Ľudia pre Malacky » Malacká šošovica

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Malacká šošovica

Malacké občianske združenia (OZ LPM, OZ UV, OZ M.L.O.K., OZ Trvalka), nezisková organizácia Vstúpte a mnohí iní priaznivci zdravej výživy, milovníci a podporovatelia šikovných miestnych umelcov, remeselníkov, producentov domácich dobrôt spájajú svoje sily, aby založili tradíciu podujatí Malackej šošovice.

Vyrobené v Malackách

S podporou Mestského centra kultúry a mesta prvýkrát verejnosti predstavia myšlienku zdravej alternatívy, originálnych ručne robených výrobkov a nekomerčnej zábavy na jednom mieste v areáli Zámockého parku počas osláv Prvomájových Malaciek. Výrobky z areálu Malackej šošovice budú označené pečiatkou vyrobené v Malackách. Naším zámerom je podporiť najmä domácich producentov. V tomto období sme začali oslovovať šikovných ľudí z Malaciek, ktorí by sa chceli prezentovať.

Vecičky s Dušou - vyrobené v Malackách :)

Zdravé jedlo

Ochutnávka zdravých jedál, ktoré pripravia v Klube zdravej výživy OZ Trvalka či priaznivci Malackej potravinky, domáce koláčiky zo Vstúpte, vegetariánske špeciality, zdravé šejky, ale aj šošovicové špeciality – to všetko vás čaká počas Prvomájových Malaciek v našom areáli. Pozvanie dostanú aj miestny pivár, vinár, medár, výrobcovia syrov a iní. Posedieť si budete môcť v prírode a originálne na balíkoch slamy.

Spájame šikovných Malačanov

Aj vy už máte dosť sériovej výroby a radi sa prezentujete niečím originálnym? V Malackej šošovici dostanú šancu ukázať malackej verejnosti svoju handmade produkciu mnohí šikovní Malačania, o ktorých zručnosti vie len blízke okolie. Organizátori oslovia domácich remeselníkov, umelcov, aby prišli do stánkov predávať svoje výrobky. Nebudú chýbať ani Vecičky s Dušou z chránenej dielne Vstúpte, n. o.

Sprievodné podujatia

Počas Prvomájových Malaciek pripravujeme aj prezentácia klubov, ktoré pôsobia pri OZ Trvalka. To chce od septembra otvoriť v Malackách alternatívnu lesnú škôlku. Súčasťou sprievodných podujatí má byť aj mobilný antikvariát, stánok venovaný histórii mesta s predajom kníh, ktoré o nej vyšli. Tím Malackej šošovice plánuje zorganizovať aj výmenu záhradkárskych priesad. V areáli vystúpia aj nekomerční umelci, pripravené budú tvorivé dielničky pre deti.

Prečo šošovica?

„Išeu Macek do Mauacek...“ spieva (nielen) celé Slovensko. Ľudovú pieseň o Mackovi, ktorý k nám prišiel mlátiť šošovicu, nič v známosti Malaciek u Nemalačanov neprekoná. Preto. Šošovica ako zázračný zdroj energie a podľa ľudovej tradície aj hojnosti je tým správnym symbolom na spájanie všetkých týchto aktivít do pravidelných podujatí, ktoré prispejú k obnove lokálnych trhov pre sezónnych potravinových producentov, farmárov, záhradkárov, remeselníkov.

Po účasti na Prvomájových Malackách „šošovica“ zorganizuje veľké stretnutie generácií počas Letného slnovratu (21. 6.), na ktorom nebudú okrem „malackého rínku“ chýbať ani hudba, diskusné fóra, workshopy a i. O programe vás budeme včas informovať.

Ak sa chcete aj vy podieľať na príprave tohto podujatia alebo chcete predávať svoje hand made výrobky či domáce špeciality či sa predstaviť so zaujímavou domácou ponukou, píšte na malackasosovica@gmail.com.

Handmade výrobky – domáce produkty – remeslá – workshopy – hudba – diskusie = Malacká šošovica. Spájame tretí sektor v Malackách, aby sme ju pre vás spoločne uvarili. Tak príďte na jej prvú ochutnávku na Prvomájové Malacky do Zámockého parku.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

14.03.2014 18:08:52 | Alžbeta

Niekde som čítala článok o predaji výrobkov z dvora. Keď ste o tom písali pred časom tešila som sa. A teším sa na pokračovanie. Teraz k veci: v tom článku, v diskusiach k nemu, skoro všetci kritizovali, aké je to drahé, čo to stojí atď. Veď tí ľudia, ktorí to dopestujú, alebo sliepky dochovajú, sa všetkému musia venovať, zelenina potrebuje vlahu, okopávanie...kto nemá vlastnú záhradu to nedocení a zdá sa mu to drahé a tak isto domáca hydina, vajcia, domáci poctivý chlieb. Začínam mať tušenie, že v Malackách to bude podobne, ako na tej debatnej stránke k tomu článku. Fandím vám a treba vydržať. Malacky nie sú až tak chudobné mesto, veď si pozrite nákupné centrá, TESCO, KAUFLAND, BILLA, LIDL, chodievam tam len občas a teším sa z toho, koľko kupujúcich je v hociktorom.

15.03.2014 17:30:42 | emy

Navštívila som malý obchodík Vecičky s dušou a bola som veľmi milo prekvapená, aké milé veci tam predávajú, naozaj dýchajú jedinečnou atmosférou a potešia či pohladia po srdci.Vďaka Vám a želám veľa tvorivých nápadov.

18.03.2014 10:36:24 | Peto

Skvely napad. Drzim palce - verim, ze sa podari vybudovat peknu tradiciu!

18.03.2014 12:21:58 | Lucia Vidanová

Malacká šošovica postupne oslovuje ľudí vo svojom okruhu, no možno nevieme práve o vás. Ak sa venujete remeselnej činnosti, vyrábate miestne špeciality, chceli by ste sa prezentovať alebo len ako dobrovoľník pomôcť priamo v deň Prvomájových Malaciek alebo Letného slnovratu (21. 6.), prosím, dajte o sebe vedieť a napíšte svoj kontakt na malackasosovica@gmail.com Ozveme sa vám :)

20.01.2015 10:46:03 | alžbeta

chela som sa opytat ci sa mozu prezentovat aj ludia z ineho okresu. Dakujem

03.02.2015 21:12:53 | Lucia Vidanová

Alžbeta, ospravedlňujem sa, že reagujem až teraz. Prioritne sú uprednostňovaní ľudia z Malaciek a okolia, keďže chceme podporiť hlavne domácich. V minulom týždni sme mali prvé stretnutie "šošovicového tímu", máme už naplánované tohtoročné termíny, včas zverejníme. Chystáme sa sformulovať aj základné pravidlá Malackej šošovice a pre lepšiu propagáciu dokonca samostatnú webovú stránku. Dúfame, že potešíme všetkých priaznivcov tohto podujatia a budeme sa z jednej akcie k druhej zlepšovať. Každopádne, ak by mal niekto nápady, ktoré by sa dali zrealizovať, pokojne píšte na malackasosovica@gmail.com Rovnako privítame do tímu dobrovoľníkov, ktorí by radi pri samotnej organizácii najmä počas hlavného dňa podujatia, pomáhali. Tešíme sa :)