Ľudia pre Malacky » Pohotovosť v nemocnici končí, zabezpečí ju nový poskytovateľ

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Pohotovosť v nemocnici končí, zabezpečí ju nový poskytovateľ

AKTUALIZOVANÉ 8.10. - Lekárska služba prvej pomoci (LSPP) aj ústavná pohotovostná služba (ÚPS) v Malackách bude od dnešného dňa fungovať v novom režime. Pre agentúru SITA túto skutočnosť potvrdila hovorkyňa malackej nemocnice Veronika Cvengrošová. LSPP v nasledujúcich dňoch preberie nový poskytovateľ Komplexná záchranná služba a ústavná pohotovostná služba, ktorú vykonávala nemocnica, postupne skončí. Čo táto zmena prinesie obyvateľom Záhoria? Na koho pomoc a v akých prípadoch sa môžu pacienti obrátiť?

 Spoločnosť Nemocničná, a. s., v tlačovej správe približuje zmeny v poskytovaní služieb, ako aj vysvetlenie, prečo pristúpila k tomuto zásadnému rozhodnutiu:

Lekárska služba prvej pomoci (LSPP) aj ústavná pohotovostná služba (ÚPS) v Malackách bude pre obyvateľov Záhoria fungovať od 7. októbra v novom režime. Kým lekársku službu prvej pomoci (LSPP) by mal zabezpečovať nový poskytovateľ, ústavná pohotovostná služba začína s procesom jej ukončovania.

Fungovanie pohotovosti po novom 
Od 7. októbra 2014 by mal Lekársku službu prvej pomoci v Malackách zabezpečovať nový poskytovateľ zdravotnej starostlivosti. Nemocnici Malacky, ktorá doteraz túto službu pre obyvateľov regiónu zabezpečovala, uplynie dňom 6. októbra 2014 povolenie od BSK, ktoré poskytovanie tejto služby umožňuje. Zabezpečenie LSPP regulujú v regiónoch vyššie územné celky.

Zmeny v režime fungovania sa týkajú aj ústavnej pohotovostnej služby. Nemocnica Malacky začína s procesom ukončovania tejto služby pre región. Od piatku 10. októbra budú môcť pacienti služby ÚPS v malackej nemocnici využiť od 7.00 – 22.00 počas pracovného týždňa, sviatkov aj víkendov. Mimo ordinačných hodín bude nemocnica zatvorená a pacienti môžu využiť ÚPS v okolitých nemocniciach, ktoré službu poskytujú.

Nie je pohotovosť ako pohotovosť 
Medzi pohotovosťami LSPP a ÚPS je zásadný rozdiel, aj keď ho pacienti často nevnímajú. Ide síce o previazané, ale nie totožné služby. Lekárska služba prvej pomoci (LSPP) poskytuje ambulantnú starostlivosť pre pacientov, ktorých zdravotný stav sa síce zhoršil, ale nemusí im priamo ohrozovať život. Ústavná pohotovostná služba (ÚPS) je určená pre pacientov s vážnym, život ohrozujúcim stavom.

Nemocnica Malacky vykonáva služby LSPP aj ÚPS vo verejnoprospešnom záujme v sektore zdravotníctva pre viac ako 80-tisíc obyvateľov regiónu Záhoria. Napriek tomu, že prevádzkovateľ Nemocnice Malacky – Nemocničná a.s. nie je zo zákona povinný zabezpečovať pohotovosť pre región (nemocnica nie je zaradená do pevnej siete nemocníc), túto službu dobrovoľne pre obyvateľov Záhoria zabezpečuje už 10 rokov.

Malacká nemocnica žiada bratislavskú župu, aby stratovú verejnoprospešnú službu ÚPS pomohla dofinancovať. O pomoci rozhodujú zástupcovia BSK už 34 mesiacov, no bez výsledku. Za posledné roky urobila Nemocnica Malacky maximum, aby pohotovosť pre ľudí v regióne udržala. Nemocnica poskytla zástupcom BSK aj poslancom zastupiteľstva všetky potrebné analýzy. Zaslala 20 listov, zúčastnila sa na žiadosť BSK niekoľkých odborných komisií a kolokvií a intenzívne spolupracovala aj pri vypracovaní nezávislého auditu na žiadosť BSK. Prevádzkovať službu ÚPS bez pomoci už ďalej pre Nemocnicu Malacky nie je udržateľné.

Ihneď sme sa včera spojili s novým prevádzkovateľom občianskym združením Komplexná záchranná služba a zisťovali sme od jej riaditeľa Mareka Odkoreka ďalšie podrobnosti. LSPP, ktorá bude vykonávaná v priestoroch na Malom námestí 1/A (oproti vchodu do spoločnosť Pozagas, a.s.), by mala ponúknuť svoje služby už tento týždeň. Podľa tvrdenia Odkoreka bola situácia konzultovaná s riaditeľom Úradu BSK, s riaditeľom odboru zdravotníctva, lekárom samosprávneho kraja MUDr. Valeriánom Potičným MPH. Licencia na prevádzku LSPP by mala byť doručená prevádzkovateľovi v stredu 8.10., ktorý predpokladá zahájenie činnosti nového pracoviska koncom tohto týždňa (dátum ešte po jeho oznámení upresníme na našej webovej stránke). 

Nakoľko udalosti posledných dní zrýchlili mnohé prípravné procesy, v Komplexnej záchrannej službe sa bude pracovať na spustení prevádzky v čo najskoršom možnom termíne. Posledné úpravy a zabezpečenie vybavenia prebiehajú takmer nepretržite. Preto sme ešte v noci navštívili priestory LSPP na novej adrese, z ktorej Vám prinášama zopár fotografií.

Pri náhlej, aj keď očakávanej zmene, bude nutné uskutočniť ešte rokovania so zdravotnými poisťovňami a lekármi, ktorí budú LSPP pre dospelých a deti vykonávať. "Sme rozhodnutí ponechať Vašich ľudí bez poskytovateľa LSPP maximálne 2 - 3 dni. Začneme ordinovať aj s rizikom, že ešte nebudeme mať uzatvorené všetky zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Sme pripravení tiež rokovať s lekármi, ktorí vykonávajú svoju prax vo Vašom okrese a poskytnúť im výhodnejšie podmienky, než mali u predchádzajúceho poskytovateľa. Služby v prvých dňoch už máme zabezpečené lekármi z Bratislavy, medzi ktorých budeme postupne dopĺňať aj Vašich lekárov zo Záhoria" povedal pri stretnutí riaditeľ Odkorek. LSPP by mala by zabezpečovaná denne od 18,00 h do 6,00 h pre prípady zhoršenia (výraznej zmeny) zdravotného stavu (napr. horúčky, zvracanie, hnačky, alergie, závrate, bolesti, malé rany a odreniny). 

                  Vstupná chodba do LSPP

                  (vpravo vchod do čakárne a ambulancie všeobecného lekára)

                   Čakáreň

                         Ambulancia detského lekára  

                     Nadštandardné prístrojové vybavenie

 Malacká nemocnica zatiaľ bude poskytovať ústavnú pohotovostnú službu, ktorú môžeme využiť v prípadoch ohrozujúcich život, alebo ak je potrebné vykonať prístrojové vyšetrenie (ktorým obvykle LSPP nedisponujú), alebo ďalšie vyšetrenie špecialistom, príp. predpokladanú hospitalizáciu. Po 22,00 h sa nemocnica uzavrie a ústavnú službu pacientom poskytne iná nemocnica v okolí, a to v Bratislave, Skalici, alebo v Trnave.  

Aké zmeny sa dotknú zabezpečenia výjazdov rýchlej zdravotnej pomoci (RZP s privolaním na tel. č. 112) v okrese a či naďalej nemocnica poskytne svoj areál ako záchytné stredisko pre sanitky, zatiaľ zisťujeme. 

Aktualizácia 8. októbra

Úrad Bratislavského samosprávneho kraja dnes doručil občianskemu združeniu Komplexná zdravotná služba povolenie, ktorým je oprávnené prevádzkovať ambulanciu lekárskej služby prvej pomoci LSPP. Jeho štatutárny zástupca oficiálne oznámil, že nové pracovisko LSPP uvedie do prevádzky okamžite.

Službukonajúci lekári sú pripravení poskytnúť prvú pomoc už od dnešného večera od 18,00 h do rána 06,00 h.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

07.10.2014 21:58:00 | Miro Janosik

Zaujima ma, ako to bude po uzatvoreni UPS v nemocnici s rychlostou dorazenia zachranky v pripade potreby. Kde su v Malackom kraji stanovistia sanitiek, ked UPS v nemocnici skonci? Ako dlho im to bude v noci trvat kym dorazia do okolitych obci?

08.10.2014 16:27:50 | Marion

A co drobne chirurgicke ukony? Zvladnu vytiahnutie kliesta? Na beznej pohotovosti to nezvladli. To mame kvoli tomu bezat do BA?

09.10.2014 10:24:02 | petr

zrušenie LSPP normálny človek prežije (t.j. taký, ktorý tam nejde, keď si jedenkrát kýchne, resp.zakašle, príp. má teplotu 37), ráno pôjde k svojmu doktorovi, ale čo keď dostane infarkt o tretej v noci a ÚPS nebude..to nemusí do rána predýchať

09.10.2014 14:30:53 | Miloš

pre Petr
Ak dostanes infarkt tak urcite budes volat RZP a nie pohotost

10.10.2014 08:13:02 | pre Miloš

Zle som sa vyjadril: ak dostanem infarkt, ktorá nemocnica ma prijme, keď ÚPS bude zrušená?

14.10.2014 21:30:47 | František

Pokiaľ mám informácie, detská pohotovosť stále nefunguje.Prečo? Veď bolo vyhlasované, že bude nová pohotovosť pre deti aj pre dospelých.
A čo tak bezbariérový prístup na pohotovosť na prvé poschodie? Výťah tam nie je. Budú príbuzní chorého nosiť na chrbte alebo ho lekár bude vyšetrovať priamo na ulici ?

17.10.2014 12:12:13 | Renáta

Priemerne inteligentný človek si dokáže kliešťa vybrať aj sám. Presne takýmito \"pacientami\" sú čakárne ÚPS zahatané.
Čo sa týka toho infarktu, nuž odvezú ťa na Kramáre, alebo do Skalice.
A k tej rýchlosti dorazenia RZP alebo RLP k pacientovi? Sanitky k pacientovi vysiela dispečing, a pošle k tebe tú, ktorá je k tebe najbližšie .Kľudne ťa môže zobrať sanitka z Košíc, keď sa bude práve nachádzať v tvojom okolí.
A čo sa týka koho treba volať pri infarkte? Nuž vždy voláš 112 tku, tam sedí vzdelaný človek, ktorý k tebe pošle presne takú posádku, akú budeš potrebovať. Pri infarkte ale určite vyšle RLP nie RZP. RLP - rychla lekárska služba - posádka ide s lekárom.

20.10.2014 11:27:46 | nzr

to renáta:
veľmi veľmi inteligentná vševedúca reakcia, len vám prajem, aby ste sa do obdobných situácií nedostali vy, lebo potom (keď dúfate, že prežije, čakáte či nebudú nejaké trvalé následky (u vás, u dieťaťa, rodiča, starého rodiča), nutne sa spoliehate na pomoc iných, keď môže rozhodovať každá se*a, resp.minúta) len inteligencia nestačí ...

25.12.2015 09:25:13 | Gabriela

Zaujímalo by ma,ako si môžem privolať pohotovosť,keď volám pomaly pol hodinu a mobil vypnutý