Ľudia pre Malacky » Malacky, „mesto bez srdca“

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Malacky, „mesto bez srdca“

Isto z mnohí z vás už počuli názor, že Malacky sú mestom bez centra. Ak mesto prirovnáme k ľudskému telu, centrum mesta je ako jeho srdce, pulzuje v ňom život a je najdôležitejším orgánom mesta. Z historických fotografií aj rozprávania našich starých rodičov vieme, že Malacky mali centrum, kde sa ľudia stretávali, rozprávali, kde pulzoval život. Vieme, že Malacky prišli o toto centrum kvôli invázii automobilov. Otázka však je, prečo je to stále tak, prečo Malacky stále nemajú centrum zodpovedajúce okresnému mestu?

Ak ste si mysleli, že Malacky nemajú centrum, lebo mestu chýba koncepcia, resp. stratégia, ktorá by s vytvorením centra počítala nie je to celkom tak, ten dôvod je iný a odpoveď na to, prečo Malacky nemajú životaschopné centrum treba hľadať inde. 

Dovolím si k takto prierezovej téme vyjadriť svoj názor, pretože som vyštudoval odbor Architektúra a pozemné stavby – odbor mestské inžinierstvo. Získal som doktorát z definovania bezbariérových parametrov dopravných stavieb. Pracujem ako pedagóg na katedre dopravných stavieb a na tvorbe strategických dokumentov, zahŕňajúcich i rozvoj centrálnych mestských oblastí, som sa podieľal v napr. v mestách Zvolen, Piešťany či Levice.  

V roku 2002 mesto všeobecne záväzným nariadením schválilo územný plán, ktorého, hlavným cieľom bolo, aby z Malaciek bolo okresné až regionálne centrum Záhoria. Podľa môjho názoru bol plán dobre nastavený, navrhovalo sa v ňom vytvoriť centrálnu polyfunkčnú mestskú zónu, ktorej kompozičnú os by tvorili ulice Záhorácka a Radlinského. Územný plán navrhoval vznik troch centier, prepojených vnútromestským dopravným okruhom, a to spoločenského, obchodno-dopravného a zhromažďovacieho centra. 

Spoločenské centrum sa malo vytvoriť v priestoroch nadväzných na križovatku na Kláštornom námestí. Tento priestor sa odporúčalo dotvoriť zariadeniami občianskej vybavenosti, tu je v súčasnosti inkubátor a nová polyfunkčná budova umiestnená v tesnej blízkosti križovatky. Tento priestor mal byť dotvorený parkovou zeleňou, avšak žiadna nová parková zeleň tu nie je. Do spoločenského centra bolo potrebné organicky začleniť aj územie priľahlé k ulici Na brehu, tu na jednej strane stojí BILLA a na druhej strane LIDL, je minimálne diskutabilné, či takéto objekty patria do spoločenského centra. Ako vnútornú kompozičnú os spoločenského centra bolo potrebné ponímať Zámockú ulicu, ktorú sa odporúčalo riešiť ako pešiu promenádu, v súčasnosti je táto ulica čiastočne zjednosmernená a pribudli nové parkovacie miesta. Pešia promenáda mala viesť až po Kaštieľ, s ktorým mala byť prepojená peším podjazdom pod železnicou.

Obr.1: Spoločenské centrum

Zhromažďovacie centrum malo vzniknúť v priestoroch nadväzných na križovatku ulíc Záhorácka – Brnenská – Cesta Mládeže (pred „Dolným“ kostolom). Podmienkou vzniku tohto centra bolo preloženie dnešnej križovatky za kostol, čím by sa umožnil vznik námestia, ktorého základom mala byť verejná parková zeleň umiestnená na pozemku pri Obvhodnom úrade, mesto však tento pozemok predalo. Pozemok je dlhodobo oplotený a nevyužitý.

Obr.2: Zhromažďovacie centrum

Obchodno-dopravné centrum malo byť tvorené predstaničným priestorom, Nádražnou a Jilemnického ulicou. Tento verejný priestor je pravdepodobne prvá vec, ktorú návštevník mesta uvidí. Myslím, že mi dáte za pravdu, ak poviem, že dobrý dojem na neho zanechať nemôže, pretože je to jedna obrovská neorganizovaná asfaltová plocha bez primeranej vybavenosti, nástupíšť, prístreškov, rozptylových plôch a chodníkov. Takéto plochy by sa v centre mesta, ktoré má ambíciu byť okresným až regionálnym centrom Záhoria nemali nachádzať.

Obr.3: Obchodno-dopravné centrum

Vnútromestský dopravný okruhu mal spájať tieto tri centrá a odľahčiť zaťaženú Záhorácku ulicu, ulicu M.R. Štefánika a Radlinského ulicu. 

Okruh mal byť vedený ulicami Veľkomoravská (od napojenia Cesty mládeže), Nám. SNP, Ľ. Zúbka, Partizánska s vyústením na Kukučínovu a Brnenskú ulicu. Pre vznik takéhoto okruhu bolo potrebné vybudovať jeho chýbajúci úsek medzi Partizánskou a Kollárovou ulicou (pri železnici), avšak namiesto cesty je tam i po rekonštrukcii chodník, naviac v súčasnosti je Partizánska ulica z jednej strany ukončená obratiskom.

Obr.4 Ukončenie Partizánskej ulice a chýbajúci úsek vnútromestského dopravného okruhu pri železnici

Ak to na záver zhrniem, je dobré, že bola zrekonštruovaná Záhorácka ulica a časť Radlinského ulice, ale pokiaľ budú tieto ulice spájať neexistujúce zhromaždovacie centrum s málo atraktívnym spoločenským centrom bez pešej promenády a kvalitných pobytových priestorov s dopravno-obchodným centrom, ktorého stav je prinajmenšom zanedbaný, nemožno hovoriť o životaschopnom centre mesta. V súčasnosti nemôže Záhorácka ulica prevziať úlohu centra mesta, pretože jej spoločenskú funkciu veľmi obmedzujú hluk a exhaláty spôsobené vysokou intenzitou dopravy, ktorá je taká vysoká o.i. kvôli absencii vnútromestského okruhu.  

Je na mieste položiť si otázku, prečo sa v horeuvedených veciach nekonalo, resp. v niektorých prípadoch sa konalo v rozpore s územným plánom. Územný plán je základný strategický dokument, spracovaný tímom odborníkov a bol schválený mestským zastupiteľstvom. Myslím, že na jeho dodržiavanie by malo v prvom rade dbať vedenie mesta a mali by sa ho držať pri svojej  práci aj všetci pracovníci mestského úradu, predovšetkým oddelenia územného rozvoja a životného prostredia. 

V súčasnosti máme územný plán aktualizovaný o niekoľko zmien a doplnkov, avšak myšlienka vytvoriť centrálnu polyfunkčnú mestskú zónu, tak ako bolo hore uvedené, pretrvala. Myslím, že mesto by sa v záujme stability a rozvoja malo riadiť kvalitne spracovanými strategickými dokumentmi. Myslím, že je namieste, aby sa územný plán  dodržiaval, aby sa podľa neho postupovalo pri výstavbe a rekonštrukciách a aby sa mesto snažilo naplniť jeho ciele, pretože všetci chceme, aby „srdce“ mesta začalo znovu biť! 



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

01.11.2010 19:33:25 | Jaro Masrna

S článkom, ako jedným z niekoľkých, musím súhlasiť. Napriek tomu, že autor (okrem kontroly pravopisu) neuvádza žiadne alternatívy, resp. vlastné riešenia situácie, poukazuje veľmi správne na absenciu \"srdca mesta\", miesta, kde sa \"môžme stretnúť\".
Je zrejmé, že kritickú dopravnú situáciu (centrom mesta je vlastne svetelná križovatka hlavných ciest) by do značnej miery vyriešil plánovaný obchvat Malaciek, menej zrejmé však je, z akých zdrojov a kedy môže byť financovaný.
Malacky ako mesto reagujú na vzniknuvšie situácie len záplatami, čo je však odôvodnené - a to si skutočne myslím - nedostatkom zdrojov na systémovejšie riešenia.
Napriek tomu si dovolím podotknúť, že centrum mesta by bolo možné využiť a používať na vznešenejšie riešenia než plynulá doprava, a to snáď na začiatok na udalosti, ktoré ľudí istým spôsobom spájajú a vyháňajú do ulíc. Spravidla Vianoce, 1.máj, Silvester. Viem si veľmi dobre predstaviť, ako by v priestore od križovatky po potraviny \"Na schodoch\" mohla byť vytvorená zóna či už Vianočných trhov, Silvestrovských koncertov, promenáda počas májových sviatkov. Dopravnú obchádzku nie je ťažké nájsť. Súčasťou promenády, ako ju poznáme zo starých fotografií, by sa mohlo stať aj parkovisko v centre. Možno by stálo za to skúsiť to, naučiť ľudí používať centrum viac, než na sobotné pečienky... Predstaviť si centrum, plné slnečníkov letných terás kaviarní, malých enkláv na stretnutie sa, je v súčasnosti a blízkej budúcnosti napriek jej príťažlivosti zrejme utópiou. Občasné osvieženie asfaltovej deklarácie arogancie socialistickej stavebnej histérie by však Malackám a ich obyvateľom zrjeme, dúfam, dobre padlo....

01.11.2010 20:54:57 | Milan Ondrovič

Vlastnú alternatívu riešenia tohto problému predstavím v ďalšom článku, ktorého zverejnenie je plánované na 16.11.2010. Teraz som chcel upozorniť na existenciu a čiastočne i príčiny tohto problému a otvoriť na túto tému diskusiu, myslím, že Malačania by mali o tomto probléme hovoriť. S mnohými vecami s Vami súhlasím, úplne sa stotožňujem s tým, že nie je najlepšie umiestňovať všetky atraktívne udalosti mimo centra. Na druhej strane si myslím, že peniaze, ktoré boli už investované do centra mesta, mohli byť využité efektívnejšie, ak by sa sústredili do spoločenského centra - to už by sme si na tej kávičke pod slnečníkom zrejme teraz posedieť mohli.

01.11.2010 22:54:25 | milos

ak sa nemylim tak kedysik sa hovorilo o pesej zone od hl. krizovatky po stanicu aj tato varianta by bola asi lepsia ako keby sa uzatvorila zahoracka

01.11.2010 23:18:31 | Milan Ondrovič

Súhlasím s Vami, pešia zóna na Radlinského ulici je odvážna myšlienka, viem si predstaviť, ako by to i teraz fungovalo, asi nie až po stanicu, ale po Partizánsku hej. Radlinského ulica je v správe mesta a pešia zóna tam môže vzniknúť takpovediac “zo dňa na deň”, samozrejme teraz som to trošku nadľahčil...museli by byť vyriešené niektoré dopravné problémy, ktoré by to prinieslo...

Uzatvorenie Záhoráckej ulice je možné, až po vybudovaní obchvatu, pretože je to štátna cesta I. triedy, v správe Slovenskej správy ciest, na toto by som nechcel čakať.

02.11.2010 14:34:46 | Palo Spusta, poslanec MsZ

Ja len niekoľko poznámok :

1. Bolo treba veľa úsilia, aby sme presadili, že grafická časť územného plánu je už záväzná. Tak si už nebudú môcť robiť úradníci čo chcú. Lebo to, čo tu vyrástlo za posledné roky je hrôza. Obávam sa, že ak by sa to nepodarilo presadiť, tak by sa už veselo stavala benzínka pred Synagógou.

2. Nepodarilo sa nám kedysi presadiť, aby sa urobila oddychová zóna od kostola okolo Synagógy popri nadjazde až do zámockého parku vrátame celej Zámockej ulice. Pri veľkých akciách by stačilo uzavrieť iba vjazd na Radlinského ulicu z križovatky po terajší mestský úrad. Doprava by tak bola obmedzená iba minimálne. Vznikol by tak obrovský priestor v centre mesta nerušený dopravou. Ideálne miesto na Vianočné trhy či iné veľké akcie. Po opakovaných nátlakoch sa však podarilo prehlasovať nesúhlas časti poslancov a postavil sa do centra KRAVÍN s parkoviskom.

02.11.2010 15:28:59 | Zuzana

...nepodarilo sa nam presadit.....podla mna tu sa nieje o com bavit. Tym, ze sa postavil LIDL a vsetky nechutne prilepky okolo krizovatky sa centrum mesta zabilo, po estetickej, funkcnej stranke. Mesto je zdevastovane, je uplne absurdne, ze tam ten LIDL stoji, nechce sa mi pisat o vsetkych negativach okolo , ved kto tu zije to vidi. Kazdy kto ma zdravy rozum by nikdy nedovolil aby sa to tam postavilo. Asi tu ide kazdemu o nieco ine, nez plynuly chod dopravy v meste, zelen, esteticka stranka mesta...vsetko je to o ludoch. Stanica je este nadejna to si dokazem predstavit, ze by sa prerobilo ale centrum bude znovu priechodne a esteticke jedine ak sa urcite segmenty zburaju a postavia na okraji mesta...snivajte s nami...takze asi tak

02.11.2010 18:22:19 | Palo Spusta, poslanec MsZ

Postaviť LIDL v centre je jednoduché. Materiál sa predloží 5 -6 krát na rokovanie a vždy sa presvedčí niekoľko poslancov, aby to podporili, až je to nakoniec napr. 10 : 6 a je to! Jednoducho Vás prehlasujú. Na protest sa Ing. František Illý vzdal poslaneckého mandátu. Demokracia je o väčšine. Môžete nesúhlasiť, ale musíte to rešpektovať. Je to jednoduché. Preto sú voľby tak dôležité.

02.11.2010 19:25:32 | Milan Ondrovič

Ak sú nezrovnalosti medzi textovou a grafickou časťou je správne, že sa pre niektorú z nich rozhodlo, a ako poznám proces spracovania takýchto dokumentov, obvykle tvorcovia i posudzovatelia pri schvaľovaní kladú väčší dôraz na grafickú časť, preto si myslím, že toto rozhodnutie bolo správne.

Ja by som nad centrom mesta palicu nelámal, napriek supermarketom má stále obrovský potenciál, nesmie však už prísť k žiadnym chybám.

02.11.2010 23:13:41 | Palo spusta, poslanec MsZ

K jednotlivým konkrétnym návrhom sa ale vyjadrujú už iba zamestnanci mesta a nie poslanci. Poslanci nemajú ani potuchu, čo úradníci mesta opečiatkovali a tým aj schválili. Ale výsledok je taký, že „Poslanci schválili“. Posledný príklad sú nadstavby v sídlisku Domky. Zamestnanci mesta tvrdili, že všetky nadstavby sa budú posudzovať podľa dátumu podania. Teda nie podľa dátumu schválenia územného plánu. Poslanci nemajú problém s tým, aby sa robili nadstavby na bytovky v Domkoch. Dnes sa to ale prezentuje tak, že poslanci zakázali a nie že zamestnanci klamali.

03.11.2010 06:10:09 | Natasa Spelicova

Na to, aby mesto "zilo", potrebuje adekvatne vonkajsie priestory. Dolezite udalosti sa vzdy prirodzene odohravali v centre miest, na namestiach sa konali trhy, oslavy (aj popravy...). Milanov clanok ukazal, ze sa v Malackach centrum este da zachranit.
O to viac je smutna poznamka p.Spustu. Vyplyva z nich, ze ani poslanci nie su informovani a praci mestskeho uradu. Zda sa, ze tu vznikla firma Mestsky urad s.r.o., ktora nic nerespektuje, ani Mestske zastupitelstvo ani uzemny plan. Nie je mozne, aby si par ludi robilo v meste, co chce.....

03.11.2010 11:26:31 | OM

Pre pána Spustu - sedíte v mestskom zastupiteľstve dlhšie, obzrite sa !!! Píšete, že úradníci si robia čo chcú. Hadám nie všetci...Hovoríte o územnom pláne a Vy dobre viete, že rozhodnutia v stavebnom konaní podpisuje primátor mesta. Potom, kto robí čo chce je tento pán primátor mesta alebo to robia spoločne aj tí čo pripravujú tieto rozhodnutia- teda úradníci. Jedno je fakt, že architektúra v centre mesta je živelná a jednoznačne tento pán primátor nedodržal zákon mesta - VZN o záväznych častiach ÚPM, pod ktorými je jeho podpis.To nie sú prešľapy, to sú skutky a porušovanie právneho predpisu. Príkladov, kde tento pán si nevšímal právne predpisy a korčuľoval bez pravidiel by sa našlo.

03.11.2010 22:27:23 | Mária Rusňáková

Súhlasím s vyjadrením poslanca MZ p. Spustu. Ja som sa na poslednom zastupiteľstve opýtala majiteľa pozemku, ktorý chce pred synagógou postaviť čerpaciu stanicu, resp. stojan s nepretržitou obsluhou na platobné karty, ktorý dobrák mu to zamietol? Tak sa možno v duchu potešil, že našiel spriaznenú dušu, ale opak bol pravdou lebo som sa ho následne opýtala, ktorý...... mu ten pozemok v centre mesta predal!!!! Tu je problém č. 1. Nie občan, ktorý chce stavať v centre mesta čerpaciu stanicu je vinný, ale mesto, ktoré si dovolilo najlukratívnejšie pozemky predať na tzv."opachy" a "prílepky", ako ich správne pomenovala Zuzana.

04.11.2010 14:29:08 | laco

Ľudia pre Malacky prajem vám veľa úspechov vo voľbách. Archivujem si všetky vaše predvolebné vyjadrenia. Som zvedavý čo spravíte za volebné obdobie a budem to konfrontovať. Mám taký dojem, že snívate a žijete na nejakej imaginárnej planéte. Dúfam, že sa mýlim a prekvapíte ma napríklad námestím v Malackách. To som zvedavý ako to chcete dosiahnuť.
Nepochybujem, že to vyriešite asi objednáte pád asteroidu a urobí niekde v strede Malaciek čistú plochu. Alebo máte iný geniálny plán? Už ste dosť starý na to aby ste sa vyjadrovali ako deti.
Ja osobne Ondrejku voliť nebudem, ale kritika patrí predovšetkým poslancom. Treba si naštudovať čo má robiť zastupiteľstvo a čo primátor.

05.11.2010 06:38:15 | zuzana

Pan Ondrovic,preco az 16.11.? Mali ste to spojit s tymto clankom hned. Ale uplne s vami suhlasim. Malacky centrum nemaju. Zahoracka ulica sa zrekonstruovala,ale stale je to len ulica a ludia sa na nej nestretavaju. Este si pamatam ked sa konal 1.maj na Zahorackej stanky boli po oboch stranach,tribuna pred hotelom.Bolo to zive.Teraz by sa to nedalo na tejto ceste urobit? Doprava by sa nedala odklonit na ine ulice? Neviem ci ste pocul o vystavbe v krizovatke o tom nakupnom centre,ale nepokazi to raz namestia? Hovorim to preto ze ci uz nie je neskoro hladat riesenia co s centrom mesta,ked sa tu stavia co si kto presadi na urade.

05.11.2010 07:37:12 | Milan Ondrovič

Záhorácka ulica sa dá uzavrieť a doprava odkloniť, ale možno len na prvého mája, pokiaľ by mala byť na nej pešia zóna celoročne, musel by byť vybudovaný obchvat, ktorý by zabezpečil plynulosť dopravy na štátnej ceste I. triedy.
Neviem či myslíte polyfunkčnú budovu, ktorá mala vzniknúť v mieste obchodov na "schodkoch a pod" tak to podľa mňa nie je v rozpore s rozvojom centra, vizualiźaciu toho objektu som videl, ale co je pre rozvoj centra velmi dôležité, je ako vyriešia parkovanie a verejné priestory pred objektom. Ak máte na mysli plánované obchodné centrum Píla, tak to mňa moc neteší, pretože to je ďaľšia megastavba, ktorá bude potápať miestnych podnikateľov v centre.
Článok bude zverejnený, až počas kampane, pretože sú v ňom popísané, konkrétne kroky, ktoré by sme chceli v zastupiteľstve presadzovať.

05.11.2010 10:38:14 | jozef

Nie je pravdou že Malacky sú"Mesto bez srdca",máme tú srdc až ,až,/Palfyho/ a majú ho ľudia čo pre mesto ani prstom nepohli,nevieme ani kto sú.Naopak, sú tu ľudia čo pre mesto pracovali, pričinili sa o výstavbu napr. domu smútku, sobášnej siene, mnohých materských škôlok/aj keď v čase totality ale pracovali pre toto mesto. Ale vtedy ešte otec mesta čural do plienok .Mal by sa zamyslieť a konať.Prezriež si aj kroniku z čias minulých.

05.11.2010 18:12:59 | zuzana

Dakujem za odpoved. Ano,tie domceky. Ja by som tam celu vystavbu nedala,su to posledne stare domceky a kde su domace potreby,to je stary pamatny dom.Neviem ci nie zidovsky a ci ho mozu jednoducho zburat. Cele by som to zachovala. Tie domceky su az po kino posledna historicka cast ktoru tym niekto narusi a zbura. Preco sa nepokusit to zrekonstruovat a neurobit terasy? Povedala by som,ze sa chyba urobila inkubatorom v centre. A tie kocky domy co sa stavaju v centre je na moj vkus strasne. Na Zahorackej mate strechy sedlove a ta kocka vedla orange.. to tam kto dal??? Nie som architektka,ale cit mam a ta kocka vedla zrekonstruovanej budovy sa mi nepaci. Vedla ludovej banky mate dalsiu kocku. A lidl..ani nespominat