Ľudia pre Malacky » Mestský úrad treba zjednotiť a motivovať

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Mestský úrad treba zjednotiť a motivovať

Včerajšie rokovanie mestského zastupiteľstva bolo pre mňa v pozícii poslanca ako posledné. Snažil som sa dokončiť tri veci. Dohliadnuť na oslobodenie dane pre stánkarov, podporiť dotáciu pre pohotovosť a uhájiť podporu pre kaštieľ v rozpočte mesta. Rovnako som poďakoval pracovníkom mestského úradu za spoluprácu.

Po ôsmich rokoch som včera odišiel z rokovacej sály ako poslanec poslednýkrát, keďže ďalej už za poslanca nekandidujem. Včerajšie rokovanie tak bolo pre mňa symbolické a zároveň dôležité. Na poslednom rokovaní tohto volebného obdobia som chcel ešte splniť slovo, ktoré som dal poľovníkom a zástupcom občianskeho sektora, že dohliadnem na schválenie oslobodenia od dane za predajné stánky. Zákon totiž v minulosti neumožňoval takéto verejnoprospešné podujatia oslobodiť od dane, vyvinul som aspoň úsilie dosiahnuť zmeny zákona. To sa podarilo a včera sme zakončili tento proces. Od 1. januára majú všetci usporiadatelia, ktorí organizujú napríklad občianske, športové či rôzne kultúrne podujatia zelenú, aby neboli zaťažení ešte mestskou daňou.

Zodpovedne som počúval aj predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Freša. Síce to vyzeralo veľmi jednoducho, snažil som sa svojimi otázkami a jasným postojom dostať najmä od riaditeľa nemocnice konkrétne záväzky voči verejnosti. Pretože schválením dotácie na rok 2014 vlastne nemuselo dôjsť k obnoveniu pôvodných hodín pohotovosti po 22.00 h do rána, čo bolo pre mňa najkľúčovejšie. Asi sa zhodneme, že poskytnutím dotácie by si spoločnosť vykryla stratu tohto roku a v roku 2015, kedy sa len má hľadať nejaké systémové riešenie, by jednoducho pohotovosť opäť obmedzila. Myslím si, že sme včera svojími postojmi ukázali, že vieme o čo sa tu hrá a podarilo sa dosiahnuť zvolanie predstavenstva, z ktorého by malo už budúci týždeň vyjsť rozhodnutie k pohotovosti.

Potvrdili sme kontinuitu v rekonštrukcii kaštieľa

Som rád, že sa schválil aj rozpočet mesta na rok 2015 v dohodnutej forme s jasným záväzkom voči kaštieľu. Pripravili sme na tento účel rezervu pre budúce vedenie mesta zhruba 193 tisíc eur, ako sme iniciovali v komisii pre správu majetku a legislatívu v roku 2012. Môže tak aj v budúcom roku plynule pokračovať obnova strechy a komínov, kde aktuálne stavebná firma prevzala stavenisko I. a II. etapy.

Verejnosti som predstavil volebný program, ktorý postupne vysvetľujem. Kaštieľ mám ako jednu z 8 prioritných tém. Papier kandidátov znesie veľa, dôležité sú však činy. Do volieb vstupujem so záväzkom:

  • pokračovania obnovy strechy a komínov, pretože podľa mňa každý správny hospodár musí začínať od strechy. Strechu a komíny dokážeme zafinancovať z mestských zdrojov priamo.
  • rekonštrukcie spoločenských priestorov kaštieľa, kde chcem vytvoriť aj reprezentatívnu sálu s cieľom presunúť aj sobášnu sieň a umožniť organizáciám využívať túto sálu na výročné schôdze. V minulom roku som sa zasadil za to, aby boli už legalizované sobáše v kaštieli. 
  • postupnej obnovy doteraz zamurovanej kaplnky, pričom počítam s odkrytím oltára a odstránením medziposchodia, aby kaplnka dostala pôvodný rozmer.
  • vytvorenia pracovného tímu odborníkov, ktorý pripraví na prijatie zámer ďalšieho využívania niektorých častí kaštieľa. Som za to, aby mesto prevádzkovalo spoločenské priestory kaštieľa a našlo dohodu na viacúčelovom využívaní ostatných priestorov. Do kaštieľa potrebujeme vrátiť život, nie kaštieľ držať zatvorený.

Zverejnil som už svoju predstavu ako by mohla pokračovať rekonštrukcia. Predstavil som aj možné viaczdrojové financovanie, pričom chcem zapojiť do jednoduchých prác tiež samotné mesto.

Poďakoval som aj mestskému úradu

V závere rokovania som pri schvaľovaní rozpočtu poďakoval zamestnancom mestského úradu. Ešte pri príprave rozpočtu som sa prihovoril za koncoročné odmeny ako poďakovanie nás poslancov za štvorročnú spoluprácu. Vždy je čo zlepšovať, ale vážil som si počas svojich dvoch volebných období každého zamestnanca, ktorý bol ochotný pomôcť a videl som, že má toto mesto naozaj rád. Preto som každoročne obhájil odmeny pre bežných referentov, ktorých platy zďaleka nedosahujú úrovne vedúcich oddelení. Títo referenti musia byť do budúcnosti viac finančne motivovaní.

Viem, kým je mestský úrad zastrašovaný teraz pred voľbami. Kto mal možnosť so mnou spolupracovať v komisii, pri príprave materiálov alebo riešení podnetov občanov, mohol spoznať moju ústretovosť a pomocnú ruku. Ak by som získal dôveru od obyvateľov, želám si mestský úrad zjednotený a s dobrými vzťahmi na pracovisku. Ktorýkoľvek kandidát, ktorý by chcel robiť nekoncepčné plošné zmeny na mestskom úrade, by ukázal svoju nepripravenosť na výkon funkcie. Mestský úrad stojí a padá na bežných referentoch, ktorí si plnia svoje dennodenné úlohy. Uvedomujem si to, preto nemusia byť zneistení.

Bol som však veľmi kritický voči tým, ktorí spôsobili mestu v minulosti problémy, a žiadal som vyvodenie zodpovednosti. Hoci viem pochopiť pochybenia z nedbanlivosti, idem s jasným protikorupčným postojom s nulovou toleranciou k plytvaniu mestských peňazí, čo by som vyžadoval od všetkých. Kto pracuje čestne, nemôže sa ničoho báť. Preto netreba dať na slová, ale osobnú skúsenosť.

Mám v pláne pripraviť mestský úrad na elektronizáciu služieb a chcem byť tým, kto bude pracovníkom otvárať dvere na vyšších inštitúciách a byť partnerom, o ktorého odborné poznatky sa môžu oprieť. Stojí predo mnou aj jedna výzva a záväzok voči zamestnancom, a to vysporiadať sa so zlým stavom budovy mestského úradu.

Malačanom v kampani ponúkam, že ako primátor mesta by som chcel ukázať, že sa veci dajú robiť aj inak: že samospráva môže byť ľuďom otvorená a byť tu predovšetkým pre nich. Chcem, aby sme všetci žili v meste, na ktoré sa môžeme spoľahnúť. A mestský úrad je toho priamou súčasťou.

Juraj Říha



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

31.10.2014 18:33:03 | Peter

Bravo!

03.11.2014 21:55:48 | steve malacan

Pán Říha, to je všetko pekné, ale jedna členka vášho Združenie hlasovala proti uzneseniu o schválení dotácie pre ústavnú pohotovosť. Vy ste z toho nadšený , nie?Ako jediná , vy tomu hovoríte sloboda hlasovania v takej dôležitej veci pre Malacky, a že to bolo odborné hlasovanie odborníčky. Hambite sa za to.