Ľudia pre Malacky » Proces výstavby výrobne vakcín prešetrí prokuratúra aj NKÚ

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Proces výstavby výrobne vakcín prešetrí prokuratúra aj NKÚ

OZ LPM podalo 29. 5. na okresnej prokuratúre podnet na preskúmanie zákonnosti rozhodnutí a postupu Stavebného úradu Malacky a Obvodného úradu životného prostredia v Malackách. V rovnaký deň oznámil na tlačovej konferencii exminister Ľubomír Galko (SaS), ktorý sa začal o prípad utajovanej fabriky na výrobu vakcín zaujímať, že podá NKÚ, aktuálne už pre denník Plus Jeden Deň potvrdil, že plánuje v Štátnych hmotných rezervách zorganizovať poslanecký prieskum.

28. 5.

"Pani prednostka, ktorá má pocit, že v čase, keď toto rozhodnutie vydávala bola zavedená a aj vplyvom našej návštevy a vplyvom nových skutočností dnes alebo zajtra napíše list na mesto Malacky  stavebný úrad, aby vydal rozhodnutie o zastavení stavby," vyjadril sa pre STV Ľubomír Galko po návšteve Obvodného úradu v Malackách.

Obvodný úrad životného prostredia, ktorý tvrdil, že na výstavbu haly nie je potrebný certifikát o vplyve na životné prostredie po návšteve exministra názor zmenil, zahlásila v reportáži na STV odvysielanej 28. 5. redaktorka Katarína Tehlárová: "Preveríme si znova celý zámer, prešetríme v akom rozsahu bude vykonaná tá zmena. V tom prípade, keď zistíme, že bude treba posudzovať tak dáme podnet na stavebný úrad, aby stavba bola pozastavená," odznelo z úst prednostky ObÚ ŽP Patrície Hanzovej.

29. 5.

"Sme toho názoru, že  zámer výstavby a prevádzkovania podniku na výrobu vakcín na pandemickú chrípku spĺňa kritéria pojmu strategický dokument a mal byť predmetom postupu odborného a verejného posudzovania predpokladaných vplyvov na životné prostredie podľa zákona č. 24/2006 Z.z..," myslia si aktivisti z OZ Ľudia pre Malacky.

Požiadali príslušnú prokuratúru, aby v súlade s § 22 a nasl. zákona č. 153/2001 Z. z. o prokuratúre v platnom znení, proti Rozhodnutiu Staveného úradu Malacky o povolení stavby prevádzky na výrobu vakcíny na pandemickú chrípku podal prokurátor protest. Keďže sa výstavba fabriky realizuje bez predchádzajúceho vypracovania dokumentu EIA, môže dôjsť k poškodeniu života a zdravia ľudí a životného prostredia v okolitom regióne. OZ LPM žiada, aby podal prokurátor protest aj proti výkonu uskutočňovania rozhodnutia o povolení stavby.

V rovnaký deň pred obedom sa uskutočnila aj tlačová konferencia podpredsedu SaS Ľubomíra Galka na túto tému. Záznam z nej nájdete tu.

30. 5.

Pre médiá sa k celej kauze vyjadril Úrad vlády SR. Jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová: "Úrad vlády oslovil všetky zainteresované subjekty - Správu štátnych hmotných rezerv, ministerstvo životného prostredia aj Mesto Malacky a požiadal ich o bezodkladné stanovisko a základe toho zváži ďalšie kroky."

O tom, že úrad vlády koná na základe podnetu občanov, informoval aj denník Plus Jeden Deň v príspevku 31. 5..

Ostatné orgány, ktoré médiá kontaktovali - ministerstvo životného prostredia, správa štátnych hmotných rezerv či firma Imuna Pharm, v ktorej priestoroch mal areál na výrobu vakcín proti pandemickej chrípke byť, zatiaľ prípad nekomentujú a odvolávajú sa na zákon o ochrane utajovaných skutočností.

31. 5.

Zdroj: Plus Jeden Deň,  31. 5.

Dnes sa o 16.00 h uskutoční mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva na túto tému. Na ňom predsedníčka OZ Ľudia pre Malacky Zuzana Baligová, ktorá sa chystá vystúpiť, povie, koľko ľudí podporilo otvorený list. Ten OZ adresovalo premiérovi, ombudsmanke a primátorovi Malaciek. Svojím podpisom ho podporilo 1100 občanov.

Výstup z mestského zastupiteľstva je uverejnený v príspevku Poslanci žiadajú spornú stavbu zastaviť.

1. 6.

V hlavnej spravodajskej relácii STV sa v reportáži (13:55 - 16:10) Kataríny Tehlárovej opäť vyjadrila Správa štátnych hmotných rezerv:

Nový predseda SŠHR SR je vo funkcii od 18. apríla 2012 a v týchto dňoch preskúmavá dôvodnosť utajenia projektu pandemického pavilónu. Podľa jeho vyjadrení je predpoklad, že dôjde k odtajneniu a následnému komplexnému a detailnému informovaniu verejnosti. Denno-denne intenzívne pracuje a venuje sa i problematike pandemického pavilónu. V uvedenej veci vytvoril pracovný tím, ktorý sa venuje len tejto téme.

Za ministerstvo zdravotníctva sa vyjadril jeho hovorca Maroš Stano:

Rozhodnutie bolo v kompetencii Obvodného úradu životného prostredia. Ministerstvo životného prostredia požiada obvodný úrad o spresnenie údajov o tejto stavbe a situáciu preverí.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

02.06.2012 19:56:55 | občan

http://www.malacky.sk/index.php?page=clanok_cely&id=3017

taký divný a článok, aký napísala hovorkyńa mesta na webe mesta po tomto zasadnutí poslancov kvôli fabrike som už dlho nečítal. Už samotný nadpis članku hovorkyne mesta spochybňuje všetkých, čo proti fabrike bez potrebných osvedčení bojujú a informujú o nej verejnosť a zistili dôležité skutočnosti - citujem nadpis "UDAJNA fabrika na vakciny". Názor autorky článku - citujem "Informácie o fabrike na vakcíny v Malackách teda môžu byť buď domnienkami ... " niekto sa snaží donekonečna zneisťovať verejnosť že je to iba domnienka, verejnosť ktorá má už dávno istotu čo sa tam stavia - skutočne človek nevie či má sa nad tým smiať alebo plakať. Evidentne hovorkyňa mesta nie je rodená Malačanka ani v Malackách nebýva, inak by takýto článok nenapísala.

03.06.2012 14:28:57 | jano

Ja som asi čítal na stránke mesta iný članok ako "občan" predomnou, lebo mne sa vidí na rozdiel od všetkých akože investigativnych a katastrofických blabolov na tejto stránke zrozumitelny a objektívny. Že v tejto kauze nie je v poriadku postup štátneho úradu hmotných rezerv, ktorého predstavitelia si chcú odhriznut z našich peňazi koľko sa dá, v rámci utajovaného režimu podajú zavádzajuce žiadosti, ktorými oklamu obvodný a následne stavebný úrad, to je snáď každému jasné. Ale to, že si títo akože občiansky investigativni aktivisti pri každej príležitosti kopnu do primátora a mestského úradu, hoci oni nemôžu konať inak, to sa mi už vidí ako nekonečné chrapunstvo a nadutost pri presadzovaní svojho pohľadu na svet.

03.06.2012 15:27:51 | yyy

Nepochybujem o tom, že z Juraja Říhu bude po budúcich komunálkach múdry a spravodlivý primátor mesta Malacky, ktorý nebude mať nikdy problém zabojovať za svojich Malačanov, keď im niekto ubližuje a bude im so všetkými problémami aktívne pomáhať, ak sa nechá prehovoriť od nespokojných malačanov, a bude konečne kandidovať. Určite bude vyzerať v obleku s primátorskou reťazou veľmi dôstojne a reprezentatívne na titulke Malackého hlasu rovnako ako terajší starosta tam často žiari, a bude svojím konaním a rozhodnutiami robiť česť mestu Malacky vzhľadom na svoje vzdelanie, prax a skúsenosti z práce pre malačanou.

03.06.2012 16:28:46 | Pre Jana

S prvou časťou tvojho príspevku súhlasím. Ide o tunel štátnych prostriedkov. Ďalej vôbec mi nie je jedno aká prevádzka vyrastá v blízkosti kde žijem.
Uveď konkrétne kde aktivisti z ĽPM napádali primátora. Ak na seba vzťahuje to, že Malacky zastupuje v dozornej rade EUROVALEY a nekonal a neinformoval zastupiteľstvo o tom, že sa niečo chystá a nežiadal príslušné dokumenty tak musím povedať, že porušil svoje pracovné povinnosti. Nikde v dokumentoch ĽPM som totižto nečítal to čo tvrdil na zastupiteľstve (zvukový záznam).

03.06.2012 22:35:16 | Karol

cau Jozef populista... tvrdis: "Ale to, že si títo akože občiansky investigativni aktivisti pri každej príležitosti kopnu do primátora a mestského úradu, hoci oni nemôžu konať inak, to sa mi už vidí ako nekonečné chrapunstvo a nadutost pri presadzovaní svojho pohľadu na svet. "

asi ne citam iny clanok ale som asi z inej planety ako ty... uvazuj - par priklado:

Ondrejka:
1. mlci jak vos pod chrastov ale sedi v dozornej rade eurovaley?
2. poti sa pred kamerom viac zeleneho cloveka som nevidel - preco? ma za usami?
3. ako primator sa nema ohanat mlcanlivostou ale nema nahodou rokovat s riaditelom statnych hmotnych rezerv o odtajneni?
4. manipuluje mestske media aby zakryvali
5. ked nevie kudy kam zacne klamat do medii

LPM:
1. vyhodnotili verejne informacie a napisali clanky aby sme v tomto smradlavom meste vedeli aspon nieco
2. napisali otvoreny list predsedovi vlady a dali ho malacanom podpisat a ziadaju odtajnit (1100 ludi sa pridalo - ja medzi nimi)
3. podali staznost na prokuraturu - ziadaju zrusit rozhodnutie
4. ´asi´ zatiahli do kauzy byvaleho poslanca za SaS Galka a dali dokumenty
5. dostali kauzu do medii - zaujem = tlak medii na kompetentnych..

Ondrejka vs. LPM:

ak jano sory jozef si slepy tak nemlc a priznaj si chybu ako primator si zlyhal aj s celym apartcikom a ked ti na to malacania dosli nemas ako uhnut len sa trapne potit pred kamerou...
ak stale nevidis rozdiel medzi Ondrejkom a LPM - strata casu si strateny pripad - zaslepeny viac jak dochodci z gitarky