Ľudia pre Malacky » Aktivisti čistili Tri duby od množstva odpadu

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Aktivisti čistili Tri duby od množstva odpadu

V pondelok 22. apríla oslávime Deň Zeme. Tento ekologicky motivovaný sviatok upozorňuje na dopady znečistenia životného prostredia. Pri tejto príležitosti usporiadali 20. apríla aktivisti z OZ Ľudia pre Malacky brigádu v prímestskej lokalite Tri duby. Vďaka výdatnej pomoci sa podarilo vyčistiť prírodu od desiatok vriec odpadu.

Do akcie sa okrem individuálnych rodín, ktoré reagovali na výzvu v médiách, organizovane zapojili aj žiaci z prírodovedného krúžku ZŠ Dr. J. Dérera spolu s Mgr. Andreou Cvečkovou a zamestnanci Ikea Components, s. r. o. s rodinami.

Brigáda za začínala po 9.00 h, predtým bolo treba vyznačiť trasu a postaviť "hlavnú základňu".

Vľavo ešte nepopísané plátno budúcej mandaly.

Všetci dostali k dispozícii plastové vrecia a rukavice, ktoré zabezpečili Vojenské lesy a majetky SR a odpad, ktorý sa začal rýchlo hromadiť neskôr aj odviezli.

Akciu materiálne (rukavice, vrecia) podporili a odvoz odpadu zabezpečia Vojenské lesy a majetky.

Deti tvorili mandalu pod vedením Libušky Čtverákovej, ml. Farby na výrobu mandaly združeniu sponzorsky poskytlo Záhradné centrum Slnečnica. Vďaka patrí aj samotnej Libuške za nápad a aj jeho realizáciu. Mandala by mala od pondelka zdobiť priestory ZŠ Dr. J. Dérera.

Spoznávanie a pomáhanie prírode - aj to je jeden z dôvodov, prečo by mali deti tráviť viac času v jej "spoločnosti".

Deti zachránili tieto korýtka tým, že ich vrátili do pôvodného prostredia. Našli sa totiž nakope v troch igelitových taškách. Ktovie kto mal a aké s nimi úmysly.

Po vyčerpávajúcej práci dobre padla prvá jarná opekačka.

Jeden pristavený veľkobjemový kontajner, ktorý zabezpečila firma Marius Pedersen, nestačil. Určite by sa podarilo zaplniť aj ďalší. Aktivisti preto pristavili vrecia a kopy ku komunikáciám, aby k nim bol lepší prístup pri zabezpečení odvozu.

Neuveriteľné, čo všetko sa ukrývalo v zeleni. V blízkosti prevádzky Ikei vyzbierali jej zamestnanci 53 vriec odpadu. "Išlo väčšinou o PETfľaše a iný drobný odpad, ktorý tam vyhodili pravdepodobne kamionisti. Zbierali sme len na jednej časti rozsiahlejšieho pozemku a takú vysokú koncentráciu znečistenia sme ani nepredpokladali," zhodli sa.

Všetko sa vyčistiť nestihlo. Na fotografiách sú kopy v blízkosti priemyselnej zóny.

Betónové stĺpy v zeleni pri príjazdovej ceste k Trom dubom. Ktovie, či vybúraný betón vľavo nepochádza z činnosti pri výstavbe neďalekej čerpacej stanice.

"Stará" neznáma. Tak možno nazvať lokalitu Tri duby. Hoci si ju mnohí zo starších Malačanov pamätajú ako miesto, kde to vždy v lete "žilo", dnes boli na brigáde viacerí, ktorí tu boli po prvýkrát alebo opäť po mnohých rokoch. Pritom ponúka dostupnú možnosť pre strávenie príjemného času v prírode a pri opekačke. Tak neváhajte a vyberte sa tam, ak zatúžite po zmene mestského vzduchu.

Viac fotografií z akcie nájdete v albume na FB.

P.S.: "Jedinou nedokonalosťou prírody je človek." - nedá sa nesúhlasiť s citátom pri pohľade na to, čo bol do prírody človek schopný navláčiť. Ešte raz VEĽKÉ ĎAKUJEME všetkým, ktorí sa do akcie akýmkoľvek spôsobom zapojili. Pre naše občianske združenie bola prvou svojho druhu, ale zďaleka nie poslednou. Tešíme sa nabudúce :)

Peknou spomienkou na sobotňajšiu akciu je mandala, ktorá bude zdobiť priestory ZŠ Dr. J. Dérera.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

20.04.2013 20:09:14 | A.S.

Aj my sa tešíme a ďakujeme Vám za pekne zorganizovanú akciu.
Ani, Evička a Patrik

20.04.2013 20:53:59 | Marry

Dufam,ze sa taketo akcie budu konat castejsie a dufam aj,ze sa zapoji viac a viac ludi..bola to vyborna akcia.urcite sa pridam aj nabuduce :-)taketo akcie treba robit a treba ich propagovat aby ludia videli aky neporiadok robia vo vlastnom meste a hlavne na miestach,ktore kedysi sluzili na oddych a kde sa ako deti sami chodili hrat a opekat..

21.04.2013 09:52:01 | Ivanka

Určite sa zúčastním aj na ďalších akciách, naozaj by mohli byť aj častejšie :)

22.04.2013 17:00:57 | Lucia Vidanová

Mandala je už v ZŠ Dr. J. Dérera :). Dodatočne ešte veľká vďaka Tomášovi Tedlovi za poskytnutie dodávky. Odbremenila naše chrbty a ruky a výrazne pomohla pri zvážaní vriec ku kontajneru. Tešíme sa nabudúce na každého jedného nadšenca, ktorému nie je ľahostajné, ako to okolo nás (aj v prírode) vyzerá.

22.04.2013 18:27:13 | Ludmila

Na jednej strane je to skutočne veľmi pozitívny prístup ... na strane druhej, prečo sa stále čistia 3 duby? To iná, oveľa špinavšia lokalita v Malackách neexistuje? Napríklad Malina smer od Juhu po Vinohrádok atď? Mám pocit, že LPM len preto aby sa zalíškali malackému publiku len takouto akciou lepia oči a ukazujú, ako "veľmi" im záleží na prírode. V mojich očiach dosť alibistické konanie. Mimochodom, ja separujem, s rodinou keď sme na výlete, tak vždy pozbierame aj odpadky, takže som človek, ktorý pomáha, to len pre tých, čo by radi začali na môj príspevok vŕtať s otázkou čo také robím ja ...

22.04.2013 19:56:41 | Martin Mráz

Nikto Vám Ludmila nebráni zorganizovať podobnú akciu v inej lokalite..
Podľa mojich informácii konkrétne LPM čistilo takto Tri duby prvýkrát, ja som organizoval podobnú akciu v tejto lokalite v roku 2010, takže neviem odkiaľ ste zobrali info že Tri duby sa čistia stále.. Takže láskavo nezavádzajte..
Tri duby sme volili i preto že tam je možnosť posedenia spojeného s opekaním, čo je v iných lokalitách v okolí Malaciek problém...

22.04.2013 23:34:49 | Lucia Vidanová

Ludmila, neviem, či ste zaregistrovali tento príspevok http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/chceme-zelenu--bez-odpadkov/ Propagovali sme akciu kamarátov z občianskeho združenia UV, ktoré organizuje už roky UV_zbery. (A aj Zelenú hliadku Malacky). Čistili v jeden deň (20. apríla) inú lokalitu a v sobotu 27. apríla pokračujú https://www.facebook.com/events/185430281609357/ Pokojne sa môžete pridať. OZ LPM funguje rok, bola to naša prvá akcia tohto druhu. V budúcnosti plánujeme organizovať zbery spolu s "úvečkármi". Teraz sme naplánovali akcie ku Dňu Zeme v zhodných dátumoch a tak sa aspoň odbremenila príroda od záťaže na dvoch miestach. Prečo Tri duby? A prečo nie. Viacerí z nás, ktorí sme v OZ LPM alebo aj tí, ktorí sa zapojili, majú rodiny s malými deťmi. Ako písal Martin Mráz. Nemuseli sme stráviť sobotu mimo našich najbližších, ale naopak zapojiť už najmenších a tak výchovne pôsobiť aj na škôlkárov a školákov, ktorí tam boli. Tiež mám dve deti (2,5 a 4,5 roka) a separujeme, aj zbierame odpadky a učíme sa, kde, čo patrí. Je to prirodzený postoj každého uvedomelého rodiča, takže mi to je veľmi sympatické u každého. Vždy treba začať "doma", to je základ. Ostatné je len doplnok. Radi Vás na ďalšej podobnej akcii privítame. A verte, že to nie sú žiadne teatrálne výstupy s cieľom líškať sa niekomu, ale úprimná snaha pomôcť a ukázať aj tým, ktorí váhajú so zapojením sa do podobných akcií, že stačí málo. Stačí prísť. Tiež nás limitujú časové kapacity. Každý má aj doma svojho dosť, ale ak obetujeme kúsok svojho voľného času pre dobrú vec, tak sa efekt pri vyššej účasti znásobí. Všetko dobré.