Ľudia pre Malacky » Kto stál za vyhorením linky v Zohore?

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Kto stál za vyhorením linky v Zohore?

Mestské médiá nás informovali o kontrolnom dni primátora mesta v spoločnosti A.S.A. Dozvedáme sa tak o spokojnosti všetkých strán s tým, že poisťovňa už dodala náhradný kus technologickej linky v Zohore. Prebieha skúšobná prevádzka a bude sa kolaudovať. Tak sa teda pýtam primátora mesta aj ja, kto stál za vyhorením tejto linky?

Projekt na dotrieďovanie komunálneho odpadu sme podporili v predchádzajúcom mestskom zastupiteľstve. Prvotná myšlienka znela zaujímavo, a preto som za projekt hlasoval aj ja.

Projekt nám bol primátorom mesta vysvetľovaný aj cez zníženie poplatkov za komunálny odpad spoločnosťou A.S.A., udržanie cenovej politiky v prospech našich občanov, dokonca ako podporný argument nám bol predstavený zámer vytvorenia spoločnej spoločnosti mesta Malacky a A.S.A.. Táto novo vytvorená spoločnosť by našu linku prevádzkovala.

Realita je, ako už vieme iná, tak teda pár faktov:

  • spoločný podnik A.S.A. a Malaciek neexistuje,
  • A.S.A. pokračuje v nastavovaní poplatkov za uloženie odpadu bez rozdielu či technologickú linku máme či nemáme, dokonca nám podľa predošlej kontroly neoprávnene počítala poplatky,
  • Malacky si musia platiť prenájom haly a pozemku v areáli A.S.A., kde sa dnes táto technologická linka nachádza,
  • Malacky platia poistenie linky a dokonca súkromnú bezpečnosť.

O tom, kto si na tejto modernej technologickej linke v skutočnosti robí svoj biznis, asi netreba hovoriť, názor si urobí každý sám.

To, na čom by ale obyvatelia Malaciek mali bezpodmienečne trvať, je prinajmenšom zodpovedanie otázok primátorom mesta v nedávne medializovanej kauze podozrivého vyhorenia linky v auguste 2012.

Tak teda pár ďalších faktov pre priblíženie podozrivých udalostí.

  • Podľa pôvodného projektu podaného na ministerstvo mala túto linku prevádzkovať naša mestská spoločnosť Tekos, s.r.o., ktorej konateľ akosi stále mlčí o okolnostiach uzavretia zmluvy o podnájme so spoločnosťou A.S.A. Touto zmluvou sa k technologickej linke totiž dostala spoločnosť A.S.A. Kto mu dal tento príkaz v rozpore so zmluvou s ministerstvom a vystavil tak mesto Malacky riziku navrátenia dotácie z eurofondov?
  • K vyhoreniu linky došlo po procese kontroly malackou hlavnou kontrolórkou mesta, o výkon kontroly sme požiadali na základe nášho podozrenia, že s prevádzkou linky nie je všetko v kostolnom poriadku.
  • Linka vyhorí v uzavretom areáli spoločnosti A.S.A., kde si mesto platí ešte aj stráženie.
  • Polícia vec uzavrie s výsledkom, že bol spáchaný trestný čin a páchateľ neznámy. Podotýkam, že požiar bol spôsobený úmyselne nejakou treťou osobou.
  • Poisťovňa pristupuje k uznaniu poistnej udalosti a jej náhrade špecifickou formou poistného plnenia. Nie ako ste zvyknutí z bežnej praxe, a teda finančnou náhradou, ale v tomto prípade dodaním náhradnej technologickej linky.
  • Zhodou náhod má tento typ technologickej linky na sklade vybraný dodávateľ, ktorý ju aj následne expeduje.

A ja sa teda pýtam primátora mesta za redaktorku mestských médií a v mene obyvateľov, o čo sa tu vlastne teraz hrá a kto všetko je do projektu zapojený?

Myslím si, že niekomu výkonom kontroly začalo tiecť do topánok a ako sa vraví, zabil dve muchy jednou ranou. Je logické, že tomu človeku mohlo prísť vhod, že vyhorením technologickej linky dôjde k zániku zmluvy o podnájme z pohľadu spätnej kontroly ministerstva a súčasne niekto iný vyskladní zostávajúci kus technologickej linky cez poisťovňu.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku