Ľudia pre Malacky » Rómovia z Družstevnej smerujú do zastupiteľstva

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Rómovia z Družstevnej smerujú do zastupiteľstva

Vypuklý problém s neprispôsobivými občanmi z Družstevnej ulice sa otvorí na zasadnutí mestského zastupiteľstva najskôr v októbri. Poslanec Juraj Říha požiadal o súhrnnú správu s predložením riešení tohto problému na septembrovom zasadnutí. Mestské zastupiteľstvo si jeho návrh osvojilo a mestskému úradu uložilo tento dokument pripraviť.

Rok 2008. Návratom rómskej rodiny takmer po 7 rokoch späť do Malaciek sa začínajú objavovať prvé problémy susedského spolužitia. V malom domčeku žije 34 Rómov. Družstevná ulica sa začala ponárať do špiny a zápachu. Pri prechádzke na tejto ulici ma zastavuje malý chlapec z polozbúraného domu a pýta si odo mňa eurá. Bielizeň visí na šnúre pri dome rodiny Dobrovodských. Tí si svoj dom zrekonštruovali a očakávali dožitie v pokojnom prostredí. Teraz sa prizerajú, ako si Rómovia zväčšujú svoje príbytky na cudzích pozemkoch.

Susedia otvorene hovoria o šikane svojimi susedmi 

Sťažnosti na mestskom úrade a telefonáty na mestskú políciu sú na dennom poriadku. Susedia sa sťažujú na pálenie odpadu, špinu, ktorú im prehadzujú cez plot. Toaletu, ktorú Rómovia spoločne používali, spálili. Nešťastní susedia už prestávajú veriť, že im mesto niekedy pomôže. „Ondrejkovi to bolo jedno, čo sa tu deje. Až zacítil, že idú voľby, nás zavolal na akési stretnutie. Hovoril, že nariadil odstránenie stavieb. By som bola zvedavá, keby týchto ľudí mal vedľa svojho nového domu. Hneď by bolo po probléme a lietalo by celé mesto,“ hovorí staršia pani zo susedstva. A vzápätí dodáva, „keď sme písali na mesto petíciu, že sa tu nedá žiť, primátor sa tváril, že sme rasisti a je to protiústavné.“ To už sa pri nás zastavuje skupinka miestnych Rómov a staršia pani odchádza do dvora.

Hlavná kontrolórka mesta Ľubica Čikošová dozerá v meste na zákonnosť rozhodnutí. Od roku 2008 prijala od občanov 7 sťažností. „Z mojej strany som listom oslovila 2 rodiny rómskych spoluobčanov o dodržiavanie občianskeho zákonníka vo veci narúšania občianskeho spolunažívania, poškodzovania, ničenia ich majetku zo strany neprispôsobivých občanov žijúcich na Družstevnej ul.. Zároveň som listom  požiadala i Komisiu verejného poriadku pri mestskom zastupiteľstve o súčinnosť riešenia susedských sporov. Stavebný úrad vydal rozhodnutie o odstránenie nelegálnej stavby, oddelenie životného prostredia zabezpečilo vývoz odpadu nachádzajúceho sa vo dvore neprispôsobivých občanov, nariadilo vybudovanie suchej latríny vo dvore, sociálne oddelenie monitorovalo a neprestajne monitoruje sociálne pomery maloletých, sleduje školskú  dochádzku  maloletých detí, mestská polícia monitoruje dodržiavanie verejného poriadku,“ vymenúva hlavná kontrolórka vo svojom stanovisku.

Prijatú petíciu občanov Družstevnej ulice zaregistrovala a odstúpila na vybavenie príslušným oddeleniam. K tomu hlavná kontrolórka uviedla: „Vysťahovaním občanov z ich obydlia, ktorého sú vlastníkmi, by prišlo k porušeniu základných ľudských práv a slobôd zaručených každému človeku Ústavou Slovenskej republiky. Na toto oprávnenie poukazuje intenzívne i splnomocnenec úradu vlády na rómsku problematiku.“ Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity zároveň odporúča mestu stavať nájomné byty.

Polícia hliadkuje cez deň aj v noci 

Mestská polícia si zriadila v lokalite kritický bod. Vykonáva pravidelné výjazdy, čo už Rómovia postrehli. Na políciu nezdvihnú ruku. „Akonáhle hliadka odíde, Cigáni začnú robiť bordel. Tie vyhrážky, ktoré dostávame, neprajem žiadnemu Malačanovi,“ a dodáva, „ boli aj prípady, keď došli policajti a stáli oproti pri Koňovi, tu cez cestu. Báli sa sem dojsť. Až tu niekoho zabijú, potom musia padnúť hlavy aj v mestskej polícii,“ rozčuľuje sa starší pán pri otázke, či sa cítia bezpečnejšie.

Na situáciu už upozornili aj celoslovenské médiá. Televízia Markíza venovala tomuto problému dve reportáže v hlavnom spravodajstve 23. a 24. augusta. Problému sa nedávno venoval aj denník Sme. Primátor problém nenazýva rómskym, ale „problémom jednej rodiny, ktorá sa neprispôsobila normálnemu životu.“ V auguste zvolal na pôdu mestského úradu stretnutie viacerých orgánov, mestskej aj štátnej polície. Žiada o súčinnosť. Ak aj je snaha primátora úprimná, mesto limitujú zákony. Riešenia predlžujú zákonné lehoty, ktoré musí mesto dodržať. „Mám pocit, respektíve som presvedčená, že úrad konal a koná v rámci svojich kompetencií dostatočne,“ dopĺňa hlavná kontrolórka mesta. 

Zastupiteľstvo si vyžiadalo informácie

Takmer ku koncu volebného obdobia sa problém dostane na rokovanie mestského zastupiteľstva. Správu, ktorú si vyžiadal poslanec Říha, by malo mestské zastupiteľstvo dostať na sklonku svojho volebného obdobia. Mala by obsahovať celú genézu problému a  prijaté riešenia od roku 2008. Mestský úrad má predložiť právnu analýzu riešenia a opis toho, ako vo veci konal. Mestská polícia ma vyhodnotiť prijaté opatrenia.

Na otázku, prečo požiadal poslanec Říha o tento materiál až v tejto dobe, reagoval slovami: „Tento problém som ešte v minulom roku nevnímal tak kriticky. Vedel som, že sa vrátili z Gajar nejakí problémoví ľudia. Až v posledných týždňoch som si to začal viac všímať. Keď mi Milan Ondrovič poskytol výsledky prieskumu a výpovede ľudí, pochopil som, že už je najvyšší čas. Veď tí ľudia prosia mesto o pomoc dva roky, čo som nevedel. Ja si nepamätám, že by sme my poslanci dostali k tomu akúkoľvek ucelenú informáciu. A to máme čakať až príde primátor či mestský úrad sám? Veď to je strašné. Tu sa už ľudia liečia antidepresívami.“

Hoci sa Vám zdá, že problém sa týka úzkej skupiny ľudí, ocitnúť sa v podobnej situácii môže každý. Hovoria susedia tejto problémovej rodiny. Svoj názor preto môžete vyjadriť tu či na zasadnutí mestského zastupiteľstva. Môžete vyjadriť tiež svoje pochopenie priamo susedom a poskytnúť im psychickú oporu. Kúsok ľudského citu je v týchto chvíľach veľmi dôležitý.

(Priestor na vyjadrenie dostal aj primátor mesta Jozef Ondrejka a vedúca oddelenia Alena Kmecová, obaja do času uzávierky na otázky neodpovedali.)

Anonymné názory občanov k tomuto problému (vyjadrené v prieskume názorov občanov). 

Žena, 61 a viac rokov, 4. obvod

Prisťahovanie rómskych rodín Galbavých. 1,5 roka, čo sa nasťahovali, máme najbližší susedia zničený život, zdravie, telesné i psychické. Celé dni dýchame dym – kúria nábytok, molitany, - potrebu vykonáva cez 40 osôb na zem – je tu výkalový smrad – hlavne v lete a potkany! Na novopostavenej chatrči nie sú zabezpečené požiarno-bezpečnostné predpisy – čo konštatovali pri kontrole hasiči – riziko požiaru. Toto všetko pán primátor i pracovníci ŽP vedia, ale to neriešia. Klamú aj mestskú políciu aj pracovníkov mestského úradu. Máme znehodnotené domy. Celý rok nemôžeme vetrať. Najbližší susedia sa boja podať sťažnosť, lebo sa vyhrážajú zabitím a likvidáciou. Dopriala by som p. primátorovi bývať v takýchto podmienkach. Mal by konať než sa tu stane nejaké nešťastie. Sme na pokraji zrútenie. Ďakujem, že som mala možnosť Vám toto napísať. Prajem Vám veľa úspechov a šťastia.

Muž, 51 – 60 r., 4. obvod

Cigánska problematika- mesto si nevie poradiť a poriešiť tento problém.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

04.10.2010 17:50:40 | paula

pokiaľ vy budete ako obyčajný človek čokoľvek páliť na záhrade, susedia to nahlásia a platíte pokutu. pokiaľ sa mi niekto opakovane vyhráža, podám naňho trestné oznámenie. prečo sa veci neriešia, čo sa neprispôsobivých a problémových rómov týka tvrdšie? ak tak vykoná normálny občan, hneď je zle. a zaujímalo by ma, či majú všetci ( v hore uvedenom článku - dome ) trvalé bydlisko v tomto meste, či sú tu vlastne legálne? preverujú sa takéto veci?..........

04.10.2010 19:11:38 | Michaela

Pýtate sa prečo ???? Prečo odišli z Gajar ???? Všetko je vážený občania politika, ktorá žiaľ dopadla tak ako dopadla a teraz my musíme trpieť. Naozaj mi je ľúto ľudí, ktorí bývajú pri tzv. už rómskej osade, som zato aby sa rozhodlo správne a rodina bola vysťahovaná .... Zistite si prečo odišli z Gajar ??? Tam hladajte tú pravú cestu...

04.10.2010 20:15:31 | Daniel Krakovský

Pre Michaelu: Vopred upozorňujem, že tieto informácie nemám podložené nijakým dokumentom a jedná sa len o počuté veci, ale pokiaľ viem, tak odišli vďaka tomu, že v Gajaroch s nimi mali podobné problémy, tak sa rozhodli to riešiť potichu - kúpou nehnuteľnosti zo strany obce v Malackách a ich následné presídlenie sem. Čo je na tom pravdy, to naozaj netuším. No je pravda, že tento problém by sa mal riešiť ďaleko tvrdšie. Ak by som to spravil ja, vy alebo ktokoľvek iný, myslím, že riešenie by bolo takmer okamžité ...

05.10.2010 00:22:46 | milos

ja som zvedavy kedy tento problem uz vyriesia, aby to nakoniec nedopadlo ako v DnV a mesto s p. Ondrejkom budu na titulke. Lebo urcite niektory z obcanov to nevydrzi a bude konat svojvolne ako DnV a ja by som sa ani necudoval. Ak Gajary kupily naozaj pozemok aby ich sem poslali preco mesto nekupi pozemok niekde na vychode a nevykopne tu cigansku haved do *ele ked sa nevedia spravat

05.10.2010 07:11:02 | wdr

Milos - lebo o tom im ide, preco by im mal stale niekto kupovat dom ktorý potom zdevastuju?

05.10.2010 10:14:26 | názor

všetkému tomuto predchádzala kúpa nehnuteľnosti mestom malacky v gajaroch - takto sa primátor malaciek snažil riešiť problíém "s jednou rodinou";
konanie obce gajary je len následným vydareným revanšom

05.10.2010 13:16:39 | wdr

čiže mesto Malacky kupilo dom v Gajaroch aby tam mohli byvat neprisposobivy obcania?a potom obec Gajary kupili dom v MA aby mali kam ist tito občania?
A čo kde su straty finančné?kto bude za tieto "procesy" zodpovední? Bez ohladu na prisposobivých "obcanov" je toto normalône kupovat niekomu niekde dom aby tam mohol byvat a potom nasledne takto "obchodovat" s našimi peniazmi?? Preboha, kde to žijeme? Idú voľby tak pán primátor by asi rád zotrval do volieb s toutou problematikou, ved strategicky by to bolo najlepšie riešenie...
Odhliadnuc od odhadzovania si tohto horúceho "zemiaku" a problému s darcovstvom nehnutelnosti pre "občanov ktorý si to najviac zaslužia", tu to však nie je problem ani otázka primátora ale problém systému a štátu..Treba to riešiť systematicky, ak štát nemá záujem o problemy svojich občanov nečudujme sa ak niekomu "puknú" nervy! Už len v záujme zachovania ľudských hodnôt a práv pre susediacich spoluobčanov by mal štát v spolupráci s mestom konať, ale prvotná iniciatíva by mala prísť najmä zo strany mesta, keď už mesto s tým si nevie pomoct..
Poslancici na ministerstve prace, socialnych veci a rodiny by sa mali enchat insipirovat niektorými európskymi krajinami a zmeniť upraviť sociálny systém sociálnych dávok, benefitov..

05.10.2010 18:06:28 | Marián Andil

Čítal som niekde rozhovor s jedným prispôsobeným občanom, ktorý pôvodne vyrastal medzi neprispôsobivými a on v tom článku o svojich hovoril: "Ja ich poznám dobre, jediné čo pomôže je ekonomický tlak,všetko ostatné je strata času a energie."
Ekonomický tlak, to je asi už naozaj v kompetencii štátu. Mohli by dostať napr. za definované priestupky riadne pokuty, ktoré by sa im automaticky strhávali zo sociálnych dávok, takže by nedostali ako výplatu plnú výšku sociálnej dávky, ale len časť ...

06.10.2010 08:52:52 | exp.

Mám otázku : je pravda, že Mesto Malacky v e n o v a l o / v roku 2005 / Rómom ubytovaným v obytnom dome na Partizánskej ulici 1 mil. Sk. z mestského rozpočtu a našich daní na kúpu domov v obci Gajary. Teda do cudzieho majetku, nie majetku nášho mesta. Ak je to pravda, treba sa na tým minimálne pozastaviť a pozrieť na to, či to zákon o majetku obcí vôbec umožňuje. Urobil predstaviteľ mesta s týmito občanmi nejaké zmluvy, dohody alebo peniaze sa poskytli len na "virku". Videl niekto z poslancov MsZ takéto dohody, zmluvy ? Zverejnite tieto zmluvy...Občania hovoria, že sú to tí Rómovia, ktorí si za mestské peniaze kúpili domy v Gajaroch a dnes sú opäť u nás. Poučný kolotoč.

06.10.2010 16:52:15 | Milan Ondrovic

Pokiaľ dochádza k priestupkom proti občianskemu spolunažívaniu (napr. urážky, vyhrážky, hrubé správanie, zavádzanie orgánov obce), alebo trestným činnom hrubo narušujúcim občianske spolužitie (napr. výtržníctvo, týranie zvierat, ohováranie, poškodzovanie cudzích práv) je možné domáhať sa ochrany osobnosti na obci, či na príslušnom súde. Som za to, aby boli využité všetky dostupné „páky“ k usporiadaniu susedských vzťahov. Zároveň si však myslím, že v meste chýba miesto, ale i snaha, aby si neprispôsobiví občania doplnili vzdelanie, získali poznatky o správnom vedení domácnosti a o výchove detí, získali potrebné hygienické a pracovné návyky, tak veľmi potrebné pre integráciu do spoločnosti.

06.10.2010 17:44:56 | Natasa Spelicova

to exp: Mesto naozaj kupilo pre tuto rodinu dom v Gajaroch a zbavilo sa ich tak. Vobec sa necudujem, ze Gajary ich "reciprocne" vratili spat. Nie je to jediny pripad, ked sa takto mesto chcelo a aj zbavilo nepohodlnych alebo neprisposobyvych obcanov. Urobilo tak aj napr. mesto Puchov a stretlo sa to so silnym negativnym ohlasom - aj v samotnom Puchove.
Chapem, ze zakonne lehoty a odvolania proces zburania ciernych stavieb zdrziava. To je to, na co sa mesto v tomto pripade odvolava. Tu sa ale neriesi len cierna stavba (ci stavby). Tato rodina ma pravo zit kde chce (samozrejme na svojom, nie cudzom), ale nema pravo znemoznovat pokojne zit svojim susedom. Tu, podla mna nie su vsetky moznosti vycerpane. Tato rodina sama svoj zivot nezmeni - im ich styl zivota vyhovuje, sankciami sa citia ohrozovani a to ich este viac stmeluje a aj posmeluje v ich agresivite. Da sa im siahnut na davky, co je pre nich silna motivacia, aspon spociatku. Potom treba riesit ich integraciu a to pomocou vladneho splnomocnenca alebo organizacii na to specializovanych. Neviem, ci sa niektory z mestskych organov uz stretol s expertom na romsku problematiku, ale tam by radu hladala najskor.

06.10.2010 20:12:34 | Richard Hájek

S rómskou problematikou je to dosť zložité a či chceme alebo nie, vždy my prispôsobivý občania ťaháme za kratší koniec. Ešte nedávno bolo Slovensko v EU prepierané ako najväčší rasisti a bolo a je nám všeličo vyhadzované na oči. A div sa svete , zrazu Tí čo nás ešte prednedávnom poúčali čo máme robiť dnes zo svojich krajín vyhosťujú rómskych občanov. A to tam prišla rómska "elita", ktorá vie ako si zabezpečiť všetky potrebné papiere k vycestovaniu,... . Čo by povedali keby tam prišli spoluobčania z Plaveckého Štvrtka alebo Letanoviec? S rómmi v Malackách predsa máme dlhoročné skúsenosti. Najskôr zdevastovali bytovku na Partizánskej, potom sa zbúrala a presťahovali ich k zbernému dvoru, kde im prichystali nové bývanie, treba sa tam ísť pozrieť ako to vyzerá dnes... Pokiaľ sa nezamerá na výchovu a socializáciu rómskej mládeže, tak sa ďaleko nedostaneme. Ale v tomto konkrétnom prípade by bolo možné postupovať možno trochu podľa prípadu starostu v Plaveckom Štvrtku, ktorý chystá tvrdšie opatrenia voči Tým, ktorí majú nelegálne stavby...

06.10.2010 22:29:42 | Zuzana Baligová

Riešenie (neriešenie) rómskej otázky v Malackách. Spýtajte sa obyvateľov Družstevnej ulice, čo si za posledné obdobie užili. Čakajú na pomoc od kompetentných úradov. Dokedy? Doteraz zo strany mesta neboli vykonané žiadne kroky, ktoré by viedli k pozitívnym zmenám.
Na hľadanie riešenia je treba záujem a do určitej miery aj odvaha. Keď zlyháva akákoľvek forma dialógu, je potrebné uvažovať nad radikálnejšími formami. A ak má ísť o radikálne riešenie, musí byť vykonané autoritou a nie jednotlivcom (susedom).
Mesto by malo riešiť tento problém z dvoch pohľadov. Na jednej strane hľadať možnosti asimilácie a integrácie Rómov do spoločnosti tak, aby sa stali plnohodnotnými občanmi. Samozrejme, pod dozorom a dovolím si tvrdiť prísnym. Na strane druhej ochraňovať spoluobčanov počas tohto procesu tak, aby ich svojím konaním neobmedzovali, neobťažovali a neznemožňovali viesť pokojný život.
Nemôžeme sa tváriť, že tento problém tu nie je, alebo nevieme nájsť vhodné riešenie. A mali by sme začať analýzou konkrétnych okolností a udalostí, ktoré sa v súvislosti s neprispôsobivou komunitou už odohrali. Nie sú to len kúdoly dymu, v ktorých cítiť spálené výrobky z gumy. Neustály krik, ktorí bráni susedom v pokoji oddychovať. Mnohí sa už v rámci svojich obydlí presťahovali na spánok do iných miestností. Susedia sa prestali spontánne stretávať a zastavovať na ulici z obavy o konflikt. Deti sa boja chodiť večer po ulici. Rodiny a priatelia zvažujú návštevy svojich blízkych vo večerných hodinách. Aj lavičky pri Maline obyvatelia z Družstevnej ulice už nemajú. Mesto ich odstránilo. Prečo? Lebo sa tam Rómovia stretávali a ľudia sa báli okolo nich hoci len prejsť. Dosiahli tým cieľ, prestali sa tam stretávať, ale ostatní obyvatelia sú bez lavičiek na oddych. A pokračovať by sa dalo ďalej, keby niektorí kompetentní mali záujem počúvať ....
Teraz by obyvateľov mesta zaujímalo, ako pokračuje konanie, v ktorom sa malo preukázať, či ide o legálnu stavbu alebo nie?

07.10.2010 17:10:01 | nie je rozhodujuce

Ak to pojde dalej takto, myslim, ze budeme v podobnej situacii ako obcania v Devinskej Novej Vsi. Tam teraz dakuju strelcovi, ze ich oslobodil. Nie vsak uplne, lebo jedneho a toho hlavneho netrafil. Napis "dakujeme" museli dat zamalovat. Pozor, aby aj Malacky neboli v spravach CNN.

08.10.2010 20:56:14 | Jana

Bývam tu a je to naozaj na pováženie.... Často kontaktujem MP telefonátmi na konkrétnych občanov..... Keď začali vykonávať "VEĽKÚ POTREBU" pred mojim domom, som najprv tieto výkaly odstraňovala, ale keď to bolo aj 3x za deň, začala som to fotiť. Chceli sme tieto super fotky umiestniť na Malackej stránke "Dobré miesto pre život", kde nám bolo toto odmietnuté s tým, že to sú dehonestujúce fotky a nepatria na túto stránku....... Prestala som upratovať a volala MP. Prišli vždy, ale už pri otvorení dverí na aute šmŕnili nosom, vraj aký tu máte smrad... Boli situáciu riešiť v tejto rómskej rodine a na chvíľu bol pokoj... Petícia, ktorú sme všetci podpísali bola vyhodnotená ako nekorektná v tom, že sme žiadali vysťahovanie neprispôsobivých občanov "čím sme vyzývali k porušeniu ústavného práva na bývanie na základe vlastníckych práv". Mrzí ma to, už len z toho dôvodu, že túto petíciu sme nechali spísať právničkou. Ale ako tu v tejto debate niekto už načrtol, blížia sa voľby a teraz zrazu treba riešiť aj túto záležitosť - keď už bola toľko medializovaná. Je toho veľa na písanie ako sú voľne behajúci psi, vulgárne nadávanie starším občanom a malým deťom, doteravé žobranie od okoloidúcich ľudí, ktorí chodia po novom chodníku do Kostolišťa a zjavne nás všetkých ľutujú.....

27.10.2010 12:03:06 | Gabika

Moja známa má tiež problémy so susedmi. Kým mali malé deti, žila tam jedna rodina, rešpektovali ako tak, ak niekto na nich nakričal. Deti vyrástli, v dome ich pribudlo možno aj 3 x toľko, a už nerešpektujú nič. V lete zistila, že jej chýba plot na záhrade. Niekto povyrezával železné kolíky a pletivo leží na zemi. Okrem toho sa stráca úroda, a nie len jej.... a všetko čo sa dá speňažiť. Kúsok ďalej ukradli súsedovi železný mostík cez potok, atď.... Ako riešiť takéto problémy s ľuďmi , ktorým chýba akékoľvek morálne cítenie, vzdelanie, akákoľvek výchova, prispôsobivosť..... Toto je problém, ktorý táto spoločnosť bude riešiť veľmi , veľmi dlho, ak je vôbec schopná ho vyriešiť, pokiaľ má spravodlivosť a právo miesto až za slovom rasizmus. Môže sa stať, že táto populácia neprispôsobilých ľudí raz tak narastie, že sa sami ocitneme v pozícii nie rasistov ale diskriminovaných. Ľudia žijúci v priamom susedstve s týmito ľuďmi žiaľ už v tejto pozícii sú.

22.11.2010 15:47:24 | J.Říha

Je pravda, že mesto prispelo na kúpu rodinného domu v Gajaroch. V januári 2002 o tom rozhodlo mestské zastupiteľstvo. Z rozpočtu mesta sa poskytla suma 500 tisíc Sk. Treba si uvedomiť, že kúpa domu bola jedným z opatrení pri riešení vysťahovania rodín z domu na Partizánskej ulici. Nezdá sa mi to dvakrát čisté, že sa z rozpočtu mesta dal príspevok. Pripomína to darovanie, ktoré je pri mestách vylúčené. Ale je mi jasné, že riešenie sa v tom čase muselo urýchlene nájsť.

Druhá zaujímavá vec je, že cieľových nájomníkov mal podľa uznesenia vybrať primátor mesta. V pôvodnom uznesení, ktorého časť sa týmto z januára 2002 zrušila, bola uvedená aj rodina Galbu Rudolfa (21 ľudí), ktorý mal dostať bytové jednotky pri smetlisku na Hlbokej ulici. Dá sa domnievať, že robil problémy so súhlasom, takže muselo mesto v tom čase nájsť iné riešenie.

22.11.2010 20:19:33 | homer simpson

Myslím si, že tento problém by sa mohol dať riešiť chomutovskou cestou. Naši radní by sa tam mali vybrať na služobnú cestu a na nej by si mali v praxi pozrieť, ako toto české mesto bojuje s neprispôsobivými indivíduami.

Je zjavné, že naši lovci a zberači nerešpektujú žiaden zákon, okrem svojho vlastného kmeňového a komunikácia nemá na nich žiaden vplyv.

Bolo by potrebné ich pritlačiť ekonomicky. Svojou nedisciplinovanosťou, výtržnosťami a ďalšími eskapádami sa dopúšťajú protiprávnych konaní, ktoré je možné sankcionovať udeľovaním pokút. Treba to využiť, každé ich protiprávne konanie sankcionovať a následne pokuty vymáhať, hoci aj exekútorom. Je jasné, že mesto na tom nezarobí, ale na základe exekúcie môže získať tú ich potkaniu dieru. Keď bude dom majetkom mesta, cesta pre deložovanie a zbúranie nehnuteľnosti je voľná.

08.02.2011 13:53:47 | veronika

Teraz ich v Malackách nechcete, ale kto ich chce? Keď ich pred niekoľkými rokmi vysťahovali z Malaciek, tak prečo práve do Gajar? Teraz tu píšete, že čo zlé vám gajarania spravili a nespravili ste to isté vy nim? Boli to Rómovia z Malaciek, tak nech si pán primátor s nimi spraví poriadok. V Gajaroch robili to isté, čo teraz v Malackách.. Sú proste nevychovateľní. Prečo by sa mali na Slovensku neustále kupovať domy len pre takýchto občanov? Ja keď nebudem mať kde bývať,tak sa pôjdem postaviť pred úrad a aj ja chcem dom, alebo byt tak isto ako oni. Len s tým rozdielom, že mňa si nikto ani nevšimne a takýchto sa tam postaví 50, len aby sa ich zbavili tak im tie domy a byty dajú, a nikto sa neopýta, či ľudia ktorý platia dane s tým súhlasia..

16.02.2011 13:42:44 | sona

Cest vynimkam ale vacsinou je to neprisposobivy narod a preto im urobyt samostatny stat niekde v pralese a tam nech si skacu a revu ako opice.

16.02.2011 18:21:47 | nobody

Kto má chuť, na tému malacko-gajarskí cigáni si môže prísť podebatovať ku koňovi:

http://www.malacky.sk/index.php?page=clanok_cely&id=2491

Len sa obávam, že ostane len pri pivných rečiach a riešenie situácie nebude žiadne. Ten pán už sľuboval posilnenie počtov polície v našom okrese (naposledy na PR vychádzke v Plaveckom Štvrtku) , ale v skutočnosti nepridal ani nohu. Keď už nie sú noví policajti, možno by pomohlo používanie služobných psov pri hliadkovaní...

11.06.2011 13:42:25 | Jakub

Zrusit im slovenske obcianstvo a vyhostit ich z krajiny.

17.06.2011 09:53:21 | ERIK BA

aj keď by som mohol mávnuť rukou a povedať ja som z BA mňa do toho nič
ale to sa nedá pozeral som videá čítal články k problému a aj ďalšie články ohľadom cigáňov tak som prišiel k názoru že problém nieje kde cigáni žijú ale ako nemajú čo na práci berú peniaze za deti sociálne dávky dostavajú byty od štátu ktoré po čase aj tak zničia a celkovo sa nechcú začleniť do spoločnosti
a to že poslať ich na východ alebo vlastne niekam tiež nieje dobrý nápad nakoľko všade sú ľudia ktorým by asi nebolo zadobré keby sa k ním nasťahovali .
RIEŠENIE :
obec zamestná cigáňov na upratovanie odpadu poprípade ak majú odvodňovací systém tak na vyčistenie ale samozrejme nie za peniaze ale budú im priznané sociálne dávky nebudú pomáhať mestu nedostanú sociálne dávky ďalej chyba je aj v užívaní bytu či domu neplatia devastujú majetok vysťahovať bez náhrady a ešte strhnúť škodu zo sociálnych dávok
__________________________________________________________
ALEBO začnime sa všetci správať ako CIGÁNI neplatme štátu nič spravme si deti demolujme všetko a kričme ako sa máme zle a že sme utláčaný a hlavne ľubovolne kaďme pred PARLAMENTOM a na každého politika pľujme a nadávajme ty HAJZEL a aj občas nejaký kameň po nich hodme potom pozbíjame chatrče a budeme bývať hneď pri ich krásnych vilách na ktoré si slušne zarobili poctivou prácou
PS:
skonči to lovom na cigáňov a pokutou keď ich zastrelíte pri smetnom KOŠI lebo zver sa pri krmelcov nestrieľa

17.06.2011 14:27:54 | malacky

pre nobody - to su malacky cigani z partizanskej

19.06.2011 18:19:36 | matej

Oskar Dobrovodský by si mal postaviť vyhliadkovú vežu, na plot dať 4cm hrubé 3m vysoké sklá, aby sa trus odrážal nazad (elegantne je to vyriešené v pavilóne opíc v ZOO), ak rozbijú čo len jedno sklo, je to vzhľadom na jeho cenu trestný čin a môžu byť odsúdení za poškodzovanie cudzej veci. Ďalej by si mal v dome otvoriť penzion a reštauráciu napr. "U cigáňa" - potkanov potom môže naháňať Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Malackách, pravidelne poriadať koncerty skupín, pozývať veľvyslancov krajín EU a žurnalistov z BBC, CNN atd. na vernisáže fotografií, začať dovážať turistov z Viedne na etnoturistiku. Mal by zo svojej zúfalej situácie vyťažiť čo najviac - mal by na nich zbohatnúť, aby si mohol postaviť dom inde. Rád prispejem na zbierku na dobrú vec. Aj taká webkamera by sa hodila, žeby celý svet nonstop vedel, ako sa máme dobre. :-)

20.06.2011 21:50:10 | ja

Ono je to tak,po druhej svetovej vojne bolo ciganov na slovensku možno tisic.Dnes ich je udajne 550 000.Maju možnosť sa vzdelavať-nevyživaju to,proste ony sa nechcu prospôsobiť!!!!,ak budeme dalej ignorovať ten to fakt,totalne nas zničia po par rokoch!!Tolko ich bude!Verim,že to v nás bielich raz zovrie a bude na nich platit pevna ruka!!Tak ako to robia v Madarsku a vo Francuzsku!Máme Slovensku pospolitot a verim ,že pan Kotleba s nimi poriadky urobi!!!

22.06.2011 17:44:32 | empe

Nie som z Malaciek, ale mam súcit s týmito nešťasnými ľuďmi /nie s cigáňmi/. S háveďou si asi nepomôžete, ale držím Vám palce. Väčšina je utláčaná menšinou, kde sme to prišli?

08.07.2011 19:45:01 | Denisa Bilkovičová

Odkaz pre p.Ing.Cikošovú! Pani Cˇikošová ako popisujete Vašu správu,mám isté otázky,vyplývajúce z pochybností o tom čo monitorujete.Píšete,že ste zabezpečili odvoz odpadu,to bolo kedy?Teraz ste videli skutkový stav ako to na dvore vyzerá?Suchú latrínu majú kde?A mohla by som pokračovať dalej ale poviem Vám.........papier znesie veľa,že?Co je psáno to je dáno........A zase zavádzate,tých 35 romov nemá trvalý pobyt v tej časti domu,ktorú vlastnia ale sú rozťahaní v daľších chatrčiach,postavené na cudzích pozemkoch..........Ak je to nehumánne a porušili by ste zákon keby ste ich vysťahovali tak si ich zoberte bývať vedľa seba Vy všetci kompetentní z Mestského úradu.Potom mi poviete po mesiaci spolužitia Vaše pocity,verím ,určite by boli kladné.Zostávam s pozdravom......

18.07.2011 17:03:54 | jano

lipsic-hlina-kotleba-harman vzostupne poradie ked to nikto nebude riesit

20.09.2011 17:55:37 | majko

Poznám jedno mestečko,kam by sa mohli presídliť.Je to na Ukraine,mestečko Pripiať,kúsok od Černobylu.

09.08.2013 14:44:28 | frano balaz

Aký je tvoj názor som tak isto zmalaciek som rom momentalne zijem zo svojou rodinou vanglii uz asi 4 roky. ale toco sa odohrava vmalackach teraz tak som ztoho zdrteni pretoze před revolucio bolo vsetko vporiadku ale teraz jeto moc spatne. cigani bisi mali uvědomit ze dnes je 21 storocie a podla toho bisa mali chovat. nepaci sa my ich zitie je to iba na tu nejvetciu hanbu takto robia iba hanbu nam ktori zijeme tak jako sa patry chodíme do práce a mame sa dobře.mam sestru vmalackach byva na vajanskeho ale nikdy by sa nechovala tak jako ty co byvaju na druzstevnej.my sme boli vichovany tak aby bieli boli spokojny snamy a mohli bit pisny nanas

19.04.2016 13:28:19 | Fero

Tento Ficoland nie je v stave postarat sa o bezpecnost obcanov, namiesto toho aby spravil napravu v dotknutých lokalitych hlada imaginárneho nepriatela za hranicami statu. Ak to pojde takto dalej, Kotleba bude zostavovat buducu vladu. A ja mu dam svoj hlas.