Ľudia pre Malacky » Viem ako zvýšiť podporu športových klubov

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Viem ako zvýšiť podporu športových klubov

Oblasti malackého športu som dal vo svojom volebnom programe také postavenie, aké si zaslúži. Povýšil som ho na prioritnú tému. Doteraz sa vo volebných programoch objavoval zriedkavo a keď už tak vo všeobecnej rovine. Uplynulé týždne aktívne využívam čas vysvetľovaniu mojich konkrétnych návrhov. Vychádzajú z toho, že prístup mesta k športu sa musí zmeniť.

Dnes je podpora rozptýlená medzi rôzne subjekty a spája sa rekreačný a klubový šport. Nedá sa hovoriť, že podporujem finančne šport a započítavam do celkovej podpory napríklad dotáciu na lístky v Maline. Začnime tieto dve oblasti odlišovať. V oblasti rekreačného športu športujúcim Malačanom ponúkam:

  • otvorenie areálov školských dvorov,
  • pokračovanie v dobudovaní multifunkčných ihrísk v sídliskách, a
  • otvorenie nových zón v lesoparkoch vrátane inline a cyklo dráh.

Dosahujeme skvelé výsledky v mnohých kolektívnych športoch, či je to hádzaná, basketbal, volejbal, alebo v individuálnych športoch ako je tenis, box, stolný tenis alebo atletika. Merateľným úspechom trénerov je aj pôsobenie odchovancov našich klubov na celoslovenskej či až zahraničnej pôde. Vážim si prácu týchto trénerov, funkcionárov, ale aj rodičov, ktorí dnes často finančne podporujú svoje deti, a verejne deklarujem, že by som zachoval účel využívania všetkých mestských zariadení, v ktorých dnes kluby vykonávajú svoju činnosť, či je to športová hala, stolnotenisová hala alebo športový areál v Zámockom parku, ktorý chcem navyše ešte zveľadiť rekonštruovaním hádzanárského areálu a dobudovaním tenisového kurtu.

Malacky mali tradíciu aj vo futbale. Nezastupiteľnú úlohu v registrovaných súťažiach mládeže plní ŠK Žolík Malacky a v turnajoch ČSFA. Mám ambíciu vyrokovať priaznivé podmienky na prevod škvárového ihriska, aby sme pomohli dobudovať technické zázemie a tribúny. Muži z FC Malacky začínajú ako sa vraví od piky a v postupe do vyššej ligy majú moju plnú podporu. Potrebujeme sa zbližovať, nie rozchádzať. Urobím všetko pre to, aby som pomohol vrátiť malackému futbalu dôstojné miesto. Bez technického vybavenia to však nepôjde. Samotný futbalový areál doplním o nové tréningové ihrisko, automatickú závlahu a zrekonštruujem okolité prostredie, aby sme sa nehanbili pozvať aj hostí.

Či je to futbal, hádzaná alebo ktorýkoľvek iný šport, spoločným problémom sú financie. Klubu dáme podporu desať tisíc eur na činnosť, ale na nájme v Maline od neho vyberieme druhou rukou dvanásť. To je základná chyba. V tomto volebnom období sme stransparentnili systém poskytovania dotácií a posilnili jeho kontrolu zo strany samotnej športovej obce. Bol to prvý krok na ceste. Zachovám súčasné dotácie, ktoré smerujú na podporu detí cez financovanie bežnej prevádzky klubov, a navýšim ich o novú reprezentačnú zložku mesta v súťažiach. Chcem takto dostať do športu ďalších 100 tisíc € na priamu podporu. Keď môže dať malá obec dvadsať tisíc na podporu jedného športu, musí to ísť aj v okresnom meste. Musíme si povedať, aké oblasti ideme podporovať. Príležitosť vidím tiež v podnikateľskej sfére a novom fonde pre šport, ktorý by som založil. Dnes kluby individuálne oslovujú firmy o sponzoring a nemajú takú silu ako mesto. Zastreším túto spoluprácu s podnikateľmi. Prvé kroky som už v uplynulých dvoch týždňoch urobil.

Je mnoho drobných opatrení, ktoré vieme zafinancovať a urobiť hneď. Len taká drobnosť ako mestský autobus k dispozícii klubom na sútaže zadarmo môže pomôcť. Sú však aj náročnejšie projekty ako nová športová hala. Mohol by som predvolebne sľúbiť jej výstavbu, mesto však na ňu nemá. Dokonca mesto nemusí byť ani developerom. Dôležitejšou otázkou je pre mňa, v akej forme mesto pomôže vysporiadať pozemok a pripraviť technickú infraštruktúru pre jej vznik.

Moja ponuka v oblasti športu je reálna a konkrétna. Mám jasno, čo by som urobil aj ako prvé po zvolení. Zavolal si za spoločný stôl zástupcov všetkých klubov a oznámil im, že šport nebude patriť pod komisiu, ale už priamo pod primátora mesta.

Juraj Říha



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

17.10.2014 08:39:59 | Tomas

Konecne niekto o sporte. A konecne aj realne. Ved Malacky maju tolko sikovnych sportovcov, len nemaju priestor a prostriedky na realizaciu. Dakujem.

19.10.2014 17:54:01 | Emy

Ten autobus pre športovcov je super nápad, veď nie všetci rodičia môžu voziť deti svojimi autami. A tá nová športová hala, držím palce, nech sa časom podarí.

20.10.2014 19:26:28 | neviem

Pán Řiha, Vy snáď viete a rozumiete všetkému. Neprepálte ...

20.10.2014 20:51:57 | bo

Juraj držíme palce.
Šport potrebuje riadnu injekciu. Za posledné roky zanikol najstarší športový klub v Malackách SK Malacky, futbal je rozdelený , kluby vedu tichu vojnu dlhé roky, volejbal nehrá ani mužskú a ani ženskú extraligu , hádzaná nehrá mužskú extraligu , basketbal nehrá žiadnu ligu , atléti behajú za české kluby , boxeri boxuju za iné kluby , atd , atd.
A nie je to len otázka financií.
Ludia chápu podporu športu a športových klubov len priamym financovaním, ale vôbec to tak nie je. Tisko závidíme Skalici , Senici , iným mestám.
Tvoje myšlienky , nápady poznáme. Oceňujeme hlavne to , ze si ochotny športovcov počúvať. Nezabudnem , keď sme bojovali proti tzv. Koncepcii športu a ty si stal na našej strane , chodil na stretnutia s klubmi , oddielmi a počúval , čo športovcov trápi a ako by koncepciu riešili. Vtedy sme tvrdili , ze to je začiatok konca vrcholového športu v Malackách. A myslím si , ze to robíš stále, so športovcami sa treba stretávať a hlavne ich počúvať. Niekde som čítal , ze ty nemôžeš vedieť aké sú problémy športovcov , lebo nechodis ani na futbal ani na žiadne iné podujatia :-)
Mal by si teraz pred voľbami aspoň na ten futbal chodiť :-(
nech vieš o com to je a tváriť sa, ze Ti na ňom záleží. A potom necháš v klude zaniknúť najstarší športový klub v Malackách.
A osobne Ti držím palce.
Mimo športu.
Maš oproti sebe kolos. Nemajú zábrany pred ničím a pred nikým. Toľko špiny , ohovárania , intríg a zbabelych zakernych krokov som v žiadnych voľbách nevidel. Títo chlapci by v športe nikdy nemali šancu. Lebo tieto praktiky , ktoré sa uplatňujú v tejto odpornej kampani nemajú v športe miesto.
Falošne mena , falošne nicky , falošne komunity bez menovateľa s jediným cieľom pospinit súpera.
Dúfam , že Malacania to už pomaly ale isto začínajú vidieť kto je kto a kto je ochotný sa s hocikým spojiť , len , aby ziskal moc.

20.10.2014 23:40:17 | J.Říha

Ďakujem za podporu. Mne je jasné, že nasledujúce 4 týždne bude voči mne vyvíjaná hrubá antikampaň. Už teraz to vidno ako sa účelovo zakladajú falošné profily napriek tomu, že čítame heslá bez intríg. Nenechám sa však vyprovokovať a ďalej si pôjdem cestou pozitívnej kampane s vysvetľovaním jednotlivých tém programu.

Čo sa týka športu. Súhlasím, že dnes to nie je len o peniazoch. Vyslovil som myšlienku, že športovým klubom by mal byť partnerom sám primátor mesta, ktorý im dokáže otvoriť dvere k sponzoringu a zapojiť podnikateľov do financovania športu. A na to som pripravený, preto by som hneď po voľbách pozval zástupcov športových klubov za spoločný stôl a dohodol pravidlá komunikácie a spolupráce s mestom.

To neznamená, že by sa mala rušiť samotná komisia pre vzdelávanie. Určite nie, pretože tá dnes rieši aj otázky vzdelávania a svoje opodstatnenie má aj v oblasti športu už len kvôli mnohým podujatiam, ktoré sú v meste usporadúvané. Robia skvelú prácu!

21.10.2014 13:35:18 | Peter

Ondrejkovcom, mierne povedane, hori za patami. Verim, ze kazdy normalny volic sa aspon zamysli nad vypovednou hodnotou a doverihodnostou sloganu "Pozitivna zmena" v kampani volebneho kona sucasneho primatora. Zmysel pre ironiu sa im upriet neda... Snad zvitazi zdravy rozum.

21.10.2014 13:59:00 | Dušan

p,Říha,
je pekne ako hovorite o pripadnej vystavbe novej sportovej haly, ale ja by som skor isiel do zveladenia tej starej. Chodte sa pozriet do satni, sprch a sam uvidite. Viac-krat som organizoval medzinarodny zapas slovenskych futsalistov a snazil sa, aby boli satne a ostatne priestory trochu zveladene, Samozrejme za taky kratky cas pripravy sa toho vela nezmenilo a poviem vam, ze nemam dobry pocit, ze by som to tej haly este niekoho poslal. Toto som este pekne povedal. Je toho tam vela na zlepsenie. Moja manzelka chodi rano plavat a tiez by vam povedala nedostatky, ktore tu nechcem vyslovovat. Opytajte sa ludi, komunikujte s nimi, hoci aj cez dotazniky na nejakom vytvorenom nete. Urcite sa dozviete viac a nemusite tam chodit, ved vsade clovek nemoze byt.

To iste by som povedal o velkom futbalovom areali, je to hroza, pritom obe nehnutelnosti vlastni mesto. Najskor zveladujme, co mame, potom stavajme nove.

Este k tym multi-ihriskam. Treba sa pozriet v akom su stave (povrch, siete a pod.). Mame ich vybudovanych dost, ale nikto sa nestara o udrzbu. Su vobec vyclenene prostriedky na udrzbu? Postavime nove a neudrzujeme, resp. neexistuje spatna kontrola, tu je problem.

Posledny problem. Dajte vyhodit tie nefunkcne svetla v chodnikoch na Zahorackej. Na co su tam?
Bolo by toho viac, no drzim vam palce.

21.10.2014 17:48:54 | Emy

Súhlasím s Tebou Dušan, že treba aj staré haly dávať do poriadku, takisto futbalový štadion. Počula som, že na rekonštrukciu hygienického zariadenia pri futbalovom štadione bolo vyčlenených 100 tisíc eur, no bolo vymenených len pár WC a zopár metrov obkladačiek, kde sú ostatné peniaze? Kontroluje niekto aj tieto veci?

21.10.2014 18:44:02 | to: Peter

Peter mna Ondrejkova banda na mestskom urade vyhodila z verejneho obstaravania!!! Volby nie su ani o tom byvalom funkcionarovi z HZDS Rusnakovi. Vo volbach kandiduju proti sebe Riha s Ondrejkom. Ondrejka si nasiel figurku aby tato rodina mohla dalsie roky parazitovat na Inkubatore!!! Otvor si stranku mesta najdes faktury aj zmluvy. Preco sa Ondrejka s nim cukrickuje a ukazuje? Chce robit zastupcu primatora ta omladina zHZDS sa tym ani netaji a tara kde chodi. Vyhodili ich z jedneho seniorskeho klubu a co urobil Ondrejka?? Doniesol Rusnakove fotky a rozdaval dochodcom. Ubohe coho su ti ludia schopni aby sa udrzali pri koryte. Aka pozitivna zmeno? Lacne heslo a skutocnost je pravy opak!!!

22.10.2014 08:05:48 | to:verejne obstarávanie

Chceš tvrdiť , ze primátor bude robiť zástupcu Rusnakovi keby ten bol primátor? Však Ondrejka dal vyhlásenie na 1. Mája a to nedáva logiku ,čo píšeš. Kde sa s ním cukrickuje? Však nikde spolu nechodia. Rusnak vyzerá byt nezávislý , nie HZDS , aj keď niekde som čítal , ze ide s Mracnom a Smerom. Nikde ale nenájdeme program ani Rusnaka , ani nikoho, na Malackych pohladoch sú nejaké otázky , ale z tých odpovedi sa nedozvies nič. Každopádne by ma zaujimalo odkiaľ maš takéto informácie. Ako ta môže niekto vyhodiť z verejného obstarávania , však to má asi nejaký zákoný postup, nie ? a co to ma spoločne so športom. Nič v zlom , len sa pýtam

22.10.2014 09:21:03 | to: verejne obstaravanie

Pisal som Petrovi. Nema to nic so sportom. Pokad bude Vavrinec na urade, Sokolova a Severova robit projekty na sport peniaze nebudu!!! Citaj na webe zakazky a zmluvy!! Kto je firma Stadcon? Kto je firma Conco? Do 40 tisic si uradnik vybera firmy sam telefonom???!!!! Ondrejka si potrebuje udrzat moc a rodinu v Inkubatore!! Otvor facebok pana kandidata Rusnaka, ziadny program. Zato na kazdej "druhej" fotke vedla koho chodi? S Ondrejkom!! Dochodci ho vyhodili z akcie a Ondrejka doniesol jeho fotky a rozdaval so zenou fotky dochodcom ze ich fesi z HZDS pozdravuje. Na dalsej dochodcovskej akcii Ondrejka s gitarou a Rusnak spevak! Preco Smer podporoval vychodniara Halcina a odrazu Rusnaka? Nezasiahol Ondrejka cez jeho kamarata Glvaca - krajskeho lidra Smeru??? Poznam pomery v HZDS aj odkedy bol Rusnak okresny podpredseda HZDS aj kto vybavil post riaditela v hnojarskom skusobnom ustave. Neberte to ako utoky. Pan Rusnak ma moc otazok odpovedat a ne sa chvalit jak dobre sa mu robi s Ondrejkom! Na primatora moc malo aby sa len fotil z fotiek sa nenakrmime.

23.10.2014 13:05:46 | tomostacho

Ako športovca , trénera a funkcionára v malackej hádzanej ma tieto informácie tešia, viem že všetky problémy a riešenia nie sú na jeden článok, ale vidím pozitíva v tom, že Juraja Říhu a Luciu Vidanovú tieto problémy naozaj zaujímajú a najmä aj skôr zaujímali, tiež sme niekoľko krát hovorili ako fungujú hádzanári a nielen finančne ale celkovo cez školy, rodičov, materiálne a pod. a aj preto verím, že veci ktoré spomína sa dajú riešiť a úspešne realizovať...