Ľudia pre Malacky » Úprava križovatky Záhorácka a Pribinova

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Úprava križovatky Záhorácka a Pribinova

Návrhy na vybudovanie kruhovej križovatky pri AFK sú podľa analýzy nepodložené. Z kapacitného posúdenia vyplýva, že z hľadiska intenzity dopravy nevyhovuje ani teraz ani pre výhľad dopravy do roku 2025. Aby vyhovoval, muselo by ísť o veľký dvojpruhový. Ten sa tam ale pre šírkové odstupy nezmestí.

To je stručná reakcia primátora Juraja Říhu na osobnej stránke k diskusiám na internete o výstavbe tzv. "kruháču" v križovatke ulíc Záhoracka - Pribinova. Ako uviedol: "Všetci vieme o ťažkostiach pri výjazde z Pribinovej ulice, spôsob riešenia by však nemal byť hodnotený nami laikmi od stola." Mesto preto v minulom roku nechalo spracovať kapacitné posúdenie tejto križovatky, bez čoho by Slovenská správa ciest ako správca tejto hlavnej tranzitnej cesty nepodporila akékoľvek zmeny v riešení križovatky. Podľa primátora môžeme vychádzajúc z výsledkov meraní a šírkových pomerov od úvahy výstavby kruháča upustiť.

Z odborného posúdenia vyplynulo, že alternatívou je stavebná úprava križovatky s pridaním ľavých odbočení v križovatke, obmedzením výjazdu zo smeru Ferdiša Kostku a rozšírením samostatného bus jazdného pruhu k zastávke. Týmito úpravami má prísť k zvýšeniu kapacity križovatky a k zrýchleniu prejazdu hlavného tranzitu po Záhoráckej ulici. V tomto roku má mesto v pláne spracovať projektovú dokumentáciu aj s prípravou na svetelnú signalizáciu, ktorá je podľa analýzy k dosiahnutiu plnej kapacity do roku 2025 už nutná. Nutnou podmienkou je aj súbežné posunutie peších priechodov ku križovatke.

V súčasnosti je Záhorácka ulica hlavným prieťahom cesty I/2 s prioritne dopravnou funkciou, čo je v kolízii s chodcami a obsluhou sídliska. "Musíme si uvedomiť, že tu máme pozdĺžne parkovanie, MHD zastávku a 4 priechody, čo sú všetko kolízne body, a samotné posilnenie výjazdu z Pribinovej je na úkor prejazdnosti hlavného ťahu na Záhoráckej. Teda najskôr si treba určiť prioritu," vysvetľuje primátor mesta. Svetelnou signalizáciou totiž dôjde k spomaleniu tranzitu po Záhoráckej ulici, pričom synchronizácia svetelných sigalizácií od hlavnej križovatky je vzhľadom na neriadené priechody pre peších pri Florianovi a parkovanie pred AFK problematické. Stačí jeden chodec, ktorý neriadeno vstúpi do cesty či pomalé vozidlá v snahe parkovať pri AFK a zelená vlna je prerušená.

Mesto má v úmysle pri úprave tejto križovatky rozšíriť aj nové kolmé parkovanie pri bytovke pred bývalým novinovým stánkom. Napriek tomu, že cesta je v správe Slovenskej správy ciest, je podľa primátora celá investícia na ramenách mesta. "Výsledkom našich rokovaní je poznanie, že rozsah rozpočtu Slovenskej správy ciest v našom regióne na investície na najbližšie tri roky je nula. Z toho dôvodu sa musím držať pri zemi a ak chcem veci pomôcť, nemaľujem si už ideály o kruháči, ale pokúšam sa o triezve riešenia, ktoré môžeme podľa východísk rozpočtu a za podmienky súhlasu Slovenskej správy ciest už budúci rok realizovať," uzatvára tému.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

13.05.2016 11:39:19 | Dušan

Toto nechápem. Chodím dosť často do Nemecka a prešiel veľa malých mestečiek (do 10.000 obyv.) v BW a chodia tadiaľ tiež kamióny, lebo skoro v každej dedine je priemyselná výroba a malé kruháče tam fungujú bez problémov. Nemusí byť predsa kruháč veľký, ale účinný. Treba sa tam isť pozrieť. Je to medzi Stuttgartom a Mannheimom. Vždy si to predstavujem, keď tam cestujem, že by sa to na tu našu križovatku hodilo, no zjavne u nás to projektujú iní " projektanti". Nestálo by to veľa prerobiť túto križovatku, myslím, že by to zvládlo aj Mesto Malacky so svojho rozpočtu.

03.06.2016 21:41:23 | Marcel

Plne sa da suhlasit s komentarom Dusana. Netreba ale chodit az do Nemecka. Kruhace aj jednoprudove v pohode funguju napr. v Galante, Myjave ale aj inych mestach v blizkom okoli. Krizovatky v MA su rariritou siroko-daleko. Nehovoriac o prechodoch pre chodcov na semaforoch. Clovek stihne prist maximalne do polovice prechodu a uz svieti cervena. O rodicoch s detmi ani nehovorim. Treba vyskusat. Otazka casu kedy sa nieco vazne stane. Dalsia svetelna krizovatka v MA je nezmyselna.

22.06.2016 17:17:29 | Emy

Súhlasím s tým, že pri AFK nie je potrebný kruhový objazd, aj keď je niekedy obťažné dostať sa z Pribinovej na hlavnú ulicu, možno to riešiť aj výjazdom z ulice 1.mája pri cintoríne, tam nie je až taká zložitá situácia. Skôr by som navrhovala takúto križovatku pri dolnom kostole, tam to je niekedy fakt kritické.