Ľudia pre Malacky » Treba bojovať o viac peňazí pre sociálne služby

Krátke správy

27.04.2023
Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Malackách pozýva verejnosť pri príležitosti osláv sviatku svätého Floriána, patróna hasičov, na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční dňa 05. mája  v čase od 08.30 h do 12.00 h v priestoroch Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Malackách na Továrenskej ulici č. 1.

30.10.2022
Z 10 kandidátov ĽPM sme získali 10 poslaneckých mandátov. Novým poslancom zastupiteľstva sa stane náš kandidát Tomáš Beňo.Kandidát na primátora Juraj Říha uspel so 4171 hlasmi, čo predstavuje 79,81 % z 5 226 platných hlasov odovzdaných všetkým kandidátom.


» Archív krátkych správ

Inzercia

Ordinačné hodiny

Posledné komentáre

eva11.03.2024
Ulica Martina Benku prejde...

Michal11.08.2023
Ulica Martina Benku prejde...

nobody29.06.2023
Primátor Říha: Stavebný ruch ustane...

Gusto25.04.2023
Mesto obstaráva cyklotrasu z...

Max24.03.2023
Začala stavebná úprava svetelnej...

Luboš06.03.2023
Mesto získalo takmer 950 tisíc eur na...

Peter Ditrich06.02.2023
Rok 2023 sa začne výstavbou škôlky...

mm30.04.2022
Futbalový štadión by sa mal...

Príspevky z fóra

jan04.12.2023

Jana19.10.2022

dj24.03.2022

Peter Ditrich16.03.2022

Ondro05.08.2021


Príspevky z tém

otázka19.04.2017
Družstevná v Malackách

riki18.03.2015
Skatepark Malacky

pre pána primátora..16.02.2015
Skatepark Malacky

občan daňový poplat13.02.2015
Skatepark Malacky

ironik12.02.2015
Skatepark Malacky

Treba bojovať o viac peňazí pre sociálne služby

Vyšší územný celok má vo svojej kompetencii financovanie vybraných druhov sociálnych služieb. Ich poskytovatelia v mnohých prípadoch doslova bojujú o prežitie. Ohrozenie ďalšej existencie najmä pre neverejných poskytovateľov ambulantných sociálnych služieb, akými je aj nezisková organizácia Vstúpte z Malaciek, Claudianum z Modry či Nezábudka zo Senca, prináša novela zákona o sociálnych službách. Hoci kraje zmenou ušetria milióny eur zostanú v sociálnych službách? Musia.

Novelou sa mení spôsob financovania zariadení sociálnych služieb. Pre poskytovateľov ambulantných sociálnych služieb to môže mať likvidačné následky. Mnohí z nich pritom poskytujú služby klientom s najťažším stupňom odkázanosti na pomoc inej fyzickej odoby. Podľa predloženej novely  zákona budú zariadenia po novom financované z rozpočtu VUC-ky - príspevkom na prevádzku a z ministerstva prace SR príspevkom na odkázanosť.  (Doteraz dostávali oba príspevky z kraja). Prevádzkovatelia ambulantných sociálnych služieb (rehabilitačné strediská, domovy sociálnych služieb fungujúce na princípe ambulantnej služby a pod.) však z odkázanosti dostanú iba polovicu z toho, čo dostanú pobytové zariadenia. Kto dorovná rozdiel? Štátny tajomník ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš tvrdí, že štát poskytne pevnú sumu a samosprávny kraj "doplatí" zvyšok nákladov v podobe príspevku na prevádzku. Bude tomu tak? 

Aj Vstúpte, n.o. bola jednou z organizácií (tiež Nezábudka, Centrum Memory, Claudianum z Modry a i.), ktoré sa podpísali pod výzvu o prehodnotenie vybraných častí novely. Veď činnosť týchto organizácii nedokáže nikto zasuplovať, v regióne je jedinečná. Ak by boli nútené zatvárať, dotklo by sa to desiatok rodín s členmi s ťažkým zdravotným postihnutím. Hoci podľa návrhu novely štát preberá od samosprávnych krajov financovanie niekoľko sto neverejných poskytovateľov, počíta sa s tým, že pôjde len do výšky vyčleneného balíka peňazí. "Do vypredania zásob." - zaznievalo na celoslovenskom pracovnom stretnutí s novelou nespokojných poskytovateľov. A nikde nie sú záruky, čo urobia VUC-ky s ušetrenými peniazmi. Riziko vzniká aj pri zavádzaní nového systému objednávania si služieb. Budú počítať s neverejnými poskytovateľmi či posnažia sa vystačiť so svojou sieťou organizácií, ktorá nie je už dnes dostatočná? Odpoveď ukáže až prax. 

SocioFórum, nezávislá platforma sociálnych mimovládnych organizácií, žiadalo zmierniť negatívne dopady vládneho návrhu, na ktoré opakovane poukazovali počas jeho prípravy. V rokovaniach navrhovalo diferencovať výšku príspevku aj podľa veku žiadateľa (z navrhovanej polovice pri ambulantných službách) - na 100 % príspevku pre zariadenia poskytujúce služby deťom do 18 rokov, dospelým osobám s postihnutím  do výšky 80 % a seniori by zostali v pásme 50 %. Dnes (17. 10.) o novele zákona rokuje parlament. 

Podľa prepočtov ministerstva by VUC-ky mali zmenou ušetriť asi 20 miliónov eur. Je však dôležité, aby sa neroztopili v cestách. Musia zostať v sociálnych službách. Ak má kraj zabezpečiť kvalitu sociálnych služieb, ich udržateľnosť a dostupnosť, musia poskytovatelia disponovať aj s potrebným objemom financií. Bez nich to jednoducho nepôjde. Dnešný systém sociálnych služieb na Slovensku drží len zázrakom a obetavosťou ľudí, ktorí v ňom pracujú.

Aj preto kandidujem s Jurajom Říhom v blížiacich sa voľbách do VÚC v tandeme na dvoch poslancov kraja.



pošli na vybrali.sme.sk

Pridaj svoj komentár

Pre pridávanie komentárov platia rovnako pravidlá dohodnuté pre diskusiu. Príspevok sa zobrazí v diskusii až po autorizácii administrátorom, takže ho prosím neposielajte viackrát.


Opíšte tento kontrolný text: lpm

Komentáre k článku