Ľudia pre Malacky » Snažíme sa dofinancovať výstavbu

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Snažíme sa dofinancovať výstavbu

Dostávam množstvo podnetov k rekonštrukciám chodníkov, ciest, parkovísk či rôznych žľabov. Nárokov na rozpočet je neúrekom, nedá sa hneď zvládnuť všetko. Do toho sme nútení operatívne riešiť nadpráce, ktoré nám vznikajú v prebiehajúcich projektoch. Robíme však maximum, aby sme dodávateľov udržali pri zemi.

Aktuálne mám doručených vyše 20 občianskych podnetov k drobným rekonštrukciám. Sú to problémy obyvateľov z rôznych častí mesta. Odvodnenia ulíc od Táboriska po lokalitu Cestu mládeže, chodníky od Stupavskej, SNP až po Partizánsku, parkoviská či vnútroblokové komunikácie na 1. mája, Partizánskej ulici alebo novom cintoríne atď... Síce sa to zdá jednoduché, v súhrne ide o desiatky tisíc eur.

Na riešenie prvých občianskych podnetov sme vo februári pripravili balík 105 tisíc eur s predpokladom riešenia počas prvého polroka. Do výstavby sme chceli pustiť parkoviská na Veľkomoravskej ulici, 1. mája a v Domkoch. Vplyvom udalostí musím rozhodnúť o prerozdelení balíka iným spôsobom.

Dofinancovanie nadprác

Od začiatku volebného obdobia sa potýkam s dofinancovaním rôznych diel. V decembri som prevzal kaštieľ s prerušenými prácami na streche pre požadovaných 339 tisíc eur. V rozpočte na celkové dielo 0 eur. Po štyroch mesiacoch intenzívnych rokovaní a právnych výziev sme dotiahli požiadavky do konca s výsledkom, ktorý zaručuje obnovenie prác s minimálnym dosahom na mestské financie.

Vedenie mesta sa dohodlo s dodávateľom na obnovení prác v kaštieli

Pozastavené práce v rámci rekonštrukcie komínov a strechy Malackého kaštieľa budú pokračovať. Vedeniu mesta sa po náročných rokovaniach podarilo uzatvoriť... čítaj viac

Pri nástupe do funkcie som sa snažil v komunikácii s ministerstvami aj o čo najskoršie spustenie projektov rekonštrukcií zón na Juhu a Nádražnej ulici, čo bolo pre mňa prvoradé. Pri všetkých dielach sa však permanentne objavujú úpravy, ktoré majú vplyv na dodatočné dofinancovanie. Za všetky rozhodnutia nesiem už zodpovednosť. Rozhodol som, že na Nádražnej ulici môžeme dobudovať na náš vrub kryté stojany na bicykle za vyše 10 tisíc, na Juhu nové parkovisko za vyše 25 tisíc eur, chýbajúce chodníky pred bytovkami za vyše 3 tisíc eur a ďalšie. Uvedomujem si, že všetky veci idú na úkor iných vyššie spomenutých investícií v meste, ktoré sme chceli spustiť v prvom polroku. Považujem v danej chvíli za správne, aby sme počas jednej realizácie dofinancovali veci, ktoré neboli v projektoch, a ich hladko dobehli.

Najväčší problém je, že nám zákon zväzuje ruky pri dodatkovaní zmlúv s dodávateľmi a ministerstvo nechce pri eurofondových projektoch preplatiť výdavky. Preto ich musíme znášať z rozpočtu mesta na úkor iných pripravovaných vecí.

Podobne sa preto snažíme vyrokovať čo najnižšie nadpráce tiež pri rekonštrukcii škôlky na Juhu, kde už bolo viackrát v hre zastavenie prác. Chýbajúci objem vyše 100 tisíc eur bol pre mňa neakceptovateľný, a preto rovnakým spôsobom ako pri kaštieli hľadám spôsob ako uchrániť záujem mesta na dokončení projektu s čo najmenším vplyvom na mestský rozpočet. Chcem tým poukázať na to, že nič nie je také samozrejmé ako na prvý pohľad vyzerá a nestačí projekty len spustiť, ale aktívne riadiť.

Nutná revízia techniky a obnova budov

Okrem toho som i ja denne konfrontovaný s novými problémami, ktoré sa neobjavovali v diskusii ani v čase, keď som bol poslanec. Či sú to škôlky s haváriami budov na Bernolákovej a Hviezdoslavovej ulici, či sú to športoviská s katastrofálnym stavom techniky v hale Malina či na letnom kúpalisku...  a takto by som mohol pokračovať v zozname, čo všetko si vyžaduje hlbšie revízie a opravy.

Je mi jasné, že pri každej rekonštrukcii sa objavujú problémy a s tým súvisiace nadpráce. Preto je mojím cieľom riadiť projekty zodpovedne a korigovať dodávateľov v hraniciach, ktoré sú pre mesto udržateľné. Akonáhle budeme mať stabilitu v realizácii rozbehnutých projektov, posunieme do realizácie aj prvé podnety. Prosím však o pochopenie a trpezlivosť. Na všetko príde, len to chce uvážlivé rozhodnutia a tiež šetrenie. Aj preto podávame ďalšie projekty na dotácie, ktoré nám majú aspoň sčasti kompenzovať chýbajúce peniaze. Verím, že budeme s mnohými z nich úspešní.

Mesto uspelo s projektom rekonštrukcie škôlky

Malacky uspeli vo výbere projektov na rozšírenie kapacít materských škôl, ktorý vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR... čítaj viac



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

11.05.2015 15:12:42 | peto

no ohľadne kaštiela by som mal návrh čo tak vymyslieť nejaké ubytovanie wellnes a reštauráciu nech si kaštiel trochu na seba privyrobí podmienky sú tam super