Ľudia pre Malacky » Viem ako pomôcť seniorom

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Viem ako pomôcť seniorom

Do predvolebnej diskusie som predložil osem prioritných tém svojho volebného programu, ktoré postupne vysvetľujem. Nehovorím všeobecné frázy, ale navrhujem konkrétne opatrenia. Nie je inak ani v oblasti sociálnej politiky, v ktorej mám jasné ciele na nasledujúce štyri roky.

Nestačí vedieť čo, ale aj ako. Volebné programy totiž znesú veľa hesiel, človek však musí mať jasnú predstavu a postupnosť nadväzujúcich krokov.

Mestskému centru sociálnych služieb som v minulosti ponúkol projekt nadstavby hlavnej budovy a v minulom roku som sa postavil pred poslancov s návrhom na účelové viazanie príjmu z predaja mestských bytov na tento účel. Dnes už máme pripravenú projektovú dokumentáciu s rozpočtom a príslušné povolenie. Mojím cieľom je zrealizovať nadstavbu a presťahovať seniorov z Mierového námestia do pokojnejšieho prostredia na ulici 1. mája. Som za to, aby sme podporovali opatrovateľskú službu v domácnosti, ale keďže demografická krivka je neúprosná, je treba sa pripraviť pre nové programovacie obdobie eurofondov aj projektom výstavby centra sociálnych služieb.

Na realizáciu návrhu na zriadenie chráneného bývania pre rodiny v ťažkých životných krízach, keď je žena týraná a je nútená opustiť s deťmi domácnosť, môžeme použiť uvoľnené bytové jednotky na Mierovom námestí a nezaťažiť tak rozpočet novými výdavkami na výstavbu.

Zaujíma ma tiež ponuka sociálnych služieb a informovanosť obyvateľov o nich. Treba otvoriť diskusiu k možnosti zriadenia odľahčovacej služby a vydať novú informačnú brožúru k poskytovaným sociálnym službám. Zmenou webovej stránky mesta by sme mali sprehľadniť dôležité informácie rovnako ako v prípade rodinnej politiky.

Mesto má kompetencie aj v oblasti sociálnej pomoci, v rámci ktorej som pripravený dať opätovne na stôl inštitút sociálneho bytu, ktorý som navrhoval v prvej polovici volebného obdobia. Ak sa dohodneme, že mesto bude pomáhať rodinám v sociálnej núdzi, bez podpory samotného bývania to nepôjde, pretože náklady na domácnosť tvoria hlavnú časť ich výdavkov. Hovoriť o tom, že takejto rodine pomôžeme len pridelením bytu s nájomným a príspevkom do fondu opráv vyše 200 eur, je veľmi nezodpovedné. Pridelením bytu vystavujeme rodinu s príjmom na hranici v lepšom prípade minimálnej mzdy riziku exekúcie, vypratania na ulicu a mestu dávame na krk čistý dlh, ktorý splácajú všetci obyvatelia. Preto roky upozorňujem na to, že týmto rodinám vieme pomôcť iba dotovaným bývaním za vopred stanovených podmienok. Do voľby primátora mesta idem aj s projektom výroby a pokládky zámkovej dlažby ako projektom sociálnej podpory.

Vážim si tiež skúsenosti starších. V oblasti podpory seniorských klubov navrhujem:

  • zriadiť Radu seniorov, s ktorou by som pravidelne konzultoval opatrenia na zlepšenie života v meste. Keďže sa nám ju nepodarilo v tomto volebnom období začleniť kvôli nastaveniu zákona do štruktúry orgánov mestského zastupiteľstva, ponúkam ju túto ako poradný orgán primátora na základe štatútu.
  • zabezpečiť bezplatnú právnu pomoc, o ktorej som už rokoval s niektorými právnikmi, ktorí prejavili záujem byť nápomocní.l
  • zvýšiť finančné dotácie na činnosť, keďže spoločný balík 3300 € často nepostačuje ani na pokrytie ich základnej činnosti či usporiadania výročnej členskej schôdze.
  • pomôcť k nadviazaniu družobných vzťahov so zahraničnými klubmi seniorov našich partnerských miest. Na spoločné aktivity vieme čerpať aj priamu finančnú podporu.
  • vytvoriť reprezentatívnu spoločenskú sálu, ktorú by mohli využívať nielen seniorské kluby na svoje výročné schôdze členov. Do voľby primátora mesta idem so záväzkom rekonštrukcie spoločenských priestorov kaštieľa, ktoré by slúžili okrem sobášov aj na tento účel.

Mesto nemôže v sociálnych veciach suplovať štát, ktorý má na to kompetencie a aj finančné zdroje. Môžeme však niektoré veci vhodne doplniť. Osemročné skúsenosti poslanca mi pomáhajú byť zorientovaným v problematike financovania a vôbec kompetencií mesta, aby som bol riaditeľom mestských organizácií zodpovedným partnerom do ďalšej diskusie.

Juraj Říha



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

04.11.2014 21:18:08 | som Emilia Repíková

Páči sa mi ten nápad s radou seniorov

10.11.2014 17:43:30 | Emy

Zaujal ma Váš nápad s nadstavbou centra sociálnych služieb.Neviem, či by nebolo na zváženie radšej vybudovanie nového centra, kde by pod jednou strechou mohli spolupracovať aj ostatní zo sociálnej oblasti, napr. zdravotne postihnutí dorastenci, na prízemí by sa mohli schádzať dôchodcovia alebo invalidi a prežívať tam svoj denný čas, mohli by tam spoločenskú sálu, využívať ju na stretnutia pri príležitosti adventu, mesiaca úcty k starším, či dňu matiek. Takéto centrum sme videli v Novom meste na Morave pri príležitosti družobnej návštevy. Celá naša spoločnosť stárne a preto už je najvyšší čas, postarať sa aj o dôchodcov nášho mesta. Možno by sa dali využiť eurofondy alebo iné granty. A ešte by som chcela pár slov k čistote mesta, ktorá je dosť zanedbaná. Neuvažujete v tomto smere viac zapojiť nezamestnaných formou aktivačných prác ?