Ľudia pre Malacky » Jarný UV_festival a cibuľa

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Jarný UV_festival a cibuľa

V piatok 22. marca sa v priestoroch Spoločenského domu MCK uskutočnila jarná verzia UV_festivalu. Už niekoľko rokov ho organizačne zastrešuje OZ UV. Festival podporuje menšinové kultúrne žánre, poskytuje priestor na prezentáciu talentovaných častokrát aj menej známych umelcov medzinárodných rozmerov.

Absolvovala som posledné UV_festivaly troch ročných období. Zorganizovaných ich bolo už podstatne viac (pozri), ale vždy som tieto typy akcií vnímala skôr periférne bez vlastnej zážitkovej skúsenosti. Nie každý sleduje alternatívnu hudobnú scénu a priznám sa bez mučenia, pre mňa bola vždy "španielskou dedinou" aj tá "mainstreamová".

Skúsenosť ma však presviedča, že na festivaloch ide o niečo úplne iné. O zážitok. A možno aj s cibuľou :). Stúpajúc po schodoch v spoločenskom dome mi hneď udrela do nosa. Paradoxne mi pripomenula omamnú vôňu adventných sviečok, ktoré tam horeli pár mesiacov predtým. A teraz tá cibuľová. Pre niekoho možno aróma nelákavá, ale pozor!

Už naši predkovia sa pred epidémiami chránili rozmiestnením cibule či cesnaku po dome. Konzumáciou týchto prírodných antibiotík tiež nič nepokazíte, naopak. Hlavne v čase, keď už s ťahujúcimi a neustále sa opakujúcimi virózami treba raz a navždy vypiecť. A nakoniec. Ja si cibuľu spájam s jarou, vy nie? Spomeňte si na čerstvý chlieb s prvou cibuľkou z vlastnej záhradky a prenesie vás v čase (aj v treskúcej zime, keď ju zoženiete ako všetko nepravé v marketoch).

Pre mňa sa tá výrazná vôňa mastného chleba s cibuľou šíriaca sa od pultu, za ktorým celý večer čapovala Naďka s pomocníkmi pivo s výbornou "čapicou", stala synonymom hlavnej myšlienky večera. Festival mal silu prírodných antibiotík. V družnej debate s kamarátmi som zabúdala na jarnú únavu a hnusné virózy. Na to, že som prišla len "na skok" a nie na štyri hodiny :). Pred pódiom som sa mohla skutočne vyskákať, a pritom som nemusela poznať tvorbu vystupujúcich. Hudba účinkujúca ako afrodiziakum. Ako cibuľa, ktorá podľa múdrych kníh podnecuje zmysly a vzbudzuje príjemné pocity. A o tom je každé takéto podujatie. Hlavne o pohode zo stretnutia.

Hviezdy festivalu - chlapci z Gerda Blank.

Vecičky s duškou z chránenej dielne Vstúpte, n. o.

UV_bazár

Skuban Band z Radošoviec

Dúhové eminencie

Lenka Kubíčková vo svojom kreatívnom kráľovstve. Raz by chcela organizovať kreatívne stretnutia aj v Malackách, tak dúfajme, že sa tak skoro stane.

Náušnice z lega? Aj to sa dá. Zrecyklovať sa dá čokoľvek. Neviem, či sa mojim deťom nezačnú strácať lego súčiastky :)

Mithote Denisy Bogdalíkovej.

Foto: Lucia Vidanová

Viac foto v albume na FB.

Keď som sa rozprávala s organizátorom Janom Petrovičom o jeho naplnení predstavy návštevnosti, bol spokojný. "Kamarát robí kultúru v Pezinku a tam to majú vždy všetko plné," povedal. Necítila som som z jeho reakcie výčitku, ale tú spomínanú pohodu. Tá môže panovať aj medzi desiatkami, stovkami, či tisíckami návštevníkov, ale aj medzi piatimi divákmi malackého kina, pre ktorých premietajú festivalovú lahôdku, hoci ďalšie stovky radšej zaplatia za vstupenky na podpriemerné marketingovo pretlačané "braky". Malačania spoznávajú hodnotu menšinovej kultúry postupne. Možno to nejde tak rýchlo ako inde, ale ide.

Už dnes sa teším na ďalší UV_festival, ale aj akciu projektu Sokolovňa_LIVE, na každé jedno podujatie, ktoré zorganizuje Mestské centrum kultúry alebo aj menej známe "neinštitucionalizované" skupinky nadšencov. Koncom februára som mala slinu napísať aj o Piussi a Geišbergovcoch. Pocit sa prepadol do hĺbky, no jeho ozvena zostáva. Som rada, že mali v MCK guráž premietnuť Od Fica do Fica. Publikum bolo nadšené, nechýbal spontánny smiech a potlesk, zvedavé otázky na Zuzanu Piussi. "Gorily sa nám rozmnožujú a mne najviac vyčítajú - ale ukážte, čo máme robiť? Neviem. Každý musí začať sám od seba. Ja som dokumentaristka, tak točím," povedala.

Foto: M. Macejka

A hoci pri Geišbergovcoch už unavené publikum nereagovalo na pokusy o oživenie a dokonca počas koncertu jednotlivci odchádzali, Martin Geišberg, výborný hudobný improvizátor, skonštatoval: "Nevadí, nie sme predsa na hipisáckom festivale, kde sa všetci pochytajú za ruky a sú jedna veľká rodina. A aj predchádzajúci film vo vás zanechal istý ťaživý pocit." Ustál to s dobrou náladou a skvelý koncert dotiahol so známejším otcom Mariánom do finále.

Foto: M. Macejka

Preto si myslím, že zvlášť v Malackách by sa mali organizátori riadiť základným pravidlom vedúcim k spokojnosti - dávaj viac, očakávaj menej. A príde to! Teda príde. Vďačné publikum. Ja za seba im ďakujem za odvahu už vopred.

P.S.: Pamätám si obdobie, keď pri rozprávkových nedeliach boli zaplnené tak tri-štyri rady v hľadisku. Na tej poslednej bolo 128 divákov :). Aj ja verím, že budem raz s úsmevom spomínať na obdobie, keď som takéto typy príspevkov publikovala väčšinou len ja. A preto stále nabádam šikovných ľudí v Malackách, ktorí majú vzťah k písaniu (foteniu), aby sa realizovali na LPM.sk. Verím, že aj to príde. Ja za seba im ďakujem za odvahu už vopred.

Posledná rozprávková nedeľa - hľadisko bolo takmer plné. Aj to je výsledok dlhoročnej neúnavnej práce pracovníkov malackej kultúry. Aj to je "cesta". Najbližšie bude 21. 4. hudobná rozprávočka Tralala bum.

P.P.S.:

Dobrú chuť :)

 



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

24.03.2013 18:24:36 | Roman Toldy

Paráda, perfektný oddychový článok :-)