Ľudia pre Malacky » Pohotovosť v Malackách s otáznikom

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Pohotovosť v Malackách s otáznikom

O zachovaní lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) takzvanej pohotovosti v Malackách sa opäť búrlivo diskutuje. Napriek doterajším rokovaniam, ktoré prebiehajú na úrovni kraja intenzívne už vyše roka, nebolo doteraz v prospech jej zachovania rozhodnuté. Poskytovateľ tejto služby Nemocničná, a.s. neustále poukazuje na vzniknutú stratu z prevádzkovania a žiada samosprávny kraj o jej vykrytie formou dotácie.

Medzi obyvateľmi malackého okresu zavládol po letných mesiacoch opäť nepokoj, diskutuje sa o zrušení pohotovosti. O stanovisko sme dnes písomne požiadali hovorkyňu BSK. „Poslanci BSK sú za zachovanie ústavnej pohotovostnej služby. V súčasnosti sa hľadajú optimálne podmienky. O optimálnom riešení rozhodne zastupiteľstvo,"  stručne reagovala hovorkyňa Iveta Tyšlerová. To bude rokovať najbližšie 29. septembra.

V pondelok 8. septembra zvolal župan Pavol Frešo pracovné stretnutie. Jeho hlavným bodom bolo rokovanie k schváleniu/neschváleniu dotácie smerujúcej k finančne zabezpečenému chodu lekárskej služby prvej pomoci v Malackách. Z poslancov BSK za okres Malacky (5 členov – MUDr. Marián Haramia, Mgr. Martin Macejka, Oskar Dobrovodský, Mgr. Peter Švaral a Ing. Roman Maroš) sa ho zúčastnili len poslanci Peter Švaral a Roman Maroš.

"Neustále zacyklená diskusia – bez riešenia. Pokiaľ sa na najbližšom zastupiteľstve BSK neprijme jasné riešenie, tak Ústavná pohotovostná služba v Malackách, podľa vyjadrenia vedenia nemocnice končí," vyjadril sa dnes pre Záhorí.sk Roman Maroš, poslanec BSK zo Stupavy

K priebehu a záverom rokovania sa pre LPM.sk vyjadril Peter Švaral, (starosta obce Rohožník): „Podporujem a budem podporovať schválenie dotácie, ktorá má pokryť stratu vzniknutú prevádzkovaním Ústavnej pohotovostnej služby v nemocnici v Malackách, ktorá bola nezávislým auditom, ktorý si objednal BSK vyčíslená na približne 580 000 €. Týmto problémom sa zastupiteľstvo BSK už zaoberalo počas tohto roku v júni, pričom je to problém, ktorého riešenie Klub starostov a primátorov okresu Malacky požadoval listom riešiť ešte minulý rok. Za posledné mesiace sa tomu venovalo viacero pracovných stretnutí rôznych komisií. Naposledy minulý týždeň v stredu dotačná komisia, ktorá odporučila schváliť dotáciu pre Nemocničnú a.s. na tento účel, avšak väčšina jej členov sa nerozhodla pre konkrétnu výšku dotácie. Niektorí poslanci spochybňujú aj výsledky auditu, ktorý bol za týmto účelom vypracovaný. Riaditeľ spoločnosti Nemocničná, a.s. Ing. Peter Kalenčík sa vyjadril, že ak 26. septembra zastupiteľstvo neschváli dotáciu, tak do 10 dní, ktoré sú potrebné na zaslanie potrebných oznámení, prestane ústavná pohotovostná služba v Malackách v podstate fungovať. Som rozhorčený názormi niektorých poslancov, ktorí tento problém zľahčujú. V premiestňovaní chorých ľudí na LSPP nevidia vo vzdialenosti žiaden problém. Prípadne presadzujú názor, že dotovať by sa malo len to, čo nedokáže prekryť nemocnica výnosom z iných svojich činností, teda tzv. krížovou dotáciou. Pritom sú  opakovane upozorňovaní, že Nemocničná nemá žiadnu zákonnú a ani zmluvnú povinnosť pohotovosť zabezpečovať," zhodnotil Švaral.

Vyjadrenie k téme nám poskytol aj poslanec VUC Martin Macejka: "Ide o problém trvajúci niekoľko rokov a stal sa politickou kauzou. Pri riešení je potrebná ústretovosť všetkých zainteresovaných. Považujem za dôležité, aby ústavná pohotovosť v Malackách zostala zachovaná. Podporím všetky kroky, ktoré k tomu povedú."

O situácii s pohotovosťou komunikoval s vedením kraja aj mestský poslanec Juraj Říha. "Mrzí ma, že sa definitívne riešenie pohotovosti v Malackách zase odkladá. Pritom už prebehli viaceré audity, ktoré mali potvrdiť výšku nákladov pohotovosti a oprávnenosť dotácie zhruba 580 tis. €. Časti poslancov kraja chýbali údaje, preto sa návrh na schválenie dotácie odložil. Hovoril som aj s poslancami kraja za Malacky a požiadal som ich, aby bezpodmienečne trvali na schválení dotácie na nasledujúcom rokovaní zastupiteľstva, na ktoré by mal byť už materiál predložený. Podľa mojich informácií sa totiž dohodnúť chcú. A my, Malačania, sme sa jednoznačne vyjadrili, že pohotovosť v Malackách potrebujeme. Takže apelujem na obe strany, aj kraj aj nemocnicu, aby namiesto hrubých siláckych slov zaujali zmierlivý tón a dohodli sa," reagoval J. Říha prostredníctvom svojej stránky.

Prevádzkovateľom LSSP je Bratislavský samosprávny kraj, ktorý aj zodpovedá za poskytnutie zdravotnej starostlivosti lekárskou službou prvej pomoci. Nemocnica v Malackách poskytuje priestory a zabezpečuje LSPP po materiálno-technickej stránke. Mesačný rozpis služieb schvaľuje lekár Bratislavského samosprávneho kraja. Personálne pohotovosť vykonávajú praktickí lekári pre dospelých a praktickí lekári pre deti a dorast regiónu Malacky, ktorým poskytovanie tejto starostlivosti ukladá zákonná povinnosť.

Nemocnica v Malackách poskytuje zdravotnú starostlivosť pre veľkú časť Záhoria, ale aj okrajových častí Bratislavy, ročne ošetrí 180-tisíc pacientov a je spádová oblasť pre 80- a 100-tisíc ľudí. Ide o zariadenie, ktorého služby môžu nahradiť najbližšie nemocnice v Bratislave alebo v Skalici. Pre každého, ktorý potrebuje akútne ošetrenie, či diagnostiku v nočných hodinách, počas víkendov a sviatkov, je preprava do najbližšej nemocnice až do vzdialenosti 50 km neprijateľná. Malacky sa počas uplynulých rokov rozlúčili s detským oddelením, neskôr s pôrodnicou a dnes stoja pred možným zrušením prvej pomoci pre dospelých aj deti.

Minulý rok župan BSK Pavol Frešo zriadil Komisiu pre posúdenie financovania LSPP a ÚPS, ktorej členovia mali posúdiť najvhodnejší model financovania prvej pomoci a pohotovosti v NsP Malacky. Komisia sa skladá z  jedenástich členov, medzi pozvanými boli aj zástupcovia stavovských organizácií a odborníkov zo zdravotníctva. Na túto tému sa diskutovalo aj počas odborného kolokvia s cieľom dospieť k riešeniu. „Verím, že sa podarí na takejto úrovni prijať riešenie, ktoré zabezpečí finančne udržateľný model zabezpečenia prvej pomoci a pohotovosti v NsP Malacky, o ktorom rozhodne nové zastupiteľstvo BSK,“ uviedol Pavol Frešo na www.bsk.sk pred župnými voľbami v roku 2013.

Aký osud čaká pohotovosť a či sa vôbec zachová, alebo zruší, prinesú závery rokovania zo zasadnutia 29. septembra. Situáciu budeme monitorovať.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku