Ľudia pre Malacky » Končí sa funkčné obdobie poslancov 2006 až 2010

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Končí sa funkčné obdobie poslancov 2006 až 2010

V novembri zasadajú poslanci vo svojom volebnom období posledný raz. Ich štvorročné pôsobenie vo funkcii skončí zložením sľubu nových poslancov, ktorí vzídu z komunálnych volieb 27.11. Ponúkame pohľad na funkčné obdobie 2006 až 2010.

Mestské zastupiteľstvo tvorilo 18 poslancov, ktorí zastupovali 6 mestských volebných obvodov. V júni 2007 sa vzdal mandátu poslanec Oto Divinský, ktorého vo funkcii nahradil Jozef Hoffmann.

Poslanci zložili svoj slávnostný sľub v decembri 2006. V úvode roka 2007 schválili priority volebného obdobia na roky 2007 – 2010. Medzi ne zaradili aj odkúpenie kaštieľa, iniciovanie priechodnosti projektu odkanalizovania, výstavbu bytových domov Jánošíkova II, rekonštrukciu verejného osvetlenia či iniciovanie budovania závodu na triedenie odpadu.

Mestské zastupiteľstvo vytvorilo 6 poradných komisií. Vo februári 2008 sa vzdal funkcie predsedu komisie životného prostredia a územného rozvoja poslanec Milan Valachovič. Svoju rezignáciu aj na funkciu člena mestskej rady odôvodnil prijatím zmeny územného plánu mesta za diaľnicou v smere na Rohožník. Vo funkcii ho nahradil poslanec Pavel Spusta.

Prehľad poslancov a volebné obvody, ktoré poslanci zastupovali

Usporiadané podľa volebných obvodov a poradie poslancov v obvode podľa poradia získaných hlasov vo voľbách:
1. volebný obvod – Jozef Mračna (nezávislý), Eva Savinová (nezávislý), Ladislav Čas (SDKÚ-DS)
2. volebný obvod – Marián Haramia (SDKÚ-DS), Jozef Bulla (KDH), Mária Tedlová (KDH)
3. volebný obvod – Pavel Spusta (nezávislý), Milan Valachovič (nezávislý), Jozef Hoffmann (KDH)
4. volebný obvod – Anton Pašteka (SMER-SD), Alžbeta Dubajová (nezávislý), Miroslav Fruš (ĽS-HZDS - SNS)
5. volebný obvod – Vladimír Pullmann (SDKÚ-DS), Branislav Orth (nezávislý), Vladimír Moravčík (ĽS-HZDS - SNS)
6. volebný obvod – Juraj Říha (nezávislý), Vladimír Zetek (nezávislý), Dušan Galovič (SDKÚ-DS)

Najväčším rekordérom v neúčasti poslanec Vladimír Pullmann

Základnou povinnosťou poslanca je zúčastňovať sa zasadnutí mestského zastupiteľstva, kde poslanec vyjadruje svoje názory a hlasuje často za dôležité rozhodnutia. Neúčasť viacerých poslancov na zasadnutí môže spôsobiť, že zastupiteľstvo nie je uznášania schopné. Posledný raz nebolo uznášania schopné v júni tohto roku. Poslanci sa museli zísť nasledujúci týždeň, aby prerokovali aj riešenie nedostatku miest v materských škôlkach. Mesto zverejňuje účasť poslancov na svojej internetovej stránke.

V aktuálnom roku 2010 má z 11 zasadnutí zastupiteľstva plnú účasť len poslanec Juraj Říha. Poslanec Vladimír Pullmann má v tomto roku až 9 absencií, čo predstavuje neúčasť na viac ako dvoch tretinách všetkých zasadnutí.

Zo 44 celkovo konaných zastupiteľstiev v období od januára 2007 do novembra 2010 má najnižšiu účasť opäť poslanec Vladimír Pullmann, ktorý sa ich zúčastnil 18, čo nie je ani polovica všetkých zasadnutí. Poslanec kandiduje aj v týchto komunálnych voľbách vo volebnom obvode č. 5 za stranu Most-Híd.

Percentuálnu účasť poslancov na zasadnutiach od januára 2007 prinášame v tabuľke zoradenú od najvyššej po najnižšiu:

Alžbeta Dubajová, Juraj Říha a Vladimír Moravčík (95%)
Pavel Spusta (93%)
Jozef Bula a Anton Pašteka (89%)
Ladislav Čas (86%)
Jozef Mračna a Jozef Hoffmann (82%)
Eva Savinová, Mária Tedlová a Dušan Galovič (80%)
Marián Haramia a Milan Valachovič (73%)
Miroslav Fruš (68%)
Vladimír Zetek (64%)
Branislav Orth (48%)
Vladimír Pullmann (41%)

O ďalšom smerovaní rozhodnú noví poslanci zastupiteľstva

Pálfiovský kaštieľ

V apríli 2007 prijali poslanci rozhodnutie odkúpiť Pálfiovský kaštieľ od Rádu menších bratov františkánov. Toto rozhodnutie podporilo zo 16 prítomných poslancov 14, 2 sa zdržali. Kúpnu cenu 50 miliónov Sk mesto hradilo z úveru so splatnosťou 20 rokov. Mesto odložilo splácanie istiny úveru po dobu 4 rokov, dovtedy spláca úroky z úveru.

K odkúpeniu kaštieľa sa vyjadril primátor mesta slovami: „Prvoradým cieľom kúpy bolo zachovať kultúrnu pamiatku.“ Viacerí oponenti mestu vyčítajú, že kaštieľ zostal zatvorený a naďalej chátra. Mesto pripravilo verejnú diskusiu s občanmi na tému jeho využitia. Jediný komplexný zámer využitia pochádza z diplomovej práce študentky Silvie Hanzlíkovej a obsahuje kombináciu kultúry, hotela, reštaurácie, cukrárne, bowlingu či wellness služieb.

Bývalý projektový manažér mesta Peter Vavák predstavil projekt Paltour, ktorého cieľom je spájať turistickými aktivitami Dolné Záhorie a Dolné Rakúsko. Vďaka projektu mesto zrekonštruovalo časť priestorov kaštieľa a zriadilo dobovú izbu. Fondy, z ktorých by mohlo financie na ďalšiu obnovu kaštieľa získať, sú obmedzené. V čase odkúpenia kaštieľa sa objavili informácie o potrebnom objeme peňazí na rekonštrukciu cca 16,6 miliónov eúr (cca 500 miliónov korún). K ďalšiemu osudu a využitiu kaštieľa musí prijať rozhodnutie už nové mestské zastupiteľstvo. 

Projekt odkanalizovania

Poslanci odsúhlasili podanie projektu na odkanalizovanie niektorých častí mesta. Veľká časť územia patrí do 6. volebného obvodu za železnicou. Podľa slov primátora mesta ide o jeden z najväčších projektov, aké mesto realizovalo. Celkový rozpočet projektu je 14 661 632, 38 eur, z čoho mesto musí zaplatiť sumu 733 081,62 eur. Podľa dostupných informácií mesto tieto financie dostane z Bratislavskej vodárenskej spoločnosti výmenou za novovybudovanú kanalizačnú sieť. Pravdivosť informácie nasvedčuje rozhodnutie poslancov, ktorým schválili budúcu kúpnu zmluvu medzi BVS a mestom.

Výstavba projektu sa bude realizovať až po komunálnych voľbách. S výstavbou sú spojené neznáme odpovede, napríklad kto zaplatí rekonštrukciu ciest, chodníkov, či bude potrebné dotovať domové prípojky dôchodcom. Odpovede na tieto otázky dostanú až noví poslanci po voľbách.

Verejné osvetlenie

Jednou z priorít mesta na roky 2007 až 2010 bola rekonštrukcia verejného osvetlenia. V tomto volebnom období sa túto prioritu nepodarilo splniť. Odhadované náklady na výstavbu mali byť údajne 60 miliónov korún. Rekonštrukciou sa zaoberali poslanci viackrát. Poslanci nakoniec nepodporili vzatie úveru vo výške 30 miliónov korún na I. etapu rekonštrukcie. Dôvodom pre zastavenie rekonštrukcie mal byť dopad hospodárskej krízy a výška prechádzajúceho úveru.

K stavu verejného osvetlenia sa vyjadrujú občania aj na webových stránkach v meste. O nutnosti rekonštrukcie sa hovorilo aj na nedávnom zasadnutí poslancov v októbri. Rozhodnutie, či rekonštruovať verejné osvetlenie a z akých peňazí, nechávajú súčasní poslanci až na nové mestské zastupiteľstvo.

Územný plán mesta

Územným plánom sa zaoberali poslanci počas svojho volebného obdobia viackrát. V úvode funkčného obdobia prijali zmenu územného plánu v smere na Rohožník, v lokalite Na majeri. Obsahom zmeny bolo plánované rozšírenie priemyslu za diaľnicu. Na zmenu územného plánu reagoval poslanec Milan Valachovič svojou rezignáciou v mestskej rade. Najdiskutovanejšou zmenou územného plánu bolo pre územie Sadová. Proti zámeru sa vytvoril silný občiansky tlak a spísalo spoločné vyhlásenie, ktoré odovzdali poslancom občania Padzelku. K tomuto zámeru sa stretol s občanmi na viacerých stretnutiach aj poslanec Juraj Říha. Poslanci na svojom zasadnutí v decembri 2008 túto zmenu zamietli. 

Návrh sa opätovne vrátil na prerokovanie o pár mesiacov neskôr. Zmenu územného plánu v tejto lokalite schválili poslanci až v júni 2010 s mnohými podmienkami. Pôvodný návrh investora sa doplnil o výstavbu prístupovej cesty, odhlučnenie od diaľnice, zachovanie biokoridoru. Poslanci podmienili výstavbu v tejto lokalite aj prijatím nového územného plánu zóny, ktorý však do konca svojho volebného obdobia už neprerokujú. Nastavenie podmienok tohto plánu a jeho schválenie zostane už na nových poslancoch.

Kapacita materských škôlok

Problém s umiestnením detí do materských škôlok sa riešil na zasadnutiach zastupiteľstva niekoľkokrát. V júni a septembri sa vyjadrovali poslanci k predloženým alternatívam. O situácii a prezentovaných alternatívach sme informovali aj na portáli LPM.sk v septembri. Poslanci aj napriek aktuálnosti témy o tomto probléme nerokovali na zasadnutí v októbri. Riešenie nedostatku miest nenachádzame ani v programe posledného zasadnutia poslancov v novembri.

Riešenie nedostatku miest v škôlkach tak odovzdávajú súčasní poslanci novým v stave prebiehajúceho územného konania na nadstavbu budovy na Kollárovej ulici. O správnosti tejto voľby sa diskutuje už aj medzi občanmi mesta. Riešenie kapacity nie je finančne vyčíslené v rozpočte mesta, na čo upozorňuje hlavná kontrolórka mesta Ľubica Čikošová vo svojom stanovisku k rozpočtu mesta na rok 2011. Aj touto témou sa bude musieť zaoberať zastupiteľstvo, ktoré vznikne z nadchádzajúcich volieb.

 

K náročným rozhodnutiam a riešeniu problémov, ktoré nedoriešilo aktuálne končiace zastupiteľstvo, pristúpia noví poslanci v čase hospodárskej krízy. Z tohto pohľadu im nie je čo závidieť. Nové zloženie mestského zastupiteľstva určia voliči 27. novembra. Vo voľbách si zvolia rovnaký počet poslancov, ktorí budú zastupovať vo volebnom období 2010 až 2014 rovnako 6 mestských volebných obvodov. 



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

05.11.2010 07:07:44 | Pavol Tedla

Tak táto informácia o účasti súčasných poslancov je veľmi zaujímavá. Dúfam, že my všetci, voliči, ktorých to zaujíma si to podrobne prečítame a vyvodíme z toho záver.....Žeby ísť voliť?

05.11.2010 11:40:50 | VOM

Ak to prepočítam tak poslanci MsZ Juraj Říha, Vladimír Moravčík a Alžbeta Dubajová zo 44 rokovaní MsZ v tomto volebnom období chýbali / Neprítomní alebo Ospravedlnení / len 2x.
Je to naozaj zaujímavé ako upozornil pán Tedla. S tým môžem len súhlasiť. Nič asi viac. Ja len dodám k tomu, že za neplatenú prácu odvedenú počas výkonu vo verejnej funkcii, vedenie mestskej samosprávy v Malackách neďakuje ani neodovzdáva Palffyho srdce . Na druhej strane , chodby MsÚ sú vyzdobené foťkami osôb, medzi ktorými osobu s ocenením za verejnú činnosť v MsZ nenajdete. Na to má pán primátor iné kritéria.

05.11.2010 12:34:44 | Vladimír

VOM - Prepáčte, ale vy si myslíte, že poslanci nemajú žiadne peniaze za funkciu poslanca? Prezradím vám niečo: majú. Samozrejme, že sa to s poslancami NR nedá porovnať, ale takisto to nie je zadarmo. A netvrdím, že to niektorí robia pre peniaze. A to, že by mali dostávať poslanci Pálfyho srdce? Prepáčte, ale to je podľa mňa scestné. Túto funkciu robia dobrovoľne a myslím, že kritéria na udelenie Pálfyho srdca sú iné. Nie to, že je niekto poslanec s dobrou dochádzkou. Mimochodom, veď keď sa bude vypisovať o návrhy na Pálfyho srdce, navrhnite koho myslíte, že by si to zaslúžil...

05.11.2010 13:00:44 | wdr

pán Vladimír, ano, poslanci su platení, ale viete aku almužnu z toho maju? pred nejakym casom to bola minimalna mzda, teraz sa robili upravy a hodnotenie je aj od toho kto ako pracuje ako opslanec, cize moze zarobit od 50 do cca 180eur..co nie je az tak vela, kedze ta horna hranica je aj vratane priplatkov za predsednictvo vo vybore, v rade a podobne..cize je to kvázi symbolické ako náhrada za obmedzovanie v pracovnej činnosti..

05.11.2010 13:22:35 | Vladimír

wdr - ja som nehovoril, že z toho majú veľa peňazí, ale iba to, že to nerobia ani úplne zadarmo. To je všetko

05.11.2010 13:28:00 | Daniel Krakovský

Pre wdr: Podľa mňa by mala byť práca poslanca cťou, že môže zastupovať občanov mesta. Veď predsa nešiel do volieb s tým, že na tom zbohatne, ale z vlastného presvedčenia, že môže veci zmeniť k lepšiemu. Takže to, či majú 0, 50 alebo 180 EUR nemá hrať žiadnu rolu. Ak sa na to jednoducho necítia, alebo na to nemajú čas, tak majú uvoľniť miesto ďalším. A nie mať 50% účasť ...

05.11.2010 16:15:20 | Pavol Tedla

Absolútny súhlas s Danielom Krakovským. Za seba aj sa nás všetkých z LPM môžem povedať, že práve chuť a možnosť niečo zmeniť, prispieť k riešeniu problémov, urobiť Malacky krajšími,............to sú pravé dôvody, prečo kandidujeme a uchádzame sa o hlasy občanov.

05.11.2010 20:53:53 | wdr

Dano, ale veď ja som mu len vysvetloval ze z toho maju financny osoh, lebo vela ludi si mysli ze maju z toho ake velke peniaze a pri tom je to nic...K tomu Palfiovskemu srdcu uz som nereagoval..Ak niekto chce robit poslanca, mal by to robit pre to ze ho to bavi, naplňa, žije tým a nič iné za tým nevidí..Taktiež je toto moj nazor dlhe roky - "vrátiť prácu poslanca do roviny zastupiteľa občanov!"