Ľudia pre Malacky » Mamičky mapujú chodníky

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Mamičky mapujú chodníky

Pripravili sme spoločné stretnutie s mamičkami v Materskom centre Vánok, kde sme prediskutovali viacero rôznych tém. Mimo iných aj problematiku nájomných bytov, prijímania detí do škôlky či rekonštrukcie detských ihrísk. Vánok považujem za pevnú súčasť mesta, a preto som ponúkol uzavretie partnerskej dohody.

Som rád, že sme sa s mamičkami z Materského centra Vánok stretli hneď v úvode volebného obdobia a prediskutovali problémy, s ktorými sa potýkajú rodiny s deťmi, pretože sme sa dotkli aj pálčivých otázok. Mamičky sa zaujímali napríklad o tému riešenia nájomného bývania. Nielen od nich som dostal otázky ako sa prideľujú nájomné byty. V súčasnosti je na to zriadená komisia, ktorá posudzuje prijaté žiadosti ľudí, ktorí musia splniť kritériá podľa mestského nariadenia. Pri nástupe do funkcie som požiadal, aby boli prednostne odporúčané rodiny s deťmi. Ako som prezentoval aj mamičkám vo Vánku, nebránim sa tomu, aby sme byty prideľovali žrebovaním. Ale upozornil som, že v takom prípade nebude možné zohľadniť špecifiká, ktoré sa môžu objaviť pri podaných žiadostiach. Do konca tohto polroka by sa malo rozhodnúť. 

Nájomné byty mesta by som rád rozšíril o ďalšiu bytovku pri Maline s aspoň 33 bytmi, pre ktorú sme už začali vyberať dodávateľa projektovej dokumentácie. V prípade, že sa nám podarí zrealizovať aj zámer nadstavby mestského centra sociálnych služieb na 1. mája, kam by sme mohli presťahovať klientov z Mierového námestia, môžeme uvoľniť pre rodiny ďalších zhruba 16 bytov.

Popri rekonštrukcii detských ihrísk sme diskutovali aj tému prijímania detí do materskej škôlky. Ešte pred voľbami som dal verejný prísľub, že stabilizujeme počet miest v škôlke tak, aby sme opätovne prijímali 2,5 ročné deti. V súčasnosti robíme konkrétne opatrenia, aby som aj ja osobne tento prísľub naplnil a zároveň aby sme pripravili voľnú plochu pre rozvoj škôlky v búducnosti ako aj možnosť zriadenia detských jaslí.

Zdroj: archív MC Vánok

Mamičky však dostali odo mňa tiež konkrétnu ponuku. A to aby mi poslali zoznam kritických chodníkov a priechodov, ktoré bránia prejazdu s kočíkmi. Myslím si, že kočíkujúci rodičia najlepšie poznajú ich stav a ak mi pošlú konkrétne miesta, môžu nám byť pri ich riešení veľmi nápomocní.

Záverom som ponúkol členkám tohto centra uzavretie partnerskej dohody s mestom. Mesto by na základe takejto dohody podporilo viac aktivít a prednášok pre mamičky s deťmi, ako aj bežnú činnosť centra. Najbližšie sa k tomu stretneme v júni.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

28.04.2015 09:17:38 | Sisa

Najhorsi pristup na chodniky, aky nema na SK obdobu, su ostrovceky na krizovatke. Prosim kompetentnych, aby vykonanli napravu a odstranili stlpy zo stredu najazdu na ostrovcek, pretoze s kocikom na ostrovcek ani nevchadzam, ale idem po ceste :( Toto riesenie, ake mame tu v MA, je hodne ceny podobnej Zlatej maline.

28.04.2015 16:30:25 | Peter

Co sa tyka chodnikov - napriklad Vajanskeho ulica pravostranny chodnik smerom do centra - napr. cd 19. Chlap si spravil fajn vjazd do garaze ale chodec sa ide prizabit na tej sikmine na chodniku - ma snad 45 stupnov. Ked prsi je tam mlaka asi 1m siroka, decko sa vam na bicykli prizabije, kocikom prejst tazko. Ale dal tam chalan madlo :-) aby sa mohli dochodci chytit. Vazeni - 1x za rok by mohli zamestnanci MsU prejst OSOBNE PESO VSETKY chodniky v Malackach a presvedcit sa sami, co za posledny rok po prerabkach domov vykvitlo na OBECNYCH pozemkoch. Alebo mestski poslanci - myslim, ze ludskych kapacit je na to dost. Konkretne tento pripad na Vajanskeho som bol nahlasit osobne na Msu asi pred 2mi mesiacmi. Doteraz nevidim, ze by majitel domu nieco prerobil. STN hovori o max 15 stupnoch sklonu. Dalej spomeniem chodnik od st. cintorina okolo OU na Zahoracku (oproti ev. kostolu). Ak chcete uspat dieta v kociku, zlomite mu vaz na tych jamach. Hlavne ze sa o 50m dalej robil park za 500tis eur....

29.04.2015 09:06:05 | Iveta

Dobrý deň, poprosím aby sa zaoberalo mesto aj častami okrem centra mesta...mesto ako Malacky nemá cyklochodníky...Stupavská a M.R.Štefánika potrebuje ich ako soľ...auta popri domom nám znepríjemňuju život často zasahujú do chodníkov a neda sa ani kočíkom prejsť nedajbože mať dvojkočík...prosím aby sa vyriešil chodník pre chodcov a mohol sa napr. po rozšírení využivať ako cyklochodník... tie nezmyselné kanále o ktoré sa nik nestara su na nič, neplnia žiaden účel ... To že cesta je tu ako dialnica netreba dookola nikomu vysvetlovať...ďalej mám vedomosť že sa plánuje pri Suzuky urobiť priechod pre chodcov no nič sa tu nedeje!!!!!

29.04.2015 11:52:19 | Peter

Suhlasim, tie stlpy na krizovatke su unikat aky sa moze vidiet asi len v Malackach. Nehovoriac o tom, ze niektore ostrovceky su tak male, ze z nich ludia vypadavaju na cestu ked cakaju na zelenu. Som sklamany, ze mesto robi minimum krokov na znizenie dopravneho zatazenia v meste v prospech cyklistov, chodcov...Ist dnes po meste na bicykli a este k tomu s detmi je cisty hazard. potom sa ludia divia, ze sa jazdi po chodnikoch, kde je to ako tak bezpecne

01.05.2015 17:24:59 | Emy

Súhlasím so všetkými komentármi, na Štefánikovej by sa dal ľahko vybudovať cyklochodník, do existujúceho kanálu treba dať odtokovú rúru, zasypať a urobiť cyklochodník. Mňa najviac irituje chodník v strede mesta od bašty až po pohostinstvo papoušek, je maximálne zničený po výstavbe, ktorá tam prebiehala, toto treba urýchlene dať do poriadku.

01.05.2015 21:26:54 | Denisa

Dobrý deň,

mne sa s kočíkom veľmi zle chodí z nadjazdu k lídlu alebo bille a taktiež popri trati na vlakovu stanicu.

02.05.2015 19:27:20 | Peter

Chodnik na stanicu popri kolajniciach mal kedysi 2m sirku. Keby nezarastol travou (paradoxne TEKOSU za plotom) bol by OK, ale uz je rozbity tiez. A prejst s kocikom od Billy k Lidlu je tiez umenie - chodnik od Billy deli od Lidlackeho parkoviska pol metra ohraniceneho obrubnikmi...pre vacsinu kocikov nemozne...

15.05.2015 17:13:59 | marek

Všetky mamičky a ockovia s kočíkmi určite radi jazdia popri AFK po chodníku zo zatrávňovacej dlažby cez vjazd na pakovisko. Je to 3 metre ale stojí to za to.

27.05.2015 14:05:48 | GM

Dnes uz je jasne, ze do skolok pre nasledujuci skolsky rok, boli prijate deti narodene do konca roka 2012. Rovnako ako minuly rok. Zmena primatora, zmeny vo vedeni skolky, dve nove triedy v rekonstruovanej skolke na Juhu, vzbudili vo mne ocakavanie, ze by mohli byt prijate do MS aj deti, narodene po januari 2013, ked dosiahnu tri roky, co sa nestalo. Nemalo by byt prioritou prijatie vsetkych trojrocnych deti do skolky? Popri tomto naozaj nechapem ideu detskych jasli. Zapisujem pre mna prvy minusovy bod pre noveho primatora.

27.05.2015 22:59:20 | J.Říha

Milá pani, milý pán, píšete, že deti "narodené po januári 2013, keď dosiahnu tri roky..." a potom "nemalo by byt prioritou prijatie všetkých trojročných detí do škôlky?"

Nemajte mi to za zlé, ale to si podľa mňa trochu odporuje. Pretože k 2. septembru ako dňu nástupu do škôlky budú prijaté všetky trojročné deti. Zároveň môžu nastúpiť všetky deti, ktoré dosiahnu vek 3 rokov do konca roka, čiže sú prijímané pri posielaní rozhodnutí deti výrazne mladšie ako 3 roky. O tomto v mnohých mestách môžu len snívať.

Chápem, že z pohľadu rodiča je čo najskorší vek dieťaťa do škôlky želateľný. Stále si však pokladám otázku, kde sa zastaviť. Aktuálne pripravujeme rozšírenie kapacity o ďalšie triedy, čiže robím všetko pre to, aby sme na to boli technicky pripravení.

Nebránim sa preto diskusii k posunu aj vekovej hranice, ale nech sa vyjadria najskôr odborníci a pedagógovia, či je tak malé dieťa schopné nastúpiť do škôlky. Túto otázku som opakovane položil aj v samotnej škôlke.

27.05.2015 23:26:59 | Lucka

Podla mna, v ramci dnesnej doby je idea obnovenia detskych jasli viac ako aktualna..Svedci o tom aj fakt, ze v kazdej vacsej dedine rastu nove sukromne skolky, ktore nie su prave najlacnejsie..a takisto v ramci zachovania pracovneho miesta bude aj trendom do buducna, nastupit do prace co najskor, tak ako to bolo volakedy.
.Co sa tyka veku prijimania deti do skolky, urcite by boĺo pre vsetkych riesenim, ak by mohli byt prijimane deti aj v priebehu skolskeho roka, cize ak napr.dieta dovrsi 3 roky v januari, malo by nastupit v januari, neviem si predstavit co ma potom robit dana mamicka do septembra ak nemoze nastupit do prace a navyse nedostane ziadny rodicovsky prispevok. V sucasnosti sa mozu akurat tak spoliehat na to, bud ze sa uvolni nejake 1-2miesta alebo zaplatit sukromne detske "centrum". V podstate, ak sa bude brat do uvahy len vek dietata ku dnu zapisu, prip.k 31.8., vzdy budu nejake nespokojne mamicky a diskriminovane deti..Co by ste robili na mieste mamicky (napr.ma dieta nar.vo februari),ktora nema dost financii na sukromnu skolku, po ruke ziadne babky a dieta jej zoberu do skolky az od septembra???