Ľudia pre Malacky » Už včera bolo neskoro. Treba konať okamžite

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Už včera bolo neskoro. Treba konať okamžite

Zdravotníctvo na Slovensku je pred kolapsom. Nie tieto dni, mesiace, ale roky. Situácia je alarmujúca. Veď len v Bratislavskom samosprávnom kraji ordinuje v seniorskom veku viac ako polovica lekárov. V Malackom okrese podľa aktuálnych štatistík chýba deväť pediatrov, všetci malackí detskí lekári sú už v dôchodku.

Bratislavský samosprávny kraj zorganizoval v utorok 20. 9. župný pediatrický seminár, aby sa o probléme otvorene, hlavne nahlas hovorilo a prišlo v diskusii k záverom, ktoré pomôžu tento stav aspoň zastabilizovať. Je to vôbec možné? 

Situácia v slovenskom zdravotníctve, kritické čísla v oblasti jeho personálneho pokrytia, nedocenenia tých, ktorí v systéme zostávajú a čoraz nervóznejší pacienti, ktorí sa podľa ich slov nevedia dostať včas k zdravotnej starostlivosti. Toto všetko sa objavuje v médiách už roky. Nedávno som stretla kamarátku - mladú pediatričku, ktorá sa presťahovala do Rakúska a tak moja prvá otázka na ňu bola: "Ešte stále pracuješ na Slovensku?" Pracovala, ale zároveň podotkla, že je to už na hranici fyzického i psychického zdravia. "Tá situácia je oveľa horšia ako zle to už zvonku vyzerá," odpovedala. 

O nedostatku lekárov a zdravotníckeho personálu sme sa na Komisii pre zdravotníctvo a sociálne veci Bratislavského samospráveho kraja, ktorej som členkou, rozprávali takmer na každom zasadnutí. Rovnako sme sa vyjadrovali aj k zdravotníckej infraštruktúre kraja.

Nedávno kolegyňa nadniesla tému Polikniky Tehelná v Bratislave, keďže budovy sa dostali do ponuky na predaj. Ľudsky som rozumela jej túžbe, aby VUC-ka vstúpila do rokovania o cene a budovy odkúpila s vidinou záchrany dostupnej zdravotnej starostlivosti a ambulancií tam pôsobiacich, ale ... Kto to zaplatí? Už aj tak očakávame výpadok v rozpočte po úžasných "reformných krokoch" z dieľne nášho ministra financií výpadok v župnom rozpočte asi 20 miliónov eur. Stúpajúce ceny energií, vysoká miera inflácie a pád ekonomík všade vo svete, nás posadí ešte "hlbšie do kresla". Budeme len svietiť a kúriť. Možno. Na rozvojové projekty asi zabudneme. Vrátim sa však k pôvodnej téme, lebo po otázke, kto to zaplatí, prichádza ďalšia. Závažnejšia. A kto tam bude pracovať? 

Obyvateľstvo starne, ale s ním aj zdravotnícky personál v systéme. Viac ako 50 percent lekárov v Bratislavskom kraji má nad 65 rokov! Nedávno sme na poslednom rokovaní župného zastupiteľstva v tomto volebnom období schválili strategický dokument - Stratégiu rozvoja zdravotnej starostlivosti v BSK na roky 2022 – 2026. Podľa nej pred Bratislavským samosprávnym krajom stojí neľahká úloha zabezpečiť poskytovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti s menším počtom personálu. Súčasná medicína si navyše vyžaduje modernú zdravotnícku infraštruktúru využívajúcu najnovšie digitálne a informačné technológie a organizačné procesy. Nevyhnutným predpokladom ďalšieho zlepšovania zdravia obyvateľov v Bratislavskom kraji je však najmä vyššia integrácia systému poskytovania zdravotnej starostlivosti a prevencia ochorení. 

Niektoré kompetencie Bratislavského samosprávneho kraja vysvetlil na stretnutí pediatrov riaditeľ odboru zdravotníctva Tomáš Szalay. Viac informácií môžete nájsť v sekcii Zdravie na župnom webe, ale aj tu

Ak by sme sa však vo svojich úvahách sústredili len na Malacký okres, či samotné mesto Malacky, musíme konštatovať, že sme jedným z mála čierných okresov v celoštátnom meradle. Dostupnosť primárnych pediatrov je v ňom najhoršia. "Chcem, aby sme boli partnermi, len ten covid nám tie stretnutia prekazil. Chcem, aby ste mali pocit, že na župu sa kedykoľvek môžete s dôverou obrátiť," prihovoril sa prítomným pediatrom T. Szalay.

Podľa štatistík je viac ako 50 % detských lekárov, ktorí sa o detských pacientov starajú,  v dôchodkovom veku. Ak by sa dnes a oprávnene rozhodli ukončiť činnosť svojich ambulancií, lebo už si chcú užívať penziu, systém skolabuje. Lekári sú preťažení, pacienti nervózni, administratívna záťaž lekárov enormná. Pred pár rokmi sa vôbec nepracovalo s reálnymi číslami, boli len na papieri, ale rozdieľ medzi skutočným stavom a papierovými číslami je obrovský.

"Musíme byť pripravení na to, že zásadne viac pediatrov do systému nepríde, budú musieť obslúžiť viac pacientov," vyjadril sa Tomáš Szalay. Ak sa počíta s normatívnymi číslami  asi 1200 pacientov na jedného lekára, tak v Malackom okrese treba asi 19 miest a máme tu momentálne 9 pediatrov. V samotnom meste je najmladšou slúžiacou lekárkou 62-ročná Eva Sláviková. Nedávno na tento fakt upozornila v celoštátnych médiách a tiež sa podpísala pod iniciatívu nevydávania potvrdeniek pre rodičov do škôl, táborov, pre krúžkovú činnosť a pod. Výborný rozhovor s ňou si môžete vypočuť tu

Angažovanou v tejto téme je jej dcéra tiež detská lekárka Tatiana Speváková, ktorá momentálne odborne zastrešuje aj župnú pediatrickú ambulanciu pre deti ukrajinských odídencov na Rovniakovej v Bratislave. Pred pár dňami poskytla rozhovor pre Aktuality.  "Systém bude musieť byť iný než to, čo robí moja mama – že v sobotu a nedeľu dvíha telefón, lebo jej súkromné číslo má každý pacient. Keď sa my traja budeme musieť postarať o 20-tisíc detí, rodičia sa musia pripraviť na inú dostupnosť pediatra. Pri tom, čo nám hrozí, bude musieť fungovať iný aparát – recepčná, sestry, zdravotné asistentky, call centrum a lekár bude v pozadí celého tímu. Denne možno bude potrebovať zdravotnú konzultáciu 200 ľudí, ale nie každého uvidí lekár. K tomu sa dostane povedzme 50," vyjadrila sa k otázke, či je vôbec možné, aby sa traja lekári postarali o 20-tisíc detí, čo Malackému okresu reálne hrozí. 

Táňa Speváková na župnom pediatrickom seminári hovorila o práci lekára v dedinskom obvode. V minulosti pôsobila v obci Gajary. V súčasnosti kandiduje na post župnej poslankyne vo volebnom obvode 13, kde Gajary spadajú a chcela by sa zdravotníckym témam v prípade úspechu naplno venovať. Ambulanciu si však plánuje po rodičovskej dovolenke otvoriť skôr v Malackách, kde budú môcť z dedín za ňou pacienti dochádzať. 

Podľa oficiálnych štatistík chýba 53 lekárskych miest, reálne je ich ešte viac až 62. "Naša práca je krásna. Mám 72 rokov a pracujem vyše štyridsať rokov v Tomášove," vyjadrila sa na stretnutí pediatrička. "Rada by som svoju prax odovzdala niekomu mladému a perspektívnemu, no komu?"

Aktuálne budú môcť začínajúci pediatri získať po splnení istých podmienok podporu do 60 000 €. Na Malacký okres vychádza sedem takých príspevkov, pre obce Gajary, Malacky a Veľké Leváre bude možné získať plnú sumu spomínaných 60 000 €. V našom okrese už v minulosti urobila župa takzvanú rerajonizáciu a to prerozdelenie obvodov a ulíc, do nich spadajúcich podľa reálneho počtu detských pacientov tam bývajúcich.

"Obrovské množstvo ľudí stále netuší, v akom stave sa naše zdravotníctvo nachádza. Verejnosť je veľmi slabo informovaná o zdravotníckom systéme. Napríklad v takej Veľkej Británii sa k pediatrovi ani nedostanete a ľudia si tých našich vôbec nevážia. Ja mám pacientov, ktorí bývajú vo Veľkej Británii a liečim ich cez maily a keď prídu, tak fyzicky, lebo starostlivosť tam je skutočne iná. Nedostupná," vyjadrila sa lekárka Katarína Šimovičová s 30-ročnou praxou. 

Na záver si možno položiť rečnícku otázku - Ako vyliečiť náš chorý zdravotnícky systém? Odpoveď neexistuje. Treba  sa venovať aj väčšej osvete a prevencii, treba sa naučiť, že nie so všetkým treba hneď utekať k lekárovi. Treba si vážiť tých, ktorí nás liečia, hoci by si mohli užívať penziu. Netreba im nadávať, ak hneď neskočia tak, ako si my predstavujeme. Netreba prijímať rozumy z rôznych webových diskusií a diktovať lekárovi, čo má môjmu dieťaťu predpísať, prípadne, k akému špecialistovi ho má odoslať. Aj lekári sú len ľudia a môžu vo svojej praxi aj pochybiť, možno podceniť situáciu, ale verte, iste nie z ľahostajnosti, ale z preťaženia. Z preťaženia, ktoré nevieme, dokedy ešte unesú. Treba im však ďakovať, že v zdravotníctve stále ostávajú, lebo mnohí z nich svoju prácu skutočne milujú. 

 autorka: Lucia Vidanová,  mestská a župná poslankyňa, v októbrových voľbách kandiduje opäť

S Jurajom Štekláčom, vicežupanom pre zdravotníctvo a Tatianou Spevákovou (vpravo) "S Jurajom sme päť rokov spolupracovali aj v komisii pre zdravotníctvo a sociálne veci, ktorú viedol. Som za tú skúsenosť mimoriadne vďačná. Veľa sa nám podarilo. Už len to septembrové schválenia strategického dokumentu o tom, kam by sme sa mali v zdravotníctve v najbližšie roky uberať a čo môžeme očakávať. Takisto sa nám podarilo finančne napojiť urgentnú pohotovostnú službu v malackej nemocnici na ministerský rozpočet a zaradiť ju aspoň na určitý čas do siete. už teraz diskutujeme o tom, čo bude ďalej a ako sa bude profilovať malacká nemocnica po otvorení novej na Boroch." 



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku