Ľudia pre Malacky » Mesto spúšťa ďalšie projekty

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Mesto spúšťa ďalšie projekty

Mesto spustilo projekt mestskej hromadnej dopravy, čím sa plní ďalší veľký cieľ v oblasti podpory verejnej dopravy. Okrem toho sa finišujú prípravy na projekt výstavby záchytného parkoviska v Píle a tento týždeň podáva mestský úrad projekt na výstavbu nosnej cyklotrasy z eurofondov.

Európsky týždeň mobility naplnil mestský úrad viacerými aktivitami. Tou nosnou bol projekt spustenia mestskej hromadnej dopravy, ktorá podľa viceprimátora mesta Milana Ondroviča pokrýva takmer celé územie mesta. Ako východiskový bod štyroch nových liniek MHD je železničná a autobusová stanica. „Grafikon sme sa v maximálnej miere snažili prispôsobiť ranným vlakovým spojom a školskému rozvrhu, ale aj pracovnej dobe priemyselných prevádzok v meste. Na našich linkách budú jazdiť klimatizované autobusy Slovak Lines s mobilnou wi-fi sieťou. Vážime si každého jedného obyvateľa mesta, ktorý nechá doma svoje auto a bude sa presúvať autobusmi MHD. Aj preto sme sa rozhodli pre darček pre všetkých, čo budú využívať verejnú dopravu v Malackách, a prvý týždeň bude cestovanie zadarmo,“ doplnil viceprimátor pre mestské médiá.

Symbolické spustenie MHD v Malackách prestrihnutím pásky. Zľava viceprimátor mesta Milan Ondrovič, generálny riaditeľ Slovak lines Peter Sádovský a primátor mesta Juraj Říha.

Krátky tematický program k rozvoju verejnej dopravy si pripravili žiaci zo Základnej umeleckej školy.

Projektom MHD podporuje mesto aj priemyselný park, do ktorého vedie linka D k začiatku pracovných zmien vo firmách.

V Malackách tak po novom jazdia červené autobusy na linkách s označením A, B, C a D. Všetky autobusy na seba nadväzujú práve v stanici. Preto ak niekto cestuje z jednej časti mesta napríklad do nemocnice alebo školy, prestupuje v stanici. Linky sú zahrnuté do Bratislavskej integrovanej dopravy, preto sa na ne vzťahuje cenník so zľavami ako aj predplatené elektronické karty BID, ktoré obyvatelia používajú v autobusoch či vlakoch. Viaceré informácie je možné nájsť na mhd.malacky.sk.

Projekt MHD je podľa primátora mesta Juraja Říhu málo badateľný v mestách našej veľkostnej kategórie. Základnou myšlienkou podľa neho bolo spojiť jednotlivé časti mesta s rannými spojmi vlakov a školami. V poludňajších hodinách zase zabezpečiť opačný smer a seniorom spojiť nákupné centrá, cintoríny a nemocnicu so stanicou. "Vidíme v iných mestách, ako sa škrtajú peniaze na podporu verejnej dopravy. Malacky idú presným opakom a môžu sa stať vzorom, čím sme pridali v rámci Slovenska dôstojný a zodpovedný príspevok do Európskeho týždňa mobility. Možno to na prvý pohľad nevyzerá, ale spustiť tak veľký projekt nie je vôbec jednoduché. Nasledujúce obdobie náš čaká ešte domáca úloha, aby sme vychytali všetky muchy viazané najmä s prestupmi, označením stanice a doľadením spojov. Ďakujem obyvateľom za pochopenie aj pri značení zastávok v uliciach," uviedol pre LPM.sk primátor. Spolu so samotným spustením sa totiž v celom meste vyznačuje na ceste aj viac ako 20 nových zastávok, pri zhruba ešte troch sa hľadá v týchto dňoch konsenzus s vlastníkmi nehnuteľností.

Plnú veľkosť schémy si možno stiahnuť na: www.mhd.malacky.sk

Spustením MHD pokračuje vedenie mesta v podpore alternatívnych spôsobov dopravy. Na podporu verejnej dopravy do Bratislavy s cieľom aj vyprádzniť centrum mesta od áut tranzitujúcich cestujúcich finišuje mestský úrad s projektom Záchytného parkoviska P&R v areáli Píly. Na projekt parkoviska pre 89 vozidiel a krytých uzamykateľných prístreškov pre bicykle za vyše 700 tisíc eur plánuje mestský úrad čerpať peniaze z eurofondov. Projekt by sa mal podľa našich informácií schvalovať na najbližšom septembrovom zastupiteľstve.

Poslanci na svojom ostatnom mimoriadnom zasadnutí začiatkom septembra už schválili projekt Cyklotrasy Družstevná - Radlinského za vyše 900 tisíc eur. Rovnako aj tento projekt sa podáva na ministerstvo pôdohospodárstva pre čerpanie peňazí z eurofondov. Nová hlavná cyklotrasa by v prípade úspechu mala končiť pri stanici a spojená by mala byť aj so spomínaným záchytným parkoviskom.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku