Ľudia pre Malacky » Reagujeme, pozvali sme riaditeľa nemocnice

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Reagujeme, pozvali sme riaditeľa nemocnice

Vnímame situáciu okolo zdravotných sestier, rovnako si všímame podnety, ktoré sa objavujú v diskusiách. Aj my dostávame reakcie od obyvateľov, ktorí zostali zaskočení novým systémom registračných kariet. To, čo teraz potrebujeme, ak máme pomôcť, sú informácie z prvej ruky.

Ako už predznačil nadpis článku, v stredu sme požiadali o účasť zástupcu prevádzkovateľa malackej nemocnice na rokovaní mestského zastupiteľstva, ktoré sa uskutoční budúci štvrtok 19. apríla 2012. Rokovanie začína o 15.00 h, je pravdepodobné, že tento bod rokovania bude riešený hneď na úvod zasadnutia. Preto ak niekoho zaujíma táto problematika, mal by počítať s týmto časom.

Veľmi uvítame, aby ste sami, obyvatelia mesta, prišli vyjadriť svoje názory na rokovanie mestského zastupiteľstva. Prijatím nového rokovacieho poriadku sme umožnili obyvateľom mesta vystúpiť na rokovaní poslaneckého zboru k akémukoľvek bodu bez toho, aby im musel niekto schvaľovať slovo.

Včera som dostal na vedomie informáciu, že vyjadrenie k aktuálnej situácii (požiadali sme o informácie k pracovným zmluvám zdravotných sestier a nových poplatkoch v nemocnici) príde poskytnúť sám výkonný riaditeľ spoločnosti, ktorá prevádzkuje malackú nemocnicu, Ing. Peter Kalenčík.

Potrebujeme informácie z prvej ruky...

V reakcii na vaše občianske podnety sme urobili ako poslanci prvý krok, pozvali sme si zástupcu prevádzkovateľa nemocnice.

Chcem vás ale poprosiť, ak je niekto účastníkom rokovaní so zdravotnými sestrami, dajte nám o sebe vedieť. Samotná redakcia LPM.sk opakovane vyzvala všetkých, aby jej odovzdali podnety s informáciami. Môžeme ďalej pracovať len s priamymi informáciami.

Dovolím si ešte raz osobne poprosiť, môžete využiť e-mailovú adresu info@lpm.sk, alebo e-mailové kontakty nás poslancov. Môžem vám garantovať, že vašu identitu nepoužije nikde či redakcia alebo my poslanci.

Hľadáme odpovede

Na úvod nášho vstupu do problému, o ktorom nás informujete, si povedzme pár faktov. Malackú nemocnicu prevádzkuje spoločnosť Nemocničná, a.s. Zmluva je uzavretá medzi Bratislavským samosprávnym krajom (ako zriaďovateľom) a Nemocničnou, a. s. (ako súkromnou spoločnosťou) na 20 rokov.

Nemocničná, a. s. je členom skupiny MEDIREX GROUP a je akciová spoločnosť. MEDIREX GROUP je skupina 7 spoločností.

O poplatkoch muselo rozhodovať predstavenstvo, ako aj o ďalších otázkach, ktoré sa týkajú údajne aktuálneho problému nedostatku peňazí na vykrytie dodatkov pracovných zmlúv zdravotných sestier.

Akcionárom Nemocničnej, a.s. je aj mesto Malacky, ktoré zastupuje v predstavenstve spoločnosti primátor mesta RNDr. Jozef Ondrejka. V predstavenstve ďalej sedia JUDr. Matúš Šaray, Ing. Peter Kalenčík, Ing. Ivan Bardún, PhD.

Členov predstavenstva vymenúva valné zhromaždenie, nie mestské zastupiteľstvo.

Zvažovali sme, do akej miery môžu rozhodnutia mestského zastupiteľstva byť záväzné zástupcu mesta na zasadnutí valného zhromaždenia, rovnako aké hlasovacie práva vykonávajú zástupcovia za mesto Malacky. Nemáme k dispozícii stanovy akciovej spoločnosti, ktoré by mohli pomôcť vyriešiť túto otázku.

Podiel mesta v akciovej spoločnosti je na úrovni 5 percent (ukazuje sa, že podiel je výrazne nižší, niekde na úrovni 2,6 percenta - pozn. autora).

Ak by sme aj vyriešili otázku miery vplyvu mesta Malacky na rozhodnutia prijímané v orgánoch spoločnosti Nemocničnej, a.s., poslanci malackého mestského zastupiteľstva nemajú oprávnenia vstúpiť do samotnej úpravy pracovnoprávnych vzťahov.

K zriaďovatelským záležitostiam by sa mohli vyjadriť a urobiť poslanecký prieskum poslanci Bratislavského samosprávneho kraja. Tými sú za mesto Malacky primátor mesta RNDr. Jozef Ondrejka, poslanec MsZ MUDr. Marián Haramia, a Ing. Ladislav Balla. Kontakty na poslancov sú zverejnené tu.

Do vecí, ktoré sa týkajú činnosti a hospodárenia spoločnosti môžu vstupovať a kontrolovať členovia dozornej rady Nemocničnej, a.s., tými sú z Malaciek prof. MUDr. Ladislav Hegyi, DrSc., MUDr. Alena Volnárová, MUDr. Marián Haramia, MUDr. Zuzana Hollá, Nina Juhásová, Mgr. Jaroslava Hudečková.


Situáciu v Nemocničnej, a. s. sledujeme  z podobnej pozície ako vy obyvatelia mesta, diskutujúci. Práve pre vyššie uvedené fakty. Máme doteraz len sprostredkované informácie z médií. Pána Kalenčíka som osobne naposledy ako poslanec konfrontoval s otázkami na mestskom zastupiteľstve 10. októbra 2011, kde prezentoval vtedajší stav.

Ak je porušovaný zákon (skôr sa to javí ako obchádzanie účelu zákona) pri uzatváraní dodatkov k pracovným zmluvám, tak ako aj právnici v LPM môžeme byť nápomocní.

Máme však vytvorenú pri mestskom zastupiteľstve aj osobitnú komisiu pre oblasť zdravotníctva, Komisiu pre sociálne veci a zdravotníctvo, ktorá nás doteraz neupozornila či nedala poslaneckému zboru podnet, že sa niečo deje. Predsedom komisie je MUDr. Marián Haramia, podpredsedom MUDr. Miroslav Fruš, členovia neposlanci Mária Trenčíková, Anna Beňková, PhDr. Štefan Dvorský, JUDr. Jozef Walter.

Neviem ani posúdiť, či sa problémom už zaoberala, možno už v tomto čase má v rukách kvalifikovanejšie výstupy, aké môžeme ponúknuť my v tejto chvíli. Preto sa možno treba obrátiť zo strany zdravotných sestier aj na jej predsedu MUDr. Mariána Haramiu, a prípadne ho poprosiť, aby situáciu aj zo svojej pozície samosprávneho poslanca a člena dozornej rady Nemocničnej, a. s. riešil.

Napriek tomu sme požiadali o informácie priamo od zástupcu Nemocničnej, a.s., ako som už informoval v úvode. Teraz je ale aj na vás, ako prijmete našu výzvu.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

13.04.2012 23:54:23 | ii

Chcem touto cestou poprosiť o čo najväčšiu účasť sestier, kompetentných chcem poprosiť o presunutie diskusie s p.riaditeľom na 15 15. Inak sa veľa sestier nemôže zúčastniť. Ďakujeme

15.04.2012 11:30:17 | IT

Riaditeľ Kalenčík píše v jednom článku , že zamestnáva 160 sestier, ale nepodpísalo 120. Čo ostatné, asi maju dobre platy, a to je fer?!!!!!!

15.04.2012 11:35:45 | Lili

Reagujem na stav v Nemocničnej - Malacky, pacienti sa stávajú rukojemníkmi, bez platby už ani krok, a vlastne kde je určená hranica štandardnej starostlivosti, a kde začína nadštandard?!Neplatíme za niečo, čo by malo byť samozrejmé v dnešnej kultúrnej spoločnosti?Nervozita, chaos, stres. A Vy sestry vydržte, predsa právo je na Vašej strane, máte zodpovednosť za svoju lepšiu budúcnosť , právom Vám patrí vyššie ohodnotenie a uznanie za Vašu prácu vo forme vyššieho platu, nevzdávajte sa !!

15.04.2012 17:51:46 | ewa

pán riaditeľ nemá ani predstavu, koľko je tam sestier, nikdy ho nezaujímali, je ich tam okolo 120

15.04.2012 22:00:56 | občan

Tak páni :primátor mesta RNDr. Jozef Ondrejka, poslanec MsZ MUDr. Marián Haramia, a Ing. Ladislav Balla ,pomôžete?, alebo sa budete iba prizerať

16.04.2012 13:05:19 | J.Říha

Zväčša sa rokovanie začína neskôr, najskôr sa schvaľujú pracovné komisie, návrh programu. Takže si myslím, že s časom 15.15 h nebude problém. Ak máte záujem vystúpiť, príďte.

Veď keď viete o nejakých podozrivých presunoch, nediskutujte, a pošlite nám priamo informácie. Ťažko sa nám orientuje v spleti mediálnych informácií a anonymných diskusných príspevkov, ktoré sú ešte aj neurčité.

16.04.2012 21:30:00 | Alena Besejová

Pán Říha, ste naozaj tak naivný, alebo si robíte zo zdravotných sestier srandu!

To sa podľa Vás majú zdravotné sestry konfrontovať so svojim zamestnávateľom (na zastupiteľstve) v období keď sa im zamestnávateľ vyhráža prepustením?

máte tu tých podnetov "málo" ?

Za koho pán Říha vlastne "kopete"?

Dúfam, že zdravotné sestry nezabudnú ako im "pomohli" ľudia do ktorých vkladali
svoje nádeje.

16.04.2012 21:47:02 | Lojzo

Zaujimave, ked sa jednalo o romov na Druzstevnej, tak si pan Riha pre informacie zasiel sam a opakovane ... a natacal video....a fotil...
No ked sa jedna o zdravotne sestry je nevyhnutne aby navstivili pana Rihu, alebo
este lepsie aby sa postavili zoci voci zamestnavatelovi, aby vedel v akom poradi ma riesit "restrukturalizaciu" nemocnice.

Pan Riha, niekto vam, alebo vasim kolegom s LPM zakazal navstivit zdravotne sestry (v praci, doma....)????

Takze mile zdravotne sestry, musim skonstatovat, ze ak chcete nejaku podporu od miestnych poslancov, musite zacat spalovat bordel v priestoroch nemocnice, najlepsie ak tam zacnete srat, no ked vas nejaky drbko natoci a da to na internet, potom si vas pani poslanci mozno vsimnu, ....este sa musite nehat 24hod. denne strazit statnou policiou ......

16.04.2012 21:57:16 | Kovacs

HŇUPOV STE SI DO ZASTUPITEĽSTVA ZVOLILI.....TU MATE VYSLEDOK

16.04.2012 22:31:32 | Pán ŘIha!!!!!

Tento stat je cely na *.Viditelne je zákon na strane sestier a tento štat s tým nic nerobi.malacké vedenie sa dokonca sestrám vyhráža,čo je trestné každej inak,hlavne ze p. bardun dal vyhlasenie,že idu v starých zmluvach.SESTRIČKY z Malaciek ,ktoré ste ešte nepodpísali, nepodpíšte to , lebo vaše vedenie opät vyhrá a vy budete ako handry, ved mate svojich pravnikov aj mesto Vám ich poskytne, využite ich, máte na to PRÁVO. Pán Řiha, ukážte sa , nie že ich podrazíte!!!!!!!!!!!

16.04.2012 23:58:25 | J.Říha

Vážení, a teraz čo? Vrhnete sa na mňa, kopnete si do mňa, a teraz kvôli čomu? Že som sa za LPM chytil pokrytia ďalšej témy, prešiel si podnety a hneď reagovali žiadosťou o prerokovanie situácie v malackej nemocnici s pozvaním riaditeľa? Že som osobne ponúkol svoj kontakt a garanciu ochrany totožnosti tým, ktorí mi zveria informácie, ktoré ja sám nemám? Že nie som poslancom samosprávneho kraja, a nemôžem otvoriť otázku na pôde zriaďovateľa nemocnice? Že nie som advokát zastupujúci dotknuté sestry, ktorý má v rukách doklady? Že nesedím v predstavenstve Nemocničnej, a.s., aby som požiadal o zvolanie predstavenstva s cieľom zastaviť pravdepodobné obchádzanie zákona?

Lojzo, Vy si skutočne myslíte, že ja mám doma zoznam zamestnancov nemocnice a si vytočím telefónne čísla sestier a overím mediálne informácie? To nemyslíte snáď ani vážne. Veď tu máte na mňa kontakt, tak miesto dopisovania mi pošlite tipy alebo odkážte dotknutých na mňa, ja žiaľ neviem koho osloviť (spojil som sa po hľadaní doteraz s jednou sestrou).

A milá pani Alena. Veď tu konkrétne nejaký anonym požiadal o presun začiatku rokovania, reagoval som iba tým, že to nie je problém, ak je potreba posunúť rokovanie. A že požiadam o upresnenie významu finančných tokov? A aj toto otočíte proti mne?

Nehnevajte sa na mňa, 18 poslancov MsZ, v článku priamo vymenovaní ľudia, ktorí majú reálny dosah na riešenie situácie (primátor mesta sediaci v predstavenstve spoločnosti, 3 poslanci sediaci v zastupiteľstve kraja, predseda komisie MsZ sediaci v dozornej rade spoločnosti). Kovacs, z tohto pohľadu škoda reči reagovať a vysvetľovať. Ale spoločne radšej týmito prejavmi odraďte človeka, ktorý keď nemá kompetenciu vstúpiť do problému, má snahu pochopiť podstatu problému a napriek kompetenčným úskaliam pomôcť. Snáď si nemyslíte, že sa nudím pri tom, že pokrývam v ĽPM témy 6. obvodu, Družstevnej ulice, HBV, Padzelku, bytového domu na Skuteckého ulici, projektu transparentnosti a otvorenosti mesta, priorít Komisie pre správu majetku a legislatívu.

Veď si prosím Vás prečítajte viacerí po sebe, čo ste mi tu vytkli. Položte si odpovede na otázky, ktoré som Vám dal. Veď ja nedisponujem ani len odborným tímom ľudí, nedisponujem zborom poradcov. Pracným spôsobom som si zohnal kontakt na jedinú sestru, ktorá mi bola ochotná vyrozprávať svoj pohľad a vysvetliť problém. Dohodnem sa s ňou dokonca na tom, že po odpracovaní svojich 12 hodín v práci ju navštívim priamo doma. Nemám Vám to za zlé, pretože tieto veci nemôžete ani vedieť. Ale posledné, čo mi chýba ku šťastiu, že tu po 5 hodinovom rokovaní rady predsedov komisií (kde riešime ďalších iks veľmi konkrétnych problémov ľudí) nájdem spŕšku neopodstatnených obvinení za niečo, o čom mám informácie z médií na rovnakej úrovni ako ďalších niekoľko tisíc Malačanov. Ak toto je pre Vás dôvod, tak nech sa páči, vybíjajte svoju energiu a dokazujte silu v týchto diskusiách.

17.04.2012 07:57:44 | Milada

Vaz. pan Riha, nerozculujte sa, nepochopili ste, preco tolko dotazov na poslancov? Ludia ich chcu vyburcovat k nejakej aktivite. No a preco ste prave tolkokrat citovany???, to vam este stale nedoslo, ze si vas natolko vazia za to, co ste doteraz dokazali, ze sa roznymi formami obracaju prave na vas?

Citajte pozorne , co sa pise v prispevkoch a nepozerajte na formu.

Tak co, uz vam to docvaklo.

Opakujem, malacania si vasu pracu vazia a drzia vam palce

17.04.2012 08:16:48 | Pán Říha!!!!

Neobracajú sa len na vás, ako pripomenula Milada, chceme aby sa vyburcovali aj iní a nech tým sestrám pomôžu,veď niekde spravodlivosť už musi vytrysknut. Nie je predsa možne aby tie sestry trpeli a lekárom sa všetko prepečie, ako vždy.Nejeme všetci,, rovnaký chlieb,, . Ved chcu len to , čo im zákon slubil, preto vas prosia aby ste im pomohol, preto tie slová

17.04.2012 08:27:26 | J.Říha

Nemám pocit, že sa vyššie uvedenými príspevkami "burcuje", podnecuje. Koho burcovať, 7 poslancov za ĽPM? Tých, ktorí dávajú ľuďom priestor na webe? Nás burcovať nemusíte. A čo zvyšní 11? Z tých snáď traja sledujú dianie na internete, takže vaša, hoci aj dobre mienená snaha, sa mihá účinku. Čo tak naopak napísať otvorený list alebo výzvu primátorovi mesta, ktorý spolurozhoduje v predstavenstve Nemocničnej, prísť na MsZ a vyzvať predsedu komisie Haramiu, ktorý je členom dozornej rady, alebo oboch naraz ako poslancov VÚC?

Najskôr píšete o hňupoch a vzápätí tou istou rukou o vážení si? Reči o naivite, o tom, za koho kopeme nám nedá do rúk viac informácií, ktoré nás posunú. Tým sa vôbec nepomôže sestričkám. Ale to, že sme požiadali o seriózne podklady, nikde nikoho. To, že sme požiadali o kontakt na sestričky, nikde nikoho. My sa potrebujeme s niekym spojiť, minimálne potrebujeme poznať pozadie, nahliadnuť na dodatok zmluvy. Hádam nás nechcete dostať do situácie, že sa postavíme čelom riaditeľovi nemocnice s otvorenými ústami a tápaním o problematike.

Buď sa dohodneme na konkrétnom postupe a návrhu uznesenia, ktorým vyzveme zástupcov mesta v orgánoch spoločnosti k zvolaniu mimoriadneho rokovania predstavenstva, alebo si tu budeme naďalej anonymne vypisovať o tom, že sa niečo deje, a že by sa mal niekto postaviť a pod to podpísať, ale nedá sa, lebo..

No tak to asi nie.

17.04.2012 13:11:26 | ii

pán primátor bol oslovený a MUDr.Haramia bol od začiatku o všetkom informovaný, paradoxne sme si mysleli, že im pomáha. a už dosť urážok, je smutné, že takáto situácia vôbec vznikla , tak sa chovajme ako ľudia....

17.04.2012 13:47:40 | jana

Celé Malacky sú zaprasené,nie len vedenie mesta!!!!!!!
Haramia,Ondrejka a spol. v živote nepomožu nikomu len sebe,čo to nikto nevidíte? Mali by odstúpiť!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A Haramia nech sa venuje radšej svojmu džobu,ak si ho chce udržať.
Hovno robia,len peniaze a úplatky berú!!!!!!!!!!!!!

17.04.2012 15:48:39 | CARMEN

Naozaj je smutné dievčatá ,že ste to podpísali toto som si o vás nemyslela ,ale dobre je vidieť ako dodržíte slovo ,ktoré sme si dali .Nedá sa veriť nikomu . Ja sa lepšie nechám vyhodiť ,ale nikdy nepristúpim na ich špinavú hru...Iba nás celý život okrádajú o naše časy a peniaze lepšie budem robiť v nejakom inom podniku ako by som za pár centov robila tam pod ich strechou a to ,že si dievčatá nechajú takto nasrať na hlavu sú u mňa chudery ...to je úbohé,,,, pod nátlakom podpísať niečo,,,alebo sa hrali na velke hrdinky a zistujeme že na to postipne nemajú....sú slabé,,,,

17.04.2012 15:54:59 | Diana

Milá CARMEN/
Som toho istého nazoru, ale ešte stale nie je nic stratene, všetky predsa nezlomili, tie musia vydržať, aj ke´d pod nátlakom....

17.04.2012 15:58:54 | lena

to podpísanie bola chyba,zrada....čo tie čo boli potrestané,takto ich obetovali? a podľa toho sa k nim budú teraz chovať jejich nadriadení

17.04.2012 18:14:26 | J.Říha

Zajtra by sme mali mať k dispozícii stanovy akciovej spoločnosti, nech vieme doriešiť kompetenčný vzťah mestského zastupiteľstva a zástupcov mesta v orgánoch akciovej spoločnosti. Podarilo sa nám navyše vypátrať uznesenie mestského zastupiteľstva, staré vyše 5 rokov, ktoré zaujímavým spôsobom môže uľahčiť vstup mestského zastupiteľstva do prijatého rozhodnutia spoločnosti. Potrebujeme však tie stanovy a zakladateľskú zmluvu, aby sme si porovnali zapracované znenie.

Ale podľa môjho názoru treba oddeliť dve otázky, hoci sú podľa všetkého vzájomne prepojené. Zavedenie registračnej povinnosti s 1 eurovými úhradami a problém dodatkov pracovných zmlúv sestier.

Môžete, prosím, stručne napísať, či ste aj primátora mesta a predsedu komisie požiadali o niečo konkrétne? Aká bola reakcia výsledok? A prosím, bez urážok oboch pánov a slov o úplatkoch.