Ľudia pre Malacky » Ako ďalej s materskými škôlkami?

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Ako ďalej s materskými škôlkami?

Na programe septembrového zasadnutia mestského zastupiteľstva bol druhým najdiskutovanejším bodom riešenie nedostatku miest pre umiestnenie detí v materských škôlkach. Mesto nedokázalo v tomto roku vyhovieť asi 80 žiadostiam. Situácia sa stala akútnou. Mesto muselo zamietnuť všetky odvolania rodičov.

Situáciou sa zaoberalo mestské zastupiteľstvo už v júni tohto roku, kedy rozhodlo o rozpracovaní oboch navrhovaných alternatív riešenia, pričom poslanci uprednostňovali zámenu nehnuteľnosti s detským domovom Macejko. Ten mal umožniť do času zámeny otvorenie jedného pavilónu pre škôlku k septembru. Situácia sa zmenila počas leta, kedy si nechal detský domov vypracovať znalecký posudok. Ten ohodnotil budovy na sumu 672 000 EUR. Túto sumu mesto považovalo za príliš vysokú kvôli stavu budov a ďalších potrebných investícií na jej rekonštrukciu. Preto sa opäť otvorila alternatíva nadstavby materskej škôlky na Kollárovej ulici. Na samotnom zasadnutí informoval prednosta mestského úradu Dušan Vavrinec o rokovaní, z ktorého môže vzísť polovičná cena budov detského domova, ak ministerstvo vyhlási tento majetok za nadbytočný. „Už o týždeň budeme mať možno ďalšiu alternatívu,“ uviedol pred diskusiou Vavrinec.

Mesto našlo prechodne 55 miest

Primátor mesta informoval poslancov, že sa podarí zatiaľ umiestniť 55 detí v priestoroch základných škôl v meste. Ako prvý otvoril diskusiu poslanec Spusta, ktorý žiadal, aby zastupiteľstvo nerokovalo o tomto bode, pokiaľ nedôjde na zasadnutie riaditeľka detského domova. Tento návrh primátor nepodporil slovami: „Neviem, čo by Vám iné mohla povedať ako to, čo ste už počuli.“ Do diskusie sa zapojil poslanec Říha, ktorý uviedol, že ho zaráža, že po troch mesiacoch sa opäť predstavujú poslancom ďalšie alternatívy. „Dokedy tu budeme riešiť alternatívy? Už sme prealternatívovaní. Keď sme tu v júni hovorili o akútnej potrebe riešiť nedostatok miest a niekto z nás si dovolil hovoriť aj o iných možnostiach, div ste nás nevyhodili oknom. Ľudia čakajú na riešenie, to mi chcete povedať, že tá situácia už nie je akútna, keď si dovolíme zase riešiť nadstavbu,“ pýtal sa poslanec. Poslanec vzápätí vyjadril aj výhradu k spôsobu diskusie slovami: „Keď som sa pýtal v júni, či nedokážeme rýchlo umiestniť nejaké deti v našich možnostiach, bolo mi povedané riaditeľkou materskej školy Hudecovou, že nie. A teraz mi tu oznamujete, že ste našli 55 miest? Prosím Vás, pre budúcnosť, buďme k sebe korektní.“ Primátor reagoval slovami, že má pocit, že poslanca neteší, že mesto našlo alternatívu. Poslanec reagoval slovami: „Ten Váš pocit je mylný, mňa to teší. Ale keď som sa tu pýtal ako poslanec, či nemáme vnútorné rezervy, jednoznačne ste mi to vylúčili. Keď sa poslanec spýta na zasadnutí, mal by dostať odpoveď až vtedy, keď máte veci preverené. Nie je predsa možné, aby sa tu z ničoho nič našlo 55 miest v meste,“ požiadal poslanec. Primátor sa poslancovi za spôsob podanej informácie v júni ospravedlnil.

Slovo dostala aj riaditeľka Mária Hudecová, ktorá zopakovala, že prebehli rokovania s riaditeľmi základných škôl. „Chcela by som poďakovať aj riaditeľke Sopóciovej, že nám vyhovela pri poskytnutí priestorov,“ povedala Hudecová. Dodala, že ju teší, že spoluprácu ponúkla aj cirkevná základná škola s priestormi družiny. Zopakovala, že vyriešili vec na prechodné obdobie. Priestory našli v septembri, kedy si osobne s primátorom mesta prešla základné školy. K slovám riaditeľky sa s úsmevom na tvári vyjadril poslanec Říha, ktorý upriamil pozornosť na skutočnosť, že riaditelia škôl ustúpili až po nátlaku primátorom mesta. Podľa našich informácií bol riaditeľ Základnej školy Štúrova Dušan Šuster tým, ktorý bránil sprístupneniu priestorov až do času konania zasadnutia. K tejto skutočnosti údajne mieril svojím diskusným príspevkom aj poslanec Bulla.

Nadstavba Kollárovej opäť na stole

Poslanci otvorili v diskusii aj ponúkanú možnosť nadstavby materskej škôlky na Kollárovej. Investícia by sa pohybovala vo výške 488 157, 23 EUR. K tomu treba rozšíriť dvor škôlky o susedný pozemok. Za túto alternatívu sa prihovorila aj riaditeľka Hudecová. Podľa nej by v nadstavbe vznikli nové 4 triedy. Do diskusie sa opäť zapojil poslanec Říha, ktorý žiadal vysvetlenie, prečo prišlo k zníženiu nákladov oproti júnu. Práve kvôli vysokej sume, potrebnej na výstavbu, poslanci od tejto alternatívy upustili. Primátor sa snažil vysvetliť, že suma je upravená po spracovaní presného výkazu výmer. Poslanec Pašteka záverom diskusie zdôraznil, že nie je dôležité hľadať viníka, ale prijať rýchle riešenia.

Po skončení zasadnutia predstúpila pred poslancov riaditeľka detského domova Zdenka Klasová. Poslancov informovala, že existuje možnosť, pri ktorej by sa detský domov presťahoval do rodinného domu a administratívne priestory by zostali v súčasných priestoroch detského domova na Rakárenskej ul.. Do zvyšných pavilónov by sa premiestnili triedy pre materskú škôlku. Mesto požiadala o pomoc pri premiestnení týchto administratívnych priestorov. Možnosťou je premiestniť ich do Inkubátora Malacky. K výstupu riaditeľky sa prihlásil poslanec Říha, ktorý požiadal o vysvetlenie, prečo riaditeľka neumožnila dočasne umiestniť deti do pavilónu, ako sa prezentovalo na zasadnutí júni. „Priestory sme ponúkli pri realizácii zámeny. Bolo mi jasné, že sa zámena vzhľadom na vysokú cenu v znaleckom posudku nebude realizovať,“ reagovala riaditeľka Klasová. O slovo sa prihlásil poslanec Říha, že by mu prišlo slušné, aby prehodnotila svoje rozhodnutie vzhľadom k tomu, že prosí mesto o pomoc pri riešení presunu administratívnych priestorov.

Diskusia sa k téme materských škôlok v tomto bode uzavrela. Mestské zastupiteľstvo neprijalo žiadne nové rozhodnutie vzhľadom na neustále sa meniace informácie. Aj z toho dôvodu nie je jasné, prečo primátor mesta nestiahol tento materiál a nechal ho riadne prerokovať.

Mestský úrad bude ďalej pokračovať v rozpracovaní oboch alternatív riešenia z júna. Do úvahy naďalej prichádza presun materskej škôlky do areálu detského domova a nadstavba materskej škôlky na Kollárovej ulici.

V prípade nových informácií Vás budeme informovať.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku

15.09.2010 19:36:10 | pk

ak date uplatok nemalej sumy a podotykam dotycna osoba si ho sama vypyta, tak otazka umiestnenia dietata do skôlky je vyriesena..!!! a to mam z dôveryhodneho zdroja, len kazdy si to nemôze dovolit ..? obavam sa ze otazka vyriesenia umiestnenia deti do skôlky bude v buducnosti podmienena uz spominanou udalostou..
spada skôlka pod statny alebo súkromny sektor? robia sa audity ohladom financii? preveruje sa spokojnost ohladom obcanov, ktori maju v skôlkach umiestnene deti?

17.09.2010 12:55:25 | J.Říha

Až ma striaslo pri čítaní Vášho príspevku. My túto informáciu nemáme. Ale je potrebné Vás upozorniť, zároveň poprosiť, nenaznačujte. Mohol by to niekto považovať za ohováranie. Ak máte podozrenie, či konkrétne informácie Vy alebo Váš "zdroj" k tomu, čo ste naznačili, obráťte sa na Úrad boja proti korupcii. Je to špecializovaný útvar, ktorý nemá väzby na Malacky. Do toho času sa prosím zdržte podobných vyhlásení.

22.09.2010 16:06:17 | dandy

Kedze sa ma tato problematika dotyka, mam male dieta, zostala som poburena z ciastky, ktora je potrebna na nadstavbu skolky na Kollarovej ul. Citam spravne ? Takmer 500 tis. EUR. To snad nie. Okrem toho, ze tato skolka ma maly dvor, chodi mi tam dcera, tak ho poznam a ani rozsirenie, by ho ovela nezvacsilo, skolka je podla mna v hroznom stave. Ked ma mesto 500 tis. EUR na nadstavbu, nechapem preco sa nepostavi nova, ved za kakuto sumu nie je problem postavit 4 triednu skolku, a ke by sa volila stavba montovana na kluc, tak je vec vyriesena za par mesiacov. Schvalne som pozerala cenik a dom o rozlohe 150 m2 stoji priblizne 120 tis. eur. Alebo snad rozmyslam nespravne ? Urcite nepoznam uvedenu problematiku do detailov, ale aj keby mesto nemalo ziaden vhodny pozemok a kupilo by ho kdekolvek v malackach za trhovu cenu, tak novostavba s pozemkom nemoze stat viac ako 200 tis. EUR. Ak by ste s tym mali problem tak ja vam to postavim. Pekny den zelam

22.09.2010 21:10:55 | N.Spelicova

Plne s Vami suhlasim. Mesto je vlastnikom viacerych pozemkov, takze by ani ziadne kupovat nemuselo. Mohlo by takto postavit skolku v niektorej z casti mesta, kde skolka nie je, napr. v oblasti Zahoracka, Cesta mladeze alebo v casti okolo Zamockeho parku. Nadstavba Kollarovej prinasa skor negativa ako pozitiva. Vytvorila by sa "mega skolka", co by nepodporovalo spravny socialny rozvoj deti. Skolka nema ani ziadne parkovacie miesta, co nie je rozhodne zanedbatelny problem pri pocte deti, ktory by skolku navstevoval. No a nakoniec: ani pri odkupeni dalsieho pozemku (co by predstavovalo dalsie naklady) by dvor na hranie nebol nicim inym, len "vybehom", uz teraz je jeho velkost daleko pod potrebnou velkostou. Vystavba novej skolky na vhodnom mieste sa medzi mozne riesenia nedostala pre akutnost stavu. Teraz po najdeni ako-takeho riesenia by sa o nom mozno malo uvazovat......

22.09.2010 21:43:06 | Marcel

S témou preplnených škôlok bojujeme v meste už niekoľko rokov. Ja sám som mal podobný problém s umiestnením detí pre pár rokmi.
Čo sa zmenilo? Nič? Populácia v meste sa rozrastá, čo je vidno na štatistkách a stále sa nič nerobí?
Diskusie tomuto mestu a hlavne deťom už teraz nepomôžu. Treba nájsť urýchlene riešenie !
Nie však investovania do 4 tried za takú obrovskú sumu.

22.09.2010 22:19:25 | zuzana

mám dve deti, ktoré prešli škôlkami v MA. problém so škôlkami sa snaží riaditeľka riešiť už niekoľko rokov, bohužiaľ neúspešne a bez pochopenia zo strany mesta! čo sa týka úplatkov - dávajte si pozor na osočovanie. ak chcete súdiť človeka, skúste si obuť jeho topánky na pár mesiacov- tak hovorí príslovie, ktoré je pravdivé. ak teda zistíte, čo všetko robí riaditeľka pre škôlkarov v MA, potom robte závery, kto a kde robí chybu!!!!!

23.09.2010 09:09:01 | Dušana Bieleszová

MŠ s elokovanými triedami patrí pod štátny sektor /odpoveď pre pk/. Má právnu subjektivitu, čo znamená, že vydáva rozhodnutia a nesie za ne zodpovednosť. Samozrejme jej zriaďovateľom je mesto, ktoré v konečnom dôsledku aj prostredníctvom volených,delegovaných zástupcov v Rade MŠ môže veci nielen ovplyvňovať, ale aj kontrolovať a navrhovať riešenia. Nedostatok miest sa dal predpokladať už pri "racionalizačných opatreniach mesta" v roku 2004, kedy stúpajúca tendencia počtu narodených detí mala byť dôležitým signálom. V Koncepcii rozvoja školstva, ktorú pripravovalo Mesto viac menej len poukázaním na aktuálny stav (rozvojový program chýba) som sa dočítala, že tento nárast "je zatiaľ nebadateľný" a MŠ kapacitne postačuje. Ak má pani riaditeľka pocit, že mesto pre ňu nemá pochopenie, je treba kričať hlasnejšie a adresnejšie - hovoriť o krokoch, ktoré sa pokúsila urobiť - aj verejne. Dojem o MŠ z web stránky MŠ, kde posledne uverejnená Správa o výchove a vzdelávaní je zo školského roka 2005/2006, ale ani z web stránky mesta, kde sa dočítame len o roku 2008/2009 je skôr rozpačitý a žiadal by si doplnenie.

23.09.2010 19:55:38 | ajka

To, že na web stránke mesta je zverejnená Správa o MŠ ešte za školský rok 2008/2009 bude asi tým, že správu za predchádzajúci školský rok (šk. rok sa končí 31. augusta) predkladá riaditeľ školy na prerokovanie pedagogickej rade, rade školy a tiež na schválenie zriaďovateľovi, a to do 31. októbra príslušného roka. Správu potom riaditeľ zverejní - najneskôr do 31. decembra.

26.09.2010 23:00:43 | J.Říha

Úvodom treba pre úplnosť uviesť, že problém s nedostatkom miesta znásobila zmena právnych predpisov, ktorá výrazne znížila počet detí na jednu triedu.

"zuzana" - Dobrý deň. Ja sedím v zastupiteľstve 4 roky. Za ten čas sa dostalo riešenie nedostatku miest pre deti na pôdu zastupiteľstva až v tomto roku. Do toho času som nemal o tom informácie. Neviem posúdiť, či sa niečo riešilo na zasadnutiach rady školy. Ak áno, tak v poriadku. Ale zaujímalo by ma, ak by ste to mohli udoplniť (a máte o tom informácie), u koho zostala riaditeľka bez pochopenia. Uvádzate "mesto". To je kto? Zastupiteľstvo, primátor?

"ajka" - S tým úplne súhlasím, správa sa dostane na web mesta až po prerokovaní na zasadnutí zastupiteľstva, to bude zrejme k decembru. Avšak rozumiem Dušane a podporujem ju, že keď si človek otvorí stránku MŠ Kollárova, nájde tam zastaralé správy, rovnako na meste len jednu z posledného školského roka. Viac informácií sa človek nedozvie. Ani o návrhoch, aktuálnom riešení problému. Musí veľmi hľadať, aj preto si vážim, že naša redaktorka spracovala najaktuálnejšie informácie.

28.09.2010 17:39:42 | Mik

Súhlasím s názorom "dandy", že nadstavba Kollárovej nie je riešením, už teraz tam deti majú maličký priestor a okolie, aj keby sa dvor rozšíril, by nebolo estetickejšie, ako je teraz. Navyše 488 tis eur nezahŕňa cenu, za ktorú by bolo treba vykúpiť pozemok od Billy, aby sa mohol rozšíriť dvor. A ranný chaos na Kollárovej - prechádzajte tam cestu.. Montovaná technológia sa skutočne dá obstarať v priaznivých cenách, a má aj iné praktické výhody - najmä veľmi rýchlu výstavbu.
O potrebe riešiť situáciu v škôlkach je informácia v tlači od júna. Odvtedy sa na mesto neobrátili žiadní podnikatelia s návrhmi, možnosťami? Nevznikol žiaden ďalší návrh ako to riešiť - postaviť novu škôlku? A ak by taký návrh vznikol, je šanca, že by sa prerokovával?
Myslím že nová škôlka by sa za uvedené peniaze dala zrealizovať, aj s odkúpením pozemku.

28.09.2010 22:02:38 | rt

mali sme jeden nápad - bolo by možné riešiť novú škôlku ako projekt "Detského centra"? Centrum by bolo kombináciou jasiel a škôlky, príp. aj s možnosťou prítomnosti mamičiek. Ako umiestnenie by som navrhoval využiť niektoré ihrisko, napr. na Veľkomoravskej sú dve betónové plochy - ihriská. Odhadom by možno takáto plocha postačovala, podľa toho pre aký počet by bolo takéto zariadenie. Aj dostupnosť by bola veľmi dobrá. Otázkou je, aký by mali na to názor ľudia z okolia.

29.09.2010 00:36:24 | tomas tedla

Chapem, ze detickam treba najst nove miesta, ale nadstavba kollarovej je uplna hlupost. Som uplny priamy sused skolky a vidim kazdy den co sa tu deje. Zvysit kapacitu o tretinu bude len dalsim vacsim utrpenim pre rodicov. Je tu cisty chaos s parkovanim. Chvalabohu som kludny clovek a tak dokazem akceptovat vodicov parkujucich pred nasou branou. Chapem rodicov, ze v podstate nemaju na vyber. Ale preco zase pretazovat centrum mesta dalsim prirastkom? mesto malacky by sa malo co najviac odbremenit centrum a vsetky moznosti vyhnat co najdalej. Pri neutalej stupajucej doprave treba rozmyslat aj 5 alebo 10 rokov dopredu. A dalsi faktor je, ze sam by som bol radsej keby moje dieta v skolke bolo na okraji lesa ako dychalo 8 hodin vzduch spod nadjazdu....

21.10.2010 11:09:51 | Miroslav Čermák

Už by sa to malo vyriešit, mladý rodičia by mali podporit vo volbach tých ludi ktorý sa budú snažit toto vyriešiť čo najskor, ved to že dieta chodí do škôlky nie je len o tom že ho máme kam odložiť, ked sme v práci, ale o tom že je doležité aby sa už v skoršom veku dokázalo zaradit do kolektívu. Ja viem že to nieje až take jednoduché, ale o pár rokov to tu bude eštie horšie a už teraz je neskoro. Velmi by ma potešilo keby sa to vyriešilo. A chcem sa spýtat, ako to funguje z výberom do škôlky ked nie je prijate dieta z Malaciek, ale z okolia?

21.10.2010 13:28:26 | Jana

Už pár mesiacov sledujem túto situáciu a je mi z toho zle.... tu sa nehľadajú riešenia, stále sa len niečo odsúva....
Strácam nádej, že existujú nejakí poslanci, ktorí vedia riešiť akútne stavy v tomto meste.

21.10.2010 18:04:03 | Mária Rusňáková

prepáčte, aj keď ja sama mám už dospelé deti, problematika materských škôlok v našom meste sa ma dotkla. Od čias, keď ešte moje deti chodili do školky sa nič nezmenilo, jedine to, že detí pribúda a škôlok ubudlo! Momentálna situácia sa nerieši a mladé rodiny, ktoré nemajú starých rodičov alebo si nemôžu dovoliť zostať na rodičovskom príspevku sú v neriešiteľnej situácii. Súkromná škôlka ponúka možno kvalitné vyučovanie, ale tak isto nemá vyriešenú polohu. Vidíme to teraz, keď denne tadiaľ prejde niekoľko sto áut a deti sa hrajú na dvore a dýchajú ich výpary. Chýba mi komunikácia, napr. v tomto prípade- medzi mestom a rodičmi. Treba vybrať vhodnú lokalitu a finančné prostriedky, ktoré sa majú vynaložiť, či už na kúpu alebo nadstavbu starých nevyhovujúcich objektov vynaložiť na stavbu nového moderného s priľahlým priestorom vhodným na hry a relax pre deti.

02.02.2011 19:42:01 | maria.hudecova

Oneskorene som si prečítala články a reakcie na čl. " Ako ďalej s materskými škôlkami" a na diskusné príspevky musím reagovať!
: pk - /prijímanie detí do MŠ za úplatky/ toto napísať si dovolí len nemorálny človek, ktorý sa skrýva za anonymitu a na svoje výmysly by nenašiel žiadneho svedka, lebo neexistuje!!!
: p. Bieleszová vie veľmi dobre kritizovať, radiť a prihrievať si polievočku na úkor MŠ už dosť dlho...web stránku sme dostatočne neaktualizovali - mali sme objektívne dôvody, ale Správy o VVČ boli aktuálne zverejňované na stránke mesta a v súčasnosti vytvárame novú web stránku MŠ.
Ako riaditeľka MŠ nie som bezmocná, ale existuje určitá postupnosť krokov, ku ktorým musí byť aj náležitá politická vôľa a konsenzus zúčastnených.
To sa potvrdilo na zasadnutí MsZ 27.1.2011, kedy sa pre MŠ našlo riešenie absolútnou dohodou všetkých zúčastnených, za čo som v mene všetkých rodičov detí predškolského veku poslancom MsZ aj poďakovala.

04.02.2011 16:34:37 | annava

pani Hudecová, to je čo za osočovanie? Vám nič nehovorí etika?
To svedčí o vašom charaktere.

04.02.2011 17:58:48 | rodič

Poslanci v minulom období nevedeli o tomto probléme, dozvedeli sa až v poslednom roku. Na ktoré dvere klopala pani Hudecová? Veď tento problém nie je iba posledný rok, dva.

08.02.2012 15:39:47 | Eva

Dobrý deň. V budúcnosti by som chcela založit súkromnú materskú školku v Malackách. Najskor by som však chcela zistit záujem mamičiek s detmi. Ak sa mi prihlási dostatok rodičov s vážnym záujmom, tak to zrealizujem. Poprosím Vás, ktorí si toto prečítate a poznáte niekoho s malými detmi, spýtajte sa či by nemal záujem. Podrobné informácie poskytnem každému na tel. čísle 0918 871 279, alebo na mailovej adrese eva.vrablicova@gmail.com.