Ľudia pre Malacky » Škola volá

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Škola volá

Vôňa čerstvej maľovky, vyleštené podlahy, vyzdobené nástenky, školské lavice, na ktorých ležia nové šlabikáre - tak to vyzerá v triedach základných škôl, do ktorých sme sa pozreli. Prípravy na otvorenie školského roka 2012/2013 vrcholia. Brány základných škol sa pre viac ako 1900 žiakov po dvoch mesiacoch prázdnin otvoria už tento pondelok. Čo nové v školách nájdu?

Základná škola Štúrova

Do základnej školy v novej budove na Štúrovej ulici žiaci prvýkrát vstúpili 2. septembra 2004. Právom ju možno nazvať najmodernejšou školou, a keďže zatiaľ nemusí veľa investovať do rekonštrukcie, jej vedenie sa snaží držať trend v modernizácii. Od tohto školského roka budú žiakom II. stupňa k dispozícii prípojky na internet v každej triede.

Budova školy so svojím netypickým vnútorným átriom sa uchádzala o titul Stavba roka 2005.

Pred začiatkom školského roka treba všetko poupratovať.

Podstatný detail

U tretiakov, na ktorých už čaká pani učiteľka Katka Cerovská

Prváci už majú učebnice nachystané. V pondelok ich slávnostne v átriu školy privíta riaditeľ Dušan Šuster. Každý prváčik dostane kornút plný dobrôt aj s tričkom s logom školy. To potom zvyknú malí žiaci nosiť na telesnú výchovu.

Vďaka finančnej podpore Nadácie SPP a Nafta, a. s. sa v priebehu prázdnin podarilo do všetkých tried II. stupňa priviesť optickú sieť internetového pripojenia.

V každej druhostupniarskej triede je samostatne vyčlenených osem miest pre pripojenie na počítač. "V projekte sme žiadali aj o počítače a hoci sme financie na ne nedostali, aj z tohto sa tešíme," prezradil riaditeľ Dušan Šuster.

Novou je aj takzvaná vitrína úspechov.

Zoznamy žiakov prvých tried už čakajú. V škole otvárajú dve prvé triedy, hoci pôvodne uvažovali nad tromi. Spolu by tak malo od septembra ZŠ Štúrovu navštevovať asi 46 prvákov. Celkový počet žiakov je asi 350, počet môže ešte v priebehu roka kolísať.

Navštevovaná je aj školská družina. Na tejto základnej škole je otvorená už od 6.00 do 18.00 h. Rodičia, najmä tí pracujúci mimo mesta, tu dieťa ráno dovedú, vychovávateľky ich potom odovzdajú učiteľkám do tried. Po vyučovaní si tu deti robia úlohy a potom sa hrajú. "O družinu je veľký záujem. Máme tu zastúpenie od žiakov I. do IV. ročníka. Cena je 12 eur za mesiac a tá je daná nariadením z mesta," prezradila nám vychovávateľka.

Základná škola Dr. Jozefa Dérera

Pre ZŠ Dr. Jozefa Dérera je tento rok výnimočný tým, že oslavuje 80. výročie výročie založenia. Škola, ktorá sa teší veľkému záujmu a v minulosti tu otvárali výberové triedy s rozšíreným vyučovaním cudzích jazykov, bude mať takmer 90 prvákov. "Aj cez prázdniny sa nám počty navýšili, prihlásilo sa nám ďalších 32 žiakov, tak celkovo bude školu navštevovať 632 detí," prezradila nám riaditeľka Terézia Sopóciová. Pre porovnanie podľa údajov zverejnených na internetovej stránke školy to v minulom školskom roku bolo 584 žiakov.

Pôvodná trieda, na prízemí sú už len tri.

Vynovená trieda s novou podlahou, maľovkami aj školskými lavicami a stoličkami.

Najväčšiou tohtoročnou prázdninovou investičnou akciou bolo sprevádzkovanie dvoch tried v budove, ktorá v minulosti slúžila pre služobné byty a neskôr dielne. ZŠ Dr. J. Dérera má najviac prvákov a tento zvýšený záujem si vyžiadal riešenie priestorového problému.

V čase našej návštevy vo štvrtok 30. augusta bolo v triedach rušno. Zaujal nás systém usporiadania tried. Konkrétne v tejto vľavo vidíte vstup do hracieho kútika, kde budú tráviť deti čas po vyučovaní. Na "Dérerke" majú takto školské kluby vyčlenený priestor priamov v triedach. Deti tu môžu byť od 6.00 h, po vyučovaní do 17.00 h.

Na "Dérerke" otvárajú až štyri prvácke triedy, jedna bude v zrekonštruovaných priestoroch "vilky", tri v objekte, kde je školská jedáleň. Prváci a druháci sú v tejto škole mimo hlavnej budovy.

Hrací priestor

Základná škola Záhorácka

Budova ZŠ Záhorácka bola postavená v roku 1991. Počas svojej viac ako dvadsaťročnej činnosti sa postupne vyprofilovala na športovú školu - s rozšírenou vúčbou telesnej výchovy. "Máme až tri telocvične - veľkú, malú, gymnastickú, posilňovňu, atletický areál," prezradil zástupca riaditeľky Petr Filip.

V škole otvárajú dve prvé triedy - "motýlikovú" a "lienkovú". Deti dostanú aj darčeky v tomto prevedení. Do lavíc zasadne 42 prvákov. Spolu tu bude chodiť asi 549 žiakov.

Letné prázdniny aj na tejto škole využili na rekonštrukciu. Urobila sa revízia bleskozvodov, elektrických vedení a zariadení. S finančnou podporou spoločnosti Nafta, a.s. sa vymenili PVC v niektorých triedach. Viditeľnú zmenu však žiaci zaregistrujú po príchode do školskej jedálne. Vymaľovali ju, no zachovali pôvodné kresby.

Zátišie pripravené pre prvákov, tu najmladších žiačikov v pondelok o 8.00 h aj privítajú.

Pohľad do školského klubu detí. Voľakedy si v týchto priestoroch pamätáme triedu nultného ročníka. Nultý ročník tu už nefunguje. "Aby sme ho mohli otvoriť, musel v ňom byť určitý počet detí zo sociálne znevýhodneného prostredia, keďže to bolo financované z prostriedkov EÚ," prezradili nám.

Aj do telocvične sa investovalo. Pribuli tieto kryty na osvetlenie. Vo veľkej telocvični sa podľa Petra Filipa voľakedy hrávali aj extraligové zápasy. "Aktuálne sme dohodnutí, že tu počas zimy budú trénovať futbalisti ČSFA, možno aj Žolík, ak to dokážme zladiť, rovnako tu aj skupinky občanov môžu chodiť hrávať futbal, ak sa so školou dohodnú. Okrem toho už tradične sa bude v ZŠ Záhorácka cvičiť Zumba s Oľgou Bartalskou, sú tu situované aj ďalšie športové krúžky, Aj atletický areál je prístupný širokej verejnosti, každý, kto má záujem, si tu môže prísť zabehať," rozrečnil sa Petr.

Základná škola Mansvéta Olšovského

Základná škola s kresťanským zameraním bola v Malackách zriadená Arcibiskupským úradom v Trnave v roku 1991. Začiatok nového školského roka 2012/2013 bude výnimočný v tom, že už naplno začne fungovať ako Spojená škola sv. F. Assiského. Riaditeľ Daniel Masarovič ho teda ešte nazval adaptačným rokom, ktorý ukáže pozitíva aj úskalia zlúčenia základnej školy a gymnázia do jedného subjektu so spoločným vedením. Viac v príspevku tu.

Cez prázdniny dokončili v objekte výmenu plastových okien, už sú všade.

Nové vchodové dvere.

Novinkou je vrátnica vo vstupnej časti. Škola chce vybudovať aj úschovňu bicyklov pre zamestnancov a žiakov, plánuje tiež vytvoriť v priestoroch školy kaplnku.

Budova Spojenej školy sv. F. Assiského v sebe nesie atmosféru genia loci. Už v roku 1927 tu františkáni zriadili gymnázium s právom verejnosti. Činnosť novodobného gymnázia bola obnovená v roku 1996.

Aj v tejto škole postupne vymieňajú zariadenie tried a rovnako pri obnove náterov volia pestrejšie farby.

Nové schodisko, po ktorom sme zišli k prváckym triedam.

Na triedach sú už nachystané v bublinkách či kvetinkách mená prváčikov. Malo by tu nastupiť 61 prvákov. Otvárajú tri prvé triedy, zoznam prvákov je zverejnený aj na stránke školy. Celkovo je počet žiakov 575, z toho 395 zo ZŠ a 180 gymnázia.

Pohľad do prváckej triedy. Zaujímavé je usporiadanie lavíc do "účka"

Školský klub detí funguje osobitne v budove pri vstupe bránou od Slovenskej sporiteľne do školského areálu. V doobedňajších hodinách v ňom funguje Materské centrum Slniečko, ktoré prevádzkuje DaR Združenie pre podporu rodín a detí. Podľa našich informácií by od septembra mal fungovať už päťkrát v týždni oproti pôvodným trom. Riaditeľa Daniela Masaroviča sme sa spýtali aj na to, že sa šepká o zriadení cirkevnej materskej školy. "Úvahy tu sú, no všetko to bude závisieť od možností a hlavne výstavby novej fary, kedy by sa nám uvoľnil ďalší priestor pre rozširovnie činnosti," reagoval.

Nové okná

aj v telocvični

V čase našej návštevy sa finišovalo aj s úpravami vstupného areálu.

Foto: Lucia Vidanová

Zaujímavý príspevok o začiatku školského roka si možete prečítať aj na SME.sk

Zapoja sa malackí učitelia do štrajku?

Počas návštev jednotlivých základných škôl sme aj zisťovali, aké sú nálady učiteľov v súvislosti s blížiacim sa štrajkom 13. septembra, ktorý vyhlásil po mimoriadnom zasadnutí rady Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy 27. augusta.

Väčšina riaditeľov sa k štrajku ešte nechcela vyjadrovať, chce počkať na porady s učiteľmi a inštrukcie zo strany odborov. "My sa do štrajku sa určite zapojíme. Sme skutočne podhodnotení, celkovo ide do školstva málo peňazí. Ak bude štrajk v Bratislave, tak pôjdeme aj tam. S požiadavkami odborárov súhlasíme," reagovala Silvia Adamczaková, ktorá predsedá ZO Odborového zväzu pri ZŠ Štúrova.

Štrajk má byť vo všetkých materských, základných, stredných a vysokých školách od 6.00 do 18.00 h. Protestného zhromaždenia, ktoré sa v rovnakom termíne uskutočnilo aj pred rokom,  sa vtedy zúčastnilo viac 10 000 učiteľov.

Poznámka: Školskú tému sme iste nevyčerpali. Určite v blízkej dobe oslovíme aj materské školy, zopár informácií sa pokúsime získať aj od vedenia Gymnázia 1. mája.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

03.09.2012 09:36:47 | Ing. Kamil Filka

za socializmu sa nemohlo stat aby malo mesto problem s kapacitou skolok ako je to udajne teraz v Malackach. ak by ich bolo malo, dostavali by sa. pretoze deti potrebuju vzdelanie!!! takisto ako v hociakej inej socialnej oblasti. ak nebudu nemocnice, necha nas stat pozomierat?! vsetci platia odvody rovnako, ale pri prijimani do skolok sa uprednostnuju deti rodin, kde matka(aj ked nezamestnana) nema dalsie mladsie dieta. to je chore !!!!!