Ľudia pre Malacky » Nepovolané vjazdy do CHKO Záhorie

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Nepovolané vjazdy do CHKO Záhorie

Chránená krajinná oblasť Záhorie je prvou vyhlásenou nížinnou chránenou krajinnou oblasťou na Slovensku. Vznikla v roku 1988 a pozostáva z dvoch častí - severovýchodnej a západnej. Západná časť CHKO predstavuje krajinu modelovanú činnosťou rieky Moravy s riečnymi terasami a širokou riečnou nivou.

Rozkladá sa na území od Devína po Kúty, jeho prirodzenou hranicou na väčšej časti územia je Malolevársky kanál, Zohorský kanál a potok Malina. Táto časť CHKO Záhorie zasahuje aj do chráneného vtáčieho územia Záhorské Pomoravie.

Zaplavované nivné lúky so zachovalou bohatou kvetenou nemajú v súčasnosti svojou rozsiahlosťou na Slovensku obdobu. Lúky sú harmonicky rozprestreté v susedstve s lužnými lesmi, ktoré sú drevinovým zložením blízke pôvodným lesom. Členité hranice lesov s lúkami sú husto pretkané sieťou starých ramien, riečnych jazier a sezónnych mokradí. Zo živočíchov sú tu najcharakteristickejšie skupiny viažúce sa na vodu, kôrovce, mäkkýše, ryby, obojživelníky a najmä množstvo druhov vodného vtáctva (napr. bocian biely a čierny, volavky, kormorány, rôzne druhy kačíc), ale i dravce (orliak morský, haja červená a tmavá).

Orliak morský

Haja červená

Ciconia nigra

V období druhej polovici 20. storočia nielen náš život, ale i tento región významne ovplyvnila tzv. „železná opona“. Spomínaná oblasť tvorila hranicu medzi západom a východom, kde bežný človek nemohol vstúpiť, hospodárska činnosť bola obmedzená, a tak sa tu zachovali rastlinné a živočíšne druhy, ktoré inde zanikli. Vzácne živočíchy a vtáctvo tu našli svoje útočište a ochranu.

Dnes je táto oblasť otvorená pre verejnosť čo sa bohužiaľ negatívne prejavilo na stave populácii vodného vtáctva i dravcov. Nechceme vrátiť minulosť a túto oblasť opätovne uzavrieť pred ľuďmi, ako niektorí ľudia často tvrdia. Našou snahou je zmedziť vjazd motorovým vozidlám v medzihrádzovom priestore rieky a tým znížiť ich nepriaznivý dopad na krajinu. Pre mnohé druhy živočíchov je vyrušovanie veľmi nepriaznivým faktorom. Pohyb ľudí pešo alebo na bicykloch nie je na väčšine územia nijako limitovaný, okrem niekoľkých rezervácií.

Bocian biely

Na základe zákona č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny podľa § 13  je na území na ktorom platí druhý stupeň ochrany zakázaný vjazd a státie motorovým vozidlom, motorovou trojkolkou, štvorkolkou na pozemky za hranicami obce mimo verejných komunikácií. Výnimku z tohto zákazu majú majitelia pozemkov a ich užívatelia. V praxi to znamená, že mimo spevnenú cestnú komunikáciu nie je dovolené jazdiť motorovým vozidlom návštevníkom ale napríklad ani rybárom. Členovia rybárskej stráže, poľovnej stráže a stráže prírody sú oprávnení jazdiť autom aj v druhom stupni ochrany, avšak len pri výkone práva tejto stráže.

Poslaním Chránenej krajinnej oblasti je, ako už z názvu vyplýva, zachovať krajinný ráz a charakter územia. Nakoniec je aj na každom z nás aké zanecháme okolie Moravy nasledujúcim generáciám, či ako mŕtve územie bez života, alebo ako na život bohatú krajinu, ktorú sa oplatí navštíviť.

Text: Sprava CHKO Záhorie
Foto: Martin Mráz, Rudolf Jureček



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

03.05.2011 11:41:54 | nobody

Zaujímavý článok, pekné fotky. Autorovi navrhujem do textu doplniť mapu CHKO, aby bolo všetkým jasné, o akú oblasť ide...

04.05.2011 10:19:17 | náhodný čitateľ

Článok je pekný a s časti sním súhlasím. Zdá sa ale že tých chránených území máme prehnane veľa. Pri tomto tempe vyhlasovania chránených území sa asi za pár rokov nedostaneme do prírody a budeme si ju môcť vychutnávať len prostredníctvom TV. Bolo by načase prehodnotiť opodstatnenosť týchto chránených území kompetentnými a nie len bezducho tieto územia rozširovať.
Dovoľujem si však poznamenať že keď sa autor článku odvoláva na časť zákona č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny podľa § 13 ohľadne zákazu, je potrebné upozorniť tiež na odstavec (1) písmeno b) aby neprišlo k dezinformácii čitateľov, respektíve aby vedeli čo sa ich dotýka.

Dovoľujem si túto časť citovať!

§ 13
Druhý stupeň ochrany

(1) Na území, na ktorom platí druhý stupeň ochrany je zakázaný
a) vjazd a státie s motorovým vozidlom alebo záprahovým vozidlom, najmä vozom, kočom alebo saňami, na pozemky za hranicami zastavaného územia obce mimo diaľnice, cesty a miestnej komunikácie, parkoviska, čerpacej stanice, továrenského, staničného alebo letištného priestoru,
b) vjazd a státie s bicyklom na pozemky za hranicami zastavaného územia obce mimo diaľnice, cesty, miestnej komunikácie, účelovej komunikácie a vyznačenej cyklotrasy.

04.05.2011 18:19:43 | Martin Mráz

Na úvod ďakujem za Vaše komentáre.. Mapu CHKO Záhorie doplním v najbližšej dobe. S citovaného § 13 zákona 543 o ochrane prírody a krajiny sme zverejnili len časť, ktorá sa priamo dotýka CHKO Záhorie ( to jest zakázaný vjazd a státie motorovým vozidlom, motorovou trojkolkou, štvorkolkou na pozemky za hranicami obce mimo verejných komunikácií)
Nesúhlasím s názorom že máme prehnane veľa chránených území, nakoniec je to vlastne asi aj samozrejmé, keď v tejto oblasti pracujem :-)
Na Slovensku platí 5 stupňov ochrany prírody, najväčšie obmedzenia sú na chránených územiach s 5 najvyšším stupňom ochrany a tých zase nie je až tak veľa a sú to maloplošné chránené územia. Obmedzenia sa z nižším stupňom ochrany zmenšujú, nakoniec na veľkej časti najmä veľkoplošných chránených území prebieha hospodárska činnosť (poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo). Preto nemyslím že vyhlásením územia za chránené si ho už môžme vychutnať len cez TV...

10.05.2011 09:19:04 | otázka

chcem sa len opýtať, či náhodou nemajú povolený vjazd aj poľovníci-nie stráž, nakoľko bežne jazdia v danej lokalite.

25.06.2012 09:34:26 | michal

jasne ze polovnici maju. hlavne ze rybari mat nemozu. kolko asi narobi hluku polovnik so psom a zbranou pohybujuci sa aktivne po reviri na rozdiel od ticho sediaceho rybara, ktory pride na miesto a odchadza z neho po 4 a viac hodinach ? som rybar, ale pri mojich vychadzkach prirodu chranim a netolerujem nikomu v mojom okoli aby robil opak. aj tak som ale zaradeny do "pomenovatelnej" skupiny, cize ako "rybar" a je mi samozrejme tak ako aj v inych lokalitach, ktorych je cim dalej tym viac zakazane autom vchadzat do spominaneho priestoru. je to ale jednoznacne chyba nasej rybarskej organizacie a nie ochranarov ani polovnikov ... ked sa tam vedia dostat oni, preco by sme nemali my ? co uz ... mam strach, ze kompetentnym v ziline je uplne ukradnuta nejaka morava a CHKO s jej pravidlami ...

25.06.2012 13:35:56 | Martin Mráz

Pre Michala.
S podobnými názormi sa pri Morave stretávame bohužiaľ často. Pre niektoré druhy vtákov, je i na pohľad "neškodné" odstavené auto rušivým faktorom. Napr. pre dnes už na Záhorí sa nevyskytujúce sa volavky purpurové, hvizdáky, breháre, ale i väčšie dravce (orliaky morské) . Týmto nenadržam poľovníkom, ale každý kto chodí kto chodí k Morave vie že rybárov tam pobehuje oveľa viac...
Nehovoriac o pribúdajúcich "čiernych" cestách cez lúky vytvorených práve rybármi. Plus kadejaké prístrešky, ktoré určite nikto nepovolil, rozhádzané fľaše, konzervy a pod. , ktoré si priveziem na aute, ale po skonzumovaní už odviezť naspäť je problém :-(
Na určitých úsekoch je povolený vjazd napr. na Raudazi, Panskej Morávke, Lepni a napriek tomu to rybárom nestačí a najradšej by jazdili autom všade. Osobne nikdy nepochopím, či je až taký veľký problém nechať auto pri hrádzi a prejsť ten kúsok k vode s vecami peši. Treba si uvedomiť koľko je v dnešnej dobe členov v rybárskych zväzoch a všetci sa potrebujú k vode dostať autom (asi namočiť predné koleso do vody..:-)...) Medzihrádzový priestor potom vyzerá najmä cez víkendy ako parkovisko pred Auparkom a nie ako chránené územie. Asi mám iný zmysel pre estetiku, ale mne sa to nepáči..
A s tým že rybári svojou činnosťou prírodu chránia tiež úplne nesúhlasím. A ako prosím Vás, tým že chodia na ryby?

18.10.2012 09:41:08 | Peter Mašek

Pre Martina Mráza,

Ked odparkovane auto vadi zvieratam tak nech tam neparkuju ani polovnici. A ako prirodu chrani polovnik ze si to najskor vykrmi a potm zastreli ? Ze tam po nom zostavaju vnutornosti ,ze striela vtactvo ? Jasne ze mi nestacia 3 vjazdy autom ked su vzdialene od mojho bydliska 50km a viac. Viete aky je problem nechat auto pri hradzi ? To ze vam ho za 10 min. co odidete od auta vyradnu a druha vec newem ci niekolko 100 metroc alebo niekolko kilometrov je uplne najlahsie ... A druha vec by ma zaujimala voda Zidovky a vjazd tam ...

21.02.2013 20:05:24 | Rybár

Je pravda že niektorí rybári sa správajú hrozne,ohne,alkohol,hluk,neporiadok ale večina je slušná. K tím vtákom ked idem pešo odletia všetky ked idem autom neodletí ani jeden dokonca ani divé husi. To vám nevadí ked tam kosia lúky traktormi potom to hrabú,lisujú do balíkov a nakladajú na kamiony. A čo tie zvieratá v tej tráve? A polovníci strielajú kačeny husy atd. a plus sa tam pohybujú a nasmrt vyplašia všetku zver aj rybárov.

24.07.2014 18:54:27 | Juraj

Moj nazor na toto vyjadrenie ochranarov je-ze rybar ked pride na miesto lovu tak zaparkuje auto a je tam niekolko hodin na jednom mieste a potom zas len oddide a je prec.Dnesna rybarska vybava obsahuje tolko veci ze v niektorych usekoch rieky Morava od hradze je taka vzdialenost ze len z velkou namahou/az nemozne/ odniest na miesto lovu toto nacinie a krmenie.Ale su aj taky jedinci ktory jazdia z miesta na miesto a stale nie su spokojny.Potom su tu stvorkolkary ktory si jazdia krizom krazom,a na nich nema ani policia.Preco by sa nemohly urobit pravidla pre rybarov a polovnikov ktorymi by sa museli podriadit a ked ich niekto porusi tak nech je sankciovany.