Ľudia pre Malacky » Etický kódex schválili, nie však jednohlasne

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Etický kódex schválili, nie však jednohlasne

Na poslednom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Malackách pred prázdninami, ktoré sa uskutočnilo 20. júna, schválili poslanci Etický kódex voleného predstaviteľa samosprávy mesta Malacky. Návrh predložila Ing. Mgr. Zuzana Baligová z ĽPM po tom, čo bol predchádzajúci materiál k tomuto bodu vo februári z rokovania poslancov stiahnutý.

O etickom kódexe mali poslanci rokovať vo februári, po pripromienkach komisií však materiál stiahli. Zuzana Baligová preto dokument prepracovala a prednosta MsÚ ho zaradil do programu júnového zastupiteľstva.

"Ak chceme ako poslanci efektívne pracovať v prospech ľudí, ktorí nám dali svoju dôveru, musíme si túto dôveru vážiť rešpektovaním a dodržiavaním stanovených etických noriem a pravidiel. Musíme byť kedykoľvek pripravení zodpovedať sa za svoje činy a byť konfrontovaní s tým, čo od nás ľudia očakávajú. Etický kódex je podľa môjho názoru nevyhnutný nástroj, jasne stanovujúci zásady, ktorými sa musíme riadiť, aby sme si dôveru ľudí zaslúžili,“ povedala predkladateľka návrhu.

Podľa Rasťa Diovčoša z Aliancie Fair-play každá samospráva, ktorá sa rozhodne, že si prijme etický kódex, si zaslúži uznanie. "Zmyslom etického kódexu nie je nahrádzať zákon, alebo ho dopĺňať v obmedzeniach a sankciách. Poslanci pri svojej práci musia často riešiť etické dilemy a práve tento dokument by im mal pomáhať uvedomiť si ich a pomôcť pri hľadaní odpovede," hovorí Diovčoš a dodáva: "Každý poslanec sa môže pri rozhodovaní dostať do situácie, ktorá môže byť vnímaná ako rozpor osobného a verejného záujmu."

Etický kódex je podľa neho deklaratívny dokument a žiadny orgán samosprávy ani nemôže posudzovať, či ho poslanec dodržuje alebo nedodržuje. "Dodržiavanie kódexu je len na konkrétnom poslancovi. Za dôležité považujem, aby etický kódex nebol len dobre znejúcou formalitou, ale aby vyjadroval vnútorné presvedčenie poslancov, ktorí si ho prijali," uzatvára Diovčoš.

Prijatie etického kódexu podporil aj primátor Jozef Ondrejka. "Ak chceme robiť transparentne, a ja nehovorím, že tu nie je snaha robiť transparentne, tak nemôže byť problém sa pod niečo takéto podpísať, takže ja vás tiež žiadam o prijatie tohto dokumentu."

Nie všetci poslanci sa však s týmto návrhom stotožnili a pre bojkotovanie hlasovania takmer predčasne ukončili celé zasadnutie MsZ. "Žiadne kódexy ma nebudú zošnurovávať, je tu dosť zákonov a ústava, aby som vedel ako sa mám riadiť. Keď to niekomu nestačí, nech si príjme tristopäťdesiat alebo neviem koľko kódexov, je mi to úplne putna. Kódexy od čias budovania socializmu, ktoré sme sa museli povinne učiť, a keď som išiel na skúšku na vysokú školu, tak to bola jedna zo skúšobných otázok, pani Baligová, tak ma nikto ani vy, ani toto zastupiteľstvo, nebude žiadnym kódexom zošnurovávať," vystúpil v diskusii Jozef Mračna (SMER - SD).

Pri prijímaní kódexu boli v rokovacej sále jedenásti poslanci. Pri hlasovaní práve Jozef Mračna a jeho poslanecký kolega z obvodu Štefan Bauman (ĽS - HZDS)  vytiahli karty z hlasovacieho zariadenia, čím znefunkčnili rokovanie. Počet poslancov sa tak podľa záznamu znížil pod hranicu povinného kvóra zabezpečujúceho úznášaniaschopnosť (10 poslancov). Návrhová komisia preto odporučila opakovať hlasovanie, vtedy už Štefan Bauman kartu zasunul, no zdržal sa. Etický kódex zvyšných deväť poslancov schválilo.

Prijatie etického kódexu je predpokladom pozitívnejšieho hodnotenia transparentnosti samosprávy zo strany mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko, ktorá v poslednom rebríčku zaradila Malacky na 40. miesto zo 100 hodnotených najväčších samospráv. Ďalšie sa uskutoční v 2014.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

25.06.2013 11:49:38 | marek

Pán Mračna je obyčajný ******* a prevracač kabátov. Ide do tej strany z ktorej može ryžovať. Može sa hanbiť a mal by chodiť v Malackách kanálmi. On poukazuje na komunistov a on čo robí, ******* jeden.

25.06.2013 17:10:57 | Milý kolega/kolegyňa

KONEČNE!!!! Po strastiplnom jednaní je ETICKÝ KÓDEX na svete!!! Pospolitý ľud ani netušil, čo mu chýbalo ku šťastiu. Odteraz bude život v Malackách prechádzkou ružovým sadom. Len sa prosím vás nesnažte (tlačí sa mi na klávesnicu výraz "obyčajným ľuďom") pospolitému ľudu vysvetľovať čo to ten ETICKÝ KÓDEX vlastne je. Bystré novinárske oko sa zviditeľnilo, etický kódex je zdrap papiera, psi štekajú, karavána ide daľej, sopliaci ktorí ešte v živote nič nedokázali sa zviditeľnili.
Česť práci !!!!

25.06.2013 17:42:55 | Lucia Vidanová

Prosím diskutujúcich nielen pod týmto príspevkom, aby sa vyhýbali osobným invektívam. Príspevok bol spracovaný spravodajsky, poskytol pohľad na odlišné vnímanie etického kódexu našimi volenými predstaviteľmi. Bezprostredne po prijatí kódexu som reagovala aj na FB stránke LPM.sk - dodržiavanie zákonných a etických noriem (ich prijatie) má byť samozrejmosťou a nie dilemou. Do príspevku som nevkladala osobný názor, tak využijem priestor v komentári.

Inštitucionalizácia etiky je všeobecným trendom nielen v oblasti podnikateľského, ale aj verejného života. Je samozrejmým dokumentom, ktorý prijímajú členovia stavovských organizácií (máme aj etický kódex novinára :), dokonca je aj etický kódex štátneho zamestnanca http://www.minv.sk/?eticky-kodex-statneho-zamestnanca, s ktorým by zrejme mal byť stotožnený aj prednosta obvodného úradu. V roku 2002 som mala tú česť spolupracovať s jednou z najväčších kapacít na otázku etiky na Slovensku s prof. Annou Remišovou (http://sk.wikipedia.org/wiki/Anna_Remi%C5%A1ov%C3%A1) Už v roku 2006 (?) som presviedčala primátora o dôležitosti etického kódexu. Jeho protiotázka - Myslíte si, že to poslanci prijmú? A pri tom to zhaslo. Preto ma teší, že po rokoch prišlo na "dávnu" myšlienku a dokument je prijatý, pretože nás to radí k moderným samosprávam.

P.S.: Nielen do ženy sa nepatrí kopať (ani slovne) ako do futbalovej lopty. A ani sa na jej výstup nereaguje slovníkom - "ale ste ma o*ebali" (reakcia nemenovaného poslanca na hlavnú kontrolórku mesta). Odvážne je postaviť sa v diskusii pod vlastným menom, ja sa konštruktívnej kritike nevyhýbam, práve naopak, posúva ma vpred :)

26.06.2013 23:58:01 | peto peto

mracna sa strcil v pravy cas do spravnej strany a ziskal funkciu prednostu... spravna strana sa predsa odmeni... v sobotu som isiel pozriet turnaj generacii a cestou som sa zastavil pozriet turnaj na futbalovom ihrisku.. ked som videl spicky smeru-sd ako sa pretrcali pri mikrofone doslo mi na zvracanie.. monika flasikova - pasteka - friala - mracna - halcin... cela smeracka banda bola nastupena.. mracna urobil vykop a seci sa tvarili akeho maju sportoveho ducha... z toho ako nechutne zneuzili sportove podujatie malych futbalistov sa mi urobilo zle otocil som sa a isiel hore pozriet hadzanarov... smeraci sa nestitia nicoho... nech ich uz zvolia do vuc a konecne daju pokoj

10.07.2013 13:14:59 | pre Mareka

Mračna dobre povedal,,,,,,,,,milý Marek, pozrite sa na iných, čo prevracajú kabáty,,,,,,tí čo predkladali Etický kódex,,,,čo myslíte, vedia niečo o etike a morálke? Nad tým by som sa zamyslel, ale ktovie,,,,,možno, že to pomôže napr. pánovi Dobrovodskému....Etický kódex je totiž jedným z najvýznamnejších spôsobov vnášania etiky do každodenného života a usmerňovania správania sa člena tejto spoločnosti. Čo myslíte, dokážu týmto dokumentom zmeniť správanie členov danej skupiny ľudí?....