Ľudia pre Malacky » Večer pre Naďku

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Večer pre Naďku

25. mája oslávila svoje životné jubileum Nadežda Tučková. Bývalá riaditeľka a dlhoročná učiteľka Základnej umeleckej školy v Malackách. ZUŠ-ka jej pripravila slávnostný podvečer, na ktorý dostali pozvanie Naďkini bývalí žiaci, priatelia, ale aj rodina. Uvoľnené a vzácne chvíle, ktoré tu spolu strávili, dokumentujú nasledujúce fotografie.

Príspevok o Nadežde Tučkovej zverejnili mestské médiá. Nám sa žiada menej formálne priniesť fotoreport z oslavy jubilea v budove s obrovským geniom loci a významom pre Naďkin život - Synagógou, kde niekoľko desaťročí učila "dramák".  Aj nej môže základná umelecká škola vďačiť aj za to, že budova Synagógy zostala v jej užívaní. Naďka Tučková svojho času ako prvá na Slovensku vypracovala osnovy pre literárno-dramatický odbor, presvedčila kompetnentých o dôležitosti tohto odboru pre umelecký rozvoj osobnosti. Patrila k jedným z najlepších recitátorov na Slovensku. Pod jej vedením vyrastali mnohé talenty, ktoré dnes živí slovo a herectvo.

Hostí privítala riaditeľka ZUŠ v Malackách Lívia Spustová. 

Slávnosťou sprevádzal herec Fredy Swan, oslávenkin dlhoročný kamarát. V úvode pripomenul mílniky z Nadkinho života, neskôr ju v pozícii moderátora vyspovedal. Uvoľnený rozhovor prerývali vstupy bývalých Naďkiných žiakov z publika, ktorí spomínali na školácke chvíle strávené v jej prítomnosti nielen v ZUŠ-ke, ale aj na rôznych súťažiach. Naďka sa im venovala aj v dňoch svojho voľna. Ako veľká perfecionistka - recitátorka ich pred súťažou doslova "drvila". "Najskôr sme skúšali pod pódiom, až keď to bolo dobré, mohli sme vyjsť na javisko a vtedy sme si  už boli istí, že sa približujeme k želanej finálnej podobe prednesu," zaspomínala jedna z prvých žiačok. "Pred súťažami sme chodili aj k Tučkovcom domov, častokrát sme pracovali aj do polnoci," dodala.

Natrvalo zanechala stopy v životoch svojich žiakov. "Naďka nás nenápadne nasmerovala na cesty, o ktorých sme mnohokrát ani netušili, že sa nám núkajú a sú pre nás ako stvorené," zhodli sa. Byť v jej prítomnosti bolo častokrát veľkým dobrodružstvom. "Dovolila nám aj to, čo nám rodičia zakázali. V dobrom. Stretnutia s ňom boli veľmi inšpiratívne." "Častokrát sme s Naďkou cestovali na súťaž a možno "ani netušili", kadiaľ tam máme ísť, no vždy sme došli do cieľa," povedala zástupkyňa riaditeľky ZUŠ a Naďkina žiačka, neskôr kolegyňa, Katka Trenčanská. "Veľa nás naučila. Jej postupy v prednese sú neprekonané. Aj vďaka Naďkinej škole dnes učíme ďalšie generácie tak, že na súťažiach žnú jeden úspech za druhým."

Jedna z Naďkiných prvých žiačok predniesla vlastnú báseň s takým citom, že sa leskli slzy nielen v očiach oslávenkyne, ale aj prítomných.

Zablahoželať oslávenkyni prišiel aj primátor Juraj Říha. Tiež zaspomínal na prvé stretnutie s Naďou, keď jej ako 21-ročný študent zaklopal na dvere pri zbere podpisov na svoj hárok na prvú kandidatúru za poslanca. "Asi hodinu ma spovedala, no v závere povedala - dobre presvedčili ste ma, podpíšem." :)

Lívia Spustová využila prítomnosť Libuše Čtverákovej, st. na slávnostnom večeri a pripomenula aj Libuškine jubileum - 70-te narodeniny, ktoré oslávila v decembri. Ešte raz jej za školu zablahoželala.

Večer pre Naďku končil ako inak spevom a spomienkami. Medzi jej bývalými žiakmi, ktorí jej prišli zablahoželať sme videli manželov Zetekovcov, poslanca Pavla Tedlu (ktorý sa priznal, že recitovával a skončil 3. v celoslovenskom kole Hviezdoslavovho Kubína .), Katku Trenčanskú, doktora Hegyiho, herca Jara Strungu, riaditeľku základnej školy Katku Habovú a i.

Všetko najlepšie, Naďka, najmä pevné zdravie a veľa životnej pohody do ďalších rokov Vám prajeme :*



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku