok" sa Vám páči. Stačí vidieť "mamičky" ktoré na detskom ihrisku fajčia a ohrozujú tým zdravie svojích detí a nedopalky odhadzujú na zem. Páči sa Vám vyvážaný odpad všetkého druhu do okolia Maliny a lesíka.
5) To čo robia tiež podnikatelia a obyvatelia priľahlých ulíc, keď vyvezú svoj stavebný odpad a ostatný odpad do naších kontajnerov je snáď v poriadku.
6) V koľkých prípadoch po jednotlivých žúroch mládeže z okolia sú porozhadzované flaše od alkoholu .Ruku na srdce vediete svoje deti k tomu aby odpad po sebe dali do smetného koša alebo ich necháte aby to jednoducho pustili na zem.
Ak sa my budeme správať ako ľudia s úctou k druhému máme právo niekoho kritizovať

26.11.2011 18:42:41 | Tamara Saberova

Nie Jano, ja som vyzvala k opatrnosti! Pocula som ze na Juhu sa spaja skupina vychodniarov, ktora chce ovladnut mesto. A ked nie,odclenenie Juhu by pre nich mohol byt zaciatok. Vyroky ktore predniesla obcanka z Juhu ma vystrasili az sa mi chlpky na ruke postavili. Nemyslite vazne,aby sme v 21.storoci verejne hlasali,ze niekoho vytlacime z mesta,vyzenieme a ine myslienky ktore tu v historii uz boli!! Politici s myslienkami ako pani z Juhu vyhrali volby v Nemecku a kde to skoncilo? 2. svetovou vojnou. Neviem ci to nie je aj trestny cin take hlasanie. Nech posudia pravnici.

P.Baligova. Moja ponuka stale plati ak sa Druzstevna zlozi na jeden byt priamo v obytnej zone Juhu, v bytovke Tomasa alebo predsedu komisie ktory slubil p.Dobrovodskemu pomoc a neozval sa mu,som ochotna prispiet 20 eurami a moj manzel da tiez 20 eur. Chcela by som vidiet co urobia Juzania a Tomas s predsedom komisie keby ich jedneho dna pozdravili vo vchode Galbovci. Ktori by isli prave do obchodu si kupit ranajky. Komu by volali? Stavim sa o dalsich 20 eur ze by volali p.Rihovi a Vam ustrachani. Alebo tej pani z Juhu ktora by ich najradsej carovnou palickou odkuzlila.

Anonymne utocite na cloveka,ktory je v koncoch svojich sil. Anonymne utocite na ludi,ktori okrem neho chceli pomoct aj Vam s bordelom ktori mate priamo vedla Vasich vchodov. Anonymne utocite na tych,ktori vystavili svoju kozu na trh,pretoze nikto iny nedosiel za 3 roky trapenia obcanov Malaciek s navrhom. Ani p.primator ktory mal byt prvy,koho by to malo byt prioritou. Nikto z Vas nedal navrh, ani jeden navrh som od Vas nevidela,ale zato som videla plno urazok a kritiky. Za co? Taky navrh,ze nic nerobte,je tiez navrh. Z kategorie krcmovych.

26.11.2011 20:54:38 | Adriana S.

Pan O. Dobrovodsky trpi uz 3 roky vdaka neprisposobivym obcanom vo svojom okoli a neschopnosti, ci nezaujmu niekoho, kto by mu pomohol. A co my, na nasom sidlisku? Ako dlho tu mame neprisposobivých v internate? A co s nim robili? Je na nasom sidlisku ako past na oko a tiez to dlhe roky nikoho nezaujimalo. A preto nam tu pridali aj utulok - Betaniu pre....
A po dlhom case sa naslo aj riesenie, supnut vsetkych kusok dalej od mesta, do tesnej blizkosti koho ? Nas, obyatelov zo sidliska JUH.
Konecne si pan Dobrovodsky vydychne , mesto bude mat tiez konecne klud a my budeme trpnut, co sa bude diat. A budeme mat este vacsi strach ako doteraz...vdaka

26.11.2011 21:26:52 | Tamara Saberova

"My nepotrebujeme sedieť na rokovaniach k predzáhradkám, my nepotrebujeme hodiny diskutovať a nakoniec nevyvodiť zodpovednosť riaditeľky za spreneverené peniaze. Tu sa hanebným spôsobom ukradlo skoro 200 tisíc EUR, kde boli títo horliví zástancovia spravodlivosti? Na zastupiteľstve spochybňovali kontrolu, miesto toho, aby si pozametali pred vlastným prahom. Myslím si, že my nie sme volení pre svoje manželky, my potrebujeme pomôcť tým, ktorí sú bezradní." cit. slova z clanku jedneho z poslancov zastupitelstva.

K obytnej zone. Dala som si namahu a zmerala cez google maps vzdialenost,ked mam dobry objekt kde by mohlo vzniknut specialne byvanie tak je od Sturovej 600 m a od Stupavnskej zhruba 400 m. Pozrela som si katastralnu mapu Malaciek vzdialenejsi objekt od obytnej zony som nenasla.

Asi to skonci tak ze p. Riha stiahne material z rokovania, obcania Druzstevnej budu tam kde su, obcania Skuteckeho budu tam kde su, a sluby predsedov komisii zodpovednych za verejnu bezpecnost sa budu davat ako sa davali. To je najlepsie vzdy a vsade. Zlaknut sa narocnych rozhodnuti a usmievat sa akoby sa nic nedialo.

Tieto slova p.Rihu to naznacuju: "Ale súhlasím s Malačanmi v jednom, nemusíme to robiť, založme materiál do zasúvky a poďme ďalej. Jednoducho vyhodnotíme, že na to nemáme, prioritu mesta vyškrtnime, ja sa rozlúčim s obyvateľmi Družstevnej a začnem sa naplno venovať kanalizácii. A my poslanci, ktorých (tí, ktorí nepohli doteraz ani prstom) v týchto dňoch lepia po vchodoch na Juhu, s čistým svedomím zaspíme, pretože sme nevypisovali, nesľubovali, ale dotiahli vec tak, že je pripravená." cit. z 23.11.

27.11.2011 09:30:01 | Lucia Vidanová

Pani Saberová, obdivujem vašu snahu argumentačne ľudí presvedčiť. Mňa včera paralizovalo echo od kamaráta, ktorý sa rozprával s niekým z Juhu, citujem: "Štvrtok bol slabým odvarom toho, čo Juh chystá na utorok. Juraja Říhu sa Južania chystajú dať zbiť." (Nejdem šíriť poplašnú správu a dúfam, že to je len hlúpy žart, ale...) To kde žijeme? Prepáčte, ja sa začínam báť "bielych". Ľudská zloba, nenávisť, nepochopenie dobrého úmyslu nepozná hraníc. Tak si zapáľme dnes tú prvú adventnú sviecu a zamyslime sa. Peknú nedeľu prajem.

27.11.2011 09:45:18 | Lucia Vidanová

Verím tomu, že Južania si vezmú k srdcu výzvu uverejnenú na www.malackyjuh.sk, citujem: "Vážení Južania, dovoľujeme si Vás požiadať, aby ste si v čo najväčšom počte naštudovali tento materiál a prišli na verejné prerokovanie. Zároveň si Vás dovoľujeme požiadať, aby ste v prípade Vášho záujmu vecne argumentovali svoje pripomienky a návrhy na verejnom prerokovaní.Urobme všetci maximum preto, aby sa dané verejné prerokovanie nieslo v konštruktívnom duchu."

27.11.2011 13:24:44 | Jano

Pre Luciu Vidanovú
Zavádzate ľudí, šírite poplašné správy - "Jedna baba povedala", robíte z južanov grázlov! Myslím a čím ďalej som presvedčený že za všetkým zlým o čom hovorite stojíte vy a ľudia okolo Vás!

27.11.2011 13:37:04 | Jano

Pre Tamaru Saberovu
Pani Tamara Vaše vyjadrenie "Pocula som ze na Juhu sa spaja skupina vychodniarov, ktora chce ovladnut mesto." je štvanie proti východniarom, čo tým sledujete rozhádať ľudí v Maláckach, a rozprúdiť národnostnú nenávisť?

27.11.2011 13:53:34 | Tomáš

juh-
internát -vandali,fetaci,zlodeji
betania-čo sa tam stalo pred cca pol rokom:vražda človeka,ktorého ubili palicou od krompača
a teraz další brloh neprispôsobilých - ved my tých Južanov iba trápime ludia spametajte sa to chcete aby žili ženy,deti a starý ludia stále v strachu!
Tu ide iba o to aby dal p.Dobrovodský už mestu pokoj.Tento problém sa takto nevyrieši , je to iba posunutie problému na dalšiu čast mesta , v tomto prípade na Juh , aby mali v meste pokoj a klud.

27.11.2011 14:02:36 | Lucia Vidanová

Jano, "Nejdem šíriť poplašnú správu, dúfam, že je to len hlúpy žart, ale..." Čítali ste túto vetu v mojom predchádzajúcom príspevku? Máte pravdu je to informácia v štýle JPP, to beriem. Boli ste na mestskom zastupiteľstve? Mňa niektoré vyjadrenia a reakcie skutočne vyplašili. Kto robí z Južanov grázlov? To som nikdy nevyslovila, tak sa tu nesnažte odvádzať pozornosť na niečo pokrivené. Práve počúvam reláciu Na telo. Mňa už nič neprekvapuje. Portál LPM.sk vznikol aj preto, aby vytvoril priestor na diskusiu, na zisťovanie názorov občanov, na podporu občianskej spoločnosti... Takže skočme si aj slovne "do vlasov", ak bude výsledkom našej diskusie niečo konštruktívne. To je všetko. Som novinárka a novinári to skutočne nemajú ľahké, či sú z Pravdy, Sme, Týždňa atď. Do diskusií prispievam ako občianka tohto mesta. V Malackách som sa narodila a zatiaľ som v tomto meste strávila celý svoj život a nikdy som nevnímala, to čo mi tu podsúvajú iní. Teším sa na utorok.

27.11.2011 14:28:37 | Jano

Pre Luciu Vidanovú
Nechám na ľudí nech si vytvoria samí svoj názor na vaše profesionálne vyjadrenia.

27.11.2011 14:37:55 | Tamara Saberova

Suhlasim s p.Vidanovou vo vsetkom,co napisala.

A stojim za nazormi ktore som napisala. Rozpravala som sa s ludmi,ktori poznaju mena. A rovnake mena mali vystupit na zasadnuti vo stvrtok. Myslim si, ze sa snazi skupina vychodniarov stojaca za jednym poslancom (tiez pristahovanym z vychodu) mestskeho zastupitelstva pomaly ovladnut Juh a potom mesto. Upozornila som na to. Je to moj nazor a ten mi nevezmete ako ja Vam neberiem Vas nazor za projekt specialneho byvania.

Ak sa niekto uberie stylom ze chce fyzicky ublizit poslancovi p.Rihovi,nazvala by som ho horsie ako slovom grazel.

27.11.2011 14:54:49 | Lucia Vidanová

Hlavne Jano, že Vy ste veľký profesionál, ktorý sa nepodpíše ani vlastným menom.

27.11.2011 14:55:33 | Jano,

pani Tamara,
na Vaše názory netreba ani komentár, rozumní Malačania si sami vytvoria svoj názor. Stále je to len o JPP.

27.11.2011 15:08:15 | Tamara Saberova

Neboli to sami obyvatelia Juhu tu v diskusii,ktori sa zacali dovolavat starostu? Prejdite sa po Sturovej a spoznajte vychodniarsku loby. Vychodniari okupuju ministerstva, regiony a preco nie mesta.

27.11.2011 15:18:00 | Jano

Bez komentára

27.11.2011 15:35:49 | Tamara Saberova

Tak preco ich stale komentujete? Si protirecite uz len podpisom :o)

27.11.2011 16:40:27 | A.H.

Precital som si celu diskusiu a poviem vam ze uz chapem,preco sa motate v kruhu malacania. Lebo ste ubohi.Vykrikujete na zhromazdeniach,schovavate sa za dav inych ludi,ale nic ste nepredlozili,len kvakate. ANI JEDEN Z VAS nepredlozil INY NAVRH. Utapate sa vo vlastnom strachu, xenofobii,rasizme,nacistickych predstavach riesenia romov. Ste na seba hrdi? Vasu svorku vedie vychodniar ktory vas zivi strachom z kolonii do ktorej on sam nikdy nevstupil. Zivi vas ludska zloba a zvysujete si ego krutostou ktoru este aj ospravedlnujete pre par poznamok nervovo na pokraji zruteneneho Dobrovodskeho.

Malacania tocte sa v kruhu dalej. Zvysujte si ego, tlieskajte si za vyrevovanie v dave,a v tichom kutiku svojej duse vam zelam strach.Strach ktory si malacania zasluzite. Strach z toho ze sa vam jedneho dna stane to iste co ludom na Druzstevnej ulici.

Pri vas ale kamery nebudu,nebudu pri vas ani dnesni aktivisti,podnikatelia.Budete sami a sami sa budete tocit v bludnom kruhu. Taki ste vy malacania.

27.11.2011 20:09:50 | pokoj

Pre Tamaru: to čo myslel básnik??????
Prejdite sa po Sturovej a spoznajte vychodniarsku loby. Vychodniari okupuju ministerstva, regiony a preco nie mesta .
A že vraj chápava!! Dobre vymetené!

28.11.2011 08:32:29 | J.Říha

Budem reagovať na tri výmysly Malačana alebo Jana či toho, pod ktorou prezývkou práve diskutuje.

1. Za koho súhlasu sťahovali kde? Som poslancom piaty rok. Ja som bol pri tom, keď sa prijalo rozhodnutie o odpredaji už obsadených nájomných buniek.

2. Dajme teraz stranou BVSku. Keby som nemal záujem riešiť Skuteckého, tak si neviažem slučku okolo krku a nedávam to iniciatívne do priorít Komisie pre správu majetku a legislatívu, rovnako to iniciatívne nezaraďujem opakovane do programu, aby som pozval správcu, právnika, a pozvem aj exekútora. Prvý balík opatrení sme navrhli v júni, nemáme výkonnú právomoc, môžeme odporúčať. Zápisnice komisie si dohľadajte. Druhý balík pozostávajúci z projektu špeciálneho bývania a VZN s inštitútom sociálneho bytu sme predstavili teraz. Uvedomujem si, že je to zložitý problém, ale hovoriť o ňom v krčme bez toho, aby sme čo i len prstom pohli, je strata času.

3. O akej tichosti na Hlbokej v súvislosti so mnou rozprávate? Areál na Hlbokej sa pripravil v roku 2001, 5 rokov predtým, než ma ľudia zvolili za poslanca.

Prosím Vás, predtým než tu budete robiť predčasné závery, radšej si vopred overte skutočnosti. Predídete tým zavádzaniu.

Pekný deň prajem.

29.11.2011 18:25:32 | Malačan

"26.11.2011 18:42:41 | Tamara Saberova
Počula som ze na Juhu sa spaja skupina vychodniarov, ktora chce ovladnut mesto. A ked nie,odclenenie Juhu by pre nich mohol byt zaciatok. Vyroky ktore predniesla obcanka z Juhu ma vystrasili az sa mi chlpky na ruke postavili."
Počul som, že na Severe sa spája skupina západniarov. Až sa mi chĺpky postavili. Keby iba na ruke!
A teraz trocha vážne. Ak chce niekto na tomto fóre debatovať korektne a na základe faktov a overených informácií. formulácie "počula som" sú na úrovni debaty v kultúrnom zariadení V. cenovej skupiny.

29.11.2011 19:09:27 | Malačan

Reakcia na A. H.
Súhlasím. Super zhodnotenie momentálnej situácie v Malackách.

30.11.2011 09:28:58 | Lucia Vidanová

Súhlasím s A. H. A pridávam aj jednu myšlienku od Tomáša Klusa (www.tomasklus.cz) "Najväčším nepriateľom demokracie je ľahostajnosť. Ak budeme zahľadení len sami do seba, tak sa potom nemôžeme čudovať tomu, ako to okolo nás vyzerá."

03.12.2011 01:58:06 | homos

nasrat ciganom do huby nech idu do roboty

03.12.2011 03:02:01 | viki

Pred pár mesiacmi keď, p. Dobrovodský zverejnil problém so svojimi susedmi, sme ho všetci ľutovali. Každému z nás sa zdvíhal žalúdok pri predstave ,že by mohol mať takýchto susedov. Dokonca sme mnohí z nás prišli v lete pána Dobrovodského podporiť spolu s Kotlebom. Všetci by sme ich najradšej z mesta vysťahovali. Teraz sa našiel niekto, kto problém ,, vie " vyriešiť. Tým spasiteľom je mesto. Tak prečo obviňujeme Dobrovodského za to, čo si nami zvolení zástupcovia mesta vymysleli? To, že je Dobrovodský arogantný, bezcharakterný, nech posudzujú tí čo ho naozaj poznajú, Nie tí ktorí ho videli, alebo počuli rozprávať pár minút. Akí by ste boli Vy, keby ste mali takýto problém dlhé roky a mesto by na Vás kašlalo, pretože to nie je ich problém. Každý z nás by bol presne takýto. Dobrovodský ich predsa nechce vysťahovať na Juh, to bolo riešenie navrhnuté inými. On si tiež len chráni to čo je jeho, tak ako teraz obyvatelia Juhu. Mňa osobne uráža postoj Termingu o pomoci týmto občanom. Už sa Vám niekedy stalo, že ste sa s touto ,, inštitúciou" dostali do krížku? Ak áno viete aká je ich tzv. ústretovosť voči pracujúcim a platiacim občanom. Kde sa zobrala toľká ľudskosť?. A čo mesto? Neviem ako Vy, ale ja si platím daň za byt, komunálne odpady, daň za psa, chodím do práce, platím odvody a som zásadne proti tomu aby ich presťahovali na Juh. A zároveň si želám aby im zbúrali aj tu poslednú búdu čo stojí na Družstevnej a nechali ich pokojne aj na ulici. A že sú tam deti? Tie deti, z ktorých vyrastú takí istí lenivci, špinavci a negramotní asociáli, akí sú ich rodičia?Tak, takých ľudí mi vôbec nie je ľúto. A ak ich je ľúto p. primátorovi nech si ich nasťahuje k sebe domov a spraví z nich pracujúcich, vzdelaných a morálnych ľudí. Hovorí sa, že chyba je v systéme, ale opak je pravdou. Chyba je v ľuďoch, ktorí s týmto systémom pracujú. A chybu vidím v tom, že sme si ich zvolili. Chcú sa len rýchlo zbaviť problému a ďalšieho mediálneho záujmu v ktorom by už p. primátor vyzeral ako neschopný zastávať svoj úrad. Riešenie tu je. Proste im nedať nič, nech sa starajú tak ako my. Treba začať pracovať, naučiť sa základné hygienické návyky, zabezpečiť si bývanie, za ktoré budú platiť, možno neskôr požiadať o hypotéku aby mali dôvod chodiť do práce a naučiť chodiť deti do školy. Treba sa vzoprieť tomu aby pustili ďalších rómov na juh, myslím, že tí v internáte tam bohate stačia. dajme už pokoj Dobrovodskému a riešme naozaj to čo je dnes aktuálny problém.