Ľudia pre Malacky » Hviezdoslavova jednosmerkou nebude

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Hviezdoslavova jednosmerkou nebude

Včerajšie (25. 2.) verejné stretnutie primátora Juraja Říhu a zástupcov mesta s občanmi k prediskutovaniu zmien v organizácii dopravy na uliciach Hviezdoslavova a Cesta mládeže prinieslo viaceré uzávery, ktoré bude mesto akceptovať pri ďalšom postupe. Väčšina občanov sa jednoznačne vyjadrila proti alternatíve, ktorá by Hviezdoslavovu ulicu zjednosmernila. Pri Ceste mládeže čaká vedenie mesta rokovanie s majiteľmi prevádzok s cieľom dosiahnuť konsenzus a zabezpečiť zásobovanie vo vyhradených hodinách. Prioritou zostáva kompletná rekonštrukcia povrchu ciest.

Podnetom k zvolaniou stretnutia boli protichodné názory obyvateľov Hviezdoslavovej a priľahlých ulíc na riešenie dopravnej situácie, ktoré je tu už podľa väčšiny neúnosná. Ešte v minulom roku zástupcovia prvej petície žiadali, aby bola časť Hviezdoslavovej ulice jednosmerná, úplne sa zastavila premávka v smere od Inkubátora po Cestu mládeže a vybudovali spomaľovače. Na Ceste mládeže žiadali obmedzenie rýchlosti vozidiel v oboch smeroch na 30 km/h na časti ulice, vybudovanie aspoň dvoch spomaľovačov a obmedzenie premávky nákladných vozidiel a poľnohospodárskych strojov len na zásobovanie.

V pripomienkovacom konaní sa však objavili protichodné názory. "Záleží nám na tom, aby sme našli prienik a došli ku konsenzu. Pozorne počúvam občanov a ich názory budú pre mňa dôležité pri zvolení ďalšieho postupu mesta," vyjadril sa primátor Juraj Říha. Viceprimátor Milan Ondrovič predstavil alternatívy dopravných riešení. V prípade Hviezdoslavovej ulici prvá alternatíva počítala so zjednosmernením ulice s tým, že by sa vytvorili po jednej strane parkovacie miesta a rovnako časť cyklochodníka regionálneho významu. Druhá možnosť počítala so zachovaním obojsmernej dopravy, no s vybudovaním dlhých priečnych pruhov vzdialených od seba asi 100 m na zníženie rýchlosti na tejto ulici.

1. variant riešenia dopravnej situácie na Hviezdoslavovej ulici

2. variant riešenia dopravnej situácie na Hviezdoslavovej ulici. Priklonila sa k nej väčšina prítomných.

V diskusii sa vyjadrilo viacero občanov, rovnako zástupcovia petitentov. Väčšina odmietla jednosmerku. Viacerí sa zhodli na tom, že treba riešiť nielen žalostný stav cesty, ale v prvom rade prepadávajúcu sa kanalizáciu. Tu musí mesto rokovať so zástupcami Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, a. s. s cieľom získať prísľub postupnej rekonštrukcie pôvodných kanalizačných sietí. "Bývam na Hviezdoslavovej ulici 40 rokov, za celý ten čas sa s ňou nič nerobilo," odznelo z pléna. Ak by sa mali na uliciach umiestňovať retardéry, občania jednoznačne poukázali na zlé vyhotovenie tých, ktoré boli na malackých komunikáciách vybudované za posledné roky. Mnohé retardéry neboli vybudované v súlade s vyhláškou, mesto bude žiadať ich opravu.

Niektorí poukázali na to, že rekonštrukcie ciest a chodníkov, ktoré sa udiali v Malackách v minulom období, neboli urobené kvalitne. "Na kvalitu odovzdaných prác pri rekonštrukciách v nasledujúcom období určite dohliadneme. Za to vám ručím," reagoval J. Říha. Pri Ceste mládeže už mesto rokovalo so zástupcami spoločnosti First Farms, ktorá ma na konci ulice prevádzku. "Vylúčenie dopravy nad 7,5 t nie je možné. Nemáme oporu v zákone. Raz tu boli povolené prevádzky, nemáme možnosť ponúknuť im iné komunikácie pre zásobovanie ako súčasné. V budúcnosti by sa mohla vybudovať nová spojnica medzi Cestou mládeže a Štúrovou," dodal primátor. Čakajú ho ďalšie rokovania s ostatnými podnikateľskými subjektami, ktoré tu sídlia. Mesto rovnako nemôže zaviazať podnikateľov, aby sa na rekonštrukcii cesty finančne podieľali, môže to byť však vecou vzájomnej dohody.

Aktuálne po rokovaniach s okresným riaditeľom štátnej polície a aj s náčelníkom mestskej polície je dohoda o monitorovaní dopravnej situácie a vykonávaní kontrol. Mesto v súčasnosti zisťuje či môže participovať na zakúpení radarov, rovnako právne posudzuje, kto môže údaje získané z meraní vyhodnocovať a na základe výsledkov pokutovať tých, ktorí tu porušujú dopravné predpisy.

 "Všetci by sme chceli zrekonštruované cesty, no je to aj o našich možnostiach. Môžeme sa prikrývať len takou veľkou perinou, na akú máme. Otázka riešenia dopravy je však pre mňa absolútne prioritná. Na marcovom rokovaní mestského zastupiteľstva poslancom predložím priority mesta na nasledujúce obdobie a verím, že tie v oblasti dopravy podporia," dodal primátor. Mesto v súčasnosti obstaráva projektovú dokumentáciu ku rekonštrukciám viacerých ciest vrátane Cesty mládeže. Predbežný odhad nákladov je viac ako 2 milióny eur. V Malackách sa mimo volebného roka zvyklo priemerne do rekoštrukcií ciest a chodníkov investovať 90-tisíc eur.

Vodiči poľnohosdárskych strojov prišli na stretnutie s ukážkou nástrah, ktoré im niekto hádže do vozovky na Ceste mládeže. V jednom dni majú aj štyri defekty. Rovnako sa prihlásila aj obyvateľka, ktorá mala odložených troch takýchto "kovových ježkov". Niekto hazarduje s bezpečnosťou a to je trestuhodné. 

Diskusia s občanmi trvala takmer dve hodiny a ukázala, že ľudia majú záujem stretávať sa a vecne sa vyjadrovať k témam. Veríme, že sa takýto spôsob získavania spätnej väzby od občanov stane samozrejmosťou. A verejné stretnutia sa budú konať pravidelne. 



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

26.02.2015 20:22:27 | obyvatel

Dobry den dufam ze ked budete nahodou realizovat opravu cesty budete mysliet na celu Hviezdoslavovu, t.z. aj za cestou mladeze. Zaroven by bolo fajn keby sa obyvatelia ulice naucili parkovat aj vo svojich dvoroch nie na ceste.
Dakujeme a drzime palce s rekonstrukciou cesty

27.02.2015 20:06:05 | Juraj

V horeuvedenom texte je zaujímavá konštatácia "...mnohé retardéry neboli vybudované v súlade s vyhláškou, mesto bude žiadať ich opravu ...", tak sa pýtam : 1.Kto je vinný -projektant ? alebo realizátor ?alebo dozor ?Ktorí z nich uhradí opravy ???? Hádam - nie mesto !!! Kto zaplatí dnešnú opravu - predĺženie nájazdov veľkého križovatkového spomaľovača na Veľkomoravskej ???? Ďakujem tomu, kto dal pokyn na túto opravu.Už neplatí podmienka, že sklon a dĺžka nájazdu spomaľovača závisí od povolenej rýchlosti ????? Ešte treba opraviť aj tie zatopené spomaľovače !!!

03.03.2015 22:04:10 | Maťašovský

Kto bol na stretnuti vie, ze opravy spomalovacov sa opravuju v zaruke.
V neposlednom rade budeme sledovat dalsie kroky mesta na skludnenie dopravy v spominanych lokalitach, a tym aj ochranu obyvatelov zijucich na tychto uliciach. Cim skor, tym lepsie, ide jarne obdobie, doprava sa opat zacina zo dna na den zhorsovat. Auta lietaju ako na pretekarskej drahe, je vidiet viac deti na chodnikoch, cestach, takze otazka casu. Kto z koho!!!!!!!!!!!