Ľudia pre Malacky » Dobro v nás a ochota pomáhať

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Dobro v nás a ochota pomáhať

Občianska iniciatíva DobroMA vznikla v roku 2020. Jej cieľom bolo v čase vrcholiacej pandémie koronavírusu zabezpečiť nákupy pre najzraniteľnejšiu skupinu osamelých seniorov. V roku 2022 prišiel čas utlmenú aktivitu zoskupenia oživiť. Impulzom bolo vypuknutie vojnového konfliktu na Ukrajine a s ním spojený prílev odídencov na Slovensko, do Malaciek a okolia. A tak vzniklo centrum pomoci DobroMA na Mierovom námestí 12.

"Čo urobíme? Nemôžeme sa len prizerať na to, čo sa deje? Tí ľudia si zaslúžia, aby sme ich prijali a pomohli im v tejto ich neľahkej situácii. To je hrozné, čo sa deje za našimi hranicami u susedov a tiež na našich hraniciach..." Tieto otázky a vnútorné pochody nami lomcovali koncom februára, keď celý svet sledoval zákerný útok Ruska na Ukrajinu. Do pohotovosti sme teda po rýchlych telefonátoch uviedli DobroMA - iniciatívu, ktorá spojila malacké občianske združenia v čase vrcholiacej pandémie. Naše odhodlanie pomôcť bolo o to silnejšie, že do pomoci odídencom boli priamo zapojení naši kamaráti - príslušníci Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách. Dostali na starosť stanové mestečko pri hraniciach v Humennom. Pri rýchlej mobilizácii nemali dostatok humanitárnej pomoci pre ľudí, ktorí im do mestečka prichádzali. Chýbalo oblečenie, topánky, jedlo pre deti, deky, spacáky, hygienické potreby, preto sme rychlo zorganizovali prvú zbierku. 

Foto z prvej hromadnej zbierky, ktorá sa uskutočnila po dohode so Vstúpte, n. o. v areáli na Kukučínovej. Zorganizovali sme ju už 27. februára a tri plné autá odišli z Malaciek priamo na hranice do Humenného. 

Foto: Miroslav Konečný

DobroMA pomáha(la) nielen v Malackách, či na slovensko-ukrajinských hraniciach, ale aj na územiach, kde sa bojuje. Priamo do vnútrozemia Ukrajiny odišli niekoľkokrát prostredníctvom dobrovoľníkov humanitárne balíky. 

 Dievčatko z Dnipra so zásielkou humanitárnej pomoci, ktorá prišla aj z Malaciek.  

Krátko po zorganizovaní prvej zbierky vznikla potreba mať stabilné miesto, kde budú môcť ľudia priniesť materiálnu pomoc. Vedeli sme o priestore po bývalej ambulancii detskej lekárky na Mierovom námestí 12, v ktorom v tom čase fungovalo vakcinačné centrum. Poradil nám to aj riaditeľ Bratislavskej arcidiezéznej charity Boris Hrdý. "Nezbavujte sa všetkých vecí, tí ľudia prídu sem do regónu, do mesta a budú tie veci aj tu potrebovať," poradil nám pri preberaní vecí, ktoré sme tiež pre nich vyzbierali. 

Po rýchlej dohode so župou, ktorá mala v tom čase priestory vo výpožičke, a mestom sme získali možnosť začať budovať centrum pomoci pre núdznych DobroMA. Najskôr bolo otvorené podľa možností dobrovoľníkov, ktorí do centra chodili po práci. Neskôr si mesto Malacky osvojilo nápad aktivovať nezamestnaných cez úrad práce a tak do tímu DobroMA pribudli dve Slovenky a dve Ukrajinky na dobrovoľnícku službu. Dnes sa v DobroMA striedajú Ukrajinky Maryna z Mikolajeva a Alena z Dnipra a centrum funguje cez pracovné dni od 8.00 do 16.00 h. Dievčatá už majú výbornú slovenčinu a tiež navštevujú kurz slovenského jazyka. Jazyková bariéra medzi nami už prakticky neexistuje :)

Dozásobovať sklad DobroMA nebolo vždy najjednoduchšie, ale mali sme aj takéto dni. Prázdne regály. Zo začiatku sme okrem občanov cez FB oslovovali aj firmy. V úvode nám sponzorsky pomohla napríklad Drogéria Spuchlák či Junior, ale aj Stavmat a finančne sumou 500 € Danucem. Neskôr sa podarilo mestu Malacky vybaviť veľkorysú finačnú dotáciu od spoločnosti Engie a z týchto peňazí sa priebežne dokupujú jednotlivé potrebné komodity. 

Nakontakovala sa na nás aj organizácia Kto pomôže Ukrajine, keďže nás evidovali z Mapy pomoci. Párkrát nám presmerovali dodávku a doplnili tak náš sklad. 

Veľmi sme boli vďační aj zapojeniu miestnej organizácie Slovenského červeného kríža spolu s pani Kovárovou na fotografii. Tá oslovila starostov dedín z okresu Malacky a zorganizovali zbierky. Na fotografii so starostom z Plaveckého Mikuláša. Zo srdca ešte raz ďakujeme. 

Centrum pomoci DobroMA dnes vydáva hygienickú a potravinovú pomoc vo frekvencii raz mesačne. Presne eviduje jednotlivé rodiny a ich veľkosť, koľko majú detí, či vôbec je niekto zamestnaní v domácnosti alebo nie, z akej časti Ukrajiny pochádzajú. Pri tom všetko zvažujú množstvo potravín či drogérie, ktoré dostanú do tašky. Oblečenie, obuv, či školské potreby, hračky alebo iné darované veci si môžu ľudia brať priebežne. Dôležité je tiež povedať, či z DobroMA sa nevydáva pomoc len ukrajinských odídencom. Keďže spolupracujeme najbližšie so sociálnymi pracovníčkami z mestského úradu, rovnako tiež z úradu práce a sociálnych vecí, pomohli sme aj viacerých núdznym rodinám či bezdomovcom, ktorých evidujú. Všetko sa však deje pod prísnym posudzovaním. Pomoc sme tiež poslali do Azylového centra Betánia, keď sme zachytili ich výzvu na sociálnej sieti. 

Aktuálne je naším cieľom začať prepájať ukrajinskú i slovenskú komunitu. Vytvárať priestor pre vzájomné spoznávanie a pomoc. Veľmi dobre v tomto smere sa veci chopila napríklad cirkevná škola v Malackách, ktorá ešte pred letom organizovala spoločnú opekačku pre rodiny. My sme sa snažili šíriť osvetu na podujatiach účasťou na Prvomájových Malackách či letnej Malackej šošovici, ale napríklad aj na FestZdravo festivale v Moravskom Svätom Jáne. 

 

Počas Prvomájových Malaciek sa pri stánku DobroMA zastavil aj župan Juraj Droba spolu s primátorom Jurajom Říhom. 

V DobroMA píšeme krásne príbehy. Za mesiace fungovania ich máme mnoho, ale spomenieme za všetky jeden nedávny.

Na FB stránke DobroMA sme informovali o predčasne narodených trojčatách, pre ktoré sme pýtali monitory dychu. Podarilo sa nám ich zohnať expresne rýchlo a odovzdať vďaka spolupráci s pediatrickou ambulanciou na Rovniakovej v Bratislave, ktorú odborne zastrešuje MUDr. Tatiana Spevaková. Medzičasom sme sa zoznámili s pánom Pavlom Jelínkom, ktorý daroval do DobroMA tiež monitor dychu po svojej dcérke. Povedal nám o svojom kolegovi Vladimírovi Turčanovi, poprednom slovenskom archeológovi, ktorý počas oslavy svojho nedávneho životného jubilea mal jediné prianie - "nenoste mi kvety, "vence", dary, ale venujte finančnú čiastku na pomoc núdznym ukrajinským deťom." A tak sa prepojila krásna myšlienka s našou organizáciou a pán Jelínek nám odovzdal finančnú hotovosť na kúpu potrebných vecí. Spolu s Tatianou Spevákovou sme identifikovali rodiny, ktorým sa pomôže. Pre rodinu trojičiek sme nakúpili špeciálne mliečka, pre rodinu 7-ročného ťažko postihnutého dievčatka plienky, keďže tie na predpis jej zďaleka nestačia a zo zvyšku nakúpime špeciálne potraviny pre ďalšieho malého pacienta s fenylketonúriou.

Takto sa v skutkoch láskavosti prepájame. Je to pocit, ktorý sa nedá ničím vyvážiť. Najväčšia hodnota, keď ako ľudia k ľuďom pristupujeme citlivo a s radosťou z pomáhania.

Rodičia so svojimi ratolesťami vďační za dar z DobroMA.

V čase finalizácie príspevku nám v schránke pristála táto krásna správa od Táni Spevákovej. Odchádzajú do USA, kde tatino dostal pracu. Narodili sa v 28.tyzdni, všetci mali okolo 1 kg. "Do sveta ich púšťame 3 x 5 kg buclaté, zaočakované a ošetrené všetkými špecialistami s rodičmi, ktori boli zaučení a poučení vo všetkom ako sa o radosleti postarať," napísala pediatrička Tatiana Speváková ❤️❤️❤️ 

Vnímame, že naše životy zasiahla ekonomická a energetická kríza. Vnímame, že nálady v spoločnosti sú rôzne a nie každý je pomoci naklonený. Vieme, že pomôcť treba aj iným a nezatvárame si predtým oči. Tiež sa nás dotýkajú aj negatívne komentáre, preto sme veľmi radi, že sa na nás nakontakoval tím IPčka z Bratislavy, s ktorým sme pre Malacky dohodli spoluprácu. Ide o vyškolených psychológov a psychologičky pripravených vypočuť si všetko, o čom chcú klienti prechádzajúci náročným obdobím, traumami a duševnými ťažkosťami hovoriť. IPčko patrí k najvyužívanejším linkám pomoci v krízových službách. Možno ich kontaktovať na poradna@ipcko.sk aj v ukrajinskom jazyku na ukrajina@ipcko.sk ci vo videoporadni od pondelka do piatku od 15.00 do 20.00 h.

Najbližšie sa chystáme spoluorganizovať stretnutie s organizáciami, školami, predškolskými zariadeniami či záujmovými skupinami, ktoré sa ukrajinským odídencom venujú a poskytujú im služby, aby si navzájom vymenili skúsenosti a rozprávali sa na témy, ktoré potrebujú riešiť. IPčko je tiež veľmi aktívne pri riešení napríklad tém šikany, kyberšikany, či iných nepriaznivých javov, a tak táto spolupráca môže mať pre všetkých ešte širší rozmer. Ďakujeme teda za to, že dobro v nás, ochota pomáhať, ochota prepájať sa v skusenostiach sú dôkazom toho, že dobro v nás je stále silné. 

♥ 

autorka: Lucia Vidanová,  mestská a župná poslankyňa, v októbrových voľbách kandiduje opäť. Už deväť rokov pôsobí v zariadení sociálnych služieb pre dospelých ľudí s mentálnym postihnutím Vstúpte. Je tiež dlhoročnou členkou sociálnych komisií a tiež riadiacich a pracovných skupín zaoberajúcich riešením sociálnych a zdravotníckych problémov na úrovni mesta i kraja. Iniciovala vznik centra DobroMA, spravuje sociálne siete a dodnes centrum "neformálne" koordinuje. 



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku