Ľudia pre Malacky » Kampaň sa začala veľmi nešťastne

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Kampaň sa začala veľmi nešťastne

"Nielenže ide o nepodložené domnienky, ale aj o hrubé zneužitie témy na predvolebné účely. Rozumiem, že vždy môžu byť rôzne názory. Avšak presadzovať sodíkové osvetlenie v 21. storočí považujem za spiatočnícke," hovorí primátor Malaciek Juraj Říha v reakcii na platenú inzerciu poslanca Mariana Novotu proti modernizácii verejného osvetlenia.

Kampaň sa začala a mňa mrzí, že zase raz namiesto vízií čítam len obyčajnú platenú inzerciu proti niekomu. Podľa súčasného poslanca Mariana Novotu "primátorova modernizácia verejného osvetlenia nie je také terno". Vraj "svietidlá neboli také poruchové, ulice dokázali byť osvetlené aj pôvodnými sodíkovými lampami na každom druhom stožiari a ani sa nedosiahla úspora". Toľko hovorí jeho platená inzercia v Malacku, ktorou podsúva verejnosti nevýhodnosť aktuálnej modernizácie.

Na zlý stav osvetlenia upozorňovali nielen odborní technici, ale aj poslanci. O tom, v akom stave sme mali osvetlenie, vedia najlepšie samotní obyvatelia. Vypadávajúca sústava, prehnité stožiare, káblové poruchy v zemi riešené vzdušnými prepojmi a sodíkové svietidlá umiestnené kvôli šetreniu na každom druhom stožiari. Skutočnosť, že by sme nedostali ani len revíznu správu pre jeho katastrofálny stav, už mojich protikandidátov asi nezaujíma.

Aj takto vyzeralo naše verejné osvetlenie, ktoré si podľa mojich protikandidátov nezaslúžilo modernizáciu.

Áno, mohol som sa roky tváriť, že verejné osvetlenie nevidím. Spolu s poslancami sme sa však zodpovedne pustili do náročného projektu celkovej modernizácie a prvé etapy už máme čo chvíľa za sebou. Ich výsledkom je osadenie 1717 moderných LED svietidiel, výmena 163 havarijných stožiarov, dodanie 22 nových rozvádzačov a opravených 92 poruchových káblových polí medzi stožiarmi. V súčasnosti sa ešte osádza nové nasvetlenie priechodov. Ide o veľkú investíciu a historicky aj najväčší technický projekt, ktorý sme dva roky pripravovali a len rok súťažili dodávateľa. Navyše sme sa museli s týmto náročným projektom popasovať v prostredí, kedy je Bratislavský kraj na rozdiel od iných krajov úplne vylúčený z čerpania eurofondov na verejné osvetlenie. Napriek tomu sa nám podarilo na základe úspešnej realizácie získať grant vo výške cez 32 tisíc eur. To sa však verejnosť z platenej inzercie nedočítala.

Rovnako sa verejnosť nedozvedela, že doterajšie sodíkové svietidlá na každom druhom stožiari, ako navrhoval inzerujúci poslanec Novota, by nielenže naďalej v uliciach spôsobovali čierne neosvetlené miesta, ale nespĺňali by ešte aj tri hodnoty z piatich podľa normy, ktorou sa musíme riadiť.

Graf zobrazuje vľavo nasvetlenie bežnej ulice po modernizácii verejného osvetlenia. Vpravo vidno nasvetlenie ulice  sodíkovými lampami a spomínané čierne hluché miesta, ktoré si obyvatelia pamätajú z ulíc.

A čo dosiahnuté úspory? Pán poslanec opakovane spochybňuje prínos modernizácie verejného osvetlenia. Na jeho inzerované domnienky a zavádzanie sa dá reagovať len faktami a číslami zo skutočných faktúr, kde opäť jasne vidno dosiahnutý 60%-ný pokles spotreby elektriny.

Prehľad reálnej spotreby podľa faktúr mesta za elektrinu po zrealizovaní prvej etapy modernizácie osvetlenia.

A ďalšie peniaze ušetríme na znížení poplatkov, keďže tiež kompletne meníme rozvádzače sústavy. To sú hmateľné výsledky projektu, ktorý bol schválený absolútnou väčšinou poslaneckého zboru. Pre mňa osobne sú poďakovania obyvateľov, ktorí konečne po rokoch v uliciach vidia, jasným potvrdením správnosti cesty. Čaká nás ešte veľa práce. V nasledujúcich rokoch sa musí investovať do masívnej výmeny stožiarov a obyvatelia v sídliskách musia dostať nové rozloženie stožiarov s doplnením svietidiel. Rovnako treba staré vzdušné vedenia nahrádzať podzemnými. Ale na to sme volení obyvateľmi, aby sme v najlepšej vedomosti prinášali ako ich zástupcovia riešenia.

Niektorí kandidáti sa však bavia písaním platených inzercií a vyberaním pútavých tém a článkov. Ja sa naopak ďalej sústredím na to, aby sme zohnali peniaze a mohli podobnú modernizáciu dotiahnuť aj obyvateľom z lokalít, ktoré dodnes napríklad osvetlené nie sú vôbec. Ako napríklad na Továrenskej, Štúrovej, Pezinskej.... a vedzte, že to zvládneme.

Je mi jasné, že sa každé štyri roky objavia všelijakí ľudia, ktorých začnú zaujímať Malacky a až do volieb ma budú obviňovať zo všetkého možného. Skončia sa však voľby a skončí sa opäť na dlhý čas aj ich záujem. Prajem si len jedno, aby ma neopľúvali daňoví špekulanti, figúrky oligarchov alebo politickí "všadekandidáti" a svojimi výmyslami nedehonestovali prácu mojich kolegov. Pretože my odpočet svojej práce predložíme a vôbec sa nehanbíme napríklad už len za to, že sme v tomto volebnom období získali pre Malacky vyše 3,5 milióna eur externých peňazí. Ale taký je život a taký je nasledujúci predvolebný folklór.

Juraj Říha
primátor mesta



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

04.07.2018 20:10:59 | čo sa deje v BVS?

Kto trochu pozná pána poslanca Novotu, je mu s vysokou pravdepodobnosťou jasné, že to nie je osoba vhodná na post primátora okresného mesta. Ku jeho cti na druhú stranu treba dodať, že aspoň má nejaké reálne skúsenosti z komunálnej politiky ako poslanec MZ.

Zaujímavejšie je, že sa tu zrazu pred minuloročnými voľbami do VÚC objavila postavička, ktorá nemá žiadne reálne skúsenosti s mestskou politikou a rovno sa chcela dostať do VÚC. Komunálna politika neznamená, že sa odfotím v bielej mikine na špinavej brigáde, pričom tá mikina vyzerá akoby bola rovno vytiahnutá z práčky. To skôr poukazuje na akích ľudí je takéto PR cielené. Predsa len robiť mestkého poslanca za pár šupiek, nie je veľmi lukratívny biznis (napríklad oproti kšeftovaniu s nehnuteľnosťami :-) ) a oveľa jednoduchšie je v predvolebnom období ohlupovať ľudí cez facebook. Zhodou okolností táto postavička sa takisto z čista-jasna objavila v roku 2015 v dozornej rade BVS, kde by človek očakával skôr skúsených odborníkov v tejto profesii, pričom opäť nemá žiadne skúsenosti a samozrejme ani vzdelanie v danej oblasti. Podobnosť čiste náhodná?

Pred pár dňami sa mihol v médiách článok o polmiliardovej dlžobe BVS. Nebolo to veľmi rozmaznávané, predsa len nie každý novinár chce skončiť ako Kuciak... Ako je vôbec možné, že táto spoločnosť, ktorá zdedila v roku 2002 vybudované siete a koncových odberateľov, má takýto obrovský dlh na úrovni 40 ročného rozpočtu mesta Malacky?!

Je verejným tajomstvom, ktorý známy veľkopodnikateľ sa už zopár rokov zaujíma o privatizáciu BVS. Nie je problém si to vygoogliť. Vďaka statočným ľuďom, ktorí mu prekazili plány, sa to pred pár rokmi nepodarilo. Avšak takíto velkopodnikatelia sa nevzdávajú, len menia taktiku...

Takisto sa dá bez problémov vygoogliť, ako sa údajne BVS-ka tuneluje napríklad cez súkromnú subdodávateľskú spoločnosť Infra Services, ktorá svojimi cenami valcuje konkurenciu, akurát že je to cenovou úrovňou smerom nahor :-).

Odporúčam všetkým podrobne sledovať dianie okolo BVS-ky, lebo to začína vyzerať na 2 pravdepodobné scenáre: buď sa kvôli tomuto obrovskému dlhu bude zvyšovať cena vody, alebo sa bude privatizovať.

Aby nakoniec ešte tie bilboardy a koncerty Rytmusa nezaplatili daňový poplatníci, vďaka zvyšovaniu cien vodného a stočného...

04.07.2018 20:59:59 | čo sa deje v BVS?

... ešte doplním že ten dlh je investičný, ciže nie sú schopný ufinancovať prevádzku a nevyhnutné investície, vďaka tomu že v posledných rokoch sa zle hospodárilo.

13.07.2018 11:10:55 | Lena

Dobrý deň p.primátor,
veľmi si vážim a s otvorenými ústami (v dobrom) sledujem čo s naším mestom robíte za posledné roky. To čo ste dokázali vy nedokázal nikto pred vami a dovolím si povedať, že pravdepodobne nedokáže ani ani po vás.
Osvetlenie samozrejme podľa môjho názoru bežného človeka/obyvateľa potrebovalo modernizáciu, no minimálne na našej ulici nás trápi kvalita nového osvetlenia. Kvalitou myslím svietivosť LEDiek. Napriek tomu, že ste zhustili počet stĺpov vymenili ich za nové máme pocit (a bavila som sa o tom s viacerými susedmi), že vznikli nové hluché miesta, čo má vplyv na bezpečnosť hlavne večer a aj na autá, ktoré máme zaparkované na parkoviskách. Od výmeny osvetlenia sme si viacerí našli nové škrabance a sledujeme, že sa tu večer zväčšil pohyb ,,nevítaných hostí,,. Ako máme riešiť takéto ,,škrabance,, a individuá, ktoré vyhľadávajú nové tmavé miesta?
Nahlásenie škody polícií nemá pritom význam, lebo je to malá škoda, no nemyslím si, že by sme to mali trpieť. Konkrétne sa jedná o kríženie ulíc Bernoláková a J.Kostku. Máme tu lampy s ,,jednoplatňovými,, LED, všimla som si, že v meste sú ,,viacplošné kvetionové,, lampy, ktoré svietia podstatne lepšie.

13.07.2018 19:11:21 | J.Říha

Dobrý deň, Lena, ďakujem za podnet. Aktuálne dokončujeme prvú etapu modernizácie verejného osvetlenia, ktorá zahŕňa výmenu a doplnenie svietidiel na existujúce stĺpy, výmenu rozvádzačov a odstránenie havarijných stavov na kabeláži. Tým, že sa roky neinvestovalo do verejného osvetlenia, nám dobiehajú staré modernizačné dlhy.

Vnímam rovnako, že v niektorých zónach nebolo rozloženie starých stožiarov v poriadku. Preto sme objednali projektovú dokumentáciu na ďalšiu etapu, ktorej súčasťou bude nové rozloženie stožiarov a doplnenie sústavy o nové svetelné body. Ide najmä o sídliská. Bežný typ ulice je pokrytý podľa technickej normy.

Prosím preto o pochopenie, ak niekde pociťujete nedostatok, pokúsime sa ho odstrániť v rámci tej nasledujúcej etapy, ktorá by mala kontinuálne pokračovať. Môj štvorročný mandát sa však tento rok naplní, ak dostanem dôveru od obyvateľov, veľký a náročný projekt verejného osvetlenia dokončíme k Vašej plnej spokojnosti. Na tom mi veľmi záleží.