Ľudia pre Malacky » Viac peňazí na ihriská?

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Viac peňazí na ihriská?

Detské ihriská, verejné športoviská patria k dôležitým zónam športovo-rekreačnej vybavenosti mesta. Z mestského rozpočtu by teda mali byť postupne vyčleňované dostatočné finančné prostriedky na údržbu jestvujúcich, či budovanie nových. V ideálnom prípade má pomôcť sponzoring alebo aj aktívna účasť občanov. Ako je to v Malackách, čo sa robí, čo sa chystá?

Premeny ihriska na Veľkomoravskej

Začiatkom septembra sme si všimli zmeny na detskom ihrisku na Veľkomoravskej ulici. 6. 9. sme kontaktovali mestský úrad, odpovede na naše otázky zatiaľ nepoznáme. V príspevku uverejnenom 13. 9. na mestskej stránke Zrekonštruované detské ihrisko na Veľkomoravskej už onedlho sa môžete dočítať, že staré prvky ihriska, dočasne odňali lavičky, vyrovnali  terén okolo pieskoviska, odstránili asfalt a vyčistili celú plochu. V ďalšej etape pracovníci existujúce pieskovisko obložia gumeným materiálom, na ktoré si môže dieťa i sadnúť. Z nového ihriska by sa na Veľkomoravskej ulici mali tešiť už v októbri.

Viac informácií nám napokon poskytol predseda komisie pre územný rozvoj a životné prostredie MsZ a poslanec za tento volebný obvod Milan Ondrovič: "Pieskovisko zostane na pôvodnom mieste. Doplnia sa lavičky a  na veľkú plochu, na ktorej bol odstránený asfalt sa doplnia prvky určené pre najmenšie deti, pretože prvky pre najmenších v tejto časti mesta úplne chýbajú. Okolie bude vysypané štrkom alebo drevotrieskou ako vo vnútrobloku na Partizánskej. Oplotenie ihriska budú riešiť pravdepodobne výsadbou kríkov, takže vznikne živý plot."

Obnova ihriska je plne hradená z mestského rozpočtu.

Foto z 3. 9.

A o dva dni 5. 9. občania zaregistrovali, že sa niečo deje. Odstránili lavičky a zakopané pneumatiky.

Posledná séria fotografií je od nášho čitateľa. Ďakujeme.

V budúcom roku by sa podľa Milana Ondroviča mala pripraviť projektová dokumentácia k vnútrobloku Veľkomoravská. Podobným spôsobom sa v etapách realizuje rekonštrukcia vnútrobloku Partizánska, ktorá sa má v najbližších mesiacoch posunúť do ďalšej fázy.

Ďalšie výzvy

V rámci výzvy - regenerácia sídla programu Operačného program Bratislavský kraj - opatrenie 1.1 mesto predložilo na schválenie projekt revitalizácie a prepojenia lokalít 1. mája a Brnianska. Výsledok zatiaľ nepoznáme.

Ďaľším projektom, ktorý je zameraný na regeneráciu sídla - je výstavba skateparku a regenerácia v lokality Na Brehu. "Skatepark je aktuálne v štádiu územného konania. Veľmi ma pri tomto projekte teší spolupráca s mladými skatebordistami. Tí si vlastne projekt skateparku pripravili sami a projektantovi dali veľmi kvalitne spracované podklady, čím mu uľahčili prácu. Keď sa podarí tento projekt dotiahnuť do konca, budú mať park presne taký, ako chceli. V tomto by mohli ísť Malačanom príkladom," prezradil M. Ondrovič.

Budúce športovisko na Juhu

Na sídlisku Juh vzniká so sponzorskou podporou spoločnosti Swedspan, ktorá na revitalizáciu zelenej plochy mestu poskytla 10 000 €, nové futbalové ihrisko. Firma, ktorá obnovu realizuje najskôr chemickým postrekom plochu odburnila, následne poorali. Viac v príspevku Futbalové ihrisko poorané.

Výsev trávnika uskutočnila firma Apro, s. r. o., prvá kosba je plánovaná na jar. V súčasnosti je plocha oplotená z dvoch strán. Trvalé oplotenie ihriska realizovala firma BC TORSION, spol. s r. o.

Budovanie tohto futbalového ihriska je optimálnym príkladom toho ako by malo financovanie týchto typov investičných akcií vyzerať. Firma, ktorá neďaleko rozširuje svoju výrobu, tak v rokovaniach s mestom a aj mestskými poslancami, sa zaviazala sponzorsky podporiť vybudovanie športoviska.

Ihriská na Juhu

Ihrisko na Juhu dodala spoločnosť Playsystems.

Na sídlisku Juh sa za posledné roky zrekonštruovali viaceré ihriská. Niektoré aj v úzkej spolupráci s občanmi, ktorí sa aktívne zapojili. V blízkej budúcnosti bude možno Južanom slúžiť ako prvým aj ihrisko pre dospelých s exteriérovými posilňovacími prvkami. Plánované je v rámci projektu ISRMO za zdravotným strediskom.

Zdroj: Malacký hlas 15/2008

Na Juhu sa niektoré ihriská obnovili v úzkej spolupráci s obyvateľmi: "Spolupráca bola výborná. Bola to hlavne ich iniciatíva, zohnali si aj sponzorské peniaze a išli do projektu spolu s mestom. Hlavný iniciátor bol pán Balaščík. Mal by byť príkladom pre všetkých, ktorí nadávajú, že mesto nič nerobí," reagovala Mária Gajdárová.

Na Rázusovej ulici

Viditeľne by si už aj toto ihrisko zaslúžilo obnovu.

Zdroj: Malacký hlas 13/2006

Mnohí si pamätajú detské ihrisko v areáli Centra voľného času na Rázusovej ulici. Vybudovalo v roku 2006 so sponzorskou podporou materské centrum Vánok. Nakoniec muselo "ustúpiť" výstavbe viacúčelového ihriska, ktoré sprevádzkovali v závere roka 2008. Zostavu premiestnili k sídlisku.

Aktuálny stav

Zdroj: Malacký hlas 19/2008

Viacúčelové ihrisko sa budovalo aj z grantu z Úradu vlády vo výške asi 33 000 eur.

V parku

V roku 2006 získalo mesto grant na vybudovanie rekreačného areálu v Zámockom parku. Vďaka nemu sa počas zimnej sezóny stavia na hádzanárskom ihrisku ľadová plocha. V projekte sa spomínalo aj vybudovanie dreveného hradu Bumbálek. (Pri tejto položke sa vám vybaví niečo takéto http://t-parky.sk/zostava-hrad-mrakon)

Zdroj: Malacký hlas 14/2006

Zdroj: Malacký hlas 5/2007

Ak je vôla, sú aj možnosti...

V rokoch 2007 a 2008 sa postupne realizovala obnova ihriska na Jesenského ulici. Aktívni tu boli samotní občania spolu s poslancom Jurajom Říhom. Samotnej brigády sa vtedy zúčastnilo asi dvadsať rodín. Ľudia, ktorí sa zapojili boli podľa neho radi, že sa mohli spolupodieľať na zlepšení okolia ich domov. "Mohlo by to motivovovať iných," myslí si. Projekt vtedy podporila spoločnosť Holcim sumou 70 000 Sk, 167 000 dofinancovalo mesto.

Zdroj: Malacký hlas 19/2008

Aktuálne ihrisko ustúpilo výstavbe kanalizácie

Spolu s oddelením územného rozvoja a životného prostredia príslušná komisia MsZ pripravila v roku 2011 VZN č. 11. o prevádzkovom poriadku na verejných ihriskách na území mesta a nový elektronický pasport ihrísk. Od Milana Ondroviča vieme, že pasport aktuálne prerábajú. Poslanec má jasno aj v tom, aké zásady by sa mali pri rekoštrukcii a výstavbe detských ihrísk dodržiavať.

Ihrisko pri ŠH Malina. Mnohí ho nepovažujú za veľmi bezpečné, keďže bezprostredne susedí s frekventovanou cestou.

V prílohe k VZN je aj passport.

V passporte je takto zdokumentovaných všetkých 20 verejných ihrísk v správe mesta.

Kostolište

Väčšina Malačanov cestuje so svojimi deťmi za kvalitným detským ihriskom do neďalekého Kostolišťa. Určite by sme podobné privítali aj v Malackách a nielen jedno, treba si však uvedomiť, že na jeho výstavbu spojenou s komplexnou úpravou verejného priestranstva sa podarilo obci získať z eurofondov cca 450 000 eur. Išlo o projekt revitalizácie spoločenskej zóny s výstavbou multifunkčného a detského ihriska.

Koľko stoja také prvky na ihriská?

Nenašli sme na webe certifikované spoločnosti vyrábajúce detské ihriská, ktoré by mali voľne dostupné ceny zostáv a jednotlivých prvkov. Väčšinou na požiadanie vypracujú cenovú ponuku. Pre ilustráciu prinášame fotografie z výstavy.

Vybaviť detské ihrisko nie je lacnou záležitosťou. Tu si naše postrehy k cenám prvkov na tohtoročnej výstave v nitrianskom Agrokomplexe. Mesto by však malo oslovovať len spoločnosti, ktoré dodávajú certifikované ihriská a ich cena môže byť oveľa vyššia.

Veľmi pekné ihriská sme objavili na webovej stránke KSIL aj so zaujímavými prvkami pre staršie deti za zvýhodnené ceny. Niečo vhodné do Zámockého parku. Možností je veľa, len finančné prostriedky sú limitujúce. V tomto roku bolo podľa Milana Ondroviča v rozpočte vyčlenených asi 10 000 eur. Podľa jeho odhadu je to asi len jedna sedmina toho, čo by mesto na plánované aktivity potrebovalo.

Ako zlepšiť aktuálny stav?

  • zverejniť informácie o verejných ihriskách (vybrať z passportu) na webovej stránke napríklad tak, ako to ponúka web Bratislavy - Starého Mesta.
  • zaviazať každého investora bytového domu, aby vybudoval detské ihrisko v jeho blízkosti a ak je to priestorovo nemožné, tak sponzoroval revitalizáciu iného.
  • navýšiť položku určenú na údržbu, obnovu a budovanie detských ihrísk a športovísk pri schvaľovaní rozpočtu mesta
  • využiť grantové možnosti a zaaktivizovať občanov prostredníctvom spoločenstiev vlastníkov bytov alebo občianskych združení, aby sa podieľali na údržbe či obnove ihrísk v blízkosti ich bydliska
  • Aké sú ďalšie? Diskutujte pod príspevkom


pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

18.09.2012 00:51:17 | Pavol

Super robota, Lucy! Naco su nam mestske media? :)

20.09.2012 00:58:03 | Lucia Vidanová

V príspevku som na základe upozornenia aktualizovala informáciu o VZN o prevádzkovom poriadku na verejných ihriskách a jeho prílohe z roku 2011 (a nie 2010).

Vďaka za pochvalu :), no mestské médiá majú svoje opodstatnenie. Ak sa chcete viac dočítať o ich činnosti, odporúčam aktuálny materiál pripravený na rokovanie MsZ http://www.malacky.sk/docs/msz/materialy/120927/z101_2012.pdf

Vo všeobecnosti nemám rada porovnávanie, ja od začiatku tvrdím, že LPM.sk je alternatívou, nie konkurenciou. No osobne sa snažím podávať témy v širších súvislostiach (predurčuje ma k tomu celkom dobrý prehľad minimálne o textoch, ktoré vyšli v MH v rokoch 2004 - 2008 a potom informačné toky od poslancov, ak už je z inej strany ticho) a takýto spôsob ich spracovania mi je najbližší.

"Nie riešiť problém, ale pomenovať ho a ukázať ako sa k nemu stavajú zodpovední - to je úlohou lokálnych médií," povedala v roku 2008 bývalá šéfka mestských médií a môj novinársky vzor Ivanka Potočňáková (MH 03/2008). Lebo ako vravela v porovnaní s mediálnymi dinosaurami majú lokálne jašteričky pružne reagovať a prinášať silné informácie z "nášho" domova.