Ľudia pre Malacky » Marec bol v knižnici veľmi pestrý

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Marec bol v knižnici veľmi pestrý

Marec - mesiac knihy sa skončil a v miestnej knižnici sa tak zavŕšila šnúra mnohých zaujímavých podujatí, ktoré počas štyroch týždňov mohli návštevníci absolvovať. Počas tohto mesiaca navštívilo knižnicu 638 detí, z toho 226 detí z materských škôl, 376 detí z 1. – 4. ročníka základných škôl, 17 detí zo spojenej školy a 19 klientov zo Vstúpte n.o.

Marec – mesiac knihy  MCK - Knižnici v Malackách

Knižnica Mestského centra kultúry v Malackách tradične aj tento rok pripravila v rámci mesiaca marca rôzne podujatia pre svojich návštevníkov. Vítaní boli čitatelia i nečitatelia knižnice, ale najmä materské školy a žiaci základných škôl. Počas týždňa slovenských knižníc mohli naši čitatelia využiť „Týždeň bez pokút“ a vrátiť knihy po termíne bez zaplatenia pokuty. V priestoroch detského oddelenia knižnice bola inštalovaná výstava venovaná spisovateľovi, režisérovi a dramaturgovi Jánovi Uličianskemu pri príležitosti jeho okrúhleho životného jubilea.

V oddelení pre dospelých si návštevníci mohli pozrieť výstavu „Kráľovná detektívok Agatha Christie a jej filmové postavy“, ktorá pripomínala 40. výročie úmrtia slávnej britskej spisovateľky. Obe výstavy mali dokumentárny charakter.

Počas marca navštívilo knižnicu 638 detí. Z toho 226 detí z materských škôl, 376 detí z 1. – 4. ročníka základných škôl, 17 detí zo spojenej školy a 19 detí zo Vstúpte n.o.

Pre deti z materských škôl sme si pripravili program zážitkového čítania Guľko Bombuľko spojené s hravou formou informačnej výchovy. V rámci zážitkových čítaní pre žiakov základných škôl (taktiež s úvodom informačnej výchovy) sme pripravili tieto bloky pre rôzne vekové kategórie:  Danka a Janka s témou času a hodín, Veverička Veronka (téma – empatia, priateľstvo, vzájomná pomoc), Bájky - o význame bájok a o ich autoroch, Kto som (medziľudské vzťahy a sebapoznanie očami tínedžerov). Okrem toho žiaci prvých ročníkov sa počas celého marca mohli do knižnice zapísať bezplatne.

Do knižnice sa v marci prihlásilo 57 detí, z toho 30 detí bezplatne.

10. marca sa konala beseda so spisovateľom Jánom Uličianskym. Beseda bola organizovaná, prebehla vo dvoch blokoch – predpoludním a popoludní a zúčastnili sa jej žiaci 2. a 3. ročníka ZŠ. Deti tak dostali možnosť stretnúť sa s autorom príbehov, ktoré čítali v knižkách či čítankách, porozprávať sa s ním o tvorivom písaní a knižkách, ale aj o obľúbených zvieratkách.

Naša knižnica vytvára podmienky aj pre skupiny ľudí s handicapom a v tomto mesiaci sme uskutočnili hneď dve takéto podujatia. Pani Jarka Barboriaková pripravila pre klientov z neziskovej organizácie Vstúpte prstové divadielko Puk a Muk, tvorivú dielničku, kde spoločne vyrábali papierové vejáre. Touto aktivitou sme zároveň predznamenali výstavu vejárov, ktorú nám pani Barboriaková od mája poskytne k inštalovaniu. Ďalším podujatím bolo zážitkové čítanie pre žiakov zo spojenej školy a jeho témou boli zvieratká a ich zvyky.

Noc s Andersenom

Tohtoročná Noc s Andersenom v malackej knižnici sa niesla v znamení detektívov a pátrania. To sa začalo hneď po tradičných úvodných „obradoch“, ako je zoznamovacia hra, losovanie detí do farebných tímov, skladanie prísahy a otlačky prstov. 24 detských účastníkov sa rozdelilo do 4 skupín, každú dostal pod ochranné krídla jeden dospelý vedúci – a prvá časť pátrania sa mohla začať.

Každý tím musel najprv vylúštiť rébus, aby dostal názov stanoviska, na ktoré sa mal presunúť. Tam im vedúci zadal úlohu a za jej splnenie dostal tím lístok s číslom alebo písmenom. Takto sa pokračovalo, až kým každý tím nevystriedal všetky stanoviská. Tie boli pomenované podľa slávnych detektívov: Tigrí tím obsadil detské oddelenie, Hercule Poirot oddelenie pre dospelých, v Múzeu Michala Tillnera sa usadili Traja pátrači a tanečná sála predstavovala Sherlocka Holmesa.

Niektoré úlohy zvládli deti hravo  – lúštenie tajničky, hádanie názvov rozprávok, skladanie puzzle, hľadanie predmetov, ktoré nepatria do múzea. Horšie to bolo s vyhľadávaním kníh podľa mena autora – ale práve na to tu boli vedúci skupín. Keď skončilo behanie po stanoviskách, zišli sa všetci opäť v detskom oddelení a skupiny zápolili v plnení bonusových úloh, ako hádanie hádaniek, určovanie remesiel podľa pantomímy či hľadanie rozdielov na obrázkoch. Víťazný tím za splnenú úlohu dostal opäť lístok s číslom a písmenkom. Avšak víťazmi sa stali všetci. Získané lístky im totiž poslúžili na hľadanie úryvkov textu, ukrytých v číselných a písmenkových zarážkach v regáloch medzi knihami. Potom už spoločne ako jeden veľký tím poskladali vetu, ktorá ich doviedla k truhlici. Nebol v nej však poklad, iba kľúče. Stačilo nájsť správny kľúč k správnej skrinke a poklad bol na svete – deti si našli balíčky s maškrtami a balónikmi.

Ale v jednej skrinke sa našlo čosi navyše – list od neznámeho priateľa, ktorý oznamoval, že sa v budove stal zločin a deti ako správni detektívi ho majú vypátrať. Po večeri sme sa teda pustili do hľadania obete a páchateľa, pričom sme postupovali podľa indícií, ktoré nám utajený svedok zanechal. Malí detektívi museli odhaliť slová v texte popletenej rozprávky, vyhľadať nesprávne zaradené knihy v regáloch, doplniť texty tajuplných básničiek, nájsť stopu v pivnici  - sklade kníh, kde objavili obeť zločinu – mŕtvu knihu. Medzitým sa časť knižnice premenila na pitevňu, kde patológovia predviedli pitvu zosnulej knihy, pričom sa deti oboznámili s jednotlivými časťami knihy, a tiež sa mohli zamyslieť, ako to dopadne, keď nepekne zaobchádzame s knihami, nestaráme sa o ne a nečítame ich.

Počas celého pátrania museli deti tvorivo premýšľať, zaraďovať do súvislostí jednotlivé fakty, ktoré odhaľovali, a tiež si všímať všetko podozrivé okolo seba. Tak sa im nakoniec podarilo vypátrať aj páchateľa zločinu – jednu z prítomných knihovníčok. Udelili jej aj trest – doživotné uväznenie v knižnici. Napokon dostala milosť, no musela sľúbiť, že sa polepší a bude sa o knihy príkladne starať.

Po náročnom pátraní sa všetci posilnili koláčmi, detským šampanským a balónovým volejbalom a potom už prišiel čas zavŕtať sa do spacákov, čo však niektorí detektívi nie a nie pochopiť. Napriek tomu boli plní elánu, ktorý ich neopustil ani pri čakaní na rodičov, kým sa rozdávali aj pamätné detektívne preukazy. Až keď sa zavreli dvere aj za posledným pátračom, mohli sme aj my uzavrieť Noc s Andersenom, v poradí desiatu v MCK knižnici v Malackách, a tým aj Marec – mesiac knihy.

Text : Libuša Keraková a Mária Knotková



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku