Ľudia pre Malacky » Chceme zaviesť participatívny rozpočet

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Chceme zaviesť participatívny rozpočet

Za posledné roky začali niektoré samosprávy zavádzať do praxe participatívny (občiansky) rozpočet. Ten umožňuje zapojiť občanov do procesu rozhodovania o prioritách týkajúcich sa ich mesta a spolurozhodovať o rozdelení vyčlenených finančných prostriedkov na podporu komunitných projektov. Našou ambíciou je presadiť participatívny rozpočet aj v Malackách.

Úloha občanov nekončí účasťou vo voľbách raz za štyri roky, participatívny (občiansky) rozpočet im umožňuje priamo sa zapojiť do procesu rozhodovania o prioritách týkajúcich sa ich mesta. Posilniť otvorenosť, transparentnosť a efektívnosť samosprávy, viac informovať občanov, diskutovať s nimi a zvýšiť ich spoluúčasť na rozhodovaní – to je súčasťou programu iniciatívy Ľudia pre Malacky. Radi by sme zaviedli do praxe mechanizmus, ktorým by sa docielilo to, aby o určitom objeme peňazí z rozpočtu mohli spolurozhodovať občania.

Participatívny rozpočet v zásade znamená:
• vytváranie nového vzťahu medzi zastupiteľstvami a občanmi, čo v praxi znamená formovanie novej, demokratickejšej formy riadenia a rozhodovania,
• zvyšovanie záujmu o veci verejné,
• podporovanie aktívneho občianskeho prístupu,
• presmerovanie verejných zdrojov v prospech najpostihnutejších a na projekty, ktoré sú prioritou pre samotných obyvateľov mesta,
• opätovné obnovovanie narušených sociálnych väzieb,
• postupné zvyšovanie transparentnosti mestskej správy, odstraňovanie korupcie a vonkajších vplyvov, ktoré sú v rozpore so záujmami obyvateľov, na rozvoj mesta.

Zdroj info: www.bratislava.sk

Participatívny rozpočet v praxi

Na Slovensku zaviedli participatívny rozpočet najskôr v Bratislave. Pred komunálnymi voľbami 2010 tento krok iniciovalo  občianske združenie Utopia. Myšlienka sa postupne šíri aj do ostatných samospráv. Dnes funguje v Ružomberku, od tohto roka v Banskej Bystrici, prípravné kroky boli realizované v Trnave. Implementáciu participatívneho rozpočtu pre rok 2015 schválili aj v Šali.  Boli by sme radi, ak by sa do skupiny samospráv pridali čoskoro aj Malacky. Presadenie participatívneho rozpočtu je relatívne dlhodobý a náročný proces. 

Zdroj: www.pr.banv.sk

Ako majú mechanizmus participatívneho rozpočtu nastavený napríklad v Bratislave - Novom Meste? Najjednoduchším je ponúknuť podnet, nápad, alebo sťažnosť vyplnením dotazníka, ktorý je k dispozícii priamo na úrade alebo prostredníctvom internetu. Po zaregistrovaní sú nápady zverejnené na webe a priradené do tematickej kategórie (sociálne problémy, školstvo, šport, verejné priestranstvá, seniori, mládež a pod.). Počas verejných stretnutí v participatívnych komunitách sa podnety a nápady spracujú do podoby zámerov. Tieto sa odprezentujú na tematických verejných fórach, kde sa vyberú najlepšie z nich. Na záverečnom verejnom fóre sa hlasuje o projektoch, ktoré dostanú podporu. Inšpiráciou pre nás môžu byť nastavené Pravidlá občianskeho rozpočtu hlavného mesta SR Bratislavy či Štatút participatívneho rozpočtu Mesta Banská Bystrica a i.

Mechanizmus participatívneho rozpočtu Nové Mesto zahŕňa tri roviny: Okrem priameho rozhodnutia, kam nasmerovať investície mestskej časti (zadania), či pomôcť definovať priority, otvára PR aj priestor pre financovanie a sebarealizáciu v občianskych aktivitách a vo verejných službách (projekty).

V Bratislave môžu občania vyplniť jednoduchý elektornický formulár na webe akúsi Burzu nápadov. Sledovať aktivity a dozvedať sa novinky k téme môžu nielen Bratislavčania aj prostredníctvom FB stránky. Pri zavádzaní a udržiavaní participatívneho rozpočtu je dôležitá správne nastavená komunikačná stratégia. Musí ľudí motivovať k zapojeniu sa, zdôrazňovať transparentnosť pri rozhodovaní a rovnako promovať realizáciu projektov nielen pred, ale aj po podporení.

Na na podporu komunitných projektov cez mechanizmus participatívneho rozpočtu vyčleňujú spravidla isté percento z rozpočtu. V roku 2014 to bolo napríklad v Ružomberku 4 500 €. Bratislava - Petržalka vlani 30 000 €, v tomto roku občania rozhodovali o investíciách vo výške 54 500 €. Bystričania v tomto roku prvýkrát z rozpočtu rozdeľovali 20 000 €. Do nultého ročníka sa prihlásilo celkovom až 31 projektov v celkovej sume 97 640 €.

O participatívnom rozpočte sa môže viac dočítať aj v príspevku nášho kamarát Mateja Bučka z BBA.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

11.11.2014 09:01:58 | Marian Novota

Dobrý deň.

Som rád, že ste sa aj v tomto stotožnili s tým, čo som už pri kandidatúre na post primátora vo voľbách 2010 mal ako jeden z bodov programu. Ak by som sa stal primátorom mali by Malacky participatívny rozpočet už dávno.

Ďakujem

11.11.2014 17:32:23 | Lucia Vidanová

Otázka participatívneho rozpočtu nie je nová. Určite som sa neinšpirovala Vaším volebným programom z roku 2010, ale rozhovormi s ľuďmi v mestách, kde už participatívny rozpočet aj zaviedli a vedia ako na to, čo treba vychytať, na čo treba klásť dôraz. Za povšimnutie však možno stojí kopírovanie textu volebného programu Juraja Říhu iným kandidátom. A ešte jedna poznámka na okraj. Kvitujem aktivity Vášho Malackého Skrášľovacieho Spolku, v podstate kopírujú to, čo tu už pred rokmi začali UV_zbery (OZ UV), ale aj čistenie divokej skládky na Troch duboch, ktoré iniciovalo naše občianske združenie. A nemali sme problém uviesť v mediálnych výstupoch, že ste sa pridali. http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/opat-sme-vycistili-tri-duby/ No Vy to prezentujete v Novotách ako takmer Vašu akciu. Všetko dobré.

12.11.2014 07:47:33 | Steve malacan

p. Vidanová, niečo vyčítate kandidátovi p. Novotovi. Ale vy vaše Združenie ste to robilo v tomto volebnom období pravidelne, len na to zabúdate. Najmä cez poslancov. Ale je zbytočné o tom diskutovať.

12.11.2014 14:46:21 | Pre steve malačan-a

Pán Sopóci Vaša demagógia je asi bezhraničná, najskôr si pochutnáte zadarmo na zabíjačkových výrobkoch počas kampane LPM, a potom ich klamlivo osočujete, neplánujete predať CT pre mesto??? Alebo má strana za ktorú kandidujete iný plán ako "podojiť" mesto?

12.11.2014 21:41:51 | steve malacan

Môj nick je známy, ale toto ste prehnali. Neviem s kým komuikujem akým fantomom. Práve tých vy odsudzujete LPM. Jeden príklad za všetkých. Zriadená MŠ na IV ZŠ bola zrealizovaná ľudmi, ktorí to dotiahli do konca a nie LPM. Máte niečo k tomu dodať?
Prečo sa skrývate. A tvrdiť, že som pochutnal na zabíjačkovej hostine je úbohé a degradujúcem pre človeka, čo fandí rssp. zastáva LPM. Toto jasne dokazuje váše obmedzené myslenie len jedným smerom.. Bola to akcia pre všetkých občanov a čo pre mňa a iných, nie? Mali ste ísť na halušky, čo sa dialo len pár metrov od vás.. Takto sieťujete ľudí? Dávate ich dokopy alebo od seba? Sami reagujete podráždene. Viete čo je demagogia? Takýto slovník používajú LPM? Tak to sa pekne vyfarbujete. Klobúk dole. No ak máte takto vládnuť v Malackách s takýmto slovníkom hneď na začiatku, tak čoho sa môžme ešte dočkať neskôr. Prečo sa skrývate, vy novodobý/á fantomas/fantomáčka?
Ľudia mi hovoria, že s vami sa neoplatí komunikovať, niečo písať. Aj teraz som sa o tom presvedčil. Je to zbytočné. Čo ja mám s CT a dojením mesta. Toto môže napadnúť len človeka z LPM.

13.11.2014 12:37:19 | mba

cital som si diskusiu a ...
Nestacim sa cudovat. Ze p.Vidanova uvedie informaciu, ze participativny rozpocet je spolocna akcia pod ktory sa podpisal aj p.Novota (co LPM nemalo problem uvadzat).
V reakcii p. Sopoci napise, ze ide o osocovanie sa :)
Nieje demagogia to, ked p. Vidanova poukaze na volu p. Novotu prijat takyto rozpocet a p.Sopoci to zazyva osocovanie?

Teraz otazka na kandidatov na poslancov. Prezentujete spolocnu volu robitrealizovat ten isty zamer. Ako chcete spolupracovat na tych istych zameroch, ked jeden na druheho kydate, nevie si dojst na meno? Budete si "principialne" opnovat len z toho dovodu, ze ten navrh je ich a nie nas?
To, co tu prezentuju kandidati na diskusiach a forach je fakt na lekara (posor na diagnozu).
Ked vidim ze susedia ktori spolu vychadzali dlhe roky sa pocas volebnej kampane doosocuju do nepricetna .... Premyslam, s kym chcu doticne osoby riesit problem mesta. Si budu riesit vlastne komplexi, vybijat na sebe antipatie? Nevychadzam z udivu, ze ľmesiace stacia na totalne "VYMETENIE" hlav.
Super EGA, naco kandidujete? Aby ste si "ukajali" vlastne ega?
demagogia, prazdne frazy, osocovanie,...
... a nielen v Malackach.
Ak nezvladate emozne vypatie, stress spojeny s vykonom verejnej funkcie, ak nieste schopny kolektivne rozhodovat (v prospech obcana, mesto!), ak vam vplyv emocii brani viest konstruktivny dialog, PREHODNODTE VLASTNE AMBICIE. SKODITE SEBE AJ MESTU!!
Pozor, aby ste neskoncili u psychiatra. Ci, bojuje sa principialne, podpacovo, proti, az do nepricetna?

13.11.2014 12:55:28 | Lucia Vidanová

Prepáčte pán Steve malacan, koľko zlosti ste v maili vyliali na anonyma, ktorého nikto nepozná. Vy ste raz v komentári písali, že Váš nick je všeobecne známy, ja Vás napríklad vôbec ani osobne nepoznám, takže ste sa mohli v sobotu prihovoriť. Rada by som ten stav zmenila. S MŠ súhlasím s tým, že výsledok nie je prácou jedného človeka, ale celého tímu, ktorí tvorili rôzni členovia. Jedným z ťahúňov celej akcie bola Zuzka Baligová z LPM, to sa nedá uprieť, opýtajte sa riaditeľky MŠ, tá vám môže dať uspokojivú a možno pre vás nestrannú odpoveď.

Ja nesúhlasím s komentárom z 12. 11., 14:46.

Ak kandidujete za politickú stranu, ktorej meno sa teraz vo veľkom v celoštátnych médiách skloňuje so slovom korupcia, tak zrejme to vyvolalo reakciu. LPM s tým nemá nič spoločné, poskytuje len priestor na vyjadrenie a ak ste sa vyjadrovali doteraz, tak tak robte aj naďalej. Aj keď sa môžu názory rozchádzať, práve tá rôznorodosť je dôležitá pri hľadaní optimálneho nastavenia riešenia niektorých problémov. Tak nielen na webových fórach, ale aj pri osobných stretnutiach. Všetko dobré :)

13.11.2014 12:58:22 | bo

Milý pán Steve. To, že Vám tu niekto napísal nieco napísal, tak to ešte neznamená, ze je z LPM. Takze sa bavte s fantonom a neurazajte slušných ľudí. Nie som z LPM, podporujem ich a myslím si, ze toto Vám určite nikto z nich nenapísal. A pretože som trosku s tou Zabijackou v sobotu pomáhal a komunikoval s LPM, tak Vám možem povedať, ze nám bolo úplne jedno, kto tam príde a kolko si dá porcii. Zabijacku robím 6 rokov a robím ju pre ľudí. Keď sa vieme stretnut, pozdraviť a normálne sa pobaviť, tak je mi úplne jedno aký máte dres. Som športovec. Cez zápas si nikdy so súperom nič nedarujeme, padnú aj tvrdé slova, ale po zápase sme vždy priatelia a podáme si ruky. Keď Vám tu niekto nieco napíše, tak sa neurazajte a nehádžte svoju zlobu na niekoho, kto s tým nemá nič spoločne. Peknú sobotu prajem.

13.11.2014 13:05:46 | Lucia Vidanová

mba, prepáčte, ale asi sme sa nepochopili. Pán Novota napísal, že som sa stotožnila s tým, čo pri kandidatúre ponúkal v roku 2010. No ja som len poukázala na to, že ma k tomu inšpirovali rozhovory s ľuďmi z miest, v ktorých participatívny rozpočet funguje. Nič nerozporujem. Ak sa s M. Novotom zhodneme, to ma len teší. Ak chceme zaviesť participatívny rozpočet do praxe, dôležité bude zainteresovať, čo najviac Malačanov.

V druhej časti komentára som sa len pozastavila nad tým, že Malacký Skrášlovací Spolok, ktorého aktivity len vítam, prijalo pozvanie na akciu, ktorú sme spoluorganizovali. Lenže v predovolebných Novotách to vyznievalo ináč. V závere som rada, ak sa spájajú ľudia pre dobrú vec. Osvedčilo sa to pri rôznych akciách, ktoré som spoluorganizovala. Lebo človek sám veľa nezmôže. Synergický efekt je nepopierateľný.

Ručím Vám za to, že viem viesť konštruktívny dialóg. Rozprávali sme sa spolu osobne niekedy? Ani netuším, s kým mám teraz tú česť. A predsa tu tvrdíte niečo, čo nemáte v praxi overené. Posledných desať rokov ma už naučilo zvládať situácie pod tlakom. Prosím, utlmme emócie a zaraďme do komentárov viac faktov. Všetko dobré :)

13.11.2014 13:16:03 | steve malacan

P. Vidanová, kde ste boli, keď boli veľké kauzy a korupcia za 8-ročnej vlády Dzurindu. Prečo mi niekto odpovedá , že som jedol zabíjačku a osočujem LPM,.ja mám tiež názor. To som ako občan nemohol ísť na váš míting? Ale prepáčte, to čo je za argumentácia. Tá osoba písala o CT a "dojení" mesta. Vy by ste ako reagovali? Veď to je vyslovené klamstvo a vy mi píšete a obhajujete to. Veď vaša stránka slúži len na bezbrehé ventilovanie sa ľudí, čo nemajú prehľad. Keď ste taký borci, prečo sa slobodne rozhodla p. Janíková hlasovať proti ľudom v Malackách a okrese, keď nazahlasovala za dotáciu. Čo bol teda ten dôvod, nech to povie. Bola jediná. To je tiež správne. To je slobodné rozhodnutie. Niekto vysloví názor a bráni sa a vy za koho hovoríte. Nech ss ozve ten anonym. Čo vy ste hovorca tej osoby? To čo má byť. nech mi odpíše, ale keď má ta osoba aj napriek nicku ma oslovila menom p. Sopóci, tak ma asi pozná. Ale prečo to neurobila tá osoba? A posledný článok pod nickom BO včera večer skutočne nemá chybu. Invektívy, osočovanie a neviem čo. Klobúk dole pre vašimi priaznivcami.

13.11.2014 13:37:29 | mba

prispevok som nepisal ako osobny utok na konkretnu osobu. Myslim, ze tych ktorych sa to tyka sa najdu aj sami.
Nemam zaujem osocovat ani obhajovat konkretnych kandidatov alebo LPM.
Mam kandidujucich spoluziakov, kamaratov a vidim ako ich kampan meni.
To najpodstatnejsie v predchadzajucom prispevku:
mate spolocny zamer, spolocne ciele, tak spolupracujte (pre mesto, obcana).
Nakolko sa z predvolebnej kampane stave ring osobnych utokov, podrazov, hadiek, ohovarani, nezmyselnych bojov (osobnych bojov), tak sa ptam vsetkych kandidatov, ako dokazu SPOLUpracovat.
Na tych kandidatov, ktorym superego nedovoluje prekrocit hranicu ringu (moje/tvoje), na tych apelujem aby zvazili rizika (moznost zblaznit sa).
Ti kandidati, ktori sa vedia odosobnit od vlastneho ega a vedia pocuvat opocny nazor, vedia viest kontruktivny dialog, vedia co je pracovat v teame, ti nech kanduduju.

Takmer kazdy sa v zivote nezmyselne hadal "do krvi". Superego do verjnej funkcie neparti, slusny verejny funkcionar by sa mal vediet "odosobnit". Presadzujte zaujmi mesta, obyvatelov.
Predomnou sa netreba obhajovat (o kandidatoch pisem vo vseobecnosti a volit Vas aj tak nemozem, nieste z mojho obvodu).