Ľudia pre Malacky » Viem ako pomôcť učiteľom

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Viem ako pomôcť učiteľom

Mestské zastupiteľstvo schválilo Koncepciu rozvoja školstva na roky 2016 - 2020. Diskusia sa podľa mňa zúžila len na problém strednej školy v Malackách, hoci reálnejšie je posúvať do riešenia návrhy pre existujúce školy, ktoré sú v našej zriaďovateľskej pôsobnosti. Koncepcia opisuje súčasný stav a navrhuje niekoľko opatrení. Nerieši však otázku platov učiteľov, ktorú považujem za dôležitú, preto ponúkam konkrétny záväzok.

Poďakovanie za spracovanie koncepcie patrí všetkým zúčastneným. Za podpory Komisie pre vzdelávanie, mládež a šport a jej predsedu Pavla Tedlu sme dostali na stôl ucelený prehľad a spolu s riaditeľmi základných škôl, materskej školy, Centra voľného času či Základnej umeleckej školy sme pripravení väčšinu návrhov posunúť do priamej realizácie. Schválením koncepcie sme i my osobne splnili ďalší predvolebný sľub z nášho volebného programu.

Nad rámec koncepcie vyjadrím niekoľko postrehov, ktoré pramenia z môjho doterajšieho pôsobenia.

1. Rekonštrukcie škôl

Tak ako sú podľa môjho názoru riaditelia a Rady škôl s účasťou rodičov v prvom rade zodpovední za kvalitu výchovno-vzdelávacieho procesu, mesto je zodpovedné za kapitálové investície, ktoré nedokážu riaditelia vykryť z vlastných rozpočtov, cez 2 percentá či fond združenia rodičov. Z tohto pohľadu by som zabezpečil, aby mesto pokračovalo v modernizácii škôl v nasledujúcich (koncepciou podporených) prioritách:

  • riešenie havarijného stavu strechy na ZŠ Štúrova, sociálne zariadenia a podlahy (ZŠ Záhorácka, Materská škola, ZUŠ),
  • výmena okien a zateplenie budov (ZŠ, Materská škola, Centrum voľného času),
  • oprava strechy na sedlovú (ZŠ, Materská škola, Centrum voľného času),
  • rekonštrukcia vykurovania (ZŠ, ZUŠ).

Systém a harmonogram modernizácie sa musí dohodnúť konsenzom na pravidelných poradách priamo s riaditeľmi škôl.

2. Ciele v oblasti výchovy

Z koncepcie rozvoja školstva by niektoré opatrenia mali prevziať do realizácie riaditelia škôl ako napríklad podporné vzdelávanie pedagogických zamestnancov, zavádzanie moderných informačných technologií, zavedenie kvalitného vyučovania finančnej gramotnosti a pod. Som pripravený zobrať pod záštitu návrhy v otázke najmä:

  • vytvorenia a financovania školského psychológa či špeciálneho pedagóga,
  • propagácie aktivít a škôl spoločnou webstránkou pod hlavičkou mesta a v rámci spoločných projektov cezhraničnej podpory,
  • zavedenia Metodického dňa malackých pedagógov či tzv. Učiteľského dňa športu.

3. Financovanie platov učiteľov

Výhradnou otázkou zriaďovateľa je financovanie škôl ako takých. Mesto poskytuje na vzdelávanie z rozpočtu mesta vyše 4,26 milióna eur. V minulosti som sa ako poslanec zasadil za rovnoprávnosť všetkých základných škôl z hľadiska nastavenia dotácií pre Spojenú školu F. Assiského, ktorej rovnakú podporu deklarujem aj do budúcnosti.

Koncepcia nerieši otázku platov učiteľov, ktoré sú základom v rodinných rozpočtoch. Plat začínajúceho učiteľa je 561 eur v hrubom. Učiteľ musí absolvovať adaptačné vzdelávanie, atestačné skúšky a prax. Po 10 rokoch praxe má učiteľ po 2. atestačnej skúške plat 769 €. Maximálny strop platu učiteľa po 32 rokoch praxe je 954 eur. Chápem, že pre začínajúceho učiteľa sa stali vedľajší príjem a rôzne nadčasové hodiny a krúžky priam nutnosťou.

V školách pracuje 203 učiteľov, 20 vychovávateľov a 84 nepedagogických zamestnancov. S tarifným platom, ktorý je daný zákonom, nedokáže primátor mesta nič urobiť. Ponúkam však priestor na zvýšenie platov, ktoré vidím cez nápočet podielových daní. V súčasnosti pripadá na školstvo podľa tohto deliaceho kľúča zhruba 2 milióny eur. Viem, že od 1. januára 2015 môžeme počítať s navýšením podielu na 68,5 % a následne od 1. januára 2016 uvažovať s možným navýšením podielu na 70,3%, ako predpokladá dohoda Združenia miest a obcí Slovenska a vlády SR. Ak sa potvrdia najnovšie zverejnené prognózy Ministerstva financií SR k vývoju daňových príjmov, v novembri môžeme poznať zvýšený podiel pre Malacky už aj v absolútnych číslach. Uvedomujem si aj to, že zmenu treba prispôsobiť pripravovaným úpravám v zákone o novom financovaní tried v školách.

Dávam jasný záväzok, že by som nárast podielu vložil do zvýšenia osobných príplatkov, čo vieme s riaditeľmi škôl urobiť aj bez zmeny zákona k tarifnému platu.

Za učiteľov som sa postavil v konkrétnych prípadoch aj v minulosti. Som presvedčený, že spoločne dokážeme dosiahnuť všetky 3 vyššie opísané ciele. O to viac sa teším, že sa môžem pri téme školstva oprieť o podporu v tíme ĽPM kandidátov na poslancov okrem Pavla Tedlu, Katky Trenčanskej, Nataši Špelicovej aj o novú posilu Vieru Máriu Adamovičovú a Peťa Ondruša, ktorí patria medzi učiteľov s dlhoročnou praxou ako aj s prepojením na šport.

Juraj Říha



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

02.10.2014 11:58:21 | XYZ

Hm... nechcem byť pesimista, ale tomu, čo píšete p.Řiha neverím. Toto je o učiteľoch, ktorým to zo srdca prajem, ale nezdá sa mi to všetko. Predvolebný čas, že? Buďte trochu v realite. Potom čo tie sľuby, ktoré už boli napísané na tejto stránke? To ozaj nie je možné. Nepreháňajte to.

02.10.2014 15:55:46 | lola

len potom skontrolujte riaditelov, ci tym ucitelom aj nieco naozaj dali, hmhm, lebo vieme, ze kde kolkokrat tie peniaze koncia, ze....u ucitelov nie

02.10.2014 19:40:46 | XYZ

No presne o tom je to ako upozornila lola. Kde skončia peniaze treba kontrolovať a na všetko stačiť nebudete. Teším sa, že chcete presvedčiť malačanov. Pán Ondrejka bol tiež solídny oproti predchádzajúcemu primátorovi. Malačania veľmi rýchlo zabúdajú čo ten predchádzajúci stváral. A teraz do mňa celá família...

03.10.2014 12:59:09 | Dano

Snaha o zvysenie platov ucitelov je zaujimava myslienka, ale jej dopad na konkretneho ucitela moze byt nulovy. Dovodom je, ze osobne priplatky sa na skolach rozdavaju podla sympatii, kamaratskych vztahov a podobne. Nedokaze sa zabezpecit aby ucitel naozaj dostal osobny priplatok nakolko ide o rozhodnutie riaditela a je to nenarokovatelna ciastka mzdy. Zase si prilepsi len urcita skupina sympatizantov k vedeniu.