Ľudia pre Malacky » Zápis budúcich prváčikov prebehol úspešne

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Zápis budúcich prváčikov prebehol úspešne

16. a 17. januára sa konal vo všetkých základných školách v Malackách zápis predškolákov do 1. ročníka základných škôl. Počas minulého týždňa školy pripravili a prezentovali svoju činnosť na dňoch otvorených dverí. Rodičia mali príležitosť školy navštíviť a oboznámiť sa s ich vzdelávacím programom. Nakoniec sa pre povinnú školskú dochádzku v malackých školách rozhodlo 298 rodičov budúcich prváčikov.

V Malackách sídlia 4 základné školy, mesto je  zriaďovateľom troch z nich - Základnej školy Dr. J. Dérera na ulici gen. M. R. Štefánika 7, Základnej školy Záhorácka 95 a Základnej školy Štúrova 142/A. Okrem týchto škôl sa v meste nachádza aj Spojená škola sv. Františka Assiského Malacky, na ktorú sa rozdelenie žiakov podľa školských obvodov nevzťahuje.

Podľa VZN č. č. 13/2011 o školských obvodoch základných škôl zriaďovateľ zaradil ulice a obce do svojich obvodov takto:

Školský obvod č. 1 tvoria ulice: Agátová, Bernolákova, Boženy Nemcovej, Brezová, Dubovského, Duklianskych hrdinov, Džbankáreň, Ferdiša Kostku, Gaštanová, Gen. M. R. Štefánika, Hlboká, Hodžova, Hurbanova, Jána Hollého, Jána Kalinčiaka, Janka Kráľa, Javorová, Jelšová, Jesenského, Kláštorné námestie, Legionárska, Lesná, Lipová, Ľuda Zúbka, Mierové námestie, Na brehu, Na majeri, Nádražná, Nad výhonom, Námestie SNP, Oslobodenia, Partizánska, Pavla Blahu, Petra Jilemnického, Pezinská, Písniky, Radlinského, Rakárenská, Rudolfa Dilonga, Sadová, Sama Chalupku, Stromová, Štefana Čulena, Táborisko, Tichá, Veľkomoravská, Vysoká, Záhradná, Zámocká.

Školský obvod č. 2 tvoria ulice: 1. mája, Brnianska, Břeclavská, Cesta mládeže, Družstevná, Hviezdoslavova, Jána Kollára, Jozefa Kubinu, Kozia, Kukučínova, Malé námestie, Mansveta Olšovského Martina Benku, Martina Rázusa, Mirka Nešpora, Mlynská, Nová, Poľná, Pribinova, Sasinkova, Sládkovičova, Slovenská, Vajanského, Vendelína J. Kučeru, Vinohrádok, Vševlada Gajdoša, Záhorácka a ulice obce Kostolište a obce Suchohrad.

Školský obvod č. 3 tvoria ulice: Alojza Veselého, arm. gen. L. Svobodu, Boreckého, Budovateľská, Dielenská, D. Skuteckého, F. Malovaného, Jánošíkova, Jozefa Gabčíka, Jozefa Murgaša, Kalista Orgoňa, kpt. Miloša Uhra, Ľ. Kukorelliho, L. Novomeského, Ľudovíta Fullu, Michala Tillnera, Mojmírova, Ota Kožucha, Priemyselná, Príjazdná, Pri Maline, Rastislavova, Robotnícka, Stupavská, Svätoplukova, Štúrova, Továrenská, V. Clementisa, Vlastenecká.

Aj keď rodičia mnohých detí zvažovali výber základnej školy podľa svojho presvedčenia, nemohli vo svojom rozhodnutí opomenúť existenciu ust. § 1 ods. 4 a 5 spomínaného VZN. Z neho vyplýva, že žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalé bydlisko. Môže ju plniť i v základnej škole mimo školského obvodu so súhlasom riaditeľa základnej školy, do ktorej sa hlási.

Zaujímalo nás, či počty zapísaných škôlkarov v jednotlivých školách naplnili očakávania ich riaditeľov a ako sa pripravujú na ich prijatie. Preto sme sa rozhodli ich osloviť a položiť im zopár otázok:

1. Koľko detí ste plánovali v školskom roku 2015/2016 do 1. ročníka ZŠ prijať?

2. Koľko tried 1. ročníka ZŠ (vrátane uvedenia počtu detí v nich) ste plánovali v školskom roku 2015/2016 otvoriť?

3. Koľko detí prišlo do Vašej školy na zápis? Koľko z nich má trvalý pobyt v Malackách a mimo nich?

4. Aké kritériá si zvolíte vo výbere, ak sa k zápisu dostavilo viac detí než ste plánovali prijať?

 ZŠ Dr. Dérera – odpovedala Mgr. Katarína Habová, riaditeľka:

  1.  ZŠ Dr. J. Dérera z kapacitných dôvodov môže prijať maximálne 84 žiakov.
  2. Tri triedy po 22 žiakov, jedna trieda 18 žiakov.
  3. O našu školu prejavilo záujem 92 detí so svojimi rodičmi. 73 detí je z Malaciek, 19 detí je z okolitých obcí.
  4. V prvom rade prijmeme deti z nášho školského obvodu, potom súrodencov našich žiakov. Pevne však veríme, že po informácii o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky nebudeme musieť odmietnuť nikoho zo záujemcov o vzdelávanie v ZŠ Dr. J. Dérera.

ZŠ Štúrova – odpovedal Mgr. Dušan Šuster, riaditeľ:

  1. Plánovali sme otvoriť 2 triedy (44 detí). Na zápis prišlo 58 detí, z toho predpokladáme 2 odklady. 42 je s trvalým pobytom v Malackách, 3 sú žijúci v Malackách s trvalým pobytom mimo Malaciek, 13 detí je z okolitých obcí.
  2. Pri súčasnom počte zapísaných detí skôr uvažujeme o otvorení 3 tried. Oslovili nás i rodičia s prosbou o vytvorenie triedy s alternatívnym spôsobom vyučovania (blokové vyučovanie, zážitkové vyučovanie, montessori a pod.) Momentálne skúmame či to je možné (väčšinou tak učia súkromné školy), čo by to prinieslo, ako skĺbiť takéto vyučovanie so súčasným systémom na škole, financovanie a pod. Ak by sme sa rozhodli ísť touto cestou, tak by sme otvorili asi 2 klasické triedy a jednu s alternatívnym spôsobom vyučovania s menším počtom žiakov v triede.
  3. Odpoveď v bode 1.
  4. Odpoveď v bode 2.  

 

ZŠ Záhorácka – odpovedala PaedDr. Gabriela Emrichová, riaditeľka:

  1. Do 1. ročníka sme plánovali prijať cca 45 - 60 žiakov.
  2. Na základe plánovaného počtu 45 - 60  žiakov sme chceli otvoriť 2 - 3 triedy 1. ročníka, nakoľko kapacitne by sme mohli s kľudom mať aj 3 triedy 1. ročníka.
  3. Na zápis do našej školy prišlo 47 žiakov , čo je aj v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi stabilné (2 triedy v 1. ročníku). Dlhodobý jav. Detí, ktoré patria do nášho obvodu, sa zapísalo 45 a 2 deti sú mimomalacké. Malacky - 32, Kostolište - 8, Suchohrad - 5 detí, mimo Malaciek - 2 deti. Takže až na 2 deti sme zapísali do 1. ročníka všetky deti, ktoré do našej školy podľa obvodu patria. Momentálne máme avizované 3 odklady ,ale to ešte nie je uzatvorené.
  4. Ak by sme prijali viac detí, určite by sme uprednostnili žiakov z nášho obvodu, potom ostatné deti z Malaciek  z iných obvodov až nakoniec mimomalacké deti.

Spojená škola sv. Františka Assiského Malacky – odpovedal Mgr. Daniel Masarovič, riaditeľ:

  1. Plánovali sme otvoriť 3 triedy 1. ročníka, ale vzhľadom k vysokému počtu zapísaných detí uvažujeme o otvorení ​štyroch tried. Toho času zvažujeme všetky možnosti prijatia väčšieho počtu detí ako povoľuje zákon pre 3 triedy prvého ročníka, teda 66 detí (3 x po 22 detí). Rozhodnutie vo veci otvorenia štvrtej triedy urobíme v najbližšom období a po posúdení situácie z rôznych hľadísk.  
  2. Odpoveď v bode 1.
  3. 101 detí. Trvalý pobyt v Malackách príp. v Kostolišti (ako spádovej obci pre Malacky) má 77 detí a z obcí mimo Malaciek je to 24 detí.  ​
  4. Kritériá výberu budeme stanovovať po určení definitívneho počtu prvých tried. Uvedomujeme si však náročnosť, ako aj zodpovednosť tohto rozhodnutia, nakoľko nás vo vysokej miere zaväzuje dôvera, ktorú nám rodičia zápisom vyjadrili. Každopádne z opodstatnených dôvodov prednostne prijmeme deti, ktoré majú na škole súrodencov. Samozrejme, že pri výbere budeme prihliadať na skutočnosť, že sme škola nielen cirkevná, ale aj malacká. Sme veľmi vďační za obrovskú dôveru, ktorú nám rodičia pri zápise prejavili. Považujeme to za znak našej kvalitnej, zodpovednej a vytrvalej práce, ktorá prináša dobré a oceňované výsledky. Aj týmto spôsobom chcem za nás všetkých poďakovať všetkým rodičom, že si vážia našu službu pre dobro a rovnovážny rast ich detí.

A my veríme, že tieto reakcie budú postačujúce až do okamihu, kým bude každému rodičovi doručené rozhodnutie (najneskôr do 31. mája). Za poskytnuté informácie ďakujeme riaditeľke Základnej školy Dr. J. Dérera Mgr. Kataríne Habovej, riaditeľke Základnej školy Záhorácka PaedDr. Gabriele Emrichovej, riaditeľovi Základnej školy Štúrova Mgr. Dušanovi Šusterovi a riaditeľovi Spojenej školy sv. Františka Assiského Malacky Mgr. Danielovi Masarovičovi.

foto: archív základných škôl v Malackách



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

21.01.2015 23:13:15 | Katarína Janková

Teším sa, že sme získali podporu u p. Šustera pri myšlienke otvorenia triedy s alternatívnym vyučovaním...

23.01.2015 09:37:36 | obcan1

Tie vase "alternativne vyucovania"...aky to ma zmysel?pre tie deti?akurat budu mat v hlave bordel z toho co sa ucia oni a co sa uci inde a v buducnosti co ich caka..

24.01.2015 20:39:03 | Sabina Barniakova

.... niektorym rodicom zalezi na tom, co sa ich deti ucia a najma akym sposobom. Zmysel to ma velky.... Tiez som vdacna, ze pan riaditel je nakloneny tejto poziadavke rodicov. Verim, ze sa vsetko podari a ZS Sturova bude v sirsom okoli prvou a zaroven pre ostatne ZS motivujucou skolou s takouto triedou.