Ľudia pre Malacky » Chceme v Malackách lesopark

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Chceme v Malackách lesopark

Šťuvík, Prčúle, Stožár to sú slová, ktoré nemusí každý Malačan poznať. Myslím však, že všetkým Rádčanom nad 30 sú dôverné známe. Sú to miesta, kde ako deti, ale i dospelí, trávili časť svojho voľného času, či už pri hraní futbalu, korčuľovaní, sánkovaní, ale aj pri opekačkách a na rôznych akciách.

V súčasnosti nie je toto územie práve v najlepšom stave. Značne ho poznamenali víchrice v rokoch 2008, 2009, futbalové ihriská sú neudržiavané, rybník je zanesený a hromadia sa tam odpady.

V roku 2011 sa nám podarilo pri zmene územného plánu preklasifikovať toto územie na lesopark, avšak primátor v tejto veci ďalej nekonal. Toto územie je v zmysle zákona o lesoch stále klasifikované ako hospodársky les, preto ak príde čas - hospodár, ktorým sú VLM š.p. ho vyťažia a vysadia porast nový. Na to, aby už naďalej nehrozil v tejto lokalite výrub, by bolo potrebné preklasifikovať tento hospodársky les na les osobitného určenia, ako les prímestský s významnou zdravotnou, kultúrnou a rekreačnou funkciou v zmysle zákona o lesoch.

Mesto malo uzavrieť dohodu s VLM š.p. a získať od nich súhlas a nechať vypracovať návrh osobitného režimu hospodárenia. Nestalo sa tak, a preto táto úloha čaká na nového primátora.

My vnímame túto lokalitu ako miesto, ktoré má obrovský potenciál stať sa po Zámockom parku druhým oddychovým a relaxačným centrom trávenia voľného času v meste. V lokalite sa nachádzajú cenné staré porasty listnatého lesa. V okolí mokrade je stále zachovaná slatinná jelšina. Je tu možné vytvoriť viacero náučných chodníkov o kvetoch, stromoch, hubách, lese, vtákoch, hmyze a zvieratách, či vysadiť lesnú školu, v ktorej bude možné pozorovať rôzne fázy rastu pôvodných drevín. Pri realizácii týchto aktivít je možné rátať aj so zapojením základných škôl v meste Malacky, ktorých žiaci sú vedení k ochranne prírody.

Lokalita poskytuje aj priestor pre umiestňovanie aktivít, ktoré nám v Zámockom parku pamiatkari nedovolia. Bolo by tam možné zriadiť nové prírodné detské ihrisko, multifunkčné športovisko, sánkarskú dráhu, prírodné zimné klzisko, priestory na opekanie, alebo aj adrenalínové aktivity ako napr. lanová dráha, lukostreľba či tréningová dráha pre horské bicykle. Ak sa jednotlivé aktivity vhodne poprepájajú udržiavanými chodníkmi a mobiliárom, doplnia osvetlením, mesto získa aj nové priestory pre beh a prechádzky a vznikne obdobný areál, aký mnohí poznáte zo Železnej studničky v Bratislave.

Ilustračné foto niektorých nových hracích prvkov:

Vizualizácia usporiadania lesoparku

Vnímame však aj riziká, ktoré predstavuje blízkosť odpadového dvora a sociálne slabších obyvateľov. Nebojíme sa však riešiť aj tento problém. V prvom rade je to zapojenie práve sociálne slabších obyvateľov  v rámci verejnoprospešných prác do udržiavania lesoparku, ale účinnou ochranou pred tvorbou nelegálnych skládok by boli fotopasce s prepojením na mestskú políciu.

Náš kandidát na primátora Juraj Říha sa s touto víziou stotožnil a bude presadzovať vznik skutočného lesoparku. Nie takého, čo bude len nakreslený v územnom pláne a potom ho vyrúbu.

Milan Ondrovič
VŠ pedagóg – mestský inžinier

Richard Hájek
Lesný inžinier

Martin Mráz
Ochranár

Braňo Škopek
Architekt
 



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

24.10.2014 16:35:47 | Lucky

Nápad je to skvelý. Len aby nezostalo len pri sluboch! Ak by sa take nieco zrealizovalo, tak by sa vytvorili v meste nove moznosti pre oddych a rekreaciu, ktorych je stale malo. Len sa obavam, aby sa nestalo to, ze mladez z celeho mesta sa tam bude schadzat a budu tam kazdy piatok popijat alkohol... a budu tam nicit atrakcie. Nielen socialne slabsi obcania mozu byt problemom, ale aj vandali a opita mladez!!! Preto si myslim ze by bolo vhodne cely areal oplotit a zaroven od strany dialnice by sa mohli vybudovat proti hlukove mury. Ale to by asi bola dost velka polozka v rozpocte.

25.10.2014 11:31:19 | to: Lucky

15.11. dostaneme odpoved ci to budu sluby alebo sanca na zmenu. Kandidat Riha ma (ne)vyhodu. Nemusi vyhrat lebo sa nezapaja do antikampani a ukazuje body programu. Ondrejka chodi po dochodcoch a s jeho dvojickou spievaju a pecu zakusky - zakazky!! Kto voli? Dochodci. A zmena nenastane. Ten mlady funkcionar si neuvedomuje ze Ondrejka mu skodi ked ho ma pri svojom boku a po styroch rokoch ho odkopne a bude kandidovat zase sam.

25.10.2014 16:09:27 | majo

neviem ci je to idem pisat vo verejnom zaujme. Mozno nieje, pretoze sucasny stav je "vyhovujuci". Sam som cyklista, bezec, hubar, vyhladavam aktivny oddych v prirode a v Malackach, dobrom mieste pre zivot improvizujem na lesnych a polnych cestach.
mozno je sucasny stav vyhovujuci:
- rodicia ucia deti bicyklovat pri cervenom krizi (cesta na studienku), alebo na jablonskej ceste
- korculiari chodia na tovarensku
- bezci chodia na cestu mladeze, na staru levarsku.
Ak je toto vyhovujuce pre obyvatelov mesta, tak to co pisem je neopodstatnene.
ALE ak by niekto povazoval problem oddychovu - sportovu zonu s prepojenim atraktivnych miest prepojenim (padzelek, zamocky park, prcule-stozar, mlyn, cez zahradku - Motel M - starek evarskej, Mlyn, jakubovske rybniky, ranc u Indianky), tak v sucastnosti existuju lesne, polne cesty na vybudovanie cyklistickeho, bezeckeho okruhu, ktory vsetky menovane casti spoji.
Mozeme hovorit, nieje to akutny problem. potrebujeme riesit cyklochodniky v meste. Ano , mozeme to hovorit a cakat az dalsia zastavba takuto moznost vyluci (az bude nerealne vybudovat tekuto rekreacno-oddychovu zonu). Az to bude neriesitelne ako je to s dopravou v centre.
Az si buduce riesenia budu vyzadovat mnohonasobne vysie financne naklady (tak ako si to bude vyzadovat pri rieseni v centre) a az sa to bude spajat s obrovskym mnozstvom ustupkov a kompromisov (tak, ako je to pri hladani riesenia v centre).
Takze ja teraz a tu upozornujem, ze v sucastnsti existuje moznost nieco taketo zapracovat do uzemneho planu mesta.
Co by som k tomuto este povedal.
mesto hlada sposo ako zatraktivnit mesto pre turistov. Vymysla festivaly, rozne podujatia. Na com che mesto stavat? Na "skvelych napadoch"?
Ked sa pozdriem na Lednice, Skalicu, Senicu. Tam maju vybudovanu INFRASTUKTURU. Tato infrastuktura spaja MIESTNE KRASY, HISTORIU a TO CO JE V DANOM REGIONE SPECIFICKE.
Existujuca infrastura pritiahne turistov a pre nich sa uz lahsie vymysla "program".
Ako je to z Malackami?
Mame infrastukturu? Ja myslim, ze Malacku NEMAJU pre aktivny oddych (cyklo, turistika, in-line) ziadnu infrastukturu.
Otazka znie, co su specifika Malaciek? Za cim chodia ludia do regionu uz teraz bez vybudovanej infrastuktury, co ponuknut turistom, cim prilakat ludi.
Moj osobny nazor je, ze jedinecnost MALACIEK a CELEHO ZAHORIA spociva v Borovicovych.
Vratim sa k sportovo oddychovej zone, ktora mozno nieje vo verejnom zaujme.
Je takato cyklocesta, bezecky chodnik rozmar a vyhodene peniaze (ako fontana, svetla v chodniku), alebo je to kostra ktora umoznuje dalej rozvijat infrastukturu dovnutra mesta a rovnako aj von z mesta?
menovane prepojenie obsahuje body, z ktorych sa postupne da infrastukturu rozvyhat:
- zo zamockeho parku alebo z Padzelku smerom na staru Malinu
- ze Stozaru na Starovyratsku cestu zmerom do Karpat alebo po Podplaplastskej Aleji do Rohoznika
- z Motela M na Cerveny kriz a na Studienku
- zo starolevarskej na existujucu asfaltku pri dialnici smerom do Velkych Levar
- z Mlynu (muzeum Tillnera) na Kostoliste
- z Jakubovskych Rybnikov na Jakubov a Cestu Mladeze
z- z Ranca u Indianky na JUH.

Ja uz len dodam, kde je vola - tam je cesta.
Kde vola nieje - tam su vyhovorky.

Pan fero Klima hovoril uz pred 15 rokmi o vytvoreni zeleneho koridoru medzi Juhom a Zamockym parkom. Aka bola vola? Z troch dubov ostali izolovane torzo, prepojenie vdaka priemyselnemu parku, benzinke na Perneckej je znemoznene. Ked jednoducha moznost pred 15timi rokmi existovala, neboloto to "akutne". Teraz to sice aktutne nieje, ale na prepojenie mozeme zabudnut, resp. mozeme vytvorit za niekolkonasobne vyssie naklady.
Na zaver trosku Ironie.
Mozno ze konceptom rozvoja turizmu a budovania sportovo odduchovej zony spociva v tom, ze vytvorime izolovane tru duby, izolovany Ranc u Indianky, Izolovane Muzeum tilnera, Izolovany xsmosky park, Izolovane Lanove centrum, sportovat budu rodiny a deti na Tovarenske, Ceste mladeze, Pri cervenom Krizi a vsade "jedinym problem " budu parkovicka, ktore budeme riesit tak ako pri nemocnici, zamockom parku.
Pretoze ak existuju riesenia teraz a budeme ich odsuvat na neskor, tak cela infrastuktura mesta bude taka ako je v centre, ako dopadli tri duby a koridor JUH - Nemocnica.
Ak by som nebyval v Skotsku, v Dansku, Svedsku, myslel by som si ze infrastuktura pre oddych a vonocasove aktivity v Malackach su normalne. Ale videl som, ze uzemny plan obytnej zony dokaze byt aj iny - infrastuktura SPAJA jednotlive casti - NIE ROZDELUJE!! Stav v Malackach je podla mna NENORMALNY (ale mozno taky je "verejny zaujem")

25.10.2014 17:57:58 | XYZ

Toto mi pripadá ako neskutočno, čo aj neskutočnom bude. Vandalizmus v Malackách drieme a sem tam vyrazí do ulíc, alebo do lesa. Bez polície vás prejde chuť, stále a stále upratovať po niekom odpadky. Som dôchodca a volila som roky p.Ondrejku. Teraz pomôžem vám, ale je na vás mladých ľuďoch sa zmobilizovať a voliť nie len nadávať na dôchodcov. Netraste sa, že ... treba robiť kampaň a pozývať ľudí kde sa objavia kandidáti na primátora, aby ich počuli hovoriť, vyjadrovať sa, či hovoria jasne aby tomu rozumeli aj "dôchodcovia", nebojte sa a netraste sa mladí, treba vám ísť voliť.

25.10.2014 18:48:42 | to: elitárom

mňa by zaujímalo komu to mesto má slúžiť.Sociálne slabých treba vylúčiť, mládež treba vylúčiť, dôchodcov treba vylúčiť, cigánov asi tiež, bezdomovcov samozrejme... Či by nebolo lacnejšie, keby si takí, ako "hogo- fogo" lucia obetónovali vlastný priestor, aby im ho niekto nezasmaradil.

26.10.2014 12:38:09 | nobody

toto sa sľubovalo pred 4 rokmi:

http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/nas-pohlad:-zdrave-mesto/

27.10.2014 10:11:24 | Milan Ondrovič

Považujeme za samozrejmé, že poslanci by mali zverejňovať odpočet práce. Ten náš nájdete tu: http://www.ludiapremalacky.sk/obsah/o-nas/odpocet-volebneho-programu-2010-2014/

Z volebného programu 2010

1. Meranie limitov, Swedspan
- ako občianska iniciatíva sme podali spoločnú pripomienku v procese posudzovania vplyvov:
http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/prisla-jesen-a-deti-nam-opat-uz-vyse-mesiaca-kaslu---/
- poslanec Marian Andil bol predkladateľom materiálu, ktorým sa problematika merania emisií dostala na rokovanie mestského zastupiteľstve hneď po voľbách:
http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/poslanci-sa-vyjadria-k-ochrane-ovzdusia-na-juhu/

2. Domky a iné vnútrobloky
- pre revitalizáciu vnútrobloku je pripravená projektová dokumentácia na celkovú obnovu, pre prvú etapu rekonštrukcie športoviska je pripravená dokumentácia pre realizáciu, schválené sú peniaze v rozpočte 53 000 €, prebehlo verejné obstarávanie a čaká sa na realizáciu:
http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/verejne-prerokovanie-rekonstrukcie-vnutrobloku-domky/
- dokončila sa rekonštrukcia ihrísk vo vnútrobloku na Partizánskej ulici a bolo obnovené aj multifunkčné športovisko:
http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/partizanska-sa-dokoncila-podla-planu/
- veľmi pekne sa podarilo obnoviť parčík na Břeclavskej a v jeho blízkosti sa vytvorilo z nevyužívanej zelene priestor pre venčenie psov, tzv. zóna pre psíčkarov, ktorú iniciovala poslankyňa za tento obvod Katka Berkešová:
http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/v-roku-2014-s-fitness-prvkami-kastielom-aj-inym/
- dokončili sa rekonštrukcie detských ihrísk v Domkoch, kde na Veľkomoravskej sme podali a zrealizovali ako občianske združenie projekt Krajšie Domky:
http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/krajsie-domky/

3. Skatepark
- iniciovali sme a už je odovzdaná projektová dokumentácia, bolo vydané právoplatné stavebné povolenie a pripravené podklady pre verejné obstarávanie. V rozpočte mesta sú schválené peniaze 65 000 € na jeho výstavbu. Od júna leží na stole primátora mesta návrh na vyhlásenie súťaže, ktorý zostal doteraz od neho nepovšimnutý.
http://www.ludiapremalacky.sk/obsah/temy/skatepark-malacky/

4. Tri Duby a parky
- mesto III duby revitalizovalo, osadilo tam náučnú tabulu, lavice, ohnisko a vysadilo zeleň. Okrem toho sme Tri Duby viackrát čistili:
http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/brigada-na-troch-duboch-pri-prilezitosti-dna-zeme/
http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/aktivisti-cistili-tri-duby-od-mnozstva-odpadu/
http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/-2-rocnik-brigady-na-troch-duboch ak by ste chceli poznávať rôzne druhy drevín, ktoré sa v meste vyskytujú, odporúčam využiť výsledky projektu Mestského arboréta, ktorý realizovalo naše občianske združenie:
http://www.ludiapremalacky.sk/obsah/informacie/arboretum_ma/

- pripravila sa dokumentácia na revitalizáciu zelených plôch celého Juhu a v rozpočte sú schválené finančné prostriedky na spolufinancovanie projektu.

- v zámockom parku pribudli exteriérové prvky na cvičenie za 15 000€, ktoré sme iniciovali:
http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/v-roku-2014-s-fitness-prvkami-kastielom-aj-inym/